Breaking News

Ερώτηση της Ραχήλ Μακρή για το Τεμπλόνι Κέρκυρας

5 Μαρτίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατάθεση της με αριθμ. πρωτ 6698/814/04-3-14 Ερώτησης & ΑΚΕ της Τομεάρχου Περιβάλλοντος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βουλευτού Ν. Κοζάνης κας Ραχήλ Μακρή για την λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι Κέρκυρας

Ραχήλ Μακρή: «Πυροδοτούν το φυτίλι της οικολογικής βόμβας στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου Κέρκυρας για να καταστρέψουν τα αποδεικτικά στοιχεία ενός ακόμη σκανδάλου»

Η ανικανότητα της Συγκυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να διαχειριστεί θέματα υψίστης σημασίας, που άπτονται της δημόσιας υγείας και της τουριστικής αναβάθμισης της Κέρκυρας, αποδεικνύει το μέγεθος της εκούσιας ή ακούσιας μη συμμόρφωσης με τους Περιβαλλοντικούς Όρους στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Ως εκ τούτου, η περιοχή έχει μετατραπεί σε οικολογική βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

Για να ελεγχθεί η νόμιμη και ορθή λειτουργία του ΧΥΤΑ, ο Συνήγορος του Πολίτη με το υπ. αριθμ. πρωτ. 138342/17601/2013 επισταμένως και για δεύτερη φορά, κατόπιν του προτέρου εγγράφου από 30-07-2012, ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς να του παράσχουν τα απαραίτητα στοιχεία. Αυτές οι ενέργειες πραγματοποιήθηκαν από την Αρχή, προκειμένου να διερευνηθούν οι λόγοι της κακής λειτουργίας του ΧΥΤΑ, δεδομένων των προβλημάτων και της σωρείας παραβάσεων που καταγράφηκαν από τον Γενικό Επιθεωρητή Περιβάλλοντος.

Η Συγκυβέρνηση ακολουθώντας την γνωστή πλέον τακτική της άρνησης, δεν προσκόμισε τα ζητηθέντα έγγραφα και στοιχεία, τα οποία αν διατίθεντο θα αποσαφήνιζαν το νεφελώδες πλαίσιο λειτουργίας του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ. Η πρακτική αυτή εξαναναγκάζει τους πολίτες σε προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση των διοικητικών πράξεων που αφορούν στην αδειοδότηση και λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Προκειμένου να διερευνηθούν οι λόγοι της αναβλητικότητας και απάθειας των Κυβερνώντων, που αντί να προβούν στην διευκόλυνση της Αρχής την ώρα μάλιστα που συντελείται πάρτι κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, «πυροδοτούν το φυτίλι της οικολογικής βόμβας», η τομεάρχης Περιβάλλοντος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βουλευτής Ν. Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρήκατέθεσε την υπ. αριθμ. πρωτ. 6698/814/04-3-14 Ερώτηση & ΑΚΕ στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή

Βουλής 4,10562 Αθήνα,Τηλ.:210 3706331, Φάξ,:210 3706531

25ης Μαρτίου 36. 50200 Πτολεμαΐδα, Τηλ.:2463020841,Φάξ.: 2463020842

rachil.makri@parliament.gr

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ

Βουλευτής Ν Κοζάνης

Τομεάρχης Περιβάλλοντος ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής των Ανεξάρτητων Ελλήνων

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΚΕ

ΠΡΟΣ τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών,

Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,

Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΘΕΜΑ: «Οικολογική βόμβα έτοιμη προς ανάφλεξη το Τεμπλόνι Κέρκυρας – Σωρεία παραβάσεων και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος»

Σύμφωνα με το υπ. αριθμ. πρωτ. 138342/17601/2013 έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη με θέμα «Υπενθύμιση αναπάντητου εγγράφου – Νομιμότητα και την ορθή λειτουργία του ΧΥΤΑ στη θέση Ακροκέφαλος Τεμπλονίου του Δ. Κέρκυρας» , ανακύπτει καθυστέρηση αν όχι άρνηση των αρμόδιων φορέων (Δήμου Κέρκυρας, Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων) να παράσχουν τα απαραίτητα στοιχεία στην Αρχή αναφορικά με τη νομιμότητα και την ορθή ή μη λειτουργία του ΧΥΤΑ, προκειμένου για την επιτέλεση του έργου της.

Όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στο έγγραφο «μολονότι έχει παρέλθει σημαντικός χρόνος από το έγγραφο (από 30-07-2012), δεν έχει ληφθεί δυστυχώς καμία απάντηση εκ μέρους σας. Ακόμα περισσότερο, δεν έχει δοθεί κάποια εξήγηση για τους τυχόν λόγους της καθυστέρησης.

Η Αρχή ενημερώθηκε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού (με αριθμ. πρωτ. ΔΙ.ΠΕ.Χ.Σ./ΟΙΚ/3759/1597/23-01-2012) για τις δύο αυτοψίες που πραγματοποίησε το Κ.Ε.Π.ΠΕ καθώς και για τα ευρήματα και τις προτάσεις του. Επίσης, σε νεότερη διερεύνηση της αναφοράς η Αρχή πληροφορήθηκε από τον αναφερόμενο πολίτη και εκ νέου μέσω του ηλεκτρονικού τύπου (Ιανουάριος – Απρίλιος 2013) ότι έχουν τροποποιηθεί οι Περιβαλλοντικοί Όροι (Π.Ο.) του ΧΥΤΑ, επίσης ότι έχει καταγραφεί σωρεία παραβάσεων από τον Γενικό Επιθεωρητή Περιβάλλοντος ενώ οι πολίτες έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση των διοικητικών πράξεων που αφορούν την αδειοδότηση και λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Δεδομένων των προβλημάτων που έχουν καταγραφεί, καθίσταται πλέον αναγκαίο να διερευνηθούν οι επιπτώσεις της κακής λειτουργίας του ΧΥΤΑ επί του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, με την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, συμπεριλαμβανομένης και μελέτης αποκατάστασης και θεραπείας της ευρύτερης περιοχής. Στη συνέχεια θα πρέπει να εκτελεσθούν και οι σχετικές εργασίες».

Εν ολίγοις οι συναρμόδιοι φορείς αποτελούν τροχοπέδη στο έργο του Συνηγόρου του Πολίτη, αποκρύπτοντας στοιχεία, αρνούμενοι κατ’ επανάληψη να τα παράσχουν καθιστώντας έτσι μη εφικτή την αναβάθμιση της περιοχής Τεμπλονίου Κέρκυρας, η οποία επί σειρά δεκαετιών αποτελεί οικολογική βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Γιατί δεν δόθηκαν τα στοιχεία για τη νομιμότητα και την ορθή λειτουργία του ΧΥΤΑ που ζητήθηκαν με το από 30-07-2012 έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη;
  2. Για ποιο λόγο, μολονότι σύμφωνα με τη διάταξη του ν. 3094/03, άρθρο 4&5 «όλες οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να διευκολύνουν με κάθε τρόπο την έρευνα» του Συνηγόρου του Πολίτη και γενικότερα, δεν έχει υπάρξει καμία ανταπόκριση στο αίτημα;
  3. Υφίσταται πρόνοια του ΥΠΕΣ να ασκήσει τον θεσμικό του ρόλο, προκειμένου να απαντηθεί άμεσα το σχετικό αίτημα;
  4. Γιατί ο Δήμαρχος Κέρκυρας που είναι και πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ δεν έχει ακόμη ενημερώσει τον Συνήγορο του Πολίτη για την εξέλιξη της υπόθεσης; Γιατί αποφεύγει την κοινοποίηση των σχετικών εγγράφων, προκειμένου για την διευκόλυνση της Αρχής;
  5. Έχουν εφαρμοσθεί οι προβλέψεις των Περιβαλλοντικών Όρων και οι προτάσεις του Κ.Ε.Π.ΠΕ (Κέντρου Ελέγχου Προστασίας Περιβάλλοντος);
  6. Αν ναι, γιατί έχει καταγραφεί σωρεία παραβάσεων από τον Γενικό Επιθεωρητή Περιβάλλοντος;
  7. Εάν όχι, γιατί;
  8. Γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση από τον Δήμο Κέρκυρας αναφορικά με την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
  9. Υπάρχει εκκρεμότητα εκδίκασης σχετικής υπόθεσης ή υποθέσεων στο ΣτΕ;
  10. Αν ναι, πότε εκδικάζονται οι αποφάσεις;

Επίσης, ζητείται η κατάθεση των απαιτούμενων εγγράφων που τεκμηριώνουν τις απαντήσεις στα προαναφερθέντα ερωτήματα.

Αθήνα, 04/03/2014

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Ραχήλ Μακρή

Παρατίθενται οι απαντήσεις των Αρμόδιων Υπουργείων

About Rachel Makri (3240 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: