Breaking News

Ραχήλ Μακρή στην Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία όλων των προσώπων από αναγκαστική εξαφάνιση και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας | 18.06.2014

Αθήνα, σήμερα στις 18 Ιουνίου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.09΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Α΄ σύνθεση) για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία όλων των προσώπων από αναγκαστική εξαφάνιση και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Έχω δώσει τον λόγο στην κ. Μακρή.

Ορίστε, κυρία Μακρή, έχετε τον λόγο και συγγνώμη.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Μας μιλούν τα κόμματα της Συμπολίτευσης για δηλητηρίαση της ελληνικής κοινωνίας, οι εκπρόσωποι, βέβαια, μίας Κυβέρνησης που επιτρέπουν σε αστυνομικούς των ΜΑΤ να χτυπούν πισώπλατα γυναίκες οι οποίες τολμούν να διεκδικήσουν το ψωμί τους, αυτοί οι οποίοι προσλαμβάνουν εταιρείες ασφαλείας, των οποίων οι υπάλληλοι μαχαιρώνουν απολυμένους της ΕΡΤ. Είναι αυτοί οι οποίοι αποδείχθηκαν για πολλά χρόνια ανίκανοι να συλλάβουν τους τρομοκράτες της «17 Νοέμβρη» και το έπραξαν μόνο όταν μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν ως επικοινωνιακό τέχνασμα τεράστιας επιτυχίας, αυτοί οι οποίοι αφού έδωσαν άδεια σε έναν τρομοκράτη είναι ανίκανοι επί μήνες να τον συλλάβουν και αυτός ο τρομοκράτης είναι που κυκλοφορεί ανάμεσα στους Έλληνες πολίτες, κάνοντάς τους να νιώθουν μη ασφαλείς. Είναι αυτοί οι οποίοι οδήγησαν τη μία κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη, αφού βέβαια τη δηλητηρίασαν, αυτοί οι οποίοι οδήγησαν τους ιδιωτικούς υπαλλήλους ενάντια στους δημοσίους υπαλλήλους, φτάνοντας μάλιστα ορισμένοι από τους πολίτες να εκφράζουν απόψεις, όπως το να απολυθούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και να καταργηθεί όλο το δημόσιο, αφού οι ίδιοι δεν έχουν δουλειά.

Βέβαια, όλα αυτά είναι λογικά, όταν σκεφτεί κανείς ότι αυτοί οι πολίτες εργάζονται σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, πολίτες στους οποίους οι εργοδότες αντί για μισθό δίνουν ένα πιάτο φαγητό και κουπόνια σε σούπερ μάρκετ, νέοι κάτω από είκοσι πέντε ετών που πληρώνονται με 180 ευρώ το μήνα, ήτοι 2,25 ευρώ την ημέρα.

Σας διαβάζω από δημοσίευμα της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας «News Bomb» στις 17 Ιουνίου του 2014: «Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας έκθεση της ΓΣΕΕ σχετικά με τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα και γενικότερα για την αγορά εργασίας. Μισθοί μετατρέπονται σε ένα πιάτο φαγητό, εργοδότες δίνουν κουπόνια, αντί για μεροκάματα και όχι μόνο.

Αυτά είναι μερικά από τα τραγικά παραδείγματα που αποδεικνύουν πως η Ελλάδα του 2014 δεν θυμίζει τίποτα από το παρόν, αλλά αντίθετα έχει γυρίσει σε σκοτεινά χρόνια.

Είναι αυτοί, οι οποίοι αρνούνται να απαντήσουν σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου δύο φορές. Είναι η τρίτη φορά που καταθέτω ερώτηση για την υπόθεση του γαλλικού κολοσσού LAFARGE, ο οποίος βρίσκεται σε μία λίστα πενήντα δύο χιλιάδων ατόμων του ΣΔΟΕ, όπου φέρεται να ενέβαζε εκατομμύρια ευρώ με πλαστά και κλεμμένα ΑΦΜ, ακόμα και ταξιτζήδων.

Είναι αυτοί, οι οποίοι επιτρέπουν στους απερχόμενους και απολυθέντες γενικούς γραμματείς τους -μιλάω για τον κ. Θεοχάρη, τον οποίο απολύσατε- να διεκδικούν μπόνους 5 εκατομμυρίων ευρώ, επειδή ήταν επιτυχημένοι. Για το θέμα αυτό, λοιπόν, θα καταθέσουμε ερώτηση στη Βουλή, για να μας απαντήσετε γιατί αφού ήταν τόσο επιτυχημένος και διεκδικεί το μπόνους των 5 εκατομμυρίων ευρώ για ποιον ακριβώς λόγο τον απολύσατε.

Να λείπουν, λοιπόν, οι κορώνες για την κοινωνική ευαισθησία από μια συγκυβέρνηση η οποία καταδίκασε τον ελληνικό λαό σε ύφεση, ανεργία και πείνα. Είσαστε εσείς οι οποίοι μιλάτε για τη δηλητηρίαση της ελληνικής κοινωνίας; Μα, εσείς είστε το δηλητήριο της ελληνικής κοινωνίας.

Όσο για τη σειρά κύριε Πρόεδρε, με την οποία εκπροσωπούνται τα κόμματα, αν και θεωρούμε ότι επί της ουσίας το ζήτημα έχει μηδενική πραγματική αξία, έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα. Συμφωνούμε, βέβαια, με τον Προεδρείο, το οποίο ανακοίνωσε την απόφαση, καθώς είχε δέσμια αρμοδιότητα να το πράξει. Πέραν αυτού, όμως, μας κάνει εντύπωση η ομολογία του κ. Μεϊμαράκη ότι δεν έχει έγγραφο με την επίσημη θέση των κομμάτων και αποφάσισε, βέβαια, από μόνος του για ένα άρθρο για το οποίο ο Προεδρεύων κ. Δραγασάκης προς τιμήν του παραδέχεται ότι μπορεί να λάβει παραπάνω της μίας ερμηνείας.

Θεωρούμε απαράδεκτο να αποφασίζουμε και να διατάζουμε και το καταδικάζουμε από όπου και αν προέρχεται και περιμένουμε βέβαια το θέμα να τεθεί άμεσα στη Διάσκεψη των Προέδρων και στην Ολομέλεια.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο, θα είμαστε εξαιρετικά σύντομοι, καθώς τονίσαμε τόσο στην αρμόδια επιτροπή, όσο και στη συζήτηση δια της ειδικής αγορήτριάς μας κ. Χρυσοβελώνη τη συμφωνία μας για την κύρωση της συγκεκριμένης σύμβασης.

Η μελέτη αυτής αποδεικνύει ότι βρίσκεται στον ορθό δρόμο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμού των θεσμών. Δυστυχώς, όμως, η Κυβέρνηση του κ. Βενιζέλου με τη συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας του κ. Σαμαρά έχει εγκαταλείψει αυτή την οδό του σεβασμού των θεσμών εδώ και καιρό. Το υπογραμμίζουμε σε συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργού κ. Αθανασίου, καθώς η ειδική αποστολή της θέσης του τον καθιστά θεματοφύλακα των θεσμών.

Είναι απαράδεκτο να παύει η λειτουργία του Κοινοβουλίου γιατί πανικοβλήθηκε ο Πρωθυπουργός της χώρας. Δεν μας ενδιαφέρει αν ο πανικός του εδράζεται στο άκουσμα της υπόθεσης Μιχελάκη ή στο περιβόητο βίντεο Μπαλτάκου. Δεν μας αφορά αν στο μυαλό του κ. Σαμαρά γεννιούνται μεθοδεύσεις περί παραγραφής πιθανών αδικημάτων των συμμετεχόντων σε κυβερνήσεις του κ. Παπανδρέου και του κ. Παπαδήμου.

Αυτό το οποίο, όμως, μας αφορά είναι η παύση των μεθοδεύσεων και η δημοκρατική λειτουργία. Η λειτουργία που σίγουρα παραβιάζεται από τη βίαιη διακοπή τεσσάρων νομοσχεδίων χωρίς ουσιαστικό λόγο και άνευ έστω και προσχηματικής δικαιολογίας.

Αυτό που μας αφορά είναι η άρον-άρον κλήση σε συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής, ενώ η Βουλή ήταν τυπικά κλειστή, γιατί επείγει, όπως είπατε, η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, την ίδια στιγμή που επικαλεστήκατε λόγους ανυπαρξίας νομοθετικού έργου όταν την κλείσατε.

Κατανοείτε, βέβαια, ότι αποτελεί παραδοχή αποτυχίας να κλείνει το Κοινοβούλιο όταν υπάρχουν νομοσχέδια που επείγουν ή να επικαλείστε λόγους εσπευσμένης σύγκλησης των οργάνων της Βουλής, ενώ η ίδια η Κυβέρνηση έπαψε τις λειτουργίες της εξαιτίας ανυπαρξίας ουσιαστικού νομοθετικού έργου, όπως επικαλέστηκε.

Αποτελεί παραδοχή αποτυχίας να δέχεστε την τροπολογία με γενικό αριθμό 1477 και ειδικό 73, με την οποία δίνεται παράταση του χρόνου αιτήσεων για τη διαθεσιμότητα στους διοικητικούς υπαλλήλων των ΑΕΙ. Αποτελεί παραδοχή ανικανότητας, γιατί συζητείται την 18η Ιουνίου για να παρατείνει την περίοδο από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 20 του ιδίου μήνα. Φέρνετε μια ρύθμιση στις 18 του μηνός για να καλύψει ακριβώς ποιον; Το σύνολο των υπαλλήλων που πλήττει η διαδικασία της συγκεκαλυμμένης απόλυσης την οποία απλά ονομάσατε «διαθεσιμότητα» ή κάποιους κομματικά εκλεκτούς που γνώριζαν για τη ρηξικέλευθη νομοθετική πρωτοβουλία και υπέβαλαν αίτηση την Κυριακή 15 Ιουνίου;

Αναγνωρίζουμε τα ενδοκυβερνητικά θέματα επικοινωνιακού διαπληκτισμού των Υπουργών Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Παρατηρούμε, βέβαια, ότι η επίμαχη τροπολογία δεν υπογράφεται από τον Υπουργό Παιδείας, αν και αφορά υπαλλήλους αρμοδιότητάς του. Διαπιστώνουμε ότι στο κείμενο της τροπολογίας ούτε τη λέξη «δικαιοσύνη» δεν είστε ικανοί ως Κυβέρνηση να γράψετε σωστά.

Αυτό που δεν κατανοούμε είναι πόσο ακόμα θα συνεχίζετε να ευτελίζετε την νομοθετική διαδικασία με τέτοια τερτίπια. Πόσες παρατάσεις θα δώσετε γι αυτό το έρημο το «πόθεν έσχες»; Με πόσα άσχετα θέματα θα το συνδυάσετε, προκειμένου να περάσει;

Όπως σας είπαμε στην αρχή, ο σεβασμός των θεσμών λαμβάνει πρωταρχικό ρόλο σε μια δημοκρατία. Μόνο οι «μπανανίες» διαθέτουν καρικατούρες πρωθυπουργών, οι οποίοι απλά εκτελούν εντολές των ξένων αφεντικών που αποφασίζουν για να διατάξουν. Η Ελλάδα δεν το αξίζει να διολισθήσει σε αυτή την επικίνδυνη και εξευτελιστική ατραπό όπου την οδηγείτε.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα είμαστε πάντα εδώ, για να σας εμποδίζουμε με κάθε νομικό, θεσμικό, δημοκρατικό και ηθικό μέσο. Οι πρόθυμοι υπερασπιστές σας μπορεί να συνεχίσουν να λένε ότι είναι φασισμός. Την κριτική συνηθίζουν να την ονομάζουν φασισμό. Αν όμως θέλουν να ανακαλύψουν τον πραγματικό φασισμό και τους πραγματικούς φασίστες, ας κοιτάξουν τον καθρέφτη της ελληνικής κοινωνίας, την οποία έχουν οδηγήσει στα όρια της εξαθλίωσης. Εκεί θα βρουν το είδωλο του κυρίως υπευθύνου της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Και εμείς ευχαριστούμε, αλλά θα μου επιτρέψετε, κυρία Μακρή, και εσείς και οι άλλοι συνάδελφοι, επειδή βλέπω ότι συνεχίζετε, να πω το εξής. Έχουμε γνωριστεί τα τελευταία δύο χρόνια που είμαστε εδώ και το θεωρώ τουλάχιστον προσβλητικό, όταν εγώ είμαι εδώ και όταν είμαι, όπως ξέρετε, Πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες, για ένα ζήτημα ελάσσονος σημασίας, που είναι η δυνατότητα να υποβληθεί το «πόθεν έσχες» μετά από τρεις μήνες αφότου έχει δοθεί η δυνατότητα με την καινούρια διεύρυνση που εδόθη στο χρόνο στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, να κάνουμε ένα τέτοιο θέμα. Είναι δυνατόν να υπάρχει έστω και ίχνος αμφιβολίας για τη δική μου παρουσία; Μπορεί να υπάρχει κάτι και να κρύβεται;

Ξέρετε γιατί έγινε. Λέμε ότι από τη στιγμή που υποβάλλεις –και γι’ αυτό είναι και αόριστο- την τελευταία μέρα βάσει του νόμου ή του χρόνου παράτασης που δίνεται, να μπορείς να έχεις ένα χρόνο εύλογο για να υποβάλλεις το «πόθεν έσχες». Και όπως σας είπα προηγουμένως, μετά από πολύ καιρό και μετά από πολλή δουλειά της επιτροπής, τις αμέσως προσεχείς ημέρες ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα φέρει στη Βουλή το «πόθεν έσχες» που αναφέρεται, όχι σε εμάς μόνο, δηλαδή τους πολιτικούς, αλλά στους πάντες που είναι υπόχρεοι υποβολής «πόθεν έσχες» και θα καθίσουμε να τα λύσουμε όλα. Και είμαστε βέβαιοι ότι θα τα λύσουμε.

Ευχαριστώ.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω τον λόγο;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ορίστε, κυρία Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Επειδή θίξατε το θέμα, κατ’ αρχάς δεν υπήρξε καμμία μομφή και ιδίως προς το πρόσωπό σας. Όμως, δεν συνάδει σε μια δημοκρατία και σε ένα οργανωμένο κράτος, κάθε φορά να δίνονται παρατάσεις. Γιατί αυτό γίνεται επί χρόνια, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κατηγορήστε το Υπουργείο Οικονομικών, γιατί δίνει παράταση στο χρόνο υποβολής, αλλά όχι εμάς.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Βεβαίως, κατηγορώ τον Υπουργό και το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς γίνεται επαναλαμβανόμενα όλη αυτή η διαδικασία.

Δεν γίνεται σε ένα κράτος να γίνονται συνεχώς παρατάσεις. Πρέπει να είναι έτοιμος όλος ο κρατικός μηχανισμός και όλα να τελειώνουν στο χρόνο τους. Δεν ήρθαμε εδώ για να δίνουμε παρατάσεις, το καταλαβαίνετε. Δεν υπήρξε καμμία μομφή από την πλευρά μας και εξάλλου, όπως σας τόνισε και η ειδική αγορήτριά μας, η κ. Χρυσοβελώνη, θα υπερψηφίσουμε. Δεν μπορούμε, όμως, να μην ασκούμε κριτική.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής):  Σωστά το είπατε, αλλά σας είπα, διαχωρίστε το ως προς την ευθύνη που έχουν άλλοι και όχι εμείς. Εμείς δεν έχουμε ευθύνη εδώ μέσα.

About Rachel Makri (3250 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: