Breaking News

Άρθρο της Ραχήλ Μακρή: «Ο Άδωνης δεν είναι ικανός να δημιουργήσει συστημικό κίνδυνο παρά τις προτροπές και απειλές του»

Άρθρο της Ραχήλ Μακρή στην εφημερίδα το ΧΩΝΙ: «Ο Άδωνης δεν είναι ικανός να δημιουργήσει συστημικό κίνδυνο παρά τις προτροπές και απειλές του»

28 Σεπτεμβρίου 2014

 

Το 2011 δημοσιεύματα αποκάλυπταν ότι την περίοδο που η Proton Bank είχε αντικειμενικές αδυναμίες να επιστρέψει ποσά που δανειζόταν, το υπουργείο οικονομικών με υπουργό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, την πριμοδοτούσε ουσιαστικά με εκατομμύρια, τα οποία «αύξαναν τον πιστωτικό κίνδυνο του Ελληνικού Δημοσίου».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε βγάλει ανακοίνωση δικαιολογώντας την απόφαση του βασιζόμενος στονσυστημικό κίνδυνο των τραπεζών. Το επιχείρημα φαίνεται ότι βρήκε απήχηση και έτσι χρησιμοποιήθηκε για να κυλήσουν  πολλά εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό κορβανά προς τις ιδιωτικές τράπεζες.

Οι τραπεζίτες δεν ήταν ικανοί να διοικήσουν τις τράπεζες τους. Γι’ αυτό το κράτος τους άφησε στις θέσεις τους και έβαλε τους Έλληνες πολίτες να ανακεφαλαιοποιήσουν την αποτυχία των ιδιωτών και με διατάξεις του Στουρνάρα τους χάριζε τα κέρδη και τους απάλλασσε από τις ζημιές.

Όλοι βολεύτηκαν και οι τραπεζίτες και ο Στουρνάρας που φεύγοντας από υπουργός Οικονομικών έγινε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, προφανώς με την ευλογία των τραπεζιτών που αναγνώριζαν σε αυτόν ένα καλό φίλο και σίγουρο σύμμαχο.

Εάν γυρίζουμε, για λίγο, στα δημοσιεύματα του 2011 θα διαπιστώσουμε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός έκανε αντίσταση στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σε αντίθεση με τον Βενιζέλο, που καλούσε τους πάντες να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια τους, αυτός είτε τα μετέφερε στο εξωτερικό, είτε δεν «πρόλαβε» να τα φέρει στην Ελλάδα.

Δεν γνωρίζουμε εάν με την εκλογή του ο Σαμαράς ένιωσε ασφάλεια και έφερε σε ελληνική τράπεζα τις πενιχρές οικονομίες των 185.000 ευρώ, που είχε βγάλει με τον κάματο του Ευρωκοινοβουλίου. Σίγουρα όλοι οι άλλοι ακολουθούσαν το ακριβώς αντίθετο δρόμο.

Ακόμα και πολυεθνικές εταιρίες όπως η Lafarge μέσω παρατραπεζικού κυκλώματος έβγαζε χρήματα από την Χώρα με κλεμμένα ΑΦΜ. Γιατί μια πολυεθνική να κλέψει ένα ΑΦΜ συνταξιούχου αυτοκινητιστή για να μεταφέρει κεφάλαια στο εξωτερικό, θα ρωτούσε εύλογα κάποιος. Πιθανότατα θα φοβόταν την ανάπτυξη του Σαμαρά, αλλά τον πραγματικό λόγω δεν θα τον μάθουμε ακόμα, γιατί το ΣΔΟΕ δεν έχει καταφέρει να δώσει πειστικές απαντήσεις σε Ερώτηση κοινοβουλευτικού Ελέγχου που κατέθεσα.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν ο Σαμαράς επισκέφτηκε πολλές φορές την γερμανική καγκελαρία. Πάνταέβγαινε με σκυμμένο το κεφάλι από τα ναι και σιωπούσε μπροστά σε αυτούς που έδιναν τις εντολές. Εντολές για λάθη. Λάθος υπολογισμένος ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής από το ΔΝΤ. Λάθος η συνταγή σωτηρίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αλλά ο λογαριασμός για τα λάθη ερχόταν πάντα στους Έλληνες φορολογούμενους που είχαν κάνει το λάθος και ψήφισαν Σαμαρά.

Πριν λίγες μέρες ο Σαμαράς ξαναπήγε στην καγκελαρία. Όχι ότι άλλαξε κάτι. Πάλι ναι είπε και πάλι κατάπιε τους λεονταρισμούς, που διέρρεε το περιβάλλον του ότι θα κάνει για να κερδίσει φοροαπαλλαγές. Τίποτα δεν κέρδισε.

Την αποτυχία ανέλαβε να καλύψει ο Πάγκαλος της Νέας Πολιτικής Άνοιξης. Ο Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα βγάλει τα λεφτά του στο εξωτερικό εάν πέσει η κυβέρνηση του και έρθει ο Σύριζα. Κάλεσε μάλιστα του έλληνες να κάνουν το ίδιο.

Δεν γνωρίζει μάλλον ο πρώην υπουργός ότι το 92,8% έχουν λιγότερο από 10.000 ευρώ και το 81,5% κάτω από 2.000 ευρώ. Για τις 185.000 του αφεντικού του, ούτε λόγος. Πάνω από 100.000 ευρώ έχει το 0,4%.

Ούτε συστημικό κίνδυνο δεν είναι ικανός να δημιουργήσει ο Άδωνης. Κατάφερε παρόλα αυτά να αποσπάσει την προσοχή από την αποτυχία του πρωθυπουργικού ταξιδιού και να δώσει τροφή στακυβερνητικά ελεγχόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης για ατέρμονες συζητήσεις. Έχουν πάρει όλα τα δημόσια έργα οι καναλάρχες και έτσι είναι παραπάνω από πρόθυμοι να συνεργαστούν.

Όταν επισήμανα όλα αυτά σε δελτίο τύπου, μου απάντησε ο Μουρούτης μέσω του twitter ότι λέω ψέματα και ο Σαμαράς είχε ξεχάσει ο άνθρωπος να τα φέρει τα λεφτά του στην Ελλάδα αλλά τώρα είναι εντάξει οάνθρωπος και τσάμπα τον κακολογούμε για ένα λαθάκι. Δεν μας απάντησε όμως εάν θα ξαναβγάλει ο Σαμαράς τα λεφτά του στο εξωτερικό εάν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μας απάντησε εάν ο Σαμαράς ήταν αυτός που διόρισε την γυναίκα του, η οποία σήμερα βρίσκεται ως σύμβουλος σε κρίσιμο υπουργείο. Ούτε ότανείχα κάνει ερώτηση μέσω του κοινοβουλίου απάντησαν στην ουσία των ερωτήσεων.

Παρόλη την σιωπή η αλήθεια δεν κρύβεται. Η Συγκυβέρνηση χρειάζεται όλες τις εφεδρείες της για να παραμείνει γαζωμένη στην πορεία ξεπουλήματος της δημόσια και εκποίησης της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων. Σε αυτή την ανάγκη τους, πολλοί πρόθυμοι θα βρεθούν να βοηθήσουν και άλλοι τόσοι θα πλειοδοτήσουν για την κομματική πειθαρχία. Οι μάσκες πέφτουν και τα παιχνίδια αποκαλύπτονται σε όλους. Το παλιό πολιτικό σύστημα έχει πεθάνει και το νέο δεν έχει γεννηθεί ακόμα. Μέχρι τότε, σύμφωνα με τον Γκράμσι, θα κυβερνούν τα τέρατα και θα διακινούν σε εσωτερικό και εξωτερικό ποσά που το 93% των Ελλήνων δεν έχει ούτε φανταστεί.

 

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: