Breaking News

Ραχήλ Μακρή: «Όποτε η συγκυβέρνηση ανοίγει το στόμα της είναι για να ξεφτιλιστεί» | 17.08.2014

Άρθρο της Ραχήλ Μακρή στην εφημερίδα «Το Χωνί» – 17.08.2014


Η πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να αποτυπωθεί καλύτερα από ότι με τη παράφραση της γνωστής φράσης του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιττεράν : «Όταν η Ευρώπη ανοίγει το στόμα της, είναι για να χασμουρηθεί».

Προκαλεί πραγματική λύπη το γεγονός ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως συνολικό πολιτικό μόρφωμα, όσο και η Ελληνική Κυβέρνηση ως Εθνικό Κράτος Μέλος πιάστηκαν πραγματικά απροετοίμαστες για τις εξελίξεις, που θα μπορούσε να προβλέψει και ένα μικρό παιδί.

Η Ένωση έχοντας συνηθίσει από υποχωρητικούς «ηγέτες» τύπου Σαμαρά και Βενιζέλου, οι οποίοι μόλις τους χτυπήσουν με μια εφημερίδα στο κεφάλι αμέσως αποδέχονται την σωτηρία, των όπως αποδείχθηκε ανίκανων και άσχετων τροϊκανών, τυφλωμένοι από αμετροέπεια έκαναν λεονταρισμούς σε ένα τρίτο κράτος. Την Ρωσική Ομοσπονδία. Στο παρόν άρθρο δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος έναρξης ενός δημόσιου διαλόγου για τα πραγματικά αίτια της Ουκρανικής κρίσης και τα βέλτιστα μέτρα αντίδρασης. Τα όργανα της Ένωσης θα έπρεπε να είχαν μελετήσει και παρουσιάσει τα πιθανά σενάρια στους αρχηγούς Κρατών.

Από ότι φαίνεται δεν έγινε. Αυτοί που υποτίθεται ότι μας σώζουν αποδεικνύεται ότι λειτουργούν χωρίς μελέτη, πρόγραμμα και σχέδιο. Έρμαιο τους οι Κυβερνώντες της Χώρας μας που γνωρίζουν μόνο μια φράση το «Ναι σε όλα».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει μέτρα έναντι της Ρωσίας, η Ελλάδα τα υπερψηφίζει χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη για το πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα και η Ρωσία απαντά με το εμπάργκο ως αντίμετρο. Τι πιο προβλέψιμο;

Και όμως οι φωστήρες δεν το είδαν. Τι και εάν οι έμποροι είχαν επισημάνει από τον Απρίλιο στον Μηταράκη ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τι και εάν του είχαν αναλύσει το μέγεθος της καταστροφής. Η ατολμία και η υποταγή δεν άφηνε περιθώρια αντιδράσεων.

Οι φωστήρες ψήφισαν τα μέτρα και όταν κατάλαβαν τις συνέπειες προσπάθησαν να τις υποβαθμίσουν. Ο Βενιζέλος δεν έκρινε μεγάλες τις συνέπειες και η Βούλτεψη με το γνωστό προκλητικό ύφος της αυτογελοποιούμενης μπουρζουαζίας έκανε δημόσια μαθήματα για το τι είναι εξωτερική πολιτική, πως ασκείται και εάν θα αφήσουμε τους αγρότες να την χαλάσουν. Πως τολμούν άλλωστε οι Έλληνες αγρότες να απαιτούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να υψώσει την φωνή της στους Ευρωπαίους και να ψελλίσει ότι εμείς έχουμε αγροτικά προϊόντα που καταστρέφονται σε λίγες μέρες. Οι Βορειοευρωπαίοι εξάγουν βιομηχανικά προϊόντα που δεν αλλοιώνονται με την πάροδο των ημερών ή και των μηνών.

Να ψελλίσουν οι υποτακτικοί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να θάψει τα ροδάκινα ενώ η Γερμανία θα δει απλώς τα μερσεντές να πιάνουν λίγο σκόνη. Να θέσουν ότι η Ελλάδα πλήττεται υπέρμετρα από τα μέτρα και απαιτεί αποζημίωση γιατί όταν έχουμε κοινή εξωτερική πολιτική πρέπει να επωμιζόμαστε ισόποσα και τα βάρη των λεονταρισμών μας. Αλλιώς άλλος πίνει, άλλος πληρώνει.

¨Όντως η εξωτερική πολιτική είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για μια Χώρα, αλλά όταν ασκείται όχι όταν υπαγορεύεται. Η διαβεβαίωση ότι θα δοθούν αποζημιώσεις είτε από εθνικούς είτε από κοινωνικούς πόρους δείχνει ότι δεν γνωρίζουν τι τους γίνεται στο Μαξίμου και περιμένουν οδηγίες. Η Συγκυβέρνηση βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις και δεν έχει το θάρρος να πει ότι οι Φιλανδοί και οι Γάλλοι, οι οποίοι παρόλο πλήττονται ίσως λιγότερο από την Ελλάδα διεκδικούν πόρους για τις Χώρες τους.

Μεγάλος κερδισμένος από την ανικανότητα των Ελλήνων Κυβερνώντων και την απρονοησία των Ευρωπαίων πατρώνων είναι η Τουρκία, η οποία όχι μόνο θα εξάγει το σύνολο της παραγωγής της αλλά θα αγοράσει «μπιρ παρά» τα Ελληνικά ροδάκινα, με τα οποία δεν μπορεί να ασχοληθεί η Βούλτεψη και θα τα επαναεξάγει στην Ρωσία. Το γεγονός όχι μόνο δεν φαίνεται να ανησυχεί το Υπουργείο Ανάπτυξης αλλά χαροποιεί τον Μηταράκη που το βλέπει «ως κάποια λύση».

Η λύση ήταν απλή να θέταμε επιφύλαξη όταν λήφθηκε η απόφαση και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις μη έκδοσης αποφάσεων εάν δεν λάβουμε τα απαιτούμενα αντισταθμιστικά μέτρα. Αφού δεν κάναμε ούτε αυτό ακόμα μπορούμε με στοιχεία να αποδείξουμε ότι η Χώρα μας πλήττεται υπέρμετρα και να διεκδικήσουμε τους απαιτούμενους πόρους. Η λέξη όμως διεκδίκηση είναι άγνωστη στην Συγκυβέρνηση που δεν ασχολείται με ροδάκινα… να ήταν λαχανάκια Βρυξελών μάλιστα!!

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: