Breaking News

Πρωτολογία της Ραχήλ Μακρή στην συνέχιση της επί των άρθρων συζήτησης του σχεδίου νόμου «Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας» | 07.05.2014

Αθήνα, σήμερα στις 7 Μαΐου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.27΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ακούσαμε χθες τον κύριο Υπουργό να αναφέρεται σε δογματισμούς για το δημόσιο, για τομές που διενεργεί η Κυβέρνηση υπό τον συντονισμό του εκπροσώπου του Γραφείου του Πρωθυπουργού και υπό τις οδηγίες της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ακούσαμε, βέβαια, για ζουρλομανδύες, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για όλα όσα ρωτάμε και στις επιτροπές, αλλά και χθες περί προτύπων, περί απαιτήσεων, περί διαδικασιών και περί κριτηρίων αδειοδότησης. Ίσως βέβαια, οι ζουρλομανδύες θα ήταν χρήσιμοι σε όσους θεωρούν αφορισμό τα συγχαρητήρια στο Λιμενικό Σώμα, για παράδειγμα, το οποίο ενώ αντιμετωπίζει ελλείψεις στελέχωσης και υλικοτεχνικής υποδομής κάνει τη δουλειά του, όσο καλύτερα μπορεί.

Πιθανότατα θα ήταν χρήσιμοι σε όσους, ενώ συνεργάστηκαν στην αποδόμηση της χώρας, προσφέροντας το άλλοθι της υποτιθέμενης ευθύνης, ύστερα τους ξεπερνάει η αναφορά στις λέξεις των υπηρεσιών που συνέβαλαν να αποδιοργανωθούν, ψηφίζοντας τα μνημονιακά μέτρα και υπογράφοντας και στους τοίχους! Περαστικά σας!

Σας θυμίζουμε ότι το Δουβλίνο II ψηφίστηκε από τα κόμματα που αποτέλεσαν εταίρους σας και τώρα εκβιάζουν τους Έλληνες ότι εάν δεν τους δώσουν την ψήφο τους, θα ρίξουν την Κυβέρνηση. Εμείς τους καλούμε να ρίξουν την Κυβέρνηση, γιατί δεν θα βλάψουν σε καμμία περίπτωση τη χώρα. Καλό θα κάνουν στους Έλληνες πολίτες.

Ας επιστρέψουμε, όμως, στο θέατρο του παραλόγου που γράψατε με τη συνεργασία της Παγκόσμιας Τράπεζας, αυτής που πέρα από το βαρύγδουπο τίτλο και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις ιδιωτικοποίησης των πάντων –που η παγκόσμια εμπειρία βέβαια έχει αποδείξει ως πλήρως αποτυχημένες- αποτελεί έναν πολύ καλό φορέα για να βολεύετε όσους αποτυγχάνουν να εκλεγούν Βουλευτές.

Θυμόμαστε ότι πρόσφατα διορίσατε τον κ. Παπουτσή ως εκπρόσωπο της χώρας στην Παγκόσμια αυτή Τράπεζα, παρ’ όλες τις σφοδρές αντιδράσεις, τόσο του δημοσιογραφικού, όσο και του πολιτικού κόσμου και έχουμε και την εντύπωση ότι και μέλος της οικογενείας του έχει διοριστεί στην Παγκόσμια Τράπεζα. Να θυμηθούμε ότι το 1995 η Παγκόσμια Τράπεζα έγραφε στο «World Development Report»: «Οι αυστηροί κανονισμοί στην εργασιακή ασφάλεια απειλούν εκείνους τους μισθωτούς που εργάζονται σε αποκλεισμένους τομείς της οικονομίας, απειλούν τους άνεργους».

Υπάρχει λόγος να φοβόμαστε ότι αυτοί που ωφελούνται από την κοινωνική ασφάλιση, συνήθως δηλαδή οι καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι, το κάνουν σε βάρος των υπόλοιπων εργαζομένων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα συνδικάτα αυτά είναι μονοπώλια για να εξασφαλίσουν καλύτερους μισθούς και εργασιακές συνθήκες σε βάρος των κεφαλαιούχων, των καταναλωτών και των ασυνδικάλιστων εργαζομένων.

Μετά τη συνεργασία σας μαζί τους δεν απορούμε καθόλου για τις αναφορές σας σε ζουρλομανδύες. Αυτό που οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμη φορά είναι ότι δεν αποτελεί δογματισμό η αντίληψη άσκησης της ρυθμιστικής αρμοδιότητας του κράτους από τη δημόσια διοίκηση και όχι από τους ιδιώτες. Εξάλλου, ως Υπουργός, σας έχουμε πει επανειλημμένως ότι δεν εξυπηρετείτε το ιδιωτικό συμφέρον, αλλά το δημόσιο συμφέρον και για να το επιτελέσετε αυτό αξιοποιείτε τους δημόσιους λειτουργούς και όχι τους ιδιώτες υπαλλήλους.

Όσο για τα επιμελητήρια, δεν βοηθάει η ανάθεση αρμοδιοτήτων, τη στιγμή που τους στερείτε τους αναγκαίους πόρους για τη λειτουργία τους. Η πολιτική σας γενικά φάσκει και αντιφάσκει, κύριε Υπουργέ, γιατί εάν αναγνωρίζατε τη σπουδαιότητα των επιμελητηρίων και του θεσμού αυτών, δεν θα κάνατε προαιρετική τη συνδρομή σε αυτά.

Σας υπενθυμίζω ότι με την από 12-12-2012 πράξη νομοθετικού περιεχομένου και συγκεκριμένα με το άρθρο 6 παράγραφος 1 αυτής που κυρώθηκε με το άρθρο 48 του ν. 4111/2013 είχε προβλεφθεί ότι από 1-1-2015 θα καταργηθεί η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα κατά τόπους επιμελητήρια, η οποία πλέον θα είναι υποχρεωτική.

Εμείς, λοιπόν, τη φέραμε για δεύτερη φορά. Την προηγούμενη φορά το Προεδρείο αρνήθηκε να δώσετε εξηγήσεις για ποιο λόγο δεν είχατε κάνει αποδεκτή την τροπολογία, που είχαμε καταθέσει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ωστόσο, ερχόμαστε σήμερα και με την υπογραφή του κ. Μουτσινά από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές ξανακαταθέτουμε την ίδια τροπολογία, που σας υπενθυμίζουμε πως όταν κατατέθηκε την πρώτη φορά είχε υπογραφές εκατόν ογδόντα πέντε Βουλευτών όλων των κομμάτων και όλων των παρατάξεων.

Σας ζητούμε, λοιπόν, να καταργηθεί η ρύθμιση αυτής της προαιρετικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα κατά τόπους επιμελητήρια, η οποία δεν εξυπηρετεί το αληθές συμφέρον του επιχειρηματία και να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς της υποχρεωτικής εγγραφής κάθε επιχειρηματικού φορέα και καταβολής του υφιστάμενου χαμηλού τέλους προσφοράς υπηρεσιών στο αρμόδιο κατά τόπους επιμελητήριο, δεδομένου μάλιστα του ότι η οικονομική επιβάρυνση του κάθε μέλους είναι αντικειμενικά μηδαμινή έναντι των προσφερόμενων εν δυνάμει σημαντικών υπηρεσιών προς τα μέλη.

Κύριε Υπουργέ, σας υπενθυμίζουμε ότι τα επιμελητήρια έχουν οικονομική αυτοτέλεια και τα έσοδά τους προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τα αντίστοιχα τέλη παροχής υπηρεσιών που καταβάλλονται από τα μέλη, τους επιχειρηματίες και επιχειρηματικούς φορείς κατά ρητή διάταξη του ν. 2081/1992. Χωρίς να υπάρχουν προσφορές σε αυτές, τα επιμελητήρια θα κλείσουν και δεν θα μπορούν να επιτελέσουν το ρόλο, τον οποίο τους αναθέτετε με αυτό ακριβώς το νομοσχέδιο.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ι. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ)

Εξαιτίας των αντιφάσεων στο νομοτεχνικό σχεδιασμό σας, παραγάγατε, όχι ένα λειτουργικό νόμο πλαίσιο που θα αποτελούσε τη βάση για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων, αλλά γενικά ένα ευχολόγιο. Θέλετε να βάλετε τα κριτήρια, θέλετε να πατάξετε τη γραφειοκρατία, θέλετε να βοηθήσετε την επιχειρηματικότητα. Το θέμα είναι ότι δεν μας λέτε πώς ακριβώς θα πετύχετε όλα αυτά. Μας λέτε, βέβαια, ότι θα γίνει με αποφάσεις που θα εκδώσετε στο μέλλον και εύχεστε να τις εκδώσετε –υπό την πίεση του Γραφείου του Πρωθυπουργού σας- εντός του επόμενου οκταμήνου.

Όμως, δεν γίνονται έτσι οι τομές, κύριε Χατζηδάκη ούτε υπό την πίεση ανούσιων προθεσμιών ούτε από τη λανθασμένη στόχευση παράκαμψης της δημόσιας διοίκησης, που σας έχει αναχθεί σε αυτοσκοπό και ελλοχεύει τους κινδύνους, που σας έχουμε αναλύσει πολλάκις.

Για τις τροπολογίες τι να σχολιάσουμε; Θα αναφερθούμε μόνο στην υπ’ αριθμ. 1438/50, την οποία θα στηρίξουμε, όχι για να επιβραβεύσουμε την ανικανότητα της Κυβέρνησής σας στην έγκαιρη επίλυση καίριων προβλημάτων, αλλά γιατί δεν μπορούμε βάσει αυτής της ανικανότητας να στερήσουμε τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, όπως ακριβώς σας είχαμε πει και στην τέταρτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όταν εξετάσαμε το παρόν νομοθέτημα και όπως είπαμε και στον ίδιο τον Υπουργό χθες, όταν ανέλυσε την τροπολογία.

Για την τροπολογία υπ’ αριθμ. 1449/60 η αρμόδια τομεάρχης, όπως σας είπα και στην αρχή της συνεδρίασης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μίκα Ιατρίδη μάς ενημερώνει ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση η συγκυβέρνηση προσπαθεί να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις στην ακτοπλοΐα, λίγες μέρες μετά την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης μεταξύ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Αντίστοιχη προσπάθεια είχε γίνει και κατά την ψήφιση του ν. 4150, αλλά συνάντησε την αντίδραση όλων σχεδόν των κομμάτων.

Ύστερα από αυτά, δεν ξέρουμε αν θα μπορούσαμε να συναινέσουμε στην παρούσα τροπολογία. Ωστόσο, μετά από ενημέρωση που θα έχουμε με την κ. Ιατρίδου, θα σας απαντήσουμε στο τέλος της συνεδρίασης.

Δυστυχώς, δεν έχουμε χρόνο να εκφράσουμε τις αντιρρήσεις μας –και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε- και για τις υπόλοιπες τροπολογίες λόγω του αυξημένου αριθμού τους.

Πάντως, συνεχίζει να μας κάνει εντύπωση η προχειρότητα, με την οποία αντιμετωπίζετε το νομοθετικό έργο. Ήρθατε χθες με δεκατρείς τροπολογίες και αποσύρατε τις πέντε ως μη επείγουσες –χωρίς να εξηγήσετε γιατί τις καταθέσατε, αφού δεν είναι επείγουσες- και σήμερα βρισκόμαστε πάλι με δώδεκα τροπολογίες.

Αποτελεί πραγματικά ντροπή η ρουσφετολογική αντιμετώπιση του Κοινοβουλίου από οποιονδήποτε Υπουργό. Δεν περιμέναμε, ειλικρινά, να φτάσετε σε τέτοιο επίπεδο νομοθετικού «παζαριού» για λίγα ψηφαλάκια.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα καταψηφίσουμε το φαντασιακό νομοσχέδιο απλούστευσης αδειοδότησης των επιχειρήσεων και τις τροπολογίες πελατειακής εξυπηρέτησης, εκτός όπως είπαμε από την τροπολογία υπ’ αριθμ. 1438/50, που την αποδεχόμαστε, για να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των εργαζομένων και την τροπολογία υπ’ αριθμ. 4150, για την οποία επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε, μετά από συνεννόηση που σας είπα ότι θα έχουμε με την αρμόδια Τομεάρχη Ναυτιλίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, την κ. Μίκα Ιατρίδου.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: