Breaking News

Ομιλία της Βουλευτή Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το Σχέδιο Νόμου «Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας (Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) – Δημόσιο Λογιστικό» (3η Συνεδρίαση) | 18.06.2014

Στην Αθήνα, σήμερα, 18 Ιουνίου 2014, συνήλθε σε συνεδρίαση, στηνΑίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Θεόδωρου Καράογλου, με θέμα ημερήσιας: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας (Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) – Δημόσιο Λογιστικό». (3η συνεδρίαση)

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τίθεται ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα, το εάν θέλουμε να διατηρήσουμε ή όχι την Εθνική υπόσταση του Κράτους μας. Εάν θέλουμε να είμαστε ένα Έθνος Κράτος σε μια Ευρώπη συνεργασίας και αλληλεγγύης και όχι ένα προτεκτοράτο της Ευρώπης και της Γερμανικής επικυριαρχίας. Εάν το θέλουν αυτό λοιπόν, δεν θα πρέπει να κάνουμε καμία έκπτωση στις βασικές έστω πολιτικές, Εθνικής Ανεξαρτησίας. Για να το ξεκαθαρίσουμε, δεν μπορούμε να έχουμε Εθνική Ανεξαρτησία χωρίς έλεγχο των Δημοσίων Οικονομικών, όπως δεν μπορούμε να έχουμε Δημοκρατία χωρίς νομιμοποίηση των οργάνων που ασκούν την πολιτική των Δημοσίων Οικονομικών.

Σας το είπαμε και χθες ότι δύο είναι οι βασικές λειτουργίες των οικονομικών, η άσκηση της νομισματικής πολιτικής και η άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής. Τη νομισματική πολιτική την ανέθεσαν τα Κόμματα σας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χωρίς δικλίδες ασφαλείας ουσιαστικού ελέγχου. Τώρα έρχεστε και θέλετε να δώσετε τον έλεγχο των Δημοσίων Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σας ρωτήσαμε και χθες ποια είναι η νομιμοποίηση αυτών των Οργάνων, δεν μας απαντήσατε. Γιατί όμως; Γιατί η απάντηση είναι γνωστή. Δεν υπάρχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση σε αυτά τα Όργανα.

Οπότε γιατί θα πρέπει να συζητήσουμε περαιτέρω επί των άρθρων, τους όρους αυτής της παραχώρησης; Όταν δεν παραχωρείς την εθνική κυριαρχία, όταν δεν παραδίνεις την δυνατότητα του κράτους να βάζει πρώτα τους πολίτες και μετά το χρέος, όταν δεν μπαίνεις σε λογικές αδικαιολόγητης λιτότητας, τότε δεν μπορείς να διαπραγματευτείς τους όρους της παραχώρησης. Όσο υφίστανται διατάξεις για την αυτόματη λειτουργία μηχανισμού δημιουργίας νέων φόρων και μέτρων αφαίμαξης των Ελλήνων από τα όργανα των δανειστών, όσο το κράτος έχει πρώτιστη προτεραιότητα την διασφάλιση των συμφερόντων αυτών που επιβάλλουν λογιστικούς τόκους και πανωτόκια.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, τιμώντας το όνομα που μας χαρακτηρίζει όχι κατά τύπο, αλλά στην ουσία, δεν διαπραγματευόμαστε καμία παράδοση.

Τον κύριο Σταϊκούρα βέβαια χθες, τον έθιξε η διαπίστωση της ανυπαρξίας επιστημονικής κατάρτισης, ικανής να διασφαλίσει το εθνικό συμφέρον. Δυστυχώς, το μόνο που μπόρεσε να αντιτάξει, ήταν η ανάγνωση της εισηγητικής έκθεσης, εμπλουτισμένη με αναφορές του ονόματός μου. Τι όμως μας ανάγνωσε; Μας ανάγνωσε ότι υπάρχουν και άλλα κράτη, που είτε έχουν συμφέρον να υιοθετήσουν τα μέτρα της γερμανικής λιτότητας, είτε οι κυβερνήσεις τους είναι τόσο πρόθυμες όσο η δική μας στο να δεχθούν αυτά τα μέτρα.

Την αξία του επιχειρήματός σας βέβαια θα την κρίνει ο ελληνικός λαός. Ο λαός ο οποίος διεκδίκησε την ελευθερία του, αδιαφορώντας για την σύνταξη όλων σχεδόν των κρατών της εποχής, με τις απόψεις Μέττερνιχ για διατήρηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Υπάρχουν καιροί που πρέπει να συντασσόμαστε με το ρεύμα, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου αντιστεκόμενοι στην υποχώρηση των πολλών, καλούμαστε να διαφυλάξουμε αυτά τα οποία θεωρούμε εθνικά, ιερά και όσια.

Μας είπατε ότι είναι άλλο κεφάλαιο το «sixpack» και άλλο το«twopack». Άλλο το Σύμφωνο Σταθερότητας και άλλο η Συνθήκη. Δεν σας είπανε όμως ότι αυτά ταυτίζονται κατά τύπο αλλά κατά ουσία. Η ουσία που υπαγορεύει ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας, που αναγκάζει τα κράτη σαν την Ελλάδα σε σκληρές θυσίες. Θυσίες οι οποίες χάνονται από την νομισματική πολιτική του «σκληρού» ευρώ, που διατηρείται για να εξυπηρετηθούν χώρες με πολύ διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης και χρηματοοικονομικών στοιχείων.

Εν ολίγοις, οι δέσμες αυτών των μέτρων έχουν κοινή αρχή, εξέλιξη και τελικό στόχο. Αποτελούν δηλαδή διαφορετικά κεφάλαια του ίδιου βιβλίου. Πόση επιστημονική κατάρτιση απαιτείται για να το κατανοήσετε;

Θα σας κάνουμε όμως τα πράγματα ακόμη πιο απλά, όχι για εσάς αλλά για τον ελληνικό λαό. Άλλωστε τις διαπιστώσεις δεν τις κάνουμε μόνο εμείς, υπάρχουν και δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο τα οποία αναφέρουν: «τον Δεκέμβριο του 2011 οι αρχηγοί των κρατών – μελών αποφασίζουν να υιοθετήσουν το δημοσιονομικό σύμφωνο που σκληρά προτείνει η Γερμανία με σύμμαχο την Γαλλία, για να αντιμετωπίσουν την δημοσιονομική κρίση. Ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, μηνιαία επιτήρηση, γενικό έλλειμμα προϋπολογισμού στο 3% του ΑΕΠ κ.λπ..».

Η απόφαση μετατρέπεται σε συνθήκη και έτσι τον Μάρτιο του 2012 έχουμε την υπογραφή από τους επικεφαλείς των Κυβερνήσεων της Συνθήκης για την Σταθερότητα, τον συντονισμό και την διακυβέρνηση της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης (TSCG). Ο Κάμερον προβάλλει την σοβαρή αντίρρησή του με βέτο, στην απόφαση να μετατραπεί το Σύμφωνο σε Συνθήκη και δεν την υπογράφει. Ακολουθεί και ο Τσέχος Πρωθυπουργός. Η Μέρκελ το καταπίνει και η Συνθήκη που βρίσκεται έξω από το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. γίνεται η «θηλιά» και η συνταγματοποίηση της λιτότητας.

Η TSCG θα πρέπει να περάσει μέσα στην Ε.Ε. σε πέντε χρόνια. Η Μέρκελ όμως, μετά από την Αγγλία και την Τσεχία, φοβούμενη ότι μπορεί να της ξεφύγει η κατάσταση με εθνικές πολιτικές ανακατατάξεις, προχώρησε σταδιακά στην ένταξη αρκετών στοιχείων της Συνθήκης στο Κανονιστικό  Πλαίσιο της Ε.Ε., μέσω των δύο Κανονισμών για την Ευρωζώνη: «twopack».

Το επόμενο βήμα είναι να περάσουν την Συνθήκη στα Εθνικά Συντάγματα. Η Αναθεώρηση του Συντάγματος, ως αίτημα από τον κ. Σαμαρά βέβαια, τώρα συνδέεται με αυτή την πολιτική δέσμευσή του, απέναντι στην Μέρκελ. Η TSCG μαζί με το Σύμφωνο για  την Σταθερότητα και την Ανάπτυξη αποτελούν τα δύο εργαλεία για τον έλεγχο των μακροοικονομικών ανισορροπιών, με ποινές για τα κράτη – μέλη.

Συμπέρασμα πρώτον: Η Μέρκελ και το σκληρό πρόσωπο της νεοφιλελεύθερης ελίτ κάνουν την χρηματοπιστωτική κρίση ευκαιρία για καίρια χτυπήματα στο σύνολο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος μετατρέποντάς την σε δημοσιονομική κρίση και μηχανισμό ελέγχου των ευρωπαϊκών κοινωνιών, μετά από αυτή την θεσμική πρόσδεση των κρατών – μελών στην λιτότητα και τον έλεγχο των δημοσίων οικονομικών.

Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι τα οικονομικά ενός κράτους, δεν μπορούν να συγκριθούν με τα οικονομικά ενός νοικοκυριού. Είναι βλακώδης ακόμα και η σύλληψη της ιδέας από οποιονδήποτε άλλο λαό, πέρα από τους εμμονικούς με την πειθαρχία Γερμανούς. Διαβάζουμε χαρακτηριστικά δημοσίευμα της «LeΜοnde», η οποία μας δικαιώνει.

Πολυάριθμες φωνές υψώνονται προκειμένου να υπογραμμίσουν την εξαπάτηση που κρύβει πίσω του ο συλλογισμός από την συμπεριφορά ενός κράτους. Είναι βγαλμένη από το ίδιο καλούπι με την συμπεριφορά μιας οικογένειας. Παρακάμπτει το ερώτημα για την υπαιτιότητα της κρίσης, όπως και το αφόρητο βάρος που η κρίση ρίχνει στους ώμους των ανθρώπων, των οποίων το μόνο λάθος ήταν ότι θέλησαν να φροντίσουν τους εαυτούς τους ή να πληρώσουν τους καθηγητές των παιδιών τους. Για κάποιο μεμονωμένο άνθρωπο η αυστηρότητα στην τήρηση του οικογενειακού προϋπολογισμού, μπορεί να γίνει πηγή υπερηφάνειας και ικανοποίησης. Για ένα κράτος όμως, αυτό σημαίνει καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, όταν καταλήγει όπως στην περίπτωση της Ελλάδας σε ξεκάθαρη «κοινωνιοκτονία».

Δεν σας τα λέμε εμείς, τα αναφέρουμε από την εφημερίδα ενός κράτους που συντάσσεται με την πολιτική της Γερμανίας, γιατί εξυπηρετούνται απλά τα συμφέροντά του. Δεν καταφεύγουμε στο λαϊκισμό όπως μας κατηγορείτε, απλά έχουμε φθάσει να συζητάμε τόσο βασικά θέματα, που οι απόψεις όλων των λογικά σκεπτόμενων ανθρώπων, ταυτίζονται. Δυστυχώς, όμως, οι μόνοι που διαφωνείτε είστε εσείς.

Επειδή πριν από το βήμα κατέβηκε ο κ. Σαχινίδης, θα ήθελα να του πω ότι αν θυμάμαι καλά –το έχω καταθέσει και στα πρακτικά της Βουλής- τότε που ήταν ο κ. Σαχινίδης στο οικονομικό επιτελείο λάμβανε από τον κ. Παπακωνσταντίνου ένα e-mailαπό την συνάντηση των ευρωπαίων. Στο e-mail αυτό ο κ. Παπακωνσταντίνου του ανήγγειλε, ότι θα συμφώνησαν πλέον με τους εταίρους στην Ε.Ε., να λαμβάνουν δημοσιονομικά μέτρα κατά παρέκκλιση του Συντάγματος.

About Rachel Makri (3254 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: