Breaking News

Ομιλία της Βουλευτή Ραχήλ Μακρή επί της αρχής του νομοσχεδίου «Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα – ρυθμίσεις Πολεοδομικής νομοθεσίας»

Αθήνα, σήμερα στις 10 Απριλίου 2014, συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ε΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Εισερχόμεθα στη συμπληρωματική ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα – ρυθμίσεις Πολεοδομικής νομοθεσίας».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε το νομοσχέδιο για την οριοθέτηση των υδατορεμάτων και όχι μόνο. Κατά απαράδεκτο τρόπο, στα εννέα άρθρα που σχετίζονται με τα υδατορέματα, προστέθηκαν άλλα δεκαέξι με εντελώς άσχετες ρυθμίσεις.

Σαν να μην έφτανε αυτό, από εχθές που τελείωσε η δεύτερη ανάγνωση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου μέχρι και σήμερα το πρωί, ξεφύτρωσαν επτά υπουργικές τροπολογίες, τροπολογίες επί παντός επιστητού, από ευαίσθητα θέματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για υποβρύχια μέχρι ζητήματα του Υπουργείου Εξωτερικών και παρατάσεις εγκρίσεων για πρόσληψη προσωπικού σε δήμους.

Κατανοείτε βέβαια ότι αυτά δεν συνάδουν με πρακτικές ορθής νομοθέτησης. Καταλαβαίνουμε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν οδηγήσει σε πανικό τον Πρωθυπουργό, ο οποίος φαίνεται να εξετάζει βέβαια το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες και έχει αρχίσει τις προεκλογικές παροχές. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς το άρθρο 25, με το οποίο οι περιφέρειες μπορούν να διοχετεύουν το δημόσιο χρήμα σε κατασκευή γηπέδων και με το οποίο «φωτογραφίζεται ο κ. Σγουρός, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Επίσης, η τροπολογία με γενικό αριθμό 1386 και ειδικό 173 της 9ης Απριλίου 2014, παρέχει τη δυνατότητα σε εκμεταλλευτές λατομείων που δεν έχουν λάβει άδεια για τις επιχειρήσεις τους ή δεν έχουν συνάψει συμβάσεις με το δημόσιο αλλά είχαν καταθέσει αίτημα στο δασαρχείο για την αναγνώριση της κυριότητάς τους, να υποβάλουν αίτημα για άδεια παραχώρησης και εκμετάλλευσης, καθώς και αίτηση για τη σύναψη απευθείας σύμβασης μίσθωσης ή αναγνώρισης της αίτησης.

Επιπρόσθετα, αναβάλλει την είσπραξη προστίμων εκτέλεσης των πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής των λατομείων, καθώς και των πρωτοκόλλων καθορισμού αποζημίωσης χρήσης που έχουν επιβληθεί, με βάση τη δασική νομοθεσία μέχρι την επίλυση των ιδιοκτησιακών ζητημάτων.

Μόνο ως προεκλογική παροχή μπορούν να εκληφθούν τα παραδείγματα των ανωτέρω διατάξεων, τα οποία δεν είναι τα μόνα.

Εάν ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να πάει σε εκλογές, παραδεχόμενος την αδυναμία του να κυβερνήσει, ας έχει το θάρρος να το κάνει με δημόσια δήλωσή του. Μην εκθέτει τους Υπουργούς του, οι οποίοι επικαλούνται την κοινωνική συνοχή στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας για τα λατομεία την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση, αδιαφορώντας για την κοινωνία, κλείνει κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, φούρνους, φαρμακεία και κάθε άλλη ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση για χάρη των πολυεθνικών εταιρειών. Κατανοούμε ότι οι πολυεθνικές αντιπροσωπεύονται στην Ελλάδα από την τρόικα, που δίνει εντολές στον κ. Σαμαρά αλλά δεν καταλαβαίνουμε γιατί προκαλείτε ένα λαό που βιώνει ανθρωπιστική κρίση από την υφεσιακή πολιτική σας, βαφτίζοντας τις προεκλογικές παροχές σας ως προσπάθειες διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.

Ύστερα από τη γενική επισκόπηση του νομοθετήματος, του οποίου η μειοψηφία των άρθρων αφορά δυστυχώς τα υδατορέματα και με δεδομένη την ανωτέρω πρακτική εισαγωγής άσχετων διατάξεων, θα καταψηφίσουμε αναγκαστικά επί της αρχής το νομοσχέδιο. Αναγνωρίζουμε ότι αυτό το σχέδιο νόμου το άφησε κληρονομιά ο απερχόμενος για τη διεκδίκηση του αυτοδιοικητικού θώκου της Θεσσαλονίκης, κ. Καλαφάτης. Αναγνωρίζουμε, βέβαια, ότι ο νυν Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Ταγαράς, άκουσε με πραγματικό ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις στις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής και προέβη σε νομοτεχνικές ρυθμίσεις προς την ορθή κατεύθυνση. Γι’ αυτόν το λόγο ζητούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου, την πρέπουσα επεξεργασία του ανά θεματική ενότητα ρύθμισης, την παροχή επαρκούς χρόνου διαβούλευσης όλων των διατάξεων και την εισαγωγή του με κατάθεση αντίστοιχου αριθμού σχεδίων νόμου.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι ύστερα από την ανάδειξη της ασαφούς και γενικής αναφοράς των φραγμάτων της περιπτώσεως 3 της παραγράφου 1 του άρθρου 4, το συγκεκριμένο σημείο επαναδιατυπώθηκε ορθά από τον κύριο Υπουργό. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί η ανωτέρω παράγραφος σε συνδυασμό με την παράγραφο 1 του άρθρου 9, θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα μη οριοθέτησης των ρεμάτων Καρατζά και Λοτσάνικο στις Σκουριές Χαλκιδικής υπέρ της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» και με καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή.

Ως ειδική αγορήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εξέθεσα από την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου το συγκεκριμένο πρόβλημα, υποστηρίζοντάς το με τα απαιτούμενα επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Ο κύριος Υπουργός την επόμενη μέρα με νομοτεχνική βελτίωση τροποποίησε τη διάταξη και αποσαφήνισε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά υδατοπαροχές και όχι στερεοπαροχές. Έχοντας εμπιστοσύνη στην θεσμική του θέση και καθώς δεν προσομοιάζει σε ομολόγους του στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου μπερδεύουν τα Πρακτικά της Βουλής με δημοσιεύματα των εφημερίδων και κυρίως της εφημερίδας το «ΒΗΜΑ», αρκούμαστε προς το παρόν στην επάρκεια των ανωτέρω ενεργειών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η οριοθέτηση των υδατορεμάτων δεν πραγματοποιείται με ολοκληρωμένο και ορθό τρόπο, όπως θα αναλύσουμε στη δευτερολογία μας στην κατ’ άρθρον τοποθέτησή μας. Παράλληλα, στο νομοσχέδιο υπάρχουν και αποσπασματικές διατάξεις διευθέτησης και μάλιστα από ιδιώτες, οι οποίες δεν είναι μόνο ανεπαρκείς αλλά και πιθανόν επικίνδυνες.

Το δεύτερο Κεφάλαιο του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων ποδοσφαίρου, ουσιαστικά εμπεριέχει τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου: «Εκσυγχρονισμός υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων ποδοσφαίρου και άλλες διατάξεις», το οποίο είχε τεθεί σε διαβούλευση από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2014.

 Επί αυτών θα ήταν χρήσιμο να λάβετε υπ’ όψιν σας, κύριε Υπουργέ, το κοινό υπόμνημα του Τμήματος Δωδεκανήσου του ΤΕΕ με τους συλλόγους πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, το οποίο ανέδειξε η Τομεάρχης Ναυτιλίας και Αιγαίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Βουλευτής Δωδεκανήσου, η κ. Μίκα Ιατρίδη. Καταθέτουμε στα Πρακτικά το σχετικό υπόμνημα με αριθμό πρωτοκόλλου 189/11-2-2014.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ραχήλ Μακρή καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν υπόμνημα, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Κλείνοντας την παρούσα τοποθέτηση, επαναλαμβάνουμε την καταψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για όλους τους ανωτέρω λόγους που αναφέραμε. Ορισμένα από τα άρθρα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου κρίνονται θετικά, όμως, θα αναλυθούν διεξοδικά στην τοποθέτησή μας επί των άρθρων και των τροπολογιών.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κυρία Μακρή, βεβαίως έχετε τη δευτερολογία σας και θα έχετε και αρκετό χρόνο. Το νομοσχέδιο συζητείται ενιαία.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Είπατε ότι θα μας δώσετε τον λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Βεβαίως. Στη δευτερολογία σας θα έχετε αρκετό χρόνο.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ.

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: