Breaking News

Ομιλία της Ραχήλ Μακρή για την «Κύρωση αποφάσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων του ν.3908/2011 και άλλες διατάξεις»

Αθήνα, σήμερα στις 27 Ιουνίου 2014, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.09΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Α΄ σύνθεση) για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝΗ ΤΡΑΓΑΚΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: «Κύρωση αποφάσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων του ν.3908/2011 και άλλες διατάξεις».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Μέσα στην ίδια εβδομάδα, η Κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει την επιχορήγηση έξι αιολικών πάρκων 80 εκατομμυρίων ευρώ και τη φοροαπαλλαγή τους με άλλα 30 εκατομμύρια ευρώ. Πραγματικά, δεν θα είχαμε αντίρρηση και θα στηρίζαμε την όποια επένδυση, εάν μπορούσατε να είχατε παράσχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, μέσα στο οποίο θα εντάσσονταν και οι συγκεκριμένες ενέργειες.

Εσείς, ως βασικό επιχείρημα θέτετε την απαίτηση γρήγορης συζήτησης και θέτετε ως θεματοφύλακα διαφάνειας το γεγονός ότι πλέον περνούν από τη Βουλή οι συμβάσεις για έργα ύψους 50 εκατομμυρίων και όχι 150 και πάνω. Πολύ ωραία. Αυτό, όμως, από μόνο του δεν μας λέει απολύτως τίποτα.

Θα πρέπει να δούμε με ποια διαδικασία περνάει από τη Βουλή. Εάν η Κυβέρνηση επιλέξει την ενημέρωση μέσω ειδικής συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής, την παροχή χρόνου μελέτης και την αποσαφήνιση των αμφισβητούμενων σημείων, προωθεί τη διαφάνεια.

Εάν επιλέξει το στρίμωγμα του νομοσχεδίου με ένα άλλο κατεπείγον για τον χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, της τάξεως των τριακοσίων τριάντα σελίδων, μαζί με ένα τρίτο νομοθέτημα που παραχωρεί την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής και τη δυνατότητα λήψης μέτρων φοροκλοπής από τους δανειστές, για τους δανειστές και υπέρ των δανειστών και μαζί με μια πλειάδα τροπολογιών που εμφανίζονται από νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, για να εμφανιστούν σε άλλο του Υπουργείου Οικονομικών και αφορούν πλειάδα άσχετων μεταξύ τους θεμάτων, τότε η Κυβέρνηση απλώς δεν προωθεί τη διαφάνεια.

Δημιουργεί απλώς ένα άλλοθι, για να μπορεί να επικαλείται ότι έχει περάσει την όποια σύμβαση από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Με προσχηματικές ενέργειες fast track, σαν αυτές που επιλέξατε εσείς, όχι μόνο δεν προωθείτε τη διαφάνεια αλλά απλώς κοροϊδεύετε τους Έλληνες πολίτες και τη δημοκρατία.

Πέραν τούτου, υφίστανται πολλά ερωτηματικά για τα αιολικά πάρκα πίσω από τα οποία βρίσκεται και η γερμανική εταιρεία «ENERGON». Είναι η ίδια εταιρεία, που βρίσκεται στα δικαστήρια με τη ΔΕΗ, για υπερτιμολογήσεις δικές της ή υπερεργολάβων αυτής, η ίδια εταιρεία, που ερευνάται από τη γερμανική δικαιοσύνη για υποθέσεις διαφθοράς, με μαύρα ταμεία, χρήματα που δωροδοκούσαν κυβερνητικούς αξιωματούχους σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων ενδεχομένως και η χώρα μας, χρήματα για να παίρνει έργα, πιθανότατα με προσχηματικά διαφανείς διαδικασίες, να υπερβαίνει τον προϋπολογισμό λόγω υποτιθέμενων αστάθμητων παραγόντων και μετά να εισπράττει τις υπερβάσεις μίζας και ρεμούλας από τον κρατικό κορβανά.

Για τα έργα και τις ημέρες της εταιρείας «ENERGON», διαβάζουμε στο περιοδικό «HOT DOC» τεύχος 31, Ιουνίου 2013 ότι η «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ», η οποία είναι θυγατρική της ΔΕΗ, προχώρησε σε προκήρυξη διαγωνισμού για το έργο προμήθειας και εγκατάστασης δύο συγκροτημάτων, αποτελούμενων από εννέα αιολικά πάρκα ισχύος 35,1 MW, με καταληκτική ημερομηνία την 13η Μαρτίου 2008.

Άξιο απορίας, είναι το γεγονός ότι πριν από την προκήρυξη του εν λόγω διαγωνισμού, δεν είχε ολοκληρωθεί η απαιτούμενη αδειοδοτική διαδικασία. Δηλαδή η ΔΕΗΑΝ, ελλείψει αδειοδοτικής πληρότητας, ζήτησε από υποψήφιους αναδόχους να καταθέσουν προσφορές για ένα έργο, το ακριβές αντικείμενο του οποίου κοντολογίς δεν γνώριζαν.

Όπως ήταν λογικό, ο διαγωνισμός απέβη άγονος, με τη διοίκηση της ΔΕΗΑΝ να προχωράει εκ νέου σε επαναληπτικό διαγωνισμό, χωρίς ωστόσο να αλλάξει τους όρους του. Όλως παραδόξως η γερμανική «ENERGON», η οποία δεν είχε κατέβει στον πρώτο διαγωνισμό, ήταν η μόνη εταιρεία που υπέβαλε προσφορά, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά ότι θα γίνει ανάδοχος του έργου. Στις 10-2-2009 η ΔΕΗΑΝ, παρά το γεγονός ότι είχε προϋπολογίσει το έργο στα 42 εκατομμύρια ευρώ, υπέγραψε με την «ENERGON» την αμαρτωλή σύμβαση έναντι ποσού 59.159.288 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 1,7 εκατομμύρια ευρώ ανά MW.

Το άρθρο αναφέρει ακόμη ότι σε έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε για ένα αντίστοιχο έργο, η ανώτατη τιμή που εξασφάλισε ήταν περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ ανά MW, δηλαδή 500.000 ευρώ φθηνότερα για κάθε MW, για ένα έργο 35 MW.

Στα ίδια συμπεράσματα που προκαλούν δεκάδες ερωτηματικά καταλήγει κανείς αν εξετάσει ένα άλλο έργο της «ΔΕΗΑΝ» με την «ENERGON» που είχε υλοποιηθεί ένα χρόνο πριν στην Ξηρολίμνη στην περιοχή της Μονής Τοπλού. Εκεί, η ίδια εταιρεία είχε αναλάβει το έργο έναντι 1.106.123 ευρώ ανά MW, ενώ το τίμημα ανέβηκε στα 1.355.032 ευρώ ανά MW, με τις αναθεωρήσεις λόγω καθυστερήσεων παράδοσής του.

Η υπερκοστολόγηση, δηλαδή, για το έργο των εννιά αιολικών πάρκων ξεπερνάει το 50%, χωρίς να συνυπολογιστούν οι αναθεωρήσεις που για ένα τέτοιας δυσκολίας έργο θα είναι πολλών εκατομμυρίων.

Με αυτές ακριβώς τις εταιρείες είναι που συνεργάζεστε. Μέσω της διοίκησης της ΔΕΗ, που την τοποθετείτε με κομματικά κριτήρια, υποχρεώνατε την εταιρεία να συνεργαστεί με τους επονομαζόμενους γερμανικούς κολοσσούς και της προκαλούσατε ζημιές εκατομμυρίων ευρώ, για να την απαξιώσετε και να μπορείτε να ισχυριστείτε ότι πρέπει να την πουλήσετε, για να ενεργοποιήσετε σήμερα τον κοινωνικό αυτοματισμό και να στρέψετε τη μία κατηγορία πολιτών εναντίον της άλλης, για να πείσετε τους Έλληνες πολίτες ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι ακριβά, γιατί απλά φταίνε αυτοί οι καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι.

Φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εσάς. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, ήταν που υπέγραφαν τις συμβάσεις με τους απατεώνες. Οι εργαζόμενοι ήταν, που τα «άρπαξαν» μαζί με άλλα στελέχη των γερμανικών εταιρειών. Οι εργαζόμενοι φταίνε για όλα. Είναι αυτοί οι εργαζόμενοι, που δουλεύουν σε τόσο καλές συνθήκες, που σκοτώνονται στα ορυχεία και τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς, που πεθαίνουν από καρκίνο, που πλακώνονται από τόνους λιγνίτη, που κόβονται τα άκρα τους σε ταινιόδρομους του λιγνίτη.

Αυτοί φταίνε που χρησιμοποιήσατε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, για να εισπράττετε χαράτσια για να πληρώσετε ένα χρέος, που χθες ο κύριος Υφυπουργός Οικονομικών μάς αποκάλεσε «τρελοκομείο» και μας ανακοίνωσε ότι μειώθηκε το χρέος. Στοιχεία, όμως, για τη μείωση δεν μας έδωσε.

Και απάντηση δεν μας έδωσε, για το πως γίνεται μετά απ’ αυτήν τη φοροληστρική πολιτική που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, το χρέος από 129% επί του ΑΕΠ το 2009, να αγγίζει σήμερα το 176% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2013.

Στις μεθοδεύσεις, όπως βλέπουμε όλοι, είστε πρώτοι, στη διασφάλιση όμως του δημοσίου συμφέροντος πάσχετε. Όσο για την ανάπτυξη, το μόνο που κάνετε είναι απλά να την ονειρεύεστε.

Η ανάπτυξη, θα συνεχίσει να αποτελεί όνειρο όσο εντάσσεται στα διευρωπαϊκού ενδιαφέροντος έργα που έχουν ακυρωθεί. Αναφερόμαστε στον αγωγό ITGI, για τον οποίο το Φεβρουάριο του 2013, είχατε κυρώσει μνημόνιο συνεργασίας με την Τουρκία.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι και τότε είχε γίνει γνωστό ότι η BP είχε ανακοινώσει την κατάργηση των σχεδίων υλοποίησης του αγωγού. Τότε είχατε δικαιολογηθεί ότι ο αγωγός παραμένει εν υπνώσει. Ενάμιση χρόνο αργότερα, έχετε μάθει τι συμβαίνει ή παραμένετε εσείς εν υπνώσει.

Για να μη μιλήσουμε για τον αγωγό TAP, για τον οποίο βέβαια θυσιάσατε τη ΔΕΣΦΑ ως Ιφιγένεια, με αντάλλαγμα στους Αζέριους 330 περίπου εκατομμύρια ευρώ -δεν ξέρουμε ακόμα, περίπου εκεί είναι, μέχρι 400 εκατομμύρια ευρώ-, μια εταιρεία παγίων ενεργειακών στοιχείων 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Πέρα, λοιπόν, απ’ αυτά, σας βλέπουμε έτοιμους και σ’ αυτό το νομοσχέδιο να επιχορηγήσετε πλωτές εξέδρες αεριοποίησης, τη στιγμή που πρόσφατα παραχωρήσατε τη Νήσο Ρεβυθούσα, όπου βρίσκεται η μοναδική εξέδρα και είναι εθνικής στρατηγικής σημασίας, στην πωλημένη στους Αζέριους ΔΕΣΦΑ και μάλιστα χωρίς προκαθορισμένο αντίτιμο. Θα έρθει, βέβαια, η θεία έμπνευση στον Υπουργό και θα αποφασίσει για το κόστος της κατόπιν εορτής, όταν θα αλλάξει βέβαια η μετοχική σύνθεση, χωρίς μελέτες, χωρίς σχεδιασμό.

Φυσικά, ακόμα κι όταν υπάρχουν μελέτες, κάνετε πως δεν τις βλέπετε. Όπως ο Υφυπουργός Μεταφορών που αγνοούσε τη μελέτη, σύμφωνα με την οποία το ψηφιακό φάσμα κοστολογούνταν στα 715 εκατομμύρια ευρώ. Δεν την έβλεπε και έτσι το παραχώρησε έναντι 18 εκατομμυρίων ευρώ στα κανάλια της διαπλοκής. Το αποτέλεσμα ήταν ότι έχασε 700 εκατομμύρια ευρώ το ελληνικό δημόσιο.

Ούτε ανάπτυξη, λοιπόν, ούτε έσοδα, μόνο «βόλεμα» των υποτιθέμενων ανεξάρτητων αρχών διοικητικού πληθωρισμού. Φυσικά αναφερόμαστε στην τροπολογία 1508/79, σύμφωνα με την οποία παρατείνετε τη θητεία των μελών των αρχών αυτών για έξι μήνες. Γιατί ήσασταν πολύ απασχολημένοι με τη διαφάνεια και δεν μπορούσατε να τα ορίσετε στην ώρα τους! Διολισθαίνετε επικίνδυνα όταν χλευάζετε τους θεσμούς.

Μας φέρνετε τροπολογία, την 1512/80, που αφορά το «Ερρίκος Ντυνάν» και μας ζητάτε να τους δώσουμε ασφαλιστική ενημερότητα μέχρι 30-9-2014 χωρίς παρακράτηση, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων. Μία ακόμα ασφαλιστική ενημερότητα μετά το Μέγαρο Μουσικής. Επικαλείστε βέβαια ότι θα πληρώσετε τους εργαζόμενους.

Ο Υπουργός Υγείας βέβαια, δεν παρευρίσκεται εδώ για να μας αναλύσει ένα τόσο σημαντικό θέμα για το οποίο δεν έχουμε ούτε καν το χρόνο οι Βουλευτές, αφού το καταθέτετε με τέτοιον τρόπο, να ενημερωθούμε από τους αρμόδιους τομεάρχες υγείας. Σας ζητούμε, λοιπόν, να έρθει ο Υπουργός Υγείας για να μας δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, καθώς και να βάλει τις ασφαλιστικές δικλίδες οι οποίες θα μας κάνουν να πιστέψουμε ότι πραγματικά οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν με αυτήν την τροπολογία σας.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δεν είναι δυνατόν να σας επιβραβεύσουμε για αυτές τις πρακτικές και αυτές τις μεθοδεύσεις. Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο, καταψηφίζουμε και την τροπολογία.

Όσον αφορά την τροπολογία για το «Ερρίκος Ντυνάν», εφόσον έρθει εδώ ο Υπουργός και μας ενημερώσει και εφόσον τη μελετήσουμε, θα σας απαντήσουμε στη δευτερολογία μας.

Ευχαριστώ.

About Rachel Makri (3254 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: