Breaking News

Ομιλία της Βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή επί της αρχής για το σχέδιο Νόμου «Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας (Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) – Δημόσιο Λογιστικό»

Αθήνα, σήμερα στις 26 Ιουνίου 2014, συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Α΄ Σύνθεση) για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας (Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) – Δημόσιο Λογιστικό».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Βλέπουμε ότι ο νέος Υπουργός Οικονομικών δεν μας κάνει και σήμερα την τιμή να παρευρίσκεται. Βέβαια, παρευρισκόταν εχθές, όταν μας έφερε τον κ. Στουρνάρα, αυτόν τον «επιτυχημένο» Υπουργό Οικονομικών, για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του ως νέος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Ωστόσο, θα επαναλάβουμε αυτό το οποίο του είχαμε τονίσει και στην επιτροπή, ότι δηλαδή αναγνωρίζουμε ότι αποτελεί πλέον παγκόσμια πρωτιά ένας Υπουργός να εισάγει το πρώτο νομοσχέδιο για την αυτοκατάργησή του.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δύο είναι οι βασικές λειτουργίες του Υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής και το σχεδιασμό, τον έλεγχο και την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας. Εξαίρεση, βέβαια, αποτελούν οι αποικίες, τα προτεκτοράτα, οι κτήσεις. Εκεί, όλες αυτές οι λειτουργίες ανατίθενται –και εκτελούνται- σε ιθαγενείς αχυράνθρωπους των αφεντικών.

Τη νομισματική πολιτική τα κόμματά σας την παρέδωσαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χωρίς δικλίδες ασφαλείας ουσιαστικού ελέγχου. Με το παρόν νομοσχέδιο παραδίδετε και τη δεύτερη λειτουργία, δηλαδή τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σας ρωτήσαμε ποια είναι η νομιμοποίηση αυτών των οργάνων και δεν απαντήσατε. Προφανώς γιατί η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση σε αυτά τα όργανα. Ακούμε τους εισηγητές των κομμάτων που στηρίζουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τόσο στη σημερινή τοποθέτησή τους όσο και στις προγενέστερες της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων να μας μιλούν για το τέλος του μνημονίου και να περιγράφουν τη Νομισματική Ένωση σαν μια οικογένεια στην οποία όλοι οφείλουμε να συνεργαστούμε και να παίξουμε τον ρόλο μας. Δεν γνωρίζουμε εάν πραγματικά καταλαβαίνετε και πιστεύετε αυτά που λέτε ή απλά μας διαβάζετε λέξεις για να γεμίσετε τον χρόνο και να καλύψετε απλά την τυπική υποχρέωση της εισήγησης.

Φαντάζει αδιανόητο να συζητείται η εθνική κυριαρχία επί των δημόσιων οικονομικών και να αντιμετωπίζεται αυτό το θέμα με αυτήν την ελαφρότητα. Είναι αδιανόητο να πιστεύει οποιοσδήποτε με σώας τας φρένας αυτά τα οποία μας λέτε. Χρησιμοποιείτε συγκεκριμένες εκφράσεις έντονης συναισθηματικής φόρτισης για να παίξετε με το μυαλό των πολιτών και να απενεργοποιήσετε την κριτική ικανότητα και απευθύνεστε στον κόσμο των συναισθημάτων και των συμπλεγμάτων.

Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι τα οικονομικά του κράτους δεν ταυτίζονται με τα οικονομικά μιας οικογένειας. Το κράτος δεν είναι μια μεγάλη οικογένεια. Αυτό είναι κάτι που θα πούμε ακόμη μια φορά. Όταν οι οικογένειες σφίγγουν το ζωνάρι για να κάνουν οικονομία, δημιουργείται στα μέλη τους δυσαρέσκεια από τη μείωση της καταναλωτικής τους ικανότητας. Όταν τα κράτη κάνουν το ίδιο, οι άνθρωποι πεθαίνουν, οι οικογένειες εξαθλιώνονται, ολόκληρες κοινωνικές ομάδες υποβαθμίζονται και υποβαθμίζουν όχι την ποσότητα της κατανάλωσης, αλλά την ποιότητα της ζωής τους.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ)

Ενστερνίζεστε τη γερμανική αερομπουρδολογία για δημοσιονομική πειθαρχία χωρίς να σκέφτεστε. Η πειθαρχία μπορεί να διδάξει τα ανήλικα μέλη μιας οικογένειας όταν χρησιμοποιείται με μέτρο και φειδώ, γιατί απλά οι ανήλικοι στερούνται τις απαιτούμενες γνώσεις και τις απαραίτητες εμπειρίες. Στα κράτη μιας νομισματικής ένωσης που όλα βρίσκονται στην ίδια θέση, για ποια ακριβώς πειθαρχία μιλάμε;

Από το 2010 αυτές οι κουταμάρες τις οποίες συνεχίζετε να μας λέτε έχουν στοιχίσει τη δουλειά, τη στέγη, τη ζωή σε πλειάδα συνανθρώπων μας. Πότε σκοπεύετε επιτέλους να ανοίξετε και ένα εγχειρίδιο απλών οικονομικών και να προσαρμοστείτε επιτέλους στην πραγματικότητα;

Δημιουργείτε δήθεν ανεξάρτητες αρχές για να ελέγχουν τον προϋπολογισμό και εμείς σας ρωτάμε γιατί. Γιατί να υπάρχει ο διοικητικός πληθωρισμός με μαγαζιά, παραμάγαζα και τρύπες βολέματος αργόσχολων «ημετέρων» για να κάνουν δήθεν ανεξάρτητα τη δουλειά την οποία οφείλει να κάνει η Κυβέρνηση; Γιατί να υπάρχει γνωμοδοτικό όργανο; Ο Υπουργός έχει τις δημόσιες υπηρεσίες, έχει προσωπικούς συμβούλους που πληρώνει το ελληνικό δημόσιο. Έχει τη Βουλή, έχει επιτροπές. Τι χρειάζεται, λοιπόν, ένα ακόμη όργανο; Τι θα πει «έχουν οι άλλες χώρες»; Καλά κάνουν και το έχουν. Μπορεί αυτοί να το χρειάζονται ή μπορεί και να μην το χρειάζονται. Εμείς το χρειαζόμαστε; Η απάντηση είναι ειλικρινά «όχι».

Διαφωνούμε με το νομοσχέδιο, γιατί όπως τονίσαμε και στις συζητήσεις στην Επιτροπή Οικονομικών, το νομοθέτημά σας έχει αντιαναπτυξιακό προσανατολισμό και θα παράγει ακόμα περισσότερη ύφεση, ανεργία και ανέχεια στην ελληνική κοινωνία. Σας δώσαμε συγκεκριμένα παραδείγματα, αλλά αποφύγατε να μας απαντήσετε παρά μόνο με μισόλογα υπεκφυγής. Θα τα επαναλάβουμε, γιατί ο λαός που πληρώνει δικαιούται μια απάντηση.

Ας δούμε, λοιπόν, τα σημεία που είχαμε θέσει μέσα από το νομοσχέδιο και για τα οποία ακόμη μας χρωστάτε μια ουσιαστική απάντηση.

Το πρώτο αφορά το άρθρο 34 παράγραφος 2, όπου αναφέρεται ότι ο δημοσιονομικός σχεδιασμός δίνει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους κ.λπ. Προτεραιότητα, λοιπόν, δεν είναι η αποκατάσταση των συνεπειών της ανθρωπιστικής λαίλαπας που έχετε επιφέρει και επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιούσε ο Πρωθυπουργός σας πριν από τις ευρωεκλογές. Προτεραιότητα δεν είναι τα εκατομμύρια των ανέργων, δεν είναι τα παιδιά τα οποία λιποθυμούν από ασιτία, δεν είναι η υγεία, δεν είναι η παιδεία, δεν είναι οι απολυμένοι, δεν είναι οι συνταξιούχοι, δεν είναι οι εξαθλιωμένοι που βάζουν τέλος στη ζωή τους μη μπορώντας να αντέξουν την καθημερινότητα. Ούτε καν η «καραμέλα» για ανάπτυξη που μας τσαμπουνάτε τόσα χρόνια δεν είναι η βασική σας προτεραιότητα.

Η μόνη σας προτεραιότητα είναι η αποπληρωμή του χρέους, του χρέους που είναι μη βιώσιμο, ενός χρέους  που αποτελεί αποτέλεσμα κερδοσκοπίας και κραυγαλέων οικονομικών και πολιτικών σκανδάλων, ενός χρέους που το 2009 έφθανε τα 299 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι το 129% του ΑΕΠ, έπειτα από σκανδαλώδεις αναθεωρήσεις από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία, για να φθάσει τα 321 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 176% επί του ΑΕΠ το 2013, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι οι βίαιες λύσεις που επιλέξατε μέσω αλλεπάλληλων μνημονίων δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα του χρέους, αλλά οδήγησαν σε ανθρωπιστική κρίση, σε εκτίναξη της ανεργίας, σε μείωση των μισθών, σε ρεκόρ αυτοκτονιών, σε κατάργηση εργατικών κατακτήσεων ενός αιώνα. Οδήγησαν στην καταστροφή δεκαπέντε χιλιάδων μικροομολογιούχων, τριών χιλιάδων υπαλλήλων της Ολυμπιακής, που είχαν αποζημιωθεί με ομόλογα. Ασφαλιστικά ταμεία έχασαν 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο και νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ΤΕΙ, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που διατηρούσαν αναγκαστικά τις καταθέσεις τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Από την άλλη, βέβαια, κάποιοι ευνοήθηκαν από την ιστορία. Οι τραπεζίτες αποζημιώθηκαν για τις ζημιές που υπέστησαν από το κούρεμα ύψους 55% στα ομόλογα αξίας 56 δισεκατομμυρίων ευρώ που κατείχαν και κερδοσκόποι, όπως για παράδειγμα το Fairpoint, έβγαλαν 500 εκατομμύρια ευρώ στις πλάτες του ελληνικού λαού και εις υγείαν των Ελλήνων «κορόιδων» πολιτών.

Άρθρο 36: «Όταν ο λόγος του χρέους της γενικής κυβέρνησης προς  το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε τιμές αγοράς  υπερβαίνει την τιμή αναφοράς του 60%, που αναφέρεται στο άρθρο 1 του πρωτοκόλλου άρθρου αριθμός 12, η διαφορά σε σχέση με την τιμή αναφοράς πρέπει να μειώνεται ως κριτήριο αξιολόγησης κατά ένα εικοστό ετησίως κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Κανονισμού του Συμβουλίου (ΕΚ) 1467/1997.»

Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν το χρέος υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, που αυτό θα γίνεται πάντα, ή θα πρέπει η Κυβέρνηση να αυξήσει το ΑΕΠ ή θα πρέπει να βρει χρήματα, για να μειώσει το χρέος. Το ΑΕΠ, βέβαια, δεν αυξάνεται με μέτρα λιτότητας, οπότε θα πρέπει η Κυβέρνησή σας να βρει χρήματα, για να μειώσει το χρέος. Από πού, λοιπόν, θα βρει αυτά τα χρήματα; Μα, φυσικά, από τους Έλληνες φορολογούμενους με νέα μέτρα. Τόσο απλά καταρρίπτονται οι δηλώσεις Σαμαρά για τη μη λήψη νέων μέτρων. Τόσο απλά πάνε περίπατο οι φαντασιακές προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Είστε πολύ λίγοι σε επιστημονική πληρότητα και πολιτική ευθύτητα, γιατί αυτοαναιρείστε συνέχεια.

Άρθρο 38 παράγραφος 3: «Ο Υπουργός Οικονομικών δύναται να ενεργοποιεί τον διορθωτικό μηχανισμό, βασιζόμενος στη δική του εκτίμηση για τις σημαντικές αποκλίσεις από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο ή από την πορεία προσαρμογής προς αυτόν.»

Οπότε όποτε ο Υπουργός εκτιμά ότι πρέπει να πάρει νέα μέτρα, για να ικανοποιηθούν οι ληστρικοί στόχοι των δανειστών, θα το κάνει. Εάν, όμως, δεν συνεργαστεί ένας Υπουργός Οικονομικών, τι θα γίνει; Τότε έρχεται η παράγραφος 5 του ίδιου άρθρου που προβλέπει ότι ο διορθωτικός μηχανισμός ενεργοποιείται αυτομάτως, σε περίπτωση που υπάρχει σχετική σύσταση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή  θα  κάνει σύσταση η Καγκελάριος και αυτόματα θα βάζουν το χέρι στην τσέπη  του Έλληνα πολίτη, χωρίς να χρειάζεται να περνάει ούτε καν από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Όταν, λοιπόν, σας λέμε «αχυράνθρωπους», απλώς παρεξηγείστε.

Από την τελευταία επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου σας καλούσαμε να σταματήσετε να ψεύδεστε με το «μνημόνιο τέλος» και με τη «μη λήψη νέων μέτρων» και να πείτε, επιτέλους, την αλήθεια. Να παραδεχθείτε ότι έχουμε τους εφαρμοστικούς του προηγούμενου μνημονίου όρους που επιβάλλουν, για παράδειγμα, επίθεση στις συντάξεις η οποία έρχεται. Να αποδεχθείτε ότι δίνοντας το δημοσιονομικό έλεγχο στις Βρυξέλλες και στους Γερμανούς μόνο φόρους μπορούμε να περιμένουμε και μάλιστα χωρίς κανένα ανταποδοτικό αποτέλεσμα.

Δικαιωθήκαμε. Πριν περάσει ένας μήνας αρχίσατε τις περικοπές από το εφάπαξ. Το μειώνετε σε ποσοστό 80%. Γιατί όμως; Εσείς δεν είπατε ότι έχετε πρωτογενή πλεονάσματα, άρα «το ταμείο δεν είναι μείον»; Πώς είναι δυνατόν λοιπόν, αφού «το ταμείο δεν είναι μείον» να προβαίνετε σε τέτοιες μειώσεις;

Εν κατακλείδι, η καραμέλα της λιτότητας και της πειθαρχίας απέτυχε. Το παραδέχεται το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της παραδοχής των λαθών τους για την ελληνική συνταγή. Το παραδέχεται η τρόικα των λαθών, αυτή που ήρθε να βάλει σε τάξη τη χώρα, αφού οι «εκλεκτοί» των κομμάτων σας αποδείχθηκαν ανίκανοι να διαχειριστούν τόσα χρόνια τα οικονομικά της χώρας -διότι, βέβαια, τα έξοδα της διαπλοκής είναι πολύ μεγάλα και τα έσοδα δεν εισπράττονται- αυτοί που διαθέτουν «πείρα» και «τεχνογνωσία» βέβαια, οι αδέκαστοι, αυτά τα λαμόγια που ήρθαν και δεν ήξεραν ούτε τι θα πει δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής. Και μετά μίλησαν για λάθος! Όμως, το μόνο που ήρθαν να κάνουν είναι να προστατέψουν τις τράπεζές τους για να μην χάσουν καμμία δεκάρα από τα πανωτόκια τους. Αυτοί οι οποίοι αγόραζαν ομόλογα σε κλάσματα της αξίας τους και τα πληρώνατε εσείς με τον επιτυχημένο Υπουργό Οικονομικών τον κ. Στουρνάρα στο ακέραιο της αξίας τους!

Σε αυτούς, λοιπόν, έρχεστε σήμερα με αυτό το νομοσχέδιο για να δώσετε την αρμοδιότητα σύνταξης των κρατικών προϋπολογισμών, σε αυτούς που μετέτρεψαν τη χρηματοοικονομική κρίση σε ευκαιρία για κούρεμα, για καίρια χτυπήματα στο σύνολο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, μετατρέποντάς το σε δημοσιονομική κρίση, σε αυτούς οι οποίοι θέλουν πλέον να ελέγξουν και τα δημοσιονομικά οικονομικά!

Όταν αυτό γινόταν στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αγγλία και η Τσεχία αντέδρασαν στη μετατροπή του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας σε συνθήκη. Γι’ αυτό και η Γερμανία συνέταξε τη συγκεκριμένη οδηγία που έρχεστε σήμερα και κυρώνετε και τα μέτρα των δύο κανονισμών, μετατρέποντας αυτά που ήθελε να περάσει σε σύμφωνο σε νομοθετικό κείμενο της Κοινότητας.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Εσείς όταν γινόταν αυτό, ήσασταν απλοί θεατές. Σας βολεύει να παρουσιάζετε, βέβαια, την εθνική προδοσία ως τυπική υποχρέωση κύρωσης μιας οδηγίας.

Ε, λοιπόν, όχι! Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πιστεύουμε -και σας το ξαναλέμε για μια ακόμη φορά- σε μια Ευρώπη των λαών, σε μια Ευρώπη των εθνών-κρατών, όχι σε μια ομοσπονδία όπου θα κάνει κουμάντο η Μέρκελ και το Βερολίνο, όχι σε ένα κράτος που θέλετε να μετατρέψετε σε φθηνό τουριστικό θέρετρο, αλκοόλ, πορνείας και τζόγου. Εσείς ονειρεύεστε αυτό το μέλλον για την πατρίδα μας, γιατί αυτό το μέλλον έχουν προσφέρει οι εταίροι σας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας σε όσες χώρες έχουν πάει.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όμως, δεν ονειρευόμαστε αυτό το μέλλον για την πατρίδα μας και τους Έλληνες πολίτες και για αυτόν τον λόγο δεν θα συναινέσουμε σε τέτοιες πράξεις εθνικής μειοδοσίας! Τέτοιες πράξεις δεν τις υπογράφουμε!

Σας ευχαριστώ.

 Παρατίθενται τα πρακτικά από την Ολομέλεια

About Rachel Makri (3254 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: