Breaking News

Δευτερολογία της Βουλευτή Ραχήλ Μακρή επί της αρχής του νομοσχεδίου «Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα – ρυθμίσεις Πολεοδομικής νομοθεσίας»

Αθήνα, σήμερα στις 10 Απριλίου 2014, συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ε΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Εισερχόμεθα στη συμπληρωματική ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα – ρυθμίσεις Πολεοδομικής νομοθεσίας».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Επί των άρθρων του νομοσχεδίου η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής επιβεβαιώνει τους προβληματισμούς και τις αντιρρήσεις μας στις κατατεθειμένες διατάξεις.

Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε την παράγραφο 2 του άρθρου 4 για τα μικρά υδατορέματα, η εξαίρεση των οποίων φαίνεται ότι αντίκειται στην πάγια νομολογία του Σ.τ.Ε..

Επιπρόσθετα, έχουμε τονίσει στις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής ότι το νομοσχέδιο ρυθμίζει το θέμα των αρμοδιοτήτων, χωρίς να τις ξεκαθαρίζει με σαφήνεια. Συγκεκριμένα η παράγραφος 4 του άρθρου 2 και α.1 του άρθρου 3 δεν αποσαφηνίζουν το περιεχόμενο του θεσπιζόμενου ελέγχου και τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών.

Αντικείμενο περαιτέρω επεξεργασίας αποτελεί το άρθρο 7, το οποίο δίνει τη δυνατότητα διευθέτησης υδατορεμάτων σε ιδιώτες. Αποτελεί πάγια άποψή μας ότι η ρυθμιστική αρμοδιότητα του κράτους δεν μπορεί να εκχωρείται μόνο και μόνο επειδή τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ έχουν καταστρέψει τη δημόσια διοίκηση και επιρρίπτουν τις ευθύνες της ανικανότητας του πολιτικού προσωπικού στους δημοσίους υπαλλήλους.

Με το άρθρο 12 για την Εκκλησία Κρήτης και τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσου συμφωνούμε, ύστερα και από τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι δεν αλλάζει απολύτως τίποτα ως προς τη διαδικασία, ως προς τις εγκρίσεις. Ισχύουν τα πάντα και όπως ισχύει παντού για όλες τις ειδικές κατασκευές, όπως βέβαια αναφέρθηκε τη Δευτέρα 7 Απριλίου, στην τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

Αντίθετοι είμαστε με το άρθρο 24. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε εργασιακό μεσαίωνα οποιουδήποτε ανθρώπου ζει και εργάζεται στη χώρα μας. Είμαστε αντίθετοι, γιατί γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει μονιμότερο του προσωρινού και γιατί πιστεύουμε ότι η προχειρότητα των καταλυμάτων δεν θα δημιουργήσει τίποτα εκτός από εστίες ανάπτυξης ασθενειών επικίνδυνων και για τον γενικό πληθυσμό.

Επιπρόσθετα, η αναλγησία προς τους εργάτες γης, όπως χαρακτηρίζετε συνήθως τους αλλοδαπούς που ασχολούνται με εποχικές γεωργικές εργασίες, ούτε τιμά τη χώρα μας ούτε μας κάνει καλύτερους ως κοινωνία. Δεν θα ασχοληθούμε με τη νομιμότητα παραμονής τους, καθώς αποτελούν θέμα άλλου Υπουργείου και αντίστοιχης επιτροπής του Κοινοβουλίου.

Αναφορικά με τις τροπολογίες, μας προκαλεί έκπληξη η αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων άμυνας αλλά και ασφάλειας της χώρας με τόσο πρόχειρο και τόσο ανεύθυνο τρόπο. Μία απλή ανάγνωση της τροπολογίας 1385/172 φανερώνει ότι έχει υπογραφεί στις 4 του μηνός. Είχε, δηλαδή, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σχεδόν μία εβδομάδα για να τη φέρει στην αρμόδια επιτροπή, να την εισάγει στην Ολομέλεια ως ένα νομοθέτημα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δίνοντας την ευκαιρία στους συναδέλφους, που είναι ειδικότεροι ημών, να επεξεργαστούν τις ρυθμίσεις και να τη βελτιώσουν όπου χρειάζεται. Δεν το κάνατε και το γεγονός μας γεννά εύλογο προβληματισμό, το γιατί δηλαδή δεν το πράξατε.

Επί της ουσίας, λοιπόν, της τροπολογίας, είμαστε υπέρ της ολοκλήρωσης των υποβρυχίων από το Πολεμικό Ναυτικό. Είμαστε θετικοί στην εξασφάλιση εργασίας στους Έλληνες εργάτες των ναυπηγείων αλλά και στο άνοιγμα των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά.

Είμαστε, όμως, αρνητικοί στην εμπλοκή εταιρειών, στις οποίες έχουν αποδοθεί κατηγορίες από τα δικαστήρια της Γερμανίας ακόμη και για σωρεία αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του χρηματισμού. Επιπλέον είμαστε κατά, εφόσον δεν υπάρχει τουλάχιστον μία πρόβλεψη ρητρών εναντίον αυτών των εταιρειών.

Θυμίζω στον ελληνικό λαό λίγο την ιστορία με τα υποβρύχια. Θα αναφερθώ σε ένα κομμάτι ενός δημοσιεύματος από το ρεπορτάζ του περιοδικού «UNFOLLOW» του τεύχους της 24ης Δεκεμβρίου 2013.

«Η υπόθεση της προμήθειας από το ελληνικό κράτος των υποβρυχίων Type 214 αρχικά από τη γερμανική εταιρεία «HDW», η οποία στη συνέχεια συγχωνεύθηκε με το γερμανικό όμιλο «THYSSENKRUPP» το 2005, ο οποίος εξαγόρασε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στη συνέχεια τα μεταπώλησε στην «ABU DHABI MAR» από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, φαινόταν βρώμικη από την πρώτη στιγμή. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο διαρκείας που δεν αφορά μόνο τις μίζες για τις οποίες ήδη καταδικάστηκε ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος, αλλά συνδέεται με προκλητικές πολιτικές αποφάσεις, συμφωνίες και νόμους κυβερνήσεων και Υπουργών που προσέφεραν δισεκατομμύρια ευρώ σε πολυεθνικές, χωρίς καμμία εγγύηση για την προμήθεια των υποβρυχίων, φτάνοντας τελικά να παραλάβουν ένα μη αξιόμαχο υποβρύχιο και κάποτε στο μέλλον ένα σωρό από τέσσερα ακόμη σκουριασμένα παλιοσίδερα» -μιλάμε για τα τέσσερα υποβρύχια που αναφέρονται στη συγκεκριμένη τροπολογία- «που θα τα βαφτίσουν “υποβρύχια”».

Γνωρίζει, λοιπόν, ο ελληνικός λαός ότι στην υπόθεση των υποβρυχίων οι εταιρείες αυτές πήραν προκαταβολικά χρήματα, δεν παρέδωσαν δείγμα από τα υποβρύχια και απαίτησαν να πληρωθούν βάσει των συμφωνιών.

Θα χρησιμοποιήσω κι ένα ακόμη απόσπασμα του περιοδικού:
«Στο μεταξύ πραγματοποιούνται δίκες στη Γερμανία, στις οποίες τιμωρούνται δύο υψηλόβαθμα στελέχη της «HDW», γιατί όπως παραδέχθηκαν προχώρησαν σε χρηματισμό πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων στην Ελλάδα για την ανάληψη της κατασκευής των υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρεία. Ταυτόχρονα, βρισκόταν σε εξέλιξη έρευνα του ΣΔΟΕ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που ανήκαν τότε στην «HDW» με τους δημοσίους υπαλλήλους να καλύπτουν πλαστά τιμολόγια, εικονικές τιμολογήσεις, μη ολοκλήρωση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και ανύπαρκτες πληρωμές».

Στη συγκεκριμένη, λοιπόν, τροπολογία ο κύριος Υπουργός μάς είπε – όταν ανέλυσε την τροπολογία – ότι έχει κάνει τα πάντα για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Εδώ στην παράγραφο 4 αναφέρετε: «Για την ολοκλήρωση των εργασιών θα απαιτηθεί η άμεση συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού με τις εταιρείες «THYSSENKRUPP» και «HDW», οι οποίοι θα είναι οι κύριοι υποκατασκευαστές του έργου της ναυπήγησης των υποβρυχίων, σύμφωνα με την εκτελεστική συμφωνία, αλλά και με άλλους υποκατασκευαστές, οι οποίοι έχουν εκτελέσει τις επιμέρους εργασίες».

Εμείς ρωτούμε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας: Κατ’ αρχάς, αληθεύουν τα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα; Εάν δεν αληθεύουν, τα διαψεύδετε; Εάν δεν τα διαψεύδετε, γιατί μας φέρνετε τροπολογία, όπου αναθέτετε στην HDW την ολοκλήρωση της κατασκευής των υποβρυχίων; Θα συνεργαστείτε με μια εταιρεία που φαίνεται να κατηγορείται από τη γερμανική δικαιοσύνη ότι παίρνει μίζες; Γιατί τέτοια σπουδή να το φέρετε σε τροπολογία, στην οποία πουθενά δεν διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον;

Βέβαια, έχουμε και την επικείμενη επίσκεψη της πραγματικής Πρωθυπουργού της χώρας, της κ. Μέρκελ, αύριο. Προφανώς, θέλετε να κάνετε ακόμη ένα δωράκι. Δεν ξεχνάμε και το δωράκι της «SIEMENS» με τη σύμβαση από τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ που έφερε εδώ ο κ. Στουρνάρας. Ήταν η πρώτη σύμβαση που θυμάμαι ως Βουλευτής που είχε έρθει. Θυμάμαι ότι είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι έπρεπε να καθαρίσει το γραφείο του και γι’ αυτό μας έφερε τη σύμβαση.

Επίσης, σε ερώτηση που έχω καταθέσει επανειλημμένως τρεις φορές και προς τον ίδιο και προς τους υπόλοιπους Υπουργούς, όπως τον Υπουργό Υγείας, για τα ανταποδοτικά οφέλη αυτής της συμφωνίας –έστω κι αυτά τα ψίχουλα τα οποία μας έφεραν- δεν μου έχουν απαντήσει.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Κύριε Πρόεδρε, θα χρειαστώ ένα λεπτό.

Δεν πήραν, δηλαδή, ούτε κι αυτά τα ψίχουλα από τη σύμβαση της «SIEMENS».

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην προχειρότητα και τη σπατάλη που επιχειρείτε με την τροπολογία 1388/175. Σύμφωνα με τον Τομεάρχη Εξωτερικών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Βουλευτή Επικρατείας κ. Τέρενς Κουίκ δεν κατανοούμε ακόμη την αναγκαιότητα των υπόλοιπων ρυθμίσεων μέσω τροπολογιών. Μόλις πριν από λίγες μέρες συζητείτο ακόμη το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών –νομίζω χθες- και σήμερα κατατίθεται τροπολογία για παράταση έγκρισης προσλήψεων σε δήμους σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Γιατί;

Δεν είναι δυνατόν να υφίσταται τέτοια προχειρότητα στην άσκηση νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης. Δεν είναι δυνατόν να συναινέσουμε στην προχειρότητα ή την παροχή προεκλογικών δολωμάτων μέσω τροπολογιών.

Η άμυνα της χώρας, η ανάπτυξη, η εύρυθμη λειτουργία των ΟΤΑ και ο πολεοδομικός σχεδιασμός δεν μπορούν να ρυθμίζονται με τροπολογίες ενός απογεύματος.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε.

Φροντίστε, λοιπόν, να αντιμετωπίζετε το Κοινοβούλιο με την πρέπουσα σοβαρότητα για να μπορούμε να παράγουμε νόμους που βοηθούν την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας, που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και βοηθούν τον πολίτη, πατάσσοντας την πολυνομία και το φαινόμενο των αντικρουόμενων διατάξεων.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε, κυρία συνάδελφε.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Μέχρι να υλοποιήσετε αυτήν την πολύ απλή βασική αρχή της καλής νομοθέτησης, θα μας βρίσκετε πάντα αντίθετους.

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: