Breaking News

Ραχήλ Μακρή: «Η τροπολογία σας για τα υποβρύχια δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον της χώρας και αποτελεί δωράκι για την Μέρκελ» | 10.04.2014

Απόσπασμα της από 10 Απριλίου 2014 ομιλίας της Ραχήλ Μακρή, στην Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα – ρυθμίσεις Πολεοδομικής νομοθεσίας».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Αναφορικά με τις τροπολογίες, μας προκαλεί έκπληξη η αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων άμυνας αλλά και ασφάλειας της χώρας με τόσο πρόχειρο και τόσο ανεύθυνο τρόπο. Μία απλή ανάγνωση της τροπολογίας 1385/172 φανερώνει ότι έχει υπογραφεί στις 4 του μηνός. Είχε, δηλαδή, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σχεδόν μία εβδομάδα για να τη φέρει στην αρμόδια επιτροπή, να την εισάγει στην Ολομέλεια ως ένα νομοθέτημα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δίνοντας την ευκαιρία στους συναδέλφους, που είναι ειδικότεροι ημών, να επεξεργαστούν τις ρυθμίσεις και να τη βελτιώσουν όπου χρειάζεται. Δεν το κάνατε και το γεγονός μας γεννά εύλογο προβληματισμό, το γιατί δηλαδή δεν το πράξατε.

Επί της ουσίας, λοιπόν, της τροπολογίας, είμαστε υπέρ της ολοκλήρωσης των υποβρυχίων από το Πολεμικό Ναυτικό. Είμαστε θετικοί στην εξασφάλιση εργασίας στους Έλληνες εργάτες των ναυπηγείων αλλά και στο άνοιγμα των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά.

Είμαστε, όμως, αρνητικοί στην εμπλοκή εταιρειών, στις οποίες έχουν αποδοθεί κατηγορίες από τα δικαστήρια της Γερμανίας ακόμη και για σωρεία αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του χρηματισμού. Επιπλέον είμαστε κατά, εφόσον δεν υπάρχει τουλάχιστον μία πρόβλεψη ρητρών εναντίον αυτών των εταιρειών.

Θυμίζω στον ελληνικό λαό λίγο την ιστορία με τα υποβρύχια. Θα αναφερθώ σε ένα κομμάτι ενός δημοσιεύματος από το ρεπορτάζ του περιοδικού «UNFOLLOW» του τεύχους της 24ης Δεκεμβρίου 2013.

«Η υπόθεση της προμήθειας από το ελληνικό κράτος των υποβρυχίων Type 214 αρχικά από τη γερμανική εταιρεία «HDW», η οποία στη συνέχεια συγχωνεύθηκε με το γερμανικό όμιλο «THYSSENKRUPP» το 2005, ο οποίος εξαγόρασε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στη συνέχεια τα μεταπώλησε στην «ABU DHABI MAR» από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, φαινόταν βρώμικη από την πρώτη στιγμή. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο διαρκείας που δεν αφορά μόνο τις μίζες για τις οποίες ήδη καταδικάστηκε ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος, αλλά συνδέεται με προκλητικές πολιτικές αποφάσεις, συμφωνίες και νόμους κυβερνήσεων και Υπουργών που προσέφεραν δισεκατομμύρια ευρώ σε πολυεθνικές, χωρίς καμμία εγγύηση για την προμήθεια των υποβρυχίων, φτάνοντας τελικά να παραλάβουν ένα μη αξιόμαχο υποβρύχιο και κάποτε στο μέλλον ένα σωρό από τέσσερα ακόμη σκουριασμένα παλιοσίδερα» -μιλάμε για τα τέσσερα υποβρύχια που αναφέρονται στη συγκεκριμένη τροπολογία- «που θα τα βαφτίσουν “υποβρύχια”».

Γνωρίζει, λοιπόν, ο ελληνικός λαός ότι στην υπόθεση των υποβρυχίων η εταιρείες αυτές πήραν προκαταβολικά χρήματα, δεν παρέδωσαν δείγμα από τα υποβρύχια και απαίτησαν να πληρωθούν βάσει των συμφωνιών.

Θα χρησιμοποιήσω κι ένα ακόμη απόσπασμα του περιοδικού:
«Στο μεταξύ πραγματοποιούνται δίκες στη Γερμανία, στις οποίες τιμωρούνται δύο υψηλόβαθμα στελέχη της «HDW», γιατί όπως παραδέχθηκαν προχώρησαν σε χρηματισμό πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων στην Ελλάδα για την ανάληψη της κατασκευής των υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρεία. Ταυτόχρονα, βρισκόταν σε εξέλιξη έρευνα του ΣΔΟΕ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που ανήκαν τότε στην «HDW» με τους δημοσίους υπαλλήλους να καλύπτουν πλαστά τιμολόγια, εικονικές τιμολογήσεις, μη ολοκλήρωση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και ανύπαρκτες πληρωμές».

Στη συγκεκριμένη, λοιπόν, τροπολογία ο κύριος Υπουργός μάς είπε –όταν ανέλυσε την τροπολογία- ότι έχει κάνει τα πάντα για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Εδώ στην παράγραφο 4 αναφέρετε: «Για την ολοκλήρωση των εργασιών θα απαιτηθεί η άμεση συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού με τις εταιρείες «THYSSENKRUPP» και «HDW», οι οποίοι θα είναι οι κύριοι κατασκευαστές του έργου της ναυπήγησης των υποβρυχίων σύμφωνα με την εκτελεστική συμφωνία, αλλά και με άλλους υποκατασκευαστές, οι οποίοι έχουν εκτελέσει τις επιμέρους εργασίες».

Εμείς ρωτούμε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας: Κατ’ αρχάς, αληθεύουν τα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα; Εάν δεν αληθεύουν, τα διαψεύδετε; Εάν δεν τα διαψεύδετε, γιατί μας φέρνετε τροπολογία, όπου αναθέτετε στην HDW την ολοκλήρωση της κατασκευής των υποβρυχίων; Θα συνεργαστείτε με μια εταιρεία που φαίνεται να κατηγορείται από τη γερμανική δικαιοσύνη ότι παίρνει μίζες; Γιατί τέτοια σπουδή να το φέρετε σε τροπολογία, στην οποία πουθενά δεν διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον;

Βέβαια, έχουμε και την επικείμενη επίσκεψη της πραγματικής Πρωθυπουργού της χώρας, της κ. Μέρκελ, αύριο. Προφανώς, θέλετε να κάνετε ακόμη ένα δωράκι. Δεν ξεχνάμε και το δωράκι της «SIEMENS» με τη σύμβαση από τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ που έφερε εδώ ο κ. Στουρνάρας. Ήταν η πρώτη σύμβαση που θυμάμαι ως Βουλευτής που είχε έρθει. Θυμάμαι ότι είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι έπρεπε να καθαρίσει το γραφείο του και γι’ αυτό μας έφερε τη σύμβαση.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία ΕΔΩ

Παρατίθεται σχετικό δημοσίευμα

 

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: