Breaking News

Η Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με τη σύναψη συμβάσεως που αφορά την προμήθεια Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Υ.Φ.Α.) για την εξισορρόπηση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (Ε.Σ.Φ.Α.) για το έτος 2014 | 1η Συνεδρίαση – 27.03.2014

Στην Αθήνα, σήμερα, 27 Μαρτίου 2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.45΄, συνήλθε σε συνεδρίαση, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την Προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Γεώργιου Βλάχου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, σύμφωνα με τα άρθρα 32 παρ. 9 και 49Α παρ.6 του ΚτΒ, από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ασημάκη  Παπαγεωργίου  και  από  τον  Διευθύνοντα  Σύμβουλο   του   Διαχειριστή    Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ Α.Ε.), κ. Κωνσταντίνο Ξιφαρά, σχετικά με τη σύναψη συμβάσεως που αφορά την προμήθεια Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Υ.Φ.Α.) για την εξισορρόπηση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (Ε.Σ.Φ.Α.) για το έτος 2014.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει η κ. Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Καταρχήν, θέλω να ρωτήσω τον κ. Υπουργό αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει θέματα για την πώληση της ΔΕΣΦΑ και γενικά αν έχει θέσει ως προαπαιτούμενο την υπογραφή διακυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της ελληνικής κυβέρνησης. Και κατά δεύτερον να μας ξεκαθαρίσετε για το θέμα της μικρής Δ.Ε.Η. αν θα έρθει στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής και πότε θα έρθει. Δεν ξέρω εγώ τέτοια διαδικασία κύριε Πρόεδρε, να έρθει στην Επιτροπή να συζητηθεί και να μην πάει στην Ολομέλεια. Μόνο αν καταψηφιστεί από την Επιτροπή δεν πάει στην ολομέλεια. Εγώ αυτό γνωρίζω. Για να πάρει πίσω στο Υπουργείο, γιατί να πάει ενώ θα περάσει από την νομοπαρασκευαστική διαδικασία των Επιτροπών; Επειδή κάποιοι συνδικαλιστές εκμεταλλεύονται το γεγονός και πηγαίνουν σε κόσμο και σε εργαζόμενους στη δυτική Μακεδονία και τους λένε ότι δεν θα έρθει αυτό το νομοσχέδιο της μικρής Δ.Ε.Η. για τους έχετε πει εσείς θα ήθελα να μας ξεκαθαρίσετε αν θα έρθει ή δεν θα έρθει στην Ολομέλεια για ψήφιση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Υπουργός.

ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Πρώτα να πω για την κυρία Φούντα που μου είπε για ΤΑΠ. Στον ΤΑΠ έχουν προβλεφθεί και έχει συμφωνηθεί ότι θα υπάρχουν κόμβοι διασύνδέσης αν αυτό εννοούμε και ο ένας είναι ακριβώς για να καλύψει τη δυτική Μακεδονία. Και είμαστε και σε συζήτηση με την τελική χάραξη ακριβώς που θα γίνουν οι άλλοι δύο κόμβοι γιατί έχουμε μιλήσει για τουλάχιστον τρεις. Η ΕΠΑ Πελοποννήσου προβλέπεται, αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί το έργο της Μεγαλόπολης, θα πρέπει να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και αυτό θα ακολουθήσουμε.

 Όσον αφορά την πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ, δεν έχει ζητήσει η ευρωπαϊκή επιτροπή από εμάς, η ευρωπαϊκή επιτροπή έχει συζητήσει με τον Αζερμπαϊτζάν της υπογραφή μεταξύ της ευρωπαϊκής επιτροπής, Ε.Ε. για την ακρίβεια και Αζερμπαϊτζάν, στο οποίο είναι απόλυτα σύμφωνοι και οι δύο πλευρές απ’ ό,τι γνωρίζω το οποίo είναι ανεξάρτητο από την πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ και απ’ ό,τι γνωρίζω και επισήμως αλλά και ανεπισήμως αν θέλετε, είναι ότι προχωρεί η διαδικασία του κειμένου προς υπογραφή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, εδώ τίθεται από διάφορες πηγές δημοσιογραφικές ότι είναι προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η διαδικασία για την πώληση της ΔΕΣΦΑ η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Αζερμπαϊτζάν και αφού μου λέτε και επιβεβαιώνετε οτι πραγματικά υπάρχει αυτό το προαπαιτούμενο σημαίνει ότι υπάρχει εμπόδιο, το θέμα είναι πού βρίσκεται.

ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Όχι δεν ετέθη σαν προαπαιτούμενο και μάλιστα και πρόσφατα έχουν γίνει συζητήσεις στις Βρυξέλλες και υπάρχει και γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Ε.Ε. ότι τα δύο θέματα είναι ανεξάρτητα και συνεχίζουν να είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Η μικρή Δ.Ε.Η. θα ήθελα να μας ξεκαθαρίσετε εάν θα έρθει στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση και πότε.

ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Εγώ αυτό που μπορώ και δικαίούμε αλλά από κει και πέρα είναι θέμα προεδρείου και διαδικασιών Βουλής είναι ότι θα κατατεθεί. Από κει και πέρα πότε θα έρθει στην επιτροπή κ.λπ. αυτό δεν μπορώ εγώ να το ξέρω ή να το πω αυτή τη στιγμή ούτε έχω πει σε κάποιον ότι δεν θα καταθεθεί. Ευχαριστώ πολύ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Και η διαδικασία κύριε Υπουργέ αυτήν είναι. Δεν μπορεί να υπάρχει τρόπος να περάσει διαφορετικά. Θα έρθει στη Βουλή, με όποιο τρόπο και να έρθει τελικά θα έρθει στη Βουλή. Η Βουλή νομοθετεί.

About Rachel Makri (3254 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: