Breaking News

Ομιλία της Βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το σχέδιο νόμου «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018» (2ησυνεδρίαση – β΄ ανάγνωση)

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

(Άρθρο 40 παρ.1 Κ.τ.Β.)

 

Στην Αθήνα, σήμερα, 6 Μαΐου 2014, ημέρα Τρίτη και ώρα 11.00΄, συνήλθε στην Αίθουσα Αθανάσιου Κωνστ. Τσαλδάρη (223) του Μεγάρου της Βουλής η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου αυτής, κ. Χρήστου Γκόκα, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018» (2η συνεδρίαση – β΄ ανάγνωση).

Στη συνεδρίαση παρέστη ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών των Επιτροπών. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.

……………………………………………………………………………………………..

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια της ΑΝ.ΕΛ.): Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Πραγματικά, μας εξέπληξε στη χθεσινή συνεδρίαση, η κατασκευασμένη αδυναμία του Υπουργού, να κατανοήσει μερικούς απλούς αριθμούς και βέβαια, η ευκολία προσφυγής σε ανουσιότητες. Βέβαια, δεν θα δώσουμε συνέχεια καθώς αυτό που μετράει, είναι να δοθούν απαντήσεις, τις οποίες δεν πήραμε ενώ οι ερωτήσεις μας, ήταν σαφείς. Γι’ αυτό θα τις επαναλάβουμε.

Στο θέμα του πλεονάσματος. Αληθεύει ναι ή όχι ότι υφίσταται συμφωνία με την τρόικα, ώστε να μην υπολογίζονται οι υποχρεώσεις της ανακεφαλαιοποίησης. Μας είπατε χθες και διαβάζω ακριβώς τα λόγια σας, από τα πρακτικά. Το έλλειμμα του 2013, κατά την Eurostat, με την στήριξη των Τραπεζών ήταν 6,2% του ΑΕΠ, χωρίς την στήριξη των Τραπεζών, πάλι με δημοσιευμένα στοιχεία της Eurostat, ήταν 2,1% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα λοιπόν, είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρώπης και της ευρωζώνης. Υπάρχει σχετική μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Eurostat, που το επιβεβαιώνουν. Χωρίς την στήριξη των Τραπεζών, κατά Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 2,1% του ΑΕΠ. Με το πρόγραμμα, είναι χειρότερο και όχι καλύτερο, όπως υπονόησε η Εισηγήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και είπατε, ότι είναι 0,8% του ΑΕΠ.

Αρχικά, για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, θα πρέπει να σας πω, ότι δεν υπονόησα κάτι. Σας είπα ξεκάθαρα, ότι αν υπολογίσουμε τις δαπάνες της ανακεφαλαιοποίησης, δεν υφίσταται καθόλου πλεόνασμα και έτσι χωρίς να υπονοώ τίποτα, σας ξαναρωτώ. Αληθεύει ναι ή όχι, ότι η Eurostatποτέ δεν ανακοινώνει τα πρωτογενή πλεονάσματα κάθε χώρας. Είναι ή όχι αλήθεια, ότι ανακοινώνει τα βασικά μεγέθη, όπως είναι το δημοσιονομικό γενικό έλλειμμα και τους τόκους, που πλήρωσε η κάθε χώρα και από κει και πέρα, βάσει μιας συγκεκριμένης μεθοδολογίας, ο κάθε αναλυτής μπορεί να βγάλει τα παράγωγα μεγέθη της κάθε οικονομίας, όπως είναι για παράδειγμα, το πρωτογενές πλεόνασμα.

Καθώς γνωρίζετε ότι αυτή είναι η αλήθεια, γιατί μας μιλάτε επανειλημμένα για την επιβεβαίωσή σας, από τη Eurostat;

Μας είπατε ακόμη, ότι νέα μέτρα προφανώς δεν υπάρχουν για φέτος. Δημοσιονομικό κενό δεν υπάρχει για φέτος είπατε χθες. Η έκφραση «για φέτος» έχει πολύ μεγάλη σημασία, καθώς θεωρούμε ότι τη χρησιμοποιείτε τεχνιέντως. Δηλαδή, θα υπάρξουν νέα μέτρα αλλά ευελπιστείτε να μην χρειαστεί να τα λάβετε για φέτος; Αυτό μας λέτε;

Σύμφωνα με τις προβλέψεις σας, στο κατατεθειμένο μεσοπρόθεσμο, θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό; Απλά εσείς ευελπιστείτε, ότι δεν θα εμφανιστεί φέτος; Εάν υπάρχει, μέχρι το 2018, προβλέπεται να είναι 13, 15 ή 19 δισεκατομμύρια ευρώ; Θα είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο; Σε ποια τάξη μεγέθους, το υπολογίζετε;

Φυσικά θα θέλαμε, να μας πείτε, πώς θα το αντιμετωπίσετε; Μόνο, με την πάταξη της φοροδιαφυγής και τα διαρθρωτικά μέτρα; Αυτά μας τα έλεγε και ο κ. Παπανδρέου για να δικαιολογήσει βέβαια το σύνθημα λεφτά υπάρχουν. Αυτό θεωρούμε, θα επικαλεστείτε και εσείς, για να δικαιολογήσετε τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμού σας.

Για τα 13,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ισχυριστήκατε ότι δεν είναι δημοσιονομικό αλλά είναι χρηματοδοτικό κενό. Μας είπατε ακόμα, ότι συμφωνήσατε με τους εταίρους σας, να μην υπάρχει χρηματοδοτικό κενό για τους επόμενους δώδεκα μήνες και δημοσιονομικό κενό για το 2014. Δηλαδή, για τους επόμενους επτά μήνες.

Σας ρωτήσαμε ήδη, εάν το δημοσιονομικό κενό θα εμφανιστεί μετά την παόροδο των επτά μηνών, πώς σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε τότε;

Ας περάσουμε, στο χρηματοδοτικό κενό. Εάν τα 13,4 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι χρηματοδοτικό κενό, πώς ακριβώς θα το αντιμετωπίσετε; Με νέο δανεισμό για παράδειγμα; Από τις αγορές, τις οποίες βγήκατε διθυραμβικά; Ή με ένα νέο Μνημόνιο, μόλις τελειώσουν οι εκλογές; Αυτό έχετε συμφωνήσει με τους εταίρους σας; Εάν ναι, θα θέλαμε να ενημερώσετε τον ελληνικό λαό, τι ακριβώς σκοπεύετε να πράξετε.

Μας είπατε ακόμη, ότι θα αυξηθούν οι έμμεσοι φόροι, δυνάμει της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Σας υπενθυμίζουμε, ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουμε, από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι το Μάιο του 2013, της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η ιδιωτική κατανάλωση, υποχώρησε μέσα στην ύφεση, κατά 18,9% και δεν έχουν και άλλα στοιχεία για τα μέτρα που έχετε πάρει.

Επίσης, ας δεχθούμε ότι θα το αντιμετωπίσετε με την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Δεν μας είπατε, όμως, πώς θα αυξηθεί αυτή η ιδιωτική κατανάλωση, καθώς γνωρίζετε πάρα πολύ καλά και καλύτερα από εμένα, ότι η ιδιωτική κατανάλωση εξαρτάται και από το εισόδημα των πολιτών. Τα εισοδήματα, όμως, των πολιτών βαίνουν μειούμενα. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις δεν προβλέπονται και παράλληλα έρχεστε και καταστρέφεται τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή, τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τις οποίες, πάλι με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, υπάρχουν τεράστιες απώλειες σε κέρδη και σε θέσεις εργασίας.

Για τις μεγάλες, βέβαια, επιχειρήσεις δεν το συζητούμε καθόλου, γιατί αυτές έχουν αλλάξει έδρα προ καιρού, καθώς το φορολογικό σύστημα της χώρας είναι τόσο ασταθές και αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη και το νομοθετικό πλαίσιο διαφοροποιείται με τροπολογίες και διαδικασίες εξπρές και έτσι κανείς δεν έρχεται να επενδύσει ή δεν κρατάει την επιχείρησή του σε ένα τόσο ασταθές επενδυτικό περιβάλλον. Έτσι λοιπόν, εμείς σας ξαναρωτάμε, πώς ακριβώς θα αυξήσετε την ιδιωτική κατανάλωση.

Τις λαϊκές αγορές, στις οποίες καταφεύγουν και προσφεύγουν οι πολίτες για να βρουν φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, κυρίως της πρωτογενούς παραγωγής, ήρθατε χθες -και βέβαια ξεφτιλιστήκατε στο νομοσχέδιο αυτό, περιττό να σας το πούμε, δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσετε- και φέρατε ένα νομοσχέδιο, μετά μια τροπολογία που κατήργησε όλο το νομοσχέδιο που είχατε καταθέσει και μετά νομοτεχνική παρέμβαση που καταργεί όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Το υπαίθριο εμπόριο, λοιπόν, το αποδομείτε, γιατί μάλλον δεν συνάδει με την αισθητική σας. Τα ίδια έχετε πράξει, σας υπενθυμίζουμε, όλο αυτό τον καιρό με τους φούρνους και με ένα σωρό άλλες επαγγελματικές ομάδες και όλα αυτά προς όφελος των πολυεθνικών, των συμφερόντων, τα οποία προωθούν οι εταίροι σας της τρόικας.

Με βάση τις οδηγίες των εταίρων σας εξισώσατε προς τα πάνω τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, σας θυμίζουμε, του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης δημιουργώντας κοινωνικά αλλά και περιβαλλοντικά προβλήματα, παράλληλα με την πραγματική μείωση των δημοσίων εσόδων.

Σας ρωτούμε εάν θα δημιουργήσετε πάλι κοινωνικά προβλήματα με τις συντάξεις κατ’ επιταγή των εταίρων σας. Μας είπατε ότι οι δαπάνες για τις συντάξεις θα είναι αυξημένες κατά 589 εκατ. € το 2018 σε σχέση με το 2014. Η αύξηση αυτή οφείλεται, όπως είπατε, κυρίως στον αυξημένο αριθμό συνταξιοδοτήσεων. Δεν μας είπατε όμως και σας καλούμε να πάρετε θέση και να μας απαντήσετε εάν εγγυάσθε ή όχι τη διατήρηση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα για τα επόμενα χρόνια.

Γιατί αυτό το οποίο μετράει για τον κάθε συνταξιούχο δεν είναι μια αύξηση στις συνολικές δαπάνες, η οποία λόγω της μεγαλύτερης αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων οδηγεί τελικά στη μείωση της δικής του σύνταξης. Αυτό το οποίο μετράει είναι η διασφάλιση του εισοδήματος του, το οποίο μάλλον δεν θα το εγγυηθείτε, εάν λάβουμε υπόψη ότι δεν μας απαντήσατε σε καμία από τις χθεσινές μας ερωτήσεις.

Σας ξαναρωτάμε, αληθεύει ή όχι ότι οι μειώσεις θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα και με το αναθεωρημένο μνημόνιο που υπογράψατε τον Ιούλιο του 2012 και θα αφορούν όλα ανεξαιρέτως τα ταμεία;

Αληθεύει ότι οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν στο μισό από τον Ιούλιο και θα καθιερωθούν ατομικές μερίδες ασφάλισης για κάθε ασφαλισμένο; Αληθεύει ότι οι εισφορές μειώνονται, ενώ θα καταργηθούν πλήρως οι κοινωνικοί πόροι που χρηματοδοτούν μια σειρά ασφαλιστικών ταμείων;

Αληθεύει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2015, βάσει του ν.3863 το 2010, το κράτος θα εγγυάται τη χρηματοδότηση μόνο της βασικής σύνταξης και μόνο μέχρι τα 360 € το μήνα;

Αληθεύει ότι αν διαιρέσουμε τον αριθμό των συνταξιούχων που προβλέπεται να έχουμε το 2018, με τα 8,6 δισ. ευρώ που είναι η κρατική χρηματοδότηση, προκύπτει ότι η κρατική εγγύηση για τις συντάξεις είναι λιγότερο από 300 € για κάθε ασφαλισμένο; Αληθεύει ότι η πρόβλεψη για κάθετη μείωση του ποσοστού ανεργίας, κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες την πενταετία, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανάλυση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, όπως σας τόνισε και ρώτησε χθες ο συνάδελφος κ. Νικολόπουλος;

Σε τίποτα από αυτά δεν μας απαντήσατε χθες, απλά περιοριστήκατε σε σχόλια του τύπου: Η Εισηγήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων ρώτησε κάποια πράγματα, πέταξε κάποιους αριθμούς στον αέρα και μετά, κατά την προσφιλή της συνήθεια, αποχώρησε.

Βέβαια, το συνηθίζετε όταν δεν μπορείτε να μας αντιμετωπίσετε πολιτικά και με στοιχεία, όταν δεν μπορείτε να απαντήσετε στις τεκμηριωμένες ερωτήσεις τις οποίες σας θέτουμε για λογαριασμό των Ελλήνων πολιτών, τότε αρχίζετε τις προσωπικές σας επιθέσεις. Εάν, όμως, είχατε ασχοληθεί λίγο περισσότερο με την κοινοβουλευτική λειτουργία και την κοινοβουλευτική διαδικασία θα γνωρίζατε ότι χθες, την ίδια ώρα στην Ολομέλεια, συζητούνταν το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, του οποίου ήμουν Ειδική Αγορήτρια.

Εάν, με την έκφραση, κατά την προσφιλή της τακτική, εννοείτε το σεβασμό του προγράμματος, το οποίο με ανάγκασε να μεταβώ στην Ολομέλεια και να στερηθώ τους λόγους υπεκφυγής και υπεράσπισης της φαντασιακής άνθησης της ελληνικής οικονομίας, που εκφωνήσατε, εγώ, ευχαρίστως, το δέχομαι.

Πάντως, μην ανησυχείτε, γιατί καταφέρνω να χειρίζομαι ταυτόχρονα τρία νομοσχέδια και στην Ολομέλεια και στις Επιτροπές και παρόλο που η Ολομέλεια τελειώνει στις 2.37΄, όπως χθες το βράδυ, καταφέρνω να διαβάζω και όλα τα πρακτικά, καθώς, επίσης, να αναζητώ και να ξέρω σε κάθε νομοσχέδιο κάθε τροπολογία ντροπής, την οποία φέρνετε, όπως για παράδειγμα τη συγκεκριμένη τροπολογία απαλλαγής για φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα του Μεγάρου Μουσικής, την οποία ο κ. Χατζηδάκης, τεχνηέντως και εντέχνως, έφερε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που συζητείται στην Ολομέλεια σήμερα, για την αδειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όταν πριν πέντε μέρες έλεγε στη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, για το νομοσχέδιο των λαϊκών αγορών, που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια, ότι για τις λαϊκές αγορές θα στερεί την άδεια των μικροπωλητών και των παραγωγών των λαϊκών αγορών, γιατί δεν μπορεί, λέει, να μην έχουν και να μην καταθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα οι λαϊκατζήδες.

Θα τους τιμωρούμε, θα τους παίρνουμε την άδειά τους. Και δεν δεχόταν ούτε την παράταση που ζητούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μέσα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Δεν δεχόταν καμία πρόταση που είχαν κάνει οι λαϊκατζήδες να τους δίνουν έστω δύο – τρεις μήνες για να δουλεύουν και να μπορούν να καταθέσουν ασφαλιστική ενημερότητα. Βέβαια, το Μέγαρο Μουσικής, που δεν είναι συντεχνία, αθόρυβα προφανώς, κατάφερε να το πετύχει αυτό και να απαλλαγεί με τροπολογία που έφερε υπογεγραμμένη ο κ. Υπουργός, για να συζητηθεί σήμερα στο νομοσχέδιο.

Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι δεν ασκήσαμε ακόμη κριτική επί των κωμικοτραγικών προσπαθειών υπεράσπισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματός σας, το οποίο δεν προβλέπει άμεσα νέα μέτρα, αλλά δεν τα αποκλείετε κιόλας για το μέλλον.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σεβόμενοι το γεγονός ότι δεν κάνατε την πολιτική σας τοποθέτηση χθες και αναμένοντας σοβαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις στις χθεσινές, αλλά και στις σημερινές μας ερωτήσεις, εάν βέβαια είστε σε θέση να τις δώσετε, θα ασκήσουμε την πολιτική κριτική στην Ολομέλεια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Υπουργός.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Θέλω να κάνω μόνο μια ερώτηση, για να μπορέσω να τοποθετηθώ. Καταρχήν, οι συνάδελφοί σας που προηγήθηκαν παραδέχθηκαν ότι χθες έδωσα απαντήσεις σε πάρα πολλά ερωτήματα. Παρά ταύτα, για να μπορέσω να απαντήσω και σε κάποια δικά σας, γιατί τα περισσότερα είναι μέσα στο μεσοπρόθεσμο σε συγκεκριμένες σελίδες, όταν λέτε 13,15, 17 δις μέτρα, από πού προκύπτει για να μπορέσω να απαντήσω. Είπατε είναι 13, 15 ή 17. Πού είναι για να ξέρω;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Όχι που είναι. Εσείς θα μου πείτε πού είναι. Εσείς θα μου πείτε…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Τα ποσά πώς τα βρήκατε εσείς;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Εσείς θα μου πείτε εάν προβλέπεται μέχρι το 2018 να είναι 13, 15 ή 19. Μπορεί να μην είναι τόσο, αλλά εσείς θα μας πείτε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Αυτά τα ποσά από πού βγαίνουν, για να ξέρω…

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Οι προβλέψεις σας ποιες είναι; Θα μας πείτε εσείς.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Αφού είναι μέσα στον πίνακα.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Εσείς είπατε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Το είπατε;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Μάλιστα.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Αλλά, είπατε χθες, ότι προβλέπετε ότι δεν θα εμφανιστεί φέτος.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Είναι σαφέστατα όλα αυτά γραμμένα και στους πίνακες.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Εάν υπάρχει μέχρι το 2018, πώς προβλέπετε να είναι, σε πόσα δισεκατομμύρια;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Είναι σαφές. Στη σελίδα 37 αναφέρεται και το είπε και η Εισηγήτρια της Ν.Δ.. Στη σελίδα 37 ο πίνακας 3.3. σημείο 4.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Μπορείτε να διαβάσετε πόσο θα είναι;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Σωρευτικά 1,9 δις το 2015 και μετά μηδενίζεται και γίνεται υπερκάλυψη αυτού.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Το δημοσιονομικό κενό, δηλαδή, είναι 1,9 δις το 2018;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Σωρευτικά μέχρι το 2015 και στη συνέχεια γυρίζει θετικό. Δηλαδή, υπάρχει υπερκάλυψη των στόχων. Άρα, αν με ρωτάτε μέχρι το 2018, όχι μόνο δεν υπάρχει κενό, αλλά υπάρχει και υπερκάλυψη στόχου 1,1%, 2 δις 478 εκατ..

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Κύριε Υπουργέ, είπατε χθες ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Το 2015, 2016, το επαναλαμβάνω. Θέστε μου ερωτήματα να απαντάω.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Πόσο είναι αυτό το δημοσιονομικό κενό;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Σας απάντησα. Μέχρι το 2016 σωρευτικά….

(Συνέχεια ομιλία κυρίας ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ)

Στον πίνακα 3.3. στην σελίδα 38 λέτε ότι είναι 1,9.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Σωστά. Σωρευτικά. Μέχρι το 2016. Με ρωτήσατε μέχρι το 2018. Μέχρι το 2018 δεν υπάρχει κενό, τουναντίον υπάρχει σωρευτική υπερκάλυψη του στόχου 2 δισ. 478 εκατ., ήτοι 1,1% του Α.Ε.Π..

Τα μέτρα, πείτε μου που τα βρήκατε για να σας απαντήσω.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Κύριε Υπουργέ, να συνεχίσουμε παρακαλώ.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Όχι, ας δώσει τις απαντήσεις του και θα το μελετήσω και εγώ.

…………………………………………………………………………………………………

Το λόγο έχει η κυρία Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Κύριε Υπουργέ, με διαβεβαιώσατε, όπως και χθες, από τα χθεσινά πρακτικά διαβάζω, σελίδα 84, ότι για το 2014 δεν υπάρχει ούτε χρηματοδοτικό ούτε δημοσιονομικό κενό. Σωστά;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Μάλιστα.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Άρα, μας λέτε ότι 2014 θα δεχτούμε ότι δεν έχουμε νέα μέτρα για εφέτος και όχι κενά για φέτος. Δεσμεύεστε ότι μέχρι το 2018 δεν θα υπάρξει κανένα κενό; Με βάση τις δικές σας προβλέψεις, μετά από το 2014, θα υπάρχει δημοσιονομικό ή χρηματοδοτικό κενό, ναι ή όχι;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Σας απάντησα προηγουμένως που με ρωτήσατε, ευθέως. Μέχρι το 2018 που με ρωτήσατε, υπάρχει υπέρβαση σωρευτική των στόχων ύψους 2,478 δις ευρώ.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Ωραία.

 

 
About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: