Breaking News

Ραχήλ Μακρή:«Η εποπτεία των τραπεζικών ιδρυμάτων αποτελεί πρώτιστη αποστολή του κράτους»

Απόσπασμα της από 24 Απριλίου 2014, ομιλίας της βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή, στην 3η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/36/ΕΕ), κατάργηση του ν.3601/2007 και άλλες διατάξεις».

Στη συνεδρίαση παρέστη ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Στουρνάρας.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Η Συγκυβέρνηση καταθέτει το νομοσχέδιο «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/36/ΕΕ), κατάργηση του ν.3601/2007 και άλλες διατάξεις». Έχουμε ακούσει τους εισηγητές των κομμάτων της Συγκυβέρνησης να απαγγέλουν το κείμενο της εισηγητικής έκθεσης σαν «ευαγγέλιο», του οποίου δεν κατανοούν, όπως φαίνεται, τα λόγια. Αν το καταλάβαιναν, βέβαια, δεν θα υποστήριζαν με τόση ευκολία τις διατάξεις του παρόντος ως μια απλή ενσωμάτωση.

Δυστυχώς, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο απέχει πολύ τόσο από την απλή ενσωμάτωση, όσο και από την ορθή νομοθέτηση. Μελετώντας, για παράδειγμα, μόνο το άρθρο 168 διαπιστώνει κανείς πως η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά ένα μεγαλειώδες δωράκι από τον Υπουργό Οικονομικών σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, καθώς και των Ελλήνων και Κυπρίων μετόχων των τραπεζών που απορρόφησε. Περιμένουμε μέχρι την Ολομέλεια να έχετε αποσύρει το σχετικό άρθρο, καθώς και αυτό το οποίο αφορά την πρώην Αγροτική Τράπεζα και να μη χρειαστεί να αποκαλύψουμε στην Ολομέλεια το μέγεθος των κυβερνητικών μεθοδεύσεων, οι οποίες, είτε με τροπολογίες, είτε με φαινομενικά αθώα άρθρα τεράστιων νομοθετημάτων, εξυπηρετούν συμφέροντα άλλα από αυτά του Δημόσιου. Αν κριθεί απαραίτητο, θα αναφερθούμε αναλυτικά και σε άλλα άρθρα του νομοσχεδίου στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής κατά τη β΄ ανάγνωση.

Πριν από αυτό, όμως, πιστεύουμε ότι αποτελεί αναγκαιότητα να ορίσουμε με τρόπο σαφή και κατανοητό για κάθε Έλληνα την ουσία του νομοσχεδίου, η οποία συμπυκνώνεται στην έννοια, τους τρόπους και τα μέσα εποπτείας των τραπεζών από τους αρμόδιους κρατικούς μηχανισμούς. Η εποπτεία αποτελεί πρώτιστη αποστολή του Κράτους, καθώς όταν δεν ασκείται σωστά τα τραπεζικά ιδρύματα δρουν ανεξέλεγκτα, αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν την αποστολή διασφάλισης κεφαλαιακών αποθεμάτων, κινδυνεύουν με πτώχευση και εκβιάζουν την κοινωνία προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν με χρήματα των φορολογουμένων ή αλλιώς δημιουργούν συστημικό κίνδυνο. Μάλιστα, όταν δεν ασκείται σωστή εποπτεία έχουμε περιπτώσεις σαν της Ελλάδος, όπου 211 δισ. ευρώ περίπου δόθηκαν από τους Έλληνες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Την ευθύνη της εποπτείας την έχει η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και, φυσικά, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Το ερώτημα είναι αν αυτοί άσκησαν μέχρι σήμερα επιτυχημένη εποπτεία. Με 20 δισ. ευρώ από τα χρήματα της σωτηρίας από τον συστημικό κίνδυνο να βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους μέσω θυγατρικής μόνο μιας τράπεζας, πολύ αμφιβάλλουμε αν έχει ασκήσει το ρόλο αυτό. Δεν θα υιοθετήσουμε, βέβαια, τις κακές γλώσσες που αναρτώνται πώς είναι δυνατόν να ασκηθεί κατάλληλη εποπτεία από τον κ. Στουρνάρα ως Υπουργό Οικονομικών και τον κύριο Προβόπουλο ως Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, τη στιγμή που δεν τα κατάφεραν πολύ καλά όταν διετέλεσαν διοικητές της Εμπορικής Τράπεζας σε καιρούς, βέβαια, «παχιών αγελάδων».

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση της βουλευτού εδώ:

https://rachelmakri.com/2014/04/24/%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-3%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE/

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: