Breaking News

Δευτερολογία της Βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή επί της αρχής για το σχέδιο Νόμου «Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας (Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) – Δημόσιο Λογιστικό»

Αθήνα, σήμερα στις 26 Ιουνίου 2014, συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Α΄ Σύνθεση) για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας (Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) – Δημόσιο Λογιστικό».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ορίστε, κυρία Μακρή, έχετε το λόγο για τέσσερα λεπτά, ώστε να μιλήσετε πέντε.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα είμαι πολύ σύντομη. Ούτως ή άλλως, έχω τοποθετηθεί αναλυτικά επί του νομοσχεδίου. Ωστόσο, επειδή δεν προλάβαμε λόγω της διαδικασίας να μιλήσουμε για τις τροπολογίες, θα ήθελα η τοποθέτησή μου να αφορά τις τροπολογίες.

Σχετικά λοιπόν με την τροπολογία 1509/254, θα ήθελα να πω και να παρατηρήσω ότι ο σκοπός της τροπολογίας είναι σε θετική κατεύθυνση. Αφορά τον ΕΟΠΥΥ και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους. Οπότε, είμαστε θετικοί και ψηφίζουμε αυτή την τροπολογία. Βέβαια, θα ήθελα να σημειώσω ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι έρχεται τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, ενώ υπήρχε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας το οποίο αποσύρθηκε από την Ολομέλεια πριν από λίγες μέρες.

Όσον αφορά τώρα την τροπολογία 1500/250, συμφωνούμε κατ’ αρχάς ότι τα ποσά τα οποία κατατίθενται σε λογαριασμούς της Τραπέζης της Ελλάδας και προέρχονται από προϊόντα εγκληματικών ενεργειών θα πρέπει να αποτελούν έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Ωστόσο, ο κύριος Υπουργός οφείλει να προσδιορίσει με ακρίβεια, αλλά και με συνέπεια το πώς θα αξιοποιούνται αυτά τα έσοδα, από τη στιγμή που με το νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε σήμερα κουμάντο στον κρατικό προϋπολογισμό θα κάνει η τρόικα. (SS)

(ΚΟ)

Αυτή η τροπολογία επιβεβαιώνει αυτό το οποίο είπαμε, ότι στην ουσία η κυρία Μέρκελ και η τρόικα θα μπορούν να βάζουν το χέρι κατευθείαν στις τσέπες του ελληνικού λαού. Οπότε την καταψηφίζουμε.

Όσον αφορά την τροπολογία 1499 για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: Θεωρούμε ότι η τροπολογία κινείται προς θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, το μόνο πρόβλημα το οποίο διακρίνουμε είναι ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το έχετε διαλύσει. Μας γεννάται, λοιπόν, το ερώτημα για τον ακριβή σκοπό της τροπολογίας, καθώς δεν διευκολύνετε τη λειτουργία του Οργανισμού, αλλά με αδιευκρίνιστη αιτία ρυθμίζετε κατόπιν εορτής το θέμα των Παρακαταθηκών. Γι’ αυτήν την τροπολογία απαιτούμε να μας δώσετε κάποιες ξεκάθαρες απαντήσεις.

Για την τροπολογία 1498/248: Είμαστε κάθετα αντίθετοι σ’ αυτήν την τροπολογία, καθώς θεωρούμε ότι ο ΟΔΔΗΧ, δηλαδή ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει αποδειχθεί ακόμη ένα κύτταρο βολέματος ημετέρων κι ένα κύτταρο διαφθοράς, εμπνευσμένο, βέβαια, από τον κ. Σημίτη, με σκοπό την αδιαφάνεια όσον αφορά το δημόσιο χρέος. Δεν ξέρουμε γενικά τι φοβάστε και γιατί φοβάστε γενικά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και του αφαιρείτε περαιτέρω αρμοδιότητες. Δεν ξέρουμε γενικά τι θέλετε να κρύψετε, καθώς δεν μας απαντάτε σε πλήθος ερωτημάτων – αιτήσεων κατάθεσης εγγράφων που έχουμε καταθέσει διαμέσου του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, με τα οποία απαιτούμε στοιχεία για τη δράση του συγκεκριμένου Οργανισμού, απαιτούμε να δοθούν απαντήσεις γιατί η ιστοσελίδα του Οργανισμού αυτού είναι under construction, δηλαδή υπό κατασκευή ακόμα μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα οι Έλληνες πολίτες να μην μπορούν να έχουν στοιχεία για το χρέος και για οικονομικά θέματα του κράτους.

Γι’ αυτούς τους λόγους μας γεννούνται εύλογες και βάσιμες υπόνοιες ότι θέλετε -όπως είπα- να περάσετε κι άλλες αρμοδιότητες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους απαξιώνοντάς το.

Και θα κλείσω με την τελευταία τροπολογία, την 1505/251: Παρόλο που οι αυξήσεις των μισθών των δικαστών θα επιφέρουν αυξήσεις στο μισθό των Βουλευτών, ως Ελληνίδα Βουλευτής είμαι έτοιμη να τις αποποιηθώ μόνο και μόνο γιατί αποτελούν πραγματική πρόκληση για την ελληνική κοινωνία σε έναν κόσμο ο οποίος αγωνίζεται να επιβιώσει από τη μνημονιακή πολιτική σας, σε έναν κόσμο ο οποίος είναι απλήρωτος, σε ανέργους, σε όλη αυτήν την κοινωνία. Θα πρέπει να πούμε ότι το έργο της Δικαιοσύνης ότι είναι αδιαμφισβήτητα πάρα πολύ σπουδαίο και οφείλουμε να το αμείβουμε. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι και να επιδιώκουμε ένα κράτος δικαίου προς όλες τις κατηγορίες των πολιτών που θα λαμβάνουν δίκαιες αμοιβές ανάλογα με αυτά που προσφέρουν.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.

Στην παράγραφο 2 για την ΕΑΒ -στην ίδια τροπολογία- έχουμε να παρατηρήσουμε ότι δεν ωφελεί το δημόσιο να προβαίνει σε τέτοιες διευκολύνσεις, τη στιγμή που υποτασσόμενο –σας θυμίζω- στις επιταγές της τρόικα έχει σπάσει την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία σε καλή και σε κακή. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαμε ζητήσει επανειλημμένως, πριν από ένα χρόνο, να γίνει αυτή η συγκεκριμένη διευκόλυνση προκειμένου η ΕΑΒ να μπορεί να συνεχίσει το έργο της. Δεν το είχατε δεχθεί. Έρχεστε, όμως, κατόπιν εορτής και εφόσον προτίθεστε να πουλήσετε σε ιδιώτες την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και προβαίνετε σε τέτοιες διευκολύνσεις.

Όσον αφορά την παράγραφο 3, βλέπουμε βασικά μια καταπληκτική προσπάθεια την οποία κάνετε για να μειώσετε τα προσόντα που απαιτούνται για τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικού Ελέγχου, προκειμένου προφανώς να πετύχετε το διορισμό ενός ακόμη παιδιού του κομματικού σωλήνα.

Σας ευχαριστώ.

Παρατίθενται τα πρακτικά από την  Ολομέλεια

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: