Breaking News

Ραχήλ Μακρή στην Ολομέλεια του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Γενικές διατάξεις για τη δημιουργία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων» | 10.09.2014

Αθήνα, σήμερα στις 10 Σεπτεμβρίου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.14΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Γ΄ σύνθεση) για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Γενικές διατάξεις για τη δημιουργία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων – εία» – Προσαρμογή στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 2012/39/ΕΕ της Επιτροπής της 26ης Νοεμβρίου 2012 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2006/17/ΕΚ».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Η συγκυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο «Γενικές διατάξεις για τη δημιουργία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων- σύσταση και καταστατικό της εταιρείας με την επωνυμία «Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ανώνυμη εταιρεία» κ.λπ.. Η συγκυβέρνηση θέτει το τελειωτικό κι οριστικό τέλος στη δημόσια υγεία. Αποκαλύπτεται, πλέον, ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να ενισχύσει τους κρατικοδίαιτους ιδιώτες που δεν μπορούν απλά να ανταγωνιστούν το δημόσιο τομέα.

Αφήσατε τα νοσοκομεία χωρίς γιατρούς, χωρίς νοσηλευτές, τους στερήσατε τα φάρμακα, τους πήρατε τα ασθενοφόρα κι όμως αυτά συνεχίζουν χάρη στο φιλότιμο ορισμένων εργαζομένων να κάνουν τη δουλειά τους. Ωστόσο, σε αυτά τα νοσοκομεία -τα χωρίς γιατρούς- της Φλώρινας, της Κοζάνης, των Γρεβενών, της Πτολεμαϊδας, φροντίσατε να διορίσετε διοικητές νοσοκομείων που δεν είχαν πτυχίο. Τι είχαν όμως; Είχαν πλαστογραφήσει πτυχία που δεν τους ανήκαν και διέθεταν συστατική επιστολή από το σημερινό Υφυπουργό Μεταφορών κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο που βεβαίωνε την άμεμπτη ηθική τους.

Αυτή είναι η άμεμπτη ηθική του κομματικού σωλήνα της «ΠΑΣΟΚ-Ελιάς» και της νέας «Πολιτικής Άνοιξης», με παιδιά του κομματικού σωλήνα που ωρύονται περί δεξιών και αριστερών προκειμένου να διχάσουν την κοινωνία και να ωθήσουν τους Έλληνες πολίτες σε ακρότητες και νοσηρά φαινόμενα.

Η ανεπάρκειά σας γεννά ψέματα. Τα ψέματα έχουν ανάγκη τα κανάλια της διαστρέβλωσης. Τα κανάλια έχουν ιδιοκτήτες που απαιτούν την αποδόμηση των κρατικών δομών για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Για όλα αυτά η Κυβέρνηση, που έχει ως βασική αποστολή την παροχή υγείας και παιδείας προς όλους τους πολίτες, τι ακριβώς κάνει; Υποτάσσεται. Υποτάσσεται στα συμφέροντα! Όχι, όμως, στα συμφέροντα του λαού. Δεν σας νοιάζουν οι άνεργοι. Δεν σας ενδιαφέρουν οι άποροι. Δεν μεριμνάτε για τους αδύναμους. Όσοι έχουν λεφτά, θα ζήσουν. Οι υπόλοιποι δεν χρειάζονται στην Ελλάδα του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου. Πόσο πιο ξεκάθαρα να μας το πείτε;

Μετατρέπετε τα νοσοκομεία σε κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Για να επιβιώνουν οι εργαζόμενοι, θα πρέπει να βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό του αρρώστου και της οικογενείας του για να εξασφαλίζουν τα λεφτά της νοσηλείας. Πρώτα το χρήμα, μετά οι άνθρωποι. Εύγε, κύριε Υπουργέ! Πραγματικά με εκπλήσσει ότι ακολουθείτε τα βήματα του κατήφορου στην ολισθηρή ατραπό που χάραξε ο προκάτοχός σας.

Αποτελεί βασική υποχρέωση της πολιτείας να μεριμνά για την υγεία των πολιτών της. Όχι των πλούσιων πολιτών της, αλλά των πολιτών της που συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους κατά το Σύνταγμα.

Αποτελεί ντροπή να πεθαίνει μια νεαρή κοπέλα στην Κοζάνη, γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο να την μεταφέρει σε απόσταση είκοσι λεπτών. Ασθενοφόρο δεν υπήρχε, γιατί η ψύχωση του κ. Γεωργιάδη και του κ. Μητσοτάκη διέλυσαν τα ασθενοφόρα των κέντρων υγείας, τα ασθενοφόρα των νοσοκομείων και διέλυσαν και το ΕΚΑΒ. Ήταν πολύ απασχολημένοι με το να διορίζουν κολλητούς με συστατικές για άψογο ήθος!

Αποτελεί ντροπή για τη χώρα οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών, όπως της δυτικής Μακεδονίας, να αναζητούν ιατρικές υπηρεσίες σε γειτονικές χώρες και οι κάτοικοι των νησιών να πηγαίνουν στην Τουρκία, γιατί η Ελλάδα κυβερνάται από ανθρώπους που νοιάζονται μόνο για τα χρήματα που βγάζει ένα νοσοκομείο. Μα, κανένα νοσοκομείο σε ακριτική περιοχή λίγων κατοίκων δεν βγάζει τα λεφτά του.

Τι πρέπει να γίνει, λοιπόν; Πρέπει να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους που μένουν σε ακριτικές περιοχές, επειδή αυτό δεν συμφέρει τον ιδιώτη για να επενδύσει; Μήπως να τα δώσουμε καλύτερα στους Τούρκους, στους Σκοπιανούς;

Είναι σκάνδαλο να έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια του ελληνικού λαού για να ευαισθητοποιήσουμε τις γυναίκες να κάνουν τεστ Παπανικολάου μια φορά το χρόνο ή το εξάμηνο, ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό τους, να κάνουν μαστογραφίες και τους άντρες να ελέγχουν τον προστάτη τους και εσείς να δηλώνετε ότι δεν τιμωρείτε τον ασθενή, γιατί ο περιορισμός αφορά όταν δεν έχει διαγνωστεί κάτι, για εξετάσεις βέβαια που αποτελούν όπλα για την πρόληψη του καρκίνου. Κάθε χρόνο πεντακόσιες οκτώ χιλιάδες γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο του μαστού. Οι δείκτες επιβίωσης ξεκινούν από το 80% σε προηγμένα βέβαια κράτη, όπως αυτά της Δυτικής Αμερικής, της Σουηδίας και της Ιαπωνίας και 40% στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Ποια είναι η αιτία; Η διάγνωση στις χώρες χαμηλού εισοδήματος γίνεται σε προχωρημένο πλέον στάδιο της νόσου. Είπαμε να βοηθήσετε αυτούς οι οποίοι σας χρηματοδοτούν, αλλά εσείς ξεπεράσατε κάθε όριο ξεδιαντροπιάς και ξεπεσμού. Πέρα από το ανοσιούργημα, που ονομάζετε νομοσχέδιο, έχετε διολισθήσει για άλλη μια φορά στην πρακτική των τροπολογιών επί παντός επιστητού, από οχήματα μέχρι ακίνητα και ένα ξεπούλημα βέβαια στη μέση για να δέσει το γλυκό.

Σχετικά με την τροπολογία με γενικό αριθμό 1800 και ειδικό 147 παρατηρούμε ότι ικανοποιείτε πλήρως τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων που σπεύδουν να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Σπεύδουν, δηλαδή, να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη παροχή φυσικού αερίου στις χώρες τους και τη δυνατότητα διαβούλευσης της ΡΑΕ μαζί τους για να μπορούν να παίρνουν εντολές.

Τα ελληνικά συμφέροντα, βέβαια, ποιος τα εξασφαλίζει; Κανείς. Αντίθετα, εσείς σπεύδετε να ικανοποιήσετε τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να ξεπουλήσετε μια εταιρεία που αξίζει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ για 400 εκατομμύρια ευρώ, στο 1/3 δηλαδή της αξίας της. Και από αυτά, βέβαια, θα πάρετε τα μισά, αφού τα 200 εκατομμύρια θα τα πάρει ο κ. Λάτσης, στον οποίο έχετε εκποιήσει βέβαια πιο πριν τα Ελληνικά Πετρέλαια που κατέχουν το 35% της ΔΕΣΦΑ σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία.

Άρα, το ελληνικό δημόσιο θα πουλήσει τη ΔΕΣΦΑ για λιγότερα χρήματα από αυτά που θα χάσει αν ο νέος ιδιοκτήτης δεν πληρώσει τα δάνεια που έχει εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο. Γι’ αυτό φέρνετε και αυτήν την τροπολογία στα θερινά Τμήματα. Το μόνο που σας απομένει είναι να βάλετε μία ταμπέλα έξω από τη ΔΕΣΦΑ: «Πάρε κόσμε, ο Σαμαράς τρελάθηκε για άλλη μία φορά και χαρίζει ακόμα μία επιχείρηση του ελληνικού λαού που δεν του ανήκει».

Κύριε Πρόεδρε, ένα λεπτό ακόμα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Θα σας δώσω μόνο ένα λεπτό.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Για τις λοιπές τροπολογίες τι να πούμε; Πέρα από την παραδοχή αποτυχίας μίας Κυβέρνησης σε διατεταγμένη αποστολή ξεπουλήματος, αποτύχατε να φέρετε σε πέρας τη μεταφορά των μαθητών και πετάτε το μπαλάκι στις περιφέρειες.

Φτωχοποιήσατε τους Έλληνες που δεν μπορούν να πληρώσουν την ασφάλεια του αυτοκινήτου τους. Σε αυτούς τους πολίτες παρουσιάζεστε καλοί, επιστρέφοντας το δίπλωμά τους αν πληρώσουν το πρόστιμο. Ουσιαστικά εξυπηρετείτε τις ασφαλιστικές εταιρείες, στις οποίες δεν θα είχαν ανάγκη να ασφαλιστούν αυτοί που έχασαν τις πινακίδες και το δίπλωμά τους. Αυτή είναι η έννοια της κοινωνικής πρόνοιας;

Για το «Ερρίκος Ντυνάν» βέβαια και τον «Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό» παρέχετε ασφαλιστικές ενημερότητες.

Θα κλείσω με τη μέγιστη παραδοχή αποτυχίας του ΕΝΦΙΑ. Δεν θα σας πω τα αυτονόητα, ότι τιμωρείτε την ιδιοκτησία και παίρνετε τα σπιτάκια του κοσμάκη. Θα σας καλέσω μόνο να θυμηθείτε τι λέγατε για το φόρο πριν λίγους μήνες που ψηφίζατε το νόμο επιβολής του, με πόση θέρμη τον υπερασπιζόσασταν και πόσο σοφό τον βρίσκατε. Όταν έφτασαν τα εκκαθαριστικά στους πολίτες, αναζητούσατε τους εξωγήινους που επέβαλαν το φόρο και φτάσατε σε ακρότητες, ζητώντας να παραιτηθούν οι υπεύθυνοι. Όμως, εσείς είστε οι υπεύθυνοι και μέχρι σήμερα κανείς από εσάς δεν έχει παραιτηθεί. Τώρα, με μία τροπολογία που γράφτηκε στο πόδι, προσπαθείτε να διασκεδάσετε τις εντυπώσεις. Τουλάχιστον, φροντίστε να διορθώσετε τις ακραίες αδικίες.

Γι’ αυτό, στο πλαίσιο αυτό, σας επισημαίνω την αδικία η οποία συντελείται σε βάρος των κατοίκων της δυτικής Μακεδονίας, των προς μετεγκατάσταση οικισμών, όπως αυτών της Ποντοκώμης, της Μαυροπηγής, των Αναργύρων. Σας καταθέτω κείμενο τροπολογίας, πρόταση, την οποία δεν έχω καταθέσει στο παρόν νομοσχέδιο, καθώς ούτε γνώριζα, ούτε θα μπορούσα να γνωρίζω ότι θα φέρνατε εκπρόθεσμη τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ. Σας ζητώ να τη συμπεριλάβετε άμεσα μέσω νομοτεχνικής βελτίωσης στις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου.

Σας το καταθέτω στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ραχήλ Μακρή καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα πρόταση, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Όλο κλείνετε, κυρία συνάδελφε.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: «Το ιδανικό μου δεν είναι να πλουτίσω ούτε να ζήσω ευτυχής, αλλά να εργαστώ, να δράσω, να δημιουργήσω, να κάμω κάτι τι αντάξιο ενός ανθρώπου ηθικού και δυνατού», είχε πει ο Γεώργιος Παπανικολάου, αυτός ο μεγάλος Έλληνας ερευνητής που έσωσε τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών. Γι’ αυτόν τον Έλληνα, λοιπόν, εμείς αισθανόμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες. Το αντίθετο, βέβαια, αισθανόμαστε για όλους εσάς.

Ευχαριστώ.

Το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων συζητήθηκε σε 4 συνεδιάσεις στις:

και σε 2 Συνεδριάσεις Ολομέλειας

11/09/2014: http://www.hellenicparliament.gr/Praktika/Synedriaseis-Olomeleias?sessionRecord=04bb678e-1d2d-450a-8628-dcc4284878bf

10/09/2014: http://www.hellenicparliament.gr/Praktika/Synedriaseis-Olomeleias?sessionRecord=899c44a0-29b7-483a-8619-02c8814cf1d5

Ψηφίστηκε στις 11/09/2014 και έγινε νόμος με τον Αριθμό 4286 (ΦΕΚ: 194 A’/19.09.2014)

http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=66943fd8-4af3-467f-ab31-eef4e5026894

Παρατίθενται τα πρακτικά από την  Ολομέλεια

About Rachel Makri (3216 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: