Breaking News

Ραχήλ Μακρή για την Αναδιοργάνωση των Σωμάτων Ασφαλείας

Αθήνα, σήμερα στις 5 Μαρτίου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.14΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Τον λόγο έχει η συνάδελφος κ. Ραχήλ Μακρή.

Ορίστε, κυρία Μακρή, έχετε τον λόγο.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και την αναβάθμιση υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Η συγκυβέρνησή σας, θέλει να αναδιοργανώσει την Ελληνική Αστυνομία και το ερώτημα είναι γιατί, για να της δώσει ποιον ακριβώς ρόλο; Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, κεντρική επιλογή σας, αποτελεί η εφαρμογή ενός νέου προτύπου βασισμένου στην ορθολογική αναδιάρθρωση των δομών. Μελετώντας, όμως, τις διατάξεις του παρόντος, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς οι ρυθμίσεις τις οποίες προτείνετε δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον αλλά μικροπολιτικά και μικροκομματικά συμφέροντα.

Αυτό που κάνετε, κύριε Υπουργέ, είναι να τριχοτομείτε, να διαλύετε την Ελληνική Αστυνομία και να εκχωρήσετε ακόμα περισσότερη άσκηση δημόσιας εξουσίας σε ιδιώτες.

Αυτό που κάνουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, είναι να διαρρηγνύουν τον κοινωνικό ιστό επιβάλλοντας μέτρα λιτότητας, να έχουν οδηγήσει το 28% του πληθυσμού στην ανεργία, να έχουν εξαναγκάσει περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και να μειώνουν τις δαπάνες κοινωνικής φροντίδας κάτω από το 6% του ΑΕΠ, έναντι του 9% των ανεπτυγμένων χωρών.

Και όλα αυτά, κατόπιν εντολών των ξένων συνεργατών σας, οι οποίοι βέβαια ομολογούν τα λάθη τους στο όνομα της διάσωσης του ευρώ αλλά και της Ευρωζώνης.

Οι μόνοι που δεν αναγνωρίζετε τα λάθη σας και συνεχίζετε με πείσμα την εφαρμογή μιας ατελέσφορης πολιτικής είναι η Κυβέρνησή σας, που λειτουργεί με εντολές Σαμαρά. Τα λάθη σας έχουν οδηγήσει χιλιάδες ψυχές σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, λάθη τα οποία μετατρέπουν κρατητήρια βραχείας κράτησης σε κολαστήρια, στοιβάζοντας εβδομήντα έξι ανθρώπους σε λιγότερο από τριάντα τετραγωνικά μέτρα, διαθέτοντας το ¼ του τετραγωνικού για κάθε άνθρωπο.

Και από την άλλη, η λανθασμένη κυβερνητική πολιτική σας, απαιτεί από τους Έλληνες αστυνομικούς να διαθέτουν γνώση ψυχολογίας και να αποτρέπουν τις αυτοκτονίες των εξαθλιωμένων κρατουμένων χωρίς να έχει διατεθεί ούτε 1 ευρώ για τέτοιου είδους εκπαίδευση.

Επιπρόσθετα, όπως καταγγέλλεται από τους ίδιους –και εσείς δεν το διαψεύδετε μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου σε απαντήσεις επανειλημμένων ερωτήσεών μου, τόσο για τις φυλακές σε όλη τη χώρα όσο και για τα κρατητήρια των αστυνομικών διευθύνσεων- οι αστυνομικοί διακινδυνεύουν την υγεία τους, γιατί εκτίθενται σε πλήθος ασθενειών και ιώσεων που έχουν εκλείψει από την ευρωπαϊκή Ήπειρο εδώ και δεκαετίες.

Ως Βουλευτής του Νομού Κοζάνης και κοινοβουλευτική υπεύθυνη για ολόκληρη τη δυτική Μακεδονία, από τον Αύγουστο του 2012 έχω επισημάνει με δεκάδες ερωτήσεις μου τα χρόνια προβλήματα αλλά και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει η Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης, κάνοντας αναφορά στο μεγάλο αριθμό του στόλου των οχημάτων τα οποία έχρηζαν συντήρησης και αντικατάστασης.

Τον Ιούλιο του 2013, επανήλθα με ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό με θέμα: «Τα προβλήματα των υπηρεσιών που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικές δυνάμεις της δυτικής Μακεδονίας» με χαρακτηριστική την έλλειψη κατάλληλων αλεξίσφαιρων γιλέκων, τα οποία εξασφαλίζουν προστασία από βαλλιστικές επιθέσεις όπλου τύπου «Καλάσνικοφ», εξοπλισμού ικανού να αποτρέψει τη δολοφονία αστυνομικών, όπως αυτή του άτυχου Ηλία Κωστένη στη Φλώρινα.

Δυστυχώς, οι καταγγελίες των αστυνομικών και οι φόβοι όλων μας επαληθεύτηκαν με το χειρότερο τρόπο μετά το συμβάν της δολοφονίας του άτυχου αστυνομικού.

Οι αστυνομικοί του τόπου που μεγάλωσαν θρηνούν θύματα, δίνοντας το αίμα τους για την υπηρεσία, την ίδια στιγμή που εσείς, κύριε Υπουργέ, επικαλούμενος φόρτο εργασίας δεν απαντάτε σε ερώτηση που είχα καταθέσει στις 10 Δεκεμβρίου του 2013 με θέμα: «Έρμαια σκληρών κακοποιών οι αστυνομικοί στα σύνορα της δυτικής Μακεδονίας».

Η αδιαφορία σας για τους αστυνομικούς υπαλλήλους είναι πασιφανής, καθώς με την ουσιαστική κατάργηση του Κώδικα Μεταθέσεων, ανατρέπετε χιλιάδες οικογενειακούς προγραμματισμούς. Με το παρόν νομοσχέδιο, στοχεύετε να μετατρέψετε τους ανθρώπους αυτούς σε κομματική πελατεία κυβερνητικών Βουλευτών και Υπουργών, εκβιάζοντάς τους με δυσμενείς μεταθέσεις και αναξιοκρατικές μετακινήσεις. Φυσικά, αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα του συγκεκριμένου νομοθετήματος αλλά είναι το κύριο σχετικά με την υποτιθέμενη αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για την αναδιοργάνωση της Πυροσβεστικής, θα αναφέρουμε χαρακτηριστικά το με αριθμό πρωτοκόλλου 47/16-2-2014 υπόμνημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πενταετούς Υποχρέωσης Συμβασιούχων Πυροσβεστών.

Σε αυτό, οι ίδιοι οι πυροσβέστες σας τονίζουν ότι είναι καταδικασμένη σε αποτυχία οποιαδήποτε αναδιοργάνωση, εάν δεν προχωρήσει σε ομογενοποίηση του προσωπικού του Σώματος της Πυροσβεστικής και αποκατάσταση των μεγάλων υφιστάμενων αδικιών του κλάδου.

Στην κομματική πελατεία που επιχειρείτε να δημιουργήσετε, θέλετε να εντάξετε τρεις χιλιάδες επτακόσιους επιλαχόντες πυροσβέστες. Σταματήστε, επιτέλους, αυτήν την πρακτική και φροντίστε να ενδυναμώσετε το Πυροσβεστικό Σώμα με ανθρώπους που και την ικανότητα έχουν αλλά και την όρεξη για να προσφέρουν.

Σας καταθέτουμε το σχετικό υπόμνημα, εάν και πιστεύουμε ότι το έχετε λάβει και ότι μέχρι το τέλος της συζήτησης θα προβείτε στις προτεινόμενες νομοτεχνικές παρεμβάσεις. Θα υιοθετήσετε δηλαδή τα δίκαια και εύλογα αιτήματα ανθρώπων, που διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους στη μάχη με τη φωτιά, αλλά και τα στοιχεία της φύσης.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ραχήλ Μακρή καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Συνοψίζοντας, σας καλούμε για μία ακόμη φορά να μη διχάζετε την ελληνική κοινωνία. Τα Σώματα Ασφαλείας οφείλουν να βρίσκονται στο πλευρό το πολίτη, φροντίζοντας για τις ανάγκες του, καταπολεμώντας την εγκληματικότητα και αποτρέποντας τις έκνομες ενέργειες. Εσείς βάζετε την Αστυνομία στο πλευρό του πολίτη, δίνοντάς της μόνο κατασταλτικό ρόλο σε μία οργουελική «Φάρμα των Ζώων».

Στο σχετικό ανάγνωσμα, τα γουρούνια της εκτελεστικής εξουσίας απομόνωναν τα σκυλιά και τα έστρεφαν ενάντια όποιου είχε αντίθετη με αυτά γνώμη. Η πραγματικότητα, όμως, δεν είναι ανάγνωσμα. Ούτε σκυλιά συνιστούν την ελληνική κοινωνία αλλά ούτε ζώα.

Είμαστε άνθρωποι και οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας είναι τα παιδιά μας, είναι τα αδέρφια μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Δεν μπορείτε να τους φέρεστε με ανάρμοστο τρόπο, καταθέτοντας νομοσχέδια που τους αιφνιδιάζουν, καθώς δεν είχε ζητηθεί η γνώμη τους στο πλαίσιο εποικοδομητικού διαλόγου καθ’ όλη τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, στη συνεδρίαση της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής κατά την ακρόαση φορέων δήλωσε για την παντελή απουσία συμμετοχής τους σε όλη τη διαδικασία: «Καμμία όχληση», όπως αναφέρει, «δεν υπήρξε και για πρώτη φορά κληθήκαμε για γνώση και γνώμη σήμερα. Συμμετείχαμε σε μία διαβούλευση δι’ αλληλογραφίας αλλά ούτε και αυτή ελήφθη υπ’ όψιν».

Κλείνοντας, λοιπόν, θα σας θυμίσω τα λόγια του Αμερικανού πολιτικού και Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Χιούμπερτ Χάμφρεϋ: «Δεν υπάρχουν αρκετές φυλακές, αρκετή Αστυνομία, αρκετά δικαστήρια, να μπορέσουν να επιβάλουν ένα νόμο που δεν στηρίζεται από το λαό».

Οι δικοί σας νόμοι, κύριοι της συγκυβέρνησης, δεν στηρίζονται από το λαό. Η δική σας συγκυβέρνηση δεν στηρίζεται από τον λαό. Γι’ αυτούς τους λόγους, με εντολή του λαού θα ανατραπείτε.

Το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης συζητήθηκε σε 5 συνεδιάσεις στις:

και σε 3 Συνεδριάσεις Ολομέλειας

11/03/2014: http://www.hellenicparliament.gr/Praktika/Synedriaseis-Olomeleias?sessionRecord=9b49d364-393e-4d60-8cff-121da260943a

06/03/2014: http://www.hellenicparliament.gr/Praktika/Synedriaseis-Olomeleias?sessionRecord=5274f626-cccc-4a1e-94d1-cfd79fb45e55

05/03/2014: http://www.hellenicparliament.gr/Praktika/Synedriaseis-Olomeleias?sessionRecord=af0ea934-f15f-455d-9cd1-4e5aad3a45d1

Ψηφίστηκε στις 11/03/2014 και έγινε νόμος με τον Αριθμό 4249 (ΦΕΚ: 73 A’/24.03.2014)

http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Katatethenta-Nomosxedia?law_id=6a70c812-65dd-48f8-a8f8-3e15c2ea5bd5

Παρατίθενται τα πρακτικά από την Ολομέλεια

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: