Breaking News

Ραχήλ Μακρή σε Χατζηδάκη: «Στέλνετε τα ΜΑΤ και δέρνετε τους εργαζομένους οι οποίοι είναι απλήρωτοι για τις Κυριακές» | 05.05.2014

Αθήνα, σήμερα στις 5 Μαΐου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.08΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ.

‪Δευτερολογία της Βουλευτή Ν. Κοζάνης και Τομεάρχη Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ραχήλ Μακρή στην ‬Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: «Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Όταν είχε έρθει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, είχαν γίνει από τα κόμματα οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις, παρατηρήσεις. Βέβαια, τότε η Κυβέρνηση επέμενε για την κλήρωση των θέσεων και τη θεωρούσε ως τον μόνο τρόπο που υπάρχει για τις θέσεις.

Σήμερα έρχεται με νομοτεχνική παρέμβαση και αλλάζει όλο αυτό το νομοσχέδιο που είχε φέρει στην επιτροπή και ευτυχώς, εισάγει όλες τις παρατηρήσεις, βέβαια με την εξουσιοδότηση που δίνει στον Υπουργό. Και αντίκειται και στις αποφάσεις που υπάρχουν στο Σ.τ.Ε., το να δοθεί τέτοια εξουσιοδότηση σε έναν Υπουργό να κάνει ό,τι θέλει.

Έφερε νομοσχέδιο και του ζήτησαν όλες αυτές τις αλλαγές -τις οποίες θα κάνει βέβαια ο ίδιος, αφού θα διαβουλεύεται με τους φορείς- να τις βάλει μέσα στο ίδιο το νομοσχέδιο, για να μπορούμε να το ψηφίζουμε. Αυτό είχαμε ζητήσει. Επέμεναν, βέβαια, για την κλήρωση.

Έλεγαν, λοιπόν, οι κύριοι και η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας ότι αυτό το νομοσχέδιο που είχαν φέρει στην επιτροπή μέχρι σήμερα –πριν κάνουν αυτήν τη νομοτεχνική παρέμβαση που αλλάζει άρδην, όπως είπα, όλο το νομοσχέδιο και δεν έχει καμμία σχέση με το κατατεθέν νομοσχέδιο– είναι το πρώτο πλήρες κωδικοποιημένο νομοθετικό κείμενο, που είναι πλήρως εναρμονισμένο με το κοινοτικό δίκαιο και το δίκαιο του ανταγωνισμού.

Τι έχει γίνει τώρα που άλλαξε όλο το νομοσχέδιο; Είναι ή δεν είναι κωδικοποιημένο κείμενο αυτό; Είναι ή δεν είναι εναρμονισμένο με το κοινοτικό δίκαιο και το δίκαιο του ανταγωνισμού; Ποιο ήταν το εναρμονισμένο, αυτό το οποίο φέρατε, αυτό το οποίο αλλάξατε; Ποιο ακριβώς είναι αυτό; Και πώς ακριβώς θα διαβουλεύεστε; Ποια διαδικασία λέει ότι θα διαβουλεύεστε εσείς και θα παίρνετε τις αποφάσεις; Και τη Βουλή πού τη γράφετε και τους Βουλευτές; Ο ρόλος των Βουλευτών που νομοθετούν ποιος είναι; Ο ρόλος των επιτροπών για το νομοπαρασκευαστικό έργο ποιος είναι; Νομοθετήσατε δύο φορές!

Επίσης, δεν είχατε φέρει την τροπολογία για την κατάργηση των Οργανισμών των Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης, κάτι που ξεχάσατε να πείτε και είναι το πιο σοβαρό.

Κύριε Υπουργέ, είχατε φέρει δύο φορές ρυθμίσεις, είχατε νομοθετήσει και είχαμε ψηφίσει διατάξεις του νομοσχεδίου που είχατε φέρει, για το θέμα του εκσυγχρονισμού και της βελτίωσης των προβλημάτων που υπήρχαν στους οργανισμούς αυτούς. Και εκθειάζατε το έργο των οργανισμών στις λαϊκές αγορές Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Και έρχεστε τώρα και μας λέτε ότι καταργείτε αυτούς που έχουν εμπειρία στην αγορά, για να τα δώσουμε στους περιφερειάρχες, για να φτιάξουμε στις περιφέρειες καινούργιες διευθύνσεις, με ανθρώπους που δεν έχουν εμπειρία. Ποιος είναι ο λόγος που το καταργείτε αυτό;

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Με αυτούς που έχουν εμπειρία πάλι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κυρία Αντωνίου, εξελίσσεστε σε πολύ ζωηρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Έρχεστε, λοιπόν και καταργείτε ολόκληρο το νομοθέτημα. Και τι ακούμε, λοιπόν, ως επιχείρημα για όλα αυτά; Ότι έπρεπε –λέει- να πάρουμε υπ’ όψιν μας τους καταναλωτές.

Δεν τους πήραμε, λέει, υπ’ όψιν μας τους καταναλωτές. Τι να κάνουμε; Νομοθετήσαμε τόσες ημέρες, συζητούσαμε τόσες ημέρες και δεν πήραμε υπ’ όψιν τους καταναλωτές! Γι’ αυτό μειώσαμε τις εμποροπανηγύρεις αυτές τις ημέρες και παίζαμε στο «1, 2, 3» και τα αλλάζατε κάθε μέρα. Επειδή σας ένοιαζε ο καταναλωτής, που δεν έχει λεφτά να πάει στην εμποροπανήγυρη! Ο καταναλωτής όμως δεν σας ένοιαξε, κύριε Χατζηδάκη, όταν επιμένατε για τις Κυριακές. Εκεί δεν σας ένοιαξε αν έχουν χρήματα.

Θυμάστε, λοιπόν, τι λέγατε μέσα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές; Λέγατε ότι δεν χρειάζεται να πάνε να ψωνίσουν. «Μπορούν στο κάτω-κάτω –δικά σας λόγια είναι αυτά- να τρώνε και μία σοκολατίτσα». Αυτά λέγατε. Εμείς τότε σας λέγαμε ότι εάν τα ανοίξετε, δεν θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι. Και τι γίνεται τώρα; Στέλνετε τα ΜΑΤ και δέρνετε τους εργαζομένους οι οποίοι είναι απλήρωτοι για τις Κυριακές. Αυτό κάνετε! Αυτό σας λέγαμε και επιβεβαιωνόμαστε.

Ούτε για τους καταναλωτές ενδιαφέρεστε ούτε για τις λαϊκές ενδιαφέρεστε! Για το μόνο που ενδιαφέρεστε είναι να εξυπηρετήσετε τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία είναι αυτά που σας υποδεικνύουν να νομοθετείτε. Αυτοί είστε! Σήμερα αυτό αποδεικνύεται και με αυτά που καταγγέλλονται και από τον τέως Πρόεδρο του Αρείου Πάγου που λέει ότι αυτό που έχει γίνει δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα ιστορικά δεδομένα της χώρας. Έχετε καταλύσει το Σύνταγμα, τους νόμους της χώρας. Αυτή η Κυβέρνηση χωρίς πόλεμο έχει παραδώσει την εθνική και οικονομική κυριαρχία της πατρίδος μας!

About Rachel Makri (3251 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: