Breaking News

Ομιλία της Βουλευτή Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το Σχέδιο Νόμου «Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας (Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) – Δημόσιο Λογιστικό» (1η Συνεδρίαση)

Στην Αθήνα, σήμερα, 17 Ιουνίου 2014, συνήλθε σε συνεδρίαση, στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Θεόδωρου Καράογλου, με θέμα ημερήσιας: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας (Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) – Δημόσιο Λογιστικό».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των ΑΝ. ΕΛ.): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Επικαλούμενοι λόγους πολιτικής ακρότητας, θα θέλαμε να δώσουμε συγχαρητήρια στον νέο Υπουργό Οικονομικών, βέβαια δεν μας έκανε την τιμή να βρίσκεται σήμερα εδώ.

Αναγνωρίζουμε ότι αποτελεί, βέβαια, παγκόσμια πρωτοτυπία ένας υπουργός να εισάγει ως πρώτο νομοσχέδιο την αυτοκατάργησή του.

Δύο είναι οι βασικές αποστολές όλων των αντίστοιχων υπουργών σε ολόκληρο τον πλανήτη, η χάραξη της νομισματικής πολιτικής και ο σχεδιασμός, έλεγχος και υλοποίηση της δημοσιονομικής πορείας της χώρας.

Εξαίρεση, βέβαια, αποτελούν οι αποικίες, οι κτήσεις και τα προτεκτοράτα. Εκεί οι λειτουργίες αυτές δεν εκτελούνται από την δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση της χώρας, αλλά από υπηρεσίες των αφεντάδων που δεν διαθέτουν καμία νομιμοποίηση, αλλά απλά συνεργάζονται με ιθαγενείς αχυρανθρώπους.

Ποια δημοκρατική νομιμοποίηση διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Καμία. Ωστόσο, όμως, υλοποιεί την νομισματική πολιτική της, την οποία της υπαγορεύει η Γερμανία.

Ποια δημοκρατική νομιμοποίηση διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Καμία. Ωστόσο, όμως, επιχειρεί να υφαρπάξει τη δημοσιονομική πολιτική από τα κράτη – μέλη και να την ασκεί πάλι υπό τις διαταγές λιτότητας της γερμανικής ηγεμονίας.

Τι σημαίνει, όμως, αυτό με απλά λόγια. Ότι το ελληνικό κράτος δεν θα κάνει κουμάντο στα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων, θα έρχονται οι κοινοτικοί θα αρπάζουν ότι ισχυρίζονται αυτοί ότι τους χρωστάμε και θα επιβάλλουν και νέα μέτρα, εάν τους «καπνίσει» ή εάν δεν βρίσκουν αρκετά τα κλοπιμαία της λεηλασίας.

Κανένα, βέβαια, από τα κανάλια σας δεν πρόκειται να πει την ωμή αλήθεια στο λαό. Όλα προβάλλουν τον αρχηγό της Πολιτικής Άνοιξης να κάνει δηλώσεις για ανάπτυξη που έχει καθυστερήσει, αλλά την περιμένει, αλλά και για έξοδο στις αγορές.

Όλα δείχνουν τον Πρωθυπουργό σας που διόρισε τους εκλεκτούς της πασοκοελιάς, τα υπολείμματα των συνεργατών του πατριάρχη της διαπλοκής και το λοιπό ασκέρι σε ένα θίασο ξεπουλήματος κρατικής αποδόμησης και εθνικής μειοδοσίας.

Πριν ψελίσσεται μουδιασμένα, ότι δεν είναι έτσι, ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα από την Εισηγητική Έκθεση του νομοσχεδίου που συζητάμε.

Άρθρο 34 παρ. 2, ο δημοσιονομικός σχεδιασμός δίνει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους κ.λπ. – κ.λπ..

Προτεραιότητα, δηλαδή, δεν είναι η αποκατάσταση των συνεπειών της ανθρωπιστικής λαίλαπας που έχετε επιφέρει με την πολιτική σας.

Προτεραιότητα δεν είναι τα εκατομμύρια των ανέργων, τα παιδιά τα οποία λιποθυμούν από την ασιτία, οι μανάδες που επιδίδονται για ένα πιάτο φαγητό, οι πατεράδες τους ζητιανεύουν ξαπλωμένοι στο πεζοδρόμιο, οι απολυμένοι που ξυλοφορτώνονται από τα ΜΑΤ, οι συνταξιούχοι που δεν έχουν, πλέον, ούτε γιαούρτι, οι εξαγριωμένοι που βάζουν τέλος στη ζωή τους μη μπορώντας να αντέξουν την καθημερινότητα.

Προτεραιότητα είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, δηλαδή, ενός χρέος μη βιώσιμου. Ενός χρέους, δηλαδή, που δεν μπορεί να το σηκώσει η εγχώρια οικονομία. Ενός χρέους που η Κυβέρνηση δεν μπορεί να το συνεχίσει να το εξυπηρετεί, χωρίς την εξωπραγματική, αποπολιτική και κοινωνική άποψη προσαρμογή των μελλοντικών εσόδων από φόρους ή των πρωτογενών, χωρίς, τόκους δαπανών

Προτεραιότητα δεν έχει πλέον η εξυπηρετήσει του λαού, ούτε οι ανάγκες αυτού.

Αυτά δεν είναι προτεραιότητα, είναι λαϊκισμός για τους βολεμένους κηφήνες μιας παρασιτικής Κυβέρνησης.

Ούτε καν η καραμέλα για ανάπτυξη που μας τσαμπουνάτε τόσα χρόνια, δεν είναι προτεραιότητα για αυτούς που είναι προσκυνημένοι, που παίρνοντας μαθήματα από τον πασοκικό ηγέτη Βενιζέλο, σκύβουν δουλικά το κεφάλι τους για να τους χτυπήσουν οι ευρωπαίοι με μια εφημερίδα.

Η μόνη προτεραιότητα είναι να βρεθούν τα λεφτά για τους τοκογλύφους.

Άρθρο 36, όταν ο λόγος του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε τιμές αγοράς υπερβαίνει την τιμή αναφοράς του 60%, που αναφέρεται στο άρθρο 1 του πρωτοκόλλου άρθρου 12. Η διαφορά σε σχέση με την τιμή αναφοράς πρέπει να μειώνεται, ως κριτήριο αξιολόγησης κατά το 1/20 ετησίως κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Κανονισμού του Συμβουλίου 1467/97.

(συνέχεια ομιλίας κυρίας ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ – Ειδικής Αγορήτριας ΑΝΕΛ ):

Τί σημαίνει αυτό; Ότι όταν το χρέος υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ ή θα πρέπει η Κυβέρνηση να αυξήσει το ΑΕΠ ή να βρει χρήματα για να μειώσει το χρέος. Το ΑΕΠ όμως όπως πολύ καλά γνωρίζετε δεν αυξάνεται με μέτρα λιτότητας, οπότε πρέπει να βρει χρήματα η Κυβέρνηση για να μειώσει το χρέος. Το ερώτημα όμως είναι από πού; Από τους φορολογούμενους; Με ποιόν τρόπο; Τον τρόπο τον ξέρετε πάρα πολύ καλά: με νέα μέτρα. Τόσο απλά καταρρίπτονται οι δηλώσεις Σαμαρά για τη μη λήψη νέων μέτρων. Τόσο απλά πάνε περίπατο οι φαντασιακές προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Είστε τόσο λίγοι σε επιστημονική πληρότητα και πολιτική ευθύτητα που συνεχώς αυτοαναιρείστε.

Συνεχίζω με το αρ.38§3 «ο Υπουργός Οικονομικών δύναται να ενεργοποιεί το διορθωτικό μηχανισμό, βασιζόμενος στη δική του εκτίμηση για τις σημαντικές αποκλίσεις από το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο ή από την πορεία προσαρμογής προς αυτόν.» Όποτε ο Υπουργός εκτιμά ότι πρέπει να πάρει νέα μέτρα για να ικανοποιηθούν οι ληστρικοί στόχοι των δανειστών, θα το κάνει. Εάν όμως δε συνεργαστεί ένας Υπουργός Οικονομικών τι θα γίνει; Τότε έρχεται η §5 του ίδιου άρθρου, που προβλέπει: «ο διορθωτικός μηχανισμός, ενεργοποιείται αυτόματα σε περίπτωση που υπάρχει σχετική σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ». Θα κάνει δηλαδή σύσταση η Καγκελάριος και αυτόματα θα μπαίνει το χέρι στην τσέπη του Έλληνα. Όταν λοιπόν σας λέμε αχυράνθρωπους και εθελόδουλους, παρεξηγείστε. Όταν τα υπογράφετε βέβαια, δεν σας ενοχλεί καθόλου. Τα αφεντικά σας βέβαια, σας λένε και μπράβο και μ’ αυτά κουνάτε τις ουρές σας.

Κλείνουμε τα παραδείγματα, με το αρ.47§3 στο οποίο επιχειρείτε να δεσμεύσετε τον επόμενο Πρωθυπουργό στη διαδικασία εφαρμογής της λανθασμένης αυτής συνταγής. Δεν θα σας κάνει βέβαια αυτή τη χάρη. Όσο κι αν το επιθυμούν αυτοί οι οποίοι σας δίνουν τις εντολές, η επόμενη Κυβέρνηση θα καταργήσει τα νομοθετήματα της ντροπής που δεσμεύουν τον ελληνικό λαό στα δεσμά της λιτότητας, της ύφεσης, της ανεργίας και της πείνας. Θα καταργηθούν οι δουλικές συμφωνίες που έχετε υπογράψει και για να μην ανησυχείτε, οι εταίροι σας δεν πρόκειται να κόψουν τη χρηματοδότηση. Όπως δεν την έκοψαν όταν πριν δύο εβδομάδες ο Πρωθυπουργός σας έκλεισε τη Βουλή για να μην βγουν στη δημοσιότητα τα άπλυτα των υποθέσεων Μιχελάκη και Μπαλτάκου. Για να παραγραφούν τα πιθανά εγκλήματα του κ. Παπανδρέου, τα πιθανά εγκλήματα του κ. Παπαδήμου. Για να φέρετε στο τμήμα διακοπών, αυτή τη ντροπή της νομοθέτησης και τις λοιπές μνημονιακές διαταγές.

Γνωρίζουμε την απάντησή σας. Θα ισχυριστείτε ότι οι Έλληνες, δεν μπορούσαμε να βάλουμε τάξη και καλό θα είναι να έρθει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μας νοικοκυρέψει. Η αλήθεια είναι, ότι οι εκλεκτοί από τα κόμματά σας είναι ανίκανοι να διαχειριστούν τα οικονομικά της χώρας. Γιατί τα έξοδα της διαπλοκής είναι πολύ μεγάλα και τα έσοδα δεν εισπράττονται. Χαρίζετε στον κ. Μπόμπολα το χρυσό της Χαλκιδικής, όλους τους δρόμους της χώρας, τα νερά, ορυχεία, εκατομμύρια ευρώ για αιολικά πάρκα, για τη δημιουργία μιας θέσης εργασίας. Και μερικά αεροδρόμια, για να σας προβάλλουν τα κανάλια του διαστρεβλώνοντας την αλήθεια. Ο κ. Στουρνάρας κάνει δωράκια – έκανε μάλλον είναι σωστότερο – στον κ. Σάλλα για να δεχτούν οι Τραπεζίτες το διορισμό του στη θέση του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος.

Τα κόμματά σας αλλάζουν επωνυμία για να φάνε τα λεφτά των θαλασσοδανείων. Ο Σαμαράς αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των δημοσιονομικών μεγεθών το καλοκαίρι του περασμένου έτους, για να παρουσιάσει φέτος πλεόνασμα και προκειμένου να μοιράσει προεκλογικά ψίχουλα κοινωνικής ελεημοσύνης. Σε αυτό βασίζεται και ο Θεοχάρης του οποίου βέβαια η μηδενική αποτελεσματικότητα στην είσπραξη των εσόδων είναι γνωστή γι’ αυτό και ζητά 5 εκατομμύρια ευρώ ως bonus. Δεν μας έχει πει τι περιλαμβάνει βέβαια αυτό το bonus. Μήπως είναι τα τριάντα αργύρια της σιωπής για να μην «απασφαλίσει» όπως εκβίαζε; Και κάπως έτσι ήρθε η troika να μας βάλει σε τάξη. Οι εταίροι σας, που διαθέτουν πείρα και τεχνογνωσία, αυτοί οι αδέκαστοι Ευρωπαίοι.

Κάτι «λαμόγια» ήταν, που ήρθαν και δεν ήξεραν καν τι σημαίνει δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής και μετά βγήκαν και μίλησαν για «λάθος». Ήρθαν να προστατεύσουν τις Τράπεζές τους και για να μη χάσουν καμιά δεκάρα από τα πανωτόκια. Και μετά μιλούσαν για ένα «λάθος». Ομόλογα σε κλάσματα της αξίας τους αγόραζε η ΕΚΤ και τα πληρώναμε εμείς στο ακέραιο της αξίας τους και μετά μιλούσε για «λάθος» και «μελλοντική επιστροφή χρημάτων». Οι Κυβερνήσεις σας παπαγάλιζαν τη σωτηρία της χώρας. «Δεν θα γίνουμε Αργεντινή» μας λέγατε. Κρίμα όμως, διότι δεν είπατε στους Έλληνες πολίτες ότι πριν από λίγες εβδομάδες η Αργεντινή διέγραψε το 90% του χρέους της με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών της. Τώρα γιατί δεν μιλάτε για «λάθος»; Το λάθος είστε εσείς.

Η Αγγλία και η Τσεχία, αντέδρασαν στη μετατροπή του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας σε συνθήκη. Γι’ αυτό η Γερμανία συνέταξε τη συγκεκριμένη οδηγία και τα μέτρα των δύο κανονισμών, μετατρέποντας αυτά που ήθελε να περάσει με το σύμφωνο, σε νομοθετικό κείμενο της Κοινότητας. Και φυσικά εσείς δεν αντιδράσατε. Σας βολεύει να παρουσιάζετε την εθνική προδοσία ως τυπική υποχρέωση σε κύρωση μιας οδηγίας. Ε λοιπόν όχι. Οι ΑΝΕΛ, πιστεύουμε σε μια Ευρώπη των λαών, σε μια Ευρώπη των Εθνών-Κρατών. Όχι σε μια Ομοσπονδία που θα κάνει κουμάντο το Βερολίνο και η Ελλάδα θα έχει μετατραπεί σε τουριστικό θέρετρο φθηνού αλκοόλ, πορνείας και τζόγου. Εσείς αυτό το μέλλον ονειρεύεστε για την πατρίδα μας. Αυτό το μέλλον έχουν προσφέρει οι εταίροι σας του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας σε όσες χώρες έχουν πάει.

Εμείς ως ΑΝΕΛ, δεν θα συναινέσουμε στα εγκλήματα κατά της Πατρίδος. Εθνική μειοδοσία δεν υπογράφουμε. Πληρώστε, τάξτε, απειλείστε αυτούς που αποδεικνύονται αδύναμοι. Οι υπόλοιποι είμαστε εδώ και έχουμε ως κέντρο την Ελλάδα πέρα και πάνω από δεξιές και αριστερές αγκυλώσεις. Σε καμία περίπτωση δεν θα εξουσιοδοτήσουμε τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών να απλώσουν τα ξερά τους στον ιδρώτα του Έλληνα πολίτη, μόνο και μόνο επειδή είναι εταίροι ντόπιων εθελόδουλων συνεργατών τους. Όποιος ψηφίσει αυτό το έκτρωμα θα αναλάβει τις ευθύνες του έναντι της ιστορίας.

Ευχαριστώ.

About Rachel Makri (3250 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: