Breaking News

Δευτερολογία της Ραχήλ Μακρή στην συνέχιση της επί των άρθρων συζήτησης του σχεδίου νόμου «Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας» | 07.05.2014

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Τον λόγο έχει η κ. Μακρή και μετά ο κ. Μαρκόπουλος.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Τελικά η μόνη τροπολογία, η οποία ήταν σχετική με το νομοσχέδιο ήταν η τροπολογία που καταθέσαμε με τον κ. Παρίση Μουτσινά, από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές, για το θέμα των επιμελητηρίων.

Ωστόσο, παρ’ όλο που είναι η πολλοστή φορά –είχε έλθει και από τη Δημοκρατική Αριστερά στο νομοσχέδιο για την εποπτεία των τραπεζών, ήλθε και από τον ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές– καταθέσαμε με τον κ. Μουτσινά τρίτη φορά στο σχετικό νομοσχέδιο, που είναι ακόμη πιο σχετικό, γιατί δίνετε αρμοδιότητες και μεγάλο βάρος, κύριε Υπουργέ, στα επιμελητήρια σχετικά με τη διαδικασία απλούστευσης της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Βέβαια, πώς θα υπάρξουν αυτά τα επιμελητήρια;

Δεν περιμέναμε να την κάνετε αποδεκτή, διότι καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει να έχει την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αν και τις είχε, γιατί όταν ήλθε πρώτη φορά είχε τις υπογραφές όλων των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και συνολικά τις υπογραφές εκατόν ογδόντα πέντε Βουλευτών.

Ωστόσο, δεν μπήκατε στον κόπο να μας εξηγήσετε για ποιο λόγο δεν γίνεται αποδεκτή και στερείτε από τα επιμελητήρια τον μοναδικό τρόπο που έχουν για να μπορέσουν να διαβιώσουν, γιατί δεν θα υπάρχουν στο μέλλον.

Προχωρώντας στις τροπολογίες, είχαμε πει ότι τελικά θα στηρίξουμε την τροπολογία για το θέμα της πληρωμής των εργαζομένων στο Μέγαρο Μουσικής, όπως είπε η Κοινοβουλευτική μας Εκπρόσωπος κ. Κουντουρά, συγκεκριμένα για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας, για να πληρωθούν επιτέλους οι απλήρωτοι εργαζόμενοι. Στις επανειλημμένες μας, όμως, τοποθετήσεις και ερωτήσεις, μας είχατε εξηγήσει ότι για να εισπράξει το Μέγαρο Μουσικής τα 3 εκατομμύρια ευρώ της κρατικής επιχορήγησης, θα πρέπει να ανασταλεί η υποχρέωση της κατάθεσης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2014.

Και είπαμε εντάξει, να γίνει αυτό, μόνο με τη διασφάλιση ότι θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Είπατε ότι θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι, ωστόσο έρχεστε την τελευταία στιγμή και βάζετε μια νομοτεχνική παρέμβαση, όπου προσθέτετε κι άλλα στο τελευταίο εδάφιο. Δεν φτάνει μόνο δηλαδή το ότι αναστέλλεται η υποχρέωση να καταθέσουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για τις οφειλές που έχουν προς το ΙΚΑ, αλλά έρχεστε και τους κάνετε ένα «δώρο» και λέτε ότι όλες οι οφειλές που έχουν προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τις περιόδους απασχόλησης μέχρι τον Απρίλιο του 2014, ρυθμίζονται και εξοφλούνται σε σαράντα οκτώ μηνιαίες ισόποσες δόσεις.

Εσείς επιμένατε ότι αν δεν μας αρέσει, να μην τη στηρίξουμε την τροπολογία. Έτσι μας είπατε προηγουμένως. Σας είχαμε πει όμως ότι το πρόβλημά μας ήταν ότι υπήρχαν δύο μέτρα και δύο σταθμά ενάντια στους λαϊκατζήδες, οι οποίοι σας ζητούσαν να μην τους αφαιρείτε την άδεια, όταν δεν έχουν να προσκομίσουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Και εκεί με διθυράμβους διαρρηγνύατε τα ιμάτιά σας μέσα στις Επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου όταν συζητούταν το συγκεκριμένο νομοθέτημα για τις λαϊκές αγορές και λέγατε ότι δεν γίνεται αυτό, γιατί δεν υπάρχουν πολίτες οι οποίοι είναι άνισοι απέναντι στο νόμο και θα πρέπει όλοι να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτό είχατε πει.

Τώρα έρχεστε και κάνετε δώρο όλες τις υποχρεώσεις που έχουν για τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ και αναρωτιόμαστε αν θα κάνετε το ίδιο για την περίπτωση των λαϊκατζήδων και των εμπόρων, που δεν έχουν αυτήν τη στιγμή ασφάλιση, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ; Και είναι εκατομμύρια κόσμος ανασφάλιστος αυτήν τη στιγμή και παρακαλάει να δώσετε και εκεί μια αναστολή ενός μήνα στους εμπόρους που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Είναι ανασφάλιστες ακόμα και οι εγκυμονούσες γυναίκες. Είναι ανασφάλιστοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ανίατα νοσήματα. Είναι ανασφάλιστοι άνθρωποι στον ΟΑΕΕ οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο. Και έρχεστε και δίνετε σαράντα οκτώ ισόποσες δόσεις στο Μέγαρο Μουσικής; Μα δεν θα εισπράξει τα 3 εκατομμύρια ευρώ;

Συγγνώμη, δηλαδή, αλλά μετά από αυτό καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να στηρίξουμε ούτε αυτήν την τροπολογία, που είχαμε όλη την καλή διάθεση για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας να στηρίξουμε.

Όσον αφορά τώρα –επειδή δεν έχω το χρόνο– το θέμα της τροπολογίας που έφερε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος ο κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, παραχωρείτε ολόκληρη έκταση που ανήκει στη νήσο Ρεβυθούσα στη ΔΕΣΦΑ.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Μα, τη ΔΕΣΦΑ εσείς δεν την πουλήσατε και αυτήν τη στιγμή είναι σε διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ενημερωθεί και η Βουλή; Έχει 1 δισεκατομμύριο ευρώ πάγια περιουσιακά στοιχεία, 262 εκατομμύρια ευρώ κρατικές επιχορηγήσεις με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και την πουλήσατε για 300 εκατομμύρια ευρώ στις ΟΚΑ; Και τότε λέγατε ότι πρέπει να τη θυσιάσουμε ως Ιφιγένεια, προκειμένου να επιλέξει το Saint Denis και το Αζερμπαϊτζάν να περάσει ο αγωγός ΤΑΠ και όχι ο αγωγός Ναμπούκο; Κοροϊδευόμαστε; Και θα τους κάνουμε τώρα δώρο και τη Ρεβυθούσα;

Και λέτε ότι αν αλλάξει η μετοχική σύνθεση της εταιρείας –που θα αλλάξει το ξέρετε- θα έρθει ο Υπουργός Οικονομικών να ορίσει το αντάλλαγμα; Ποιος σας εμπιστεύεται για αυτό το αντάλλαγμα; Εδώ δώσατε το Ελληνικό αντί πινακίου φακής και δεν είχατε υπολογίσει –λέει- τα Ολυμπιακά Ακίνητα και την περιουσία την οποία είχε και τη δώσατε ούτε με 70 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο! Γιατί δεν απαντάτε ούτε στις ερωτήσεις για το πόσο είναι το τίμημα με το οποίο δώσατε το Ελληνικό, αντί πινακίου φακής, που είναι τσάμπα, στον κ. Λάτση;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Συντομεύετε, κυρία συνάδελφε.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.

Αυτό, λοιπόν, κάνατε. Θα σας εμπιστευτούμε εμείς να δώσουμε περιουσία και μετά να κρίνει ο Υπουργός Οικονομικών το αντίτιμο; Όχι. Τέτοια δωράκια δεν θα γίνουν. Δεν θα πουλήσουμε τη δημόσια περιουσία αντί πινακίου φακής. Μας συγχωρείτε πολύ.

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: