Breaking News

Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή για την επεξεργασία των κυρώσεων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων | 1η Συνεδρίαση – 09.09.2014

Στην Αθήνα, σήμερα, 09 Σεπτεμβρίου 2014, συνήλθε σε συνεδρίαση, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης «την Επεξεργασία και εξέταση των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:

α)«Κύρωση της από 30.12.2013 Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών KAVALA OIL ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ENERGEAN OIL AND GAS – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ και της ως εκ τρίτου συμβαλλομένης ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. με την οποία τροποποιείται η από 23.11.1999 Σύμβαση για την εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της KAVALA OIL A.E., η οποία κυρώθηκε με το ν. 2779/1999 (ΦΕΚ Α΄ 296)».

Εισηγητές: Γεώργιος Γεωργαντάς και Απόστολος Αλεξόπουλος

β)«Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιριών ENERGEAN OIL & GAS-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ και TRAJAN OIL AND GAS LIMITED για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή ΚΑΤΑΚΟΛΟ».

γ)«Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών ENERGEAN OIL & GAS – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ και PETRA PETROLEUM INC για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ».

Εισηγητές: Γεώργιος Γεωργαντάς και Απόστολος Αλεξόπουλος.

δ)«Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., Edison International S.p.A και PetrocelticResourcesplc για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ (Δυτικά)».

Εισηγητές: Γεώργιος Γεωργαντάς και Απόστολος Αλεξόπουλος

 Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ιωάννης Μανιάτης, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Τον Μάρτιο 2013 είχατε φέρει στη Βουλή σύμβαση, την οποία κυρώσατε παρόλο που ήταν αντίθετη με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 28 του Συντάγματος, προκειμένου να δώσετε στην εταιρεία Ενεργειακή Αιγαίου τη δυνατότητα να δρα ανεξάρτητα από την Καβάλα Oil, στην οποία είναι μέτοχοι οι εργαζόμενοι και αποτελούν τον θεματοφύλακα του δημοσίου συμφέροντος και σε περίπτωση κακοδιαχείρισης θα χάσουν τη δουλειά τους.

 Τώρα φέρνετε  εκ νέου τροποποίηση της σύμβασης – και μιλώ για  την πρώτη σύμβαση που αφορά την Καβάλα – προκειμένου να απαλλάξετε τα ΕΛΠΕ από τις υποχρεώσεις τους, τις οποίες ποτέ δεν ασκούσαν από την στιγμή που ιδιωτικοποιήθηκαν. Αυτό βέβαια το ονομάζετε εκσυγχρονισμό, ενώ το μόνο που δείχνει είναι αδύναμα αντανακλαστικά σε μια εταιρεία, η οποία από την στιγμή που ιδιωτικοποιήθηκε δεν άσκησε ποτέ με επιτυχία τις απορρέουσες υποχρεώσεις της προς το ελληνικό δημόσιο, αλλά υπήρχε μόνο για να λαμβάνει απόρρητα στοιχεία και δεδομένα του κράτους, που κανονικά θα έπρεπε να διαθέτει το ΥΠΕΚΑ. Σας θυμίζω βέβαια την περίπτωση με την περιβόητους χάρτες του ορυκτού πλούτου, που φυλάσσονται επί χρόνια στα ελληνικά πετρέλαια, για τους οποίους το ΥΠΕΚΑ πληρώνει χιλιάδες ευρώ για τη φύλαξή τους και που κανείς δεν γνωρίζει την τύχη τους.

Το Δεκέμβριο του 2012 με μια έκθεση της, η Deutsche Bank, έκανε λόγο για αποθέματα φυσικού αερίου 430 δισεκατομμυρίων ευρώ στα νότια της Κρήτης και το ερώτημα είναι πώς η Deutsche Bank γνώριζε αυτά τα στοιχεία και σε ποια στοιχεία βασίστηκε, προκειμένου να δημοσιοποιεί επίσημα εκθέσεις αποτίμησης αποθεμάτων σε άλλες χώρες. Μήπως, λοιπόν, βασίστηκε σε δεδομένα όπως είναι αυτοί οι χάρτες, οι οποίοι φυλάσσονται στην ιδιωτική εταιρεία στην οποία παραχωρείτε σήμερα την άδεια για έρευνα και εκμετάλλευση και για τα οποία μόνο για 1,5 χρόνο πληρώσαμε 144.000 ευρώ;

Σχετικά με τις υπόλοιπες συμβάσεις, να πούμε ότι είναι αρχικές. Ακούσαμε τον κ. Σαμαρά στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης να χαρακτηρίζει για ακόμα μια φορά τα αποθέματα υδρογονανθράκων που έχει η χώρα μας, ως ευρωπαϊκά αποθέματα και το πώς η χώρα μας θα συμβάλει στην επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της Ευρώπης. Πρώτον, πρέπει να του υπενθυμίσει κάποιος, ότι δεν πρόκειται για ευρωπαϊκά αποθέματα, αλλά για ελληνικά αποθέματα και δεύτερον, να του υπενθυμίσει το ενεργειακό πρόβλημα που δημιούργησε αυτός στη χώρα μας και στους Έλληνες πολίτες με την κακή πολιτική που ασκεί εδώ και χρόνια.

Βέβαια, για το θέμα αυτό ακούσαμε από τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της χώρας, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος μας είπε απλά ότι έκαναν λάθος. Εννοούν βέβαια, λάθος την επιβολή της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, που οδήγησε τη χώρα μας σε έκρηξη της λαθροϋλοτομίας από αλλοδαπούς στις παραμεθόριες περιοχές, σε φαινόμενα αιθαλομίχλης, επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, επιβάρυνσης της υγείας των πολιτών, απωλειών δισεκατομμυρίων ευρώ για τα δημόσια ταμεία και θανάτου πολιτών και ιδίως μικρών παιδιών και φοιτητών από αναθυμιάσεις μαγκαλιών κατά το έτος 2013 – 2014. Ακούσαμε επίσης, τον Έλληνα Πρωθυπουργό να μιλάει για υπογραφές συμβάσεων εξόρυξης υδρογονανθράκων. Θα πρέπει κάποιος επιτέλους, να του εξηγήσει ποια είναι η διαφορά, ότι δεν πρόκειται για συμβάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων, δεν πρόκειται για τέτοιου είδους συμβάσεις, καθώς όπως είπα, αυτές είναι αρχικές και αφορούν έρευνες.

Εάν η έρευνα φτάσει στα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε οι εταιρείες αυτές θα κρίνουν και θα προχωρήσουν στις εξορύξεις. Επομένως, μιλούμε για πολύ αρχικό στάδιο και ουδείς, ούτε ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν μπορεί να κάνει τέτοιες δηλώσεις και εξαγγελίες προς τον ελληνικό λαό. Σημαίνει, λοιπόν, επειδή είναι αρχικές, ότι θα πρέπει να δούμε το βαθμό, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο υλοποιούνται, καθώς και τη διαδικασία του κρατικού ελέγχου και επιτήρησης που θα υιοθετηθούν για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα και να μπορούμε να κρίνουμε εάν επιφέρουν τελικά κέρδος ή αν επιφέρουν βλάβη στο δημόσιο συμφέρον. Βέβαια, η μέχρι τώρα πορεία σας δεν μας έχει πείσει για την ικανότητά σας να διαχειρίζεστε τόσο σοβαρά θέματα προς όφελος του δημοσίου, καθώς σε μικρότερης σημασίας και κλίμακας ζητήματα έχετε αποτύχει οικτρά.

Αναφέρει η καθηγήτρια για τη δημιουργία νέου επιστημονικού προσωπικού, την ανάγκη δημιουργίας σχετικά με τους υδρογονάνθρακες. Καταρχήν, θα ήθελα να της υπενθυμίσω ότι υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό στη χώρα μας, καθώς υπάρχει ένα τμήμα που εδράζει στα Τ.Ε.Ι.. Καβάλας, το οποίο ονομάζεται τμήμα μηχανικών τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Είναι από τα λίγα τμήματα στον κόσμο που παρέχει γνώσεις σε όλο το φάσμα των υδρογονανθράκων, από την έρευνα εξόρυξης, τη μεταφορά, την επεξεργασία, την αποθήκευση έως και την τελική του χρήση. Το τμήμα αυτό αναφέρεται από το διεθνές επιμελητήριο μηχανικών πετρελαίου και έχει αξιολογηθεί κατ’ αριστεία στα πλαίσια της αρχής διασφάλισης ποιότητας ανώτατης εκπαίδευσης από διεθνούς κύρους επιστήμονες και από διεθνούς κύρους πανεπιστήμια, όπως αυτά της Αμερικής, όπως τοCity του Λονδίνου και όπως το πολυτεχνείο της Ζυρίχης.

Ενώ αυτό το τμήμα αναγνωρίζεται παγκοσμίως και διεθνώς, οι απόφοιτοι του εργάζονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, στην Ελλάδα ουδείς συμμετέχει ούτε στελεχώνει καν θέσεις που αφορούν τους υδρογονάνθρακες στο ΥΠΕΚΑ, ενώ προβλέπονται θέσεις στον οργανισμό, ούτε στελέχωσε ούτε στελεχώνει σε καμία από αυτές τις φάσεις όλες αυτές τις εταιρείες που έχουν συσταθεί. Ουδείς, βέβαια, βρίσκεται και στην ελληνική διαχειριστική εταιρία υδρογονανθράκων, η οποία δημιουργήθηκε το 2011, απέκτησε πρόεδρο, δεν στελεχώθηκε και στις 27/6/2014 το ΥΠΕΚΑ προχωρήσει σε προκήρυξη κλειστού διεθνούς διαγωνισμού, με σκοπό την πρόσληψη συμβουλευτικής εταιρίας που θα αναλάβει τη στελέχωση της, με αμοιβή βέβαια 772.357 ευρώ συν Φ.Π.Α.

Δηλαδή, ενώ διαθέτουμε ένα άριστο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, στο οποίο βέβαια έρχονται και άλλες χώρες για να πάρουν τη γνώση του, ιδίως από τον αραβικό κόσμο, ενώ διαθέτουμε ελληνικό ινστιτούτο υδρογονανθράκων, ενώ διαθέτουμε άριστους επιστήμονες σε διάφορα πανεπιστήμια και πολυτεχνεία στην χώρα μας, επιλέγουμε μια συμβουλευτική εταιρία για να στελεχώσει την εταιρεία με υπέρογκες αμοιβές.

Με μια γρήγορη ματιά των συμβάσεων που μας φέρατε, ο ν.4001 όπως βλέπουμε δεν προβλέπει κυρώσεις ούτε ελεγκτικά συνέδρια, τα οποία αναφέρετε. Το φέρνετε τώρα ενώ μπορούσατε να το φέρετε και να έχουν υπογραφεί ένα χρόνο πριν. Όλες οι συμβάσεις, τις οποίες βλέπουμε, είναι υπέρ των εργολάβων και όχι υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, καθώς δεν επιτρέπεται στο κράτος ούτε καν να ασκήσει το ρόλο του που είναι ελεγκτικός και εποπτικός.. Εάν θέλει, για παράδειγμα να ελέγξει θα πρέπει να παρεμβαίνει μια επιτροπή, να παρεμβαίνουν διαιτησίες κ.λπ..

Σε αυτές τις επιτροπές υπάρχουν τρία και τρία μέλη, τρία δηλαδή από τον εργολάβο και τρία από τον ελεγχόμενο που είναι το δημόσιο. Οι αποφάσεις για το αν θα επιτραπεί έλεγχος στον εργολάβο από το δημόσιο, απαιτούν την ομόφωνη απόφαση αυτής της επιτροπής, κάτι που καταλαβαίνουμε ότι με το 3 συν 3 θα είναι αδύνατον να επιτευχθεί. Ακόμη και αν το δημόσιο χρειαστεί να επισκεφτεί για να ασκήσει έλεγχο σε ένα εργοτάξιο, για παράδειγμα, για κάποιο λόγο, γιατί αμφισβητεί κάτι, θα πρέπει να κοινοποιήσει αυτήν του την πρόθεση με επιστολή στον εργολάβο, ο εργολάβος θα πρέπει να συμφωνήσει για να ελεγχθεί και αν ο εργολάβος επιτρέψει τον έλεγχο, τα έξοδα μετακίνησης θα επιβαρύνουν το ελληνικό δημόσιο.

Εάν, δηλαδή, σε ένα εργοτάξιο υπάρχει μια πλατφόρμα και θέλει το Δημόσιο να στείλει εκεί ελεγκτές του, θα πρέπει, για παράδειγμα, να βρει ελικόπτερο, προκειμένου να μεταβεί στην πλατφόρμα. Όλα τα έξοδα, λοιπόν επιβαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο.

Επίσης, αναλαμβάνει και τον κίνδυνο, το οποίο βλέπουμε πρώτη φορά σε Σύμβαση, δηλαδή, ακόμη και σε συμβάσεις του οδικού δικτύου, όταν το Ελληνικό Δημόσιο θέλει να προβεί σε έλεγχο και μπαίνει στο εργοτάξιο του εργολάβου, δεν αναλαμβάνει το Δημόσιο και αυτοί οι οποίοι θα συμμετέχουν από την πλευρά του κράτους τον κίνδυνο, και βέβαια, αυτό δεν γίνεται και πουθενά στον κόσμο. Για αυτό το λόγο θα ήθελα να πω, και σε αναμονή  και των απαντήσεων του κ. Υπουργού, για αυτά τα θέματα, ότι εμείς ως Ανεξάρτητοι Έλληνες, θα επιφυλαχθούμε στην Ολομέλεια.

Παρατίθενται τα πρακτικά της συνεδρίασης
About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: