Breaking News

Ομιλία της Βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή επί των άρθρων του Νομοσχεδίου: «Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας»

Αθήνα, σήμερα στις 20 Φεβρουαρίου 2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.10΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: «Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας και άλλες διατάξεις».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Και εμείς ευχαριστούμε.

Τον λόγο έχει η ειδική αγορήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η συνάδελφος κ. Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Δυστυχώς το παράνομο σχέδιο αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της ενασχόλησης της Κυβέρνησης με το ουσιαστικό τίποτα και όχι με την ουσία των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Συνενώνετε τον ΟΠΕ στην ανώνυμη εταιρεία «Επενδύστε στην Ελλάδα», για να θέσετε, όπως ισχυρίζεστε, τα θεμέλια των ελληνικών εξαγωγών. Αφού βέβαια τα κόμματα της συγκυβέρνησης καταστρέψατε συθέμελα την ελληνική οικονομία, αφού σύρατε την Ελλάδα σε βαθιά ανθρωπιστική και κοινωνική κρίση με τη μνημονιακή πολιτική των λαθών και της αναποτελεσματικότητας, τώρα δημιουργείτε τα θεμέλια μίας νέας ανώνυμης εταιρείας.

Αντί να σταματήσετε την υφεσιακή πολιτική της μνημονιακής προσήλωσης και να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις για την παραγωγή προκειμένου να υπάρχουν επενδύσεις, που είναι το αυτονόητο, εσείς έρχεστε εδώ και αλληλοκατηγορείστε για το ποιο εκ των δύο κομμάτων σας φταίει για το μνημόνιο.

Ακούσαμε χθες τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ να δηλώνει ότι το 2009 το κόμμα του παρέλαβε καμένη γη. Μας διαβεβαιώσατε για την άρνηση των Ρώσων και των Κινέζων να δανείσουν τη χώρα μας λόγω του «τρομακτικού διδύμου» -όπως το χαρακτηρίσατε- του χρέους, του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Δεν ακούσαμε, βέβαια, κουβέντα για τις αλχημείες του Τ+10 και την υποτιμητική κερδοσκοπία που στήθηκε βέβαια με αποφάσεις διευθυντών της Τραπέζης της Ελλάδος. Δεν ακούσαμε κουβέντα για τη δόλια μεθόδευση δημιουργίας κρίσης δανεισμού, για να μπει η χώρα στο μνημόνιο με στημένα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ. Δεν ακούσαμε άχνα για τον πρώην Αρχηγό σας, που έφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα, δήθεν για να μας σώσει και τώρα βέβαια έχει εξαφανιστεί από τη χώρα, ενώ πληρώνεται από τον ελληνικό λαό. Αντίθετα, ακούσαμε να υπερηφανεύεστε για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που είχε επιτύχει το ΠΑΣΟΚ.

Εύγε βέβαια! Η πολιτική σας ανδρεία στέρησε τα φάρμακα από τους συνταξιούχους. Η δαπάνη για φάρμακα στους αρρώστους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τη δήθεν σοσιαλιστική σας σκέψη. Τι έχετε να πείτε βέβαια σε αυτούς που πρώτα τους κόβετε τη σύνταξη και μετά τους μειώνετε τα φάρμακα, καταδικάζοντάς τους σε υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής; Θα τους πείτε ότι το δαχτυλίδι της εξουσίας που σας έδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν θολό, όπως μας είπατε χθες; Το έχουμε ξανακούσει. Το έχουμε ξανακούσει, κύριοι, από τον Γιωργάκη, αλλά δεν γνωρίζουν γιατί αυτό που βλέπετε, δαχτυλίδια εξουσίας θολά ή μη, σπεύδετε να τα φιλήσετε.

Πέραν από τον λεκτικό πολιτικό λεονταρισμό διαφοροποίησής σας, διαπιστώνουμε ότι το υποτιθέμενο σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται σε όλα με τη δήθεν νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία. Ακόμη και τα ίδια πράγματα είναι που σας κάνουν εντύπωση.

Ο κ. Χατζηδάκης χθες καλόπιστα αναρωτήθηκε γιατί ζητάμε εξηγήσεις για την έκθεση των Ολλανδών της Task Force. Καλόπιστα βέβαια και εμείς θα σας απαντήσουμε ότι δεν υπερασπιζόμαστε ούτε την τρόικα ούτε την Task Force ούτε τη μνημονιακή σύμβαση που έχετε υπογράψει.

Αυτούς, κύριε Χατζηδάκη, τους φέρατε εσείς. Εσείς τους αναθέσατε τη συγγραφή του εν λόγω εγγράφου και εσείς βέβαια τους πληρώσατε με λεφτά του ελληνικού λαού. Εμείς υπερασπιζόμαστε τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, που εσείς δεν σέβεστε.

Εάν ζητάτε μία έκθεση για την Ελλάδα και μετά την προσαρμόζετε στα ελληνικά δεδομένα, σημαίνει ότι δεν καταλάβατε τι παραλάβατε. Ζητήστε μία περίληψη, αλλά μη χρεώνετε τον ελληνικό λαό και το κράτος με περισσότερες δαπάνες εξαιτίας της προφανούς βέβαια αδυναμίας κατανόησής σας.

Καταθέσαμε στα Πρακτικά την έκθεση, για να αποτελεί κτήμα του ελληνικού λαού που την πλήρωσε. Αλήθεια, βέβαια, εσείς δεν μας απαντήσατε ούτε προχθές γιατί την κρύβατε. Για να μην αποκαλυφθεί ότι η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα, δηλαδή που υπηρετείτε, και ο κυβερνητικός εταίρος σας, το ΠΑΣΟΚ, έχουν φέρει τη χώρα στην τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις εξαγωγές; Για να μη φανεί ότι οι φορείς που τα κόμματα της συγκυβέρνησης ίδρυσαν δεν μπορούν ούτε να στοχεύσουν στις σωστές αγορές; Τι ακριβώς σας πείραξε που αποκαλύψαμε με αυτήν την έκθεση;

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο βασιλιάς είναι γυμνός και όσο κι αν σας δημιουργεί τύψεις, ενοχές και ντροπή η νομοθέτηση τέτοιων νομοσχεδίων, εμείς θα είμαστε εδώ για να ενημερώνουμε τους πολίτες και να σας επισημαίνουμε την ανικανότητα ορθής και μελετημένης νομοθέτησης.

Θέλατε αποδείξεις. Σας τις παρείχαμε κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή. Εάν δεν εμπιστεύεστε την Αντιπολίτευση, ανατρέξτε στην έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Στη συγκεκριμένη έκθεση διαπιστώνεται η ευρύτητα των αρμοδιοτήτων αλλά και των καθηκόντων που απονέμονται στην εταιρεία διά του προτεινόμενου νομοσχεδίου και επισημαίνεται ότι η παράγραφος 1 του άρθρου 106 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρεται σε ειδικά ή αποκλειστικά δικαιώματα που τα κράτη-μέλη θεσπίζουν ως προς τις δημόσιες επιχειρήσεις.

Αναλυτικότερα, επί των άρθρων. Στο άρθρο 1 καθίσταται εμφανές το όργιο παροχών κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται μετατάξεις κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας. Αποσπάσεις θα κάνετε από το δημόσιο, τις τράπεζες, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Προσλήψεις θα κάνετε πιθανότατα όταν πλησιάζουν οι εκλογές και το χειρότερο είναι ότι δίνετε τη δυνατότητα δανεισμού υπαλλήλων από τον ιδιωτικό τομέα. Το μόνο που δεν προβλέψατε είναι η αξιοποίηση του προσωπικού που η συγκυβέρνησή σας έχει βγάλει στη διαθεσιμότητα και το οποίο, απειλώντας το με τον εφιάλτη της ανεργίας, το κρατάτε όμηρο των κομματικών σας παιχνιδιών.

Σας επισημάναμε πολλές φορές την πρόβλεψη δυνατότητας πρόσληψης δικηγόρων χωρίς προκήρυξη των θέσεων που προβλέπουν τα άρθρα 43 του ν. 4194/2013 και 11 του ν. 1649/1986. Σας ρωτήσαμε γιατί παραβιάζετε την αξιοκρατία και δίνετε τη δυνατότητα στο ΔΣ να προσλαμβάνει δικηγόρους χωρίς προκήρυξη και μας απαντήσατε ότι οι θέσεις είναι καλυμμένες και δεν θα κάνετε προσλήψεις.

Όταν δεν έχετε να πείτε κάτι, σιωπήστε και μην υποβαθμίζετε τη θεσμική σας θέση.

Για την παράγραφο 2 του άρθρου 2 διαβάζουμε από την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ότι ο εκκαθαριστής της ανώνυμης εταιρείας «Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου» δεν διώκεται ποινικώς για χρέη των υπό εκκαθάριση εταιρειών προς το δημόσιο ή τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσής τους, και ότι δεν υπόκειται σε προσωπική κράτηση ούτε υπέχει αστική ή άλλη ατομική ευθύνη.

Εν προκειμένω, προτείνεται η θέσπιση ακαταδίωκτου επί προσβολή της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών και απαλλαγής από αστική ευθύνη, η οποία δεν αιτιολογείται εν όψει εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.

Διαπιστώνουμε πως για άλλη μία φορά η συγκυβέρνηση προσβάλλει την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών και κατ’ επέκταση την ίδια τη δημοκρατία και το Σύνταγμα της χώρας, για να εξυπηρετήσει λόγους πέραν από αυτούς του δημοσίου συμφέροντος.

Στο άρθρο 4, σας ζητήσαμε να θέσετε τυπικά προσόντα για την πρόσληψη επιστημονικών συνεργατών, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και εσείς απαντήσατε με σενάρια για τηλεφωνήτριες στο Κατάρ και οδηγούς που επιθυμείτε να προσλάβετε χωρίς πτυχίο, για να απογειώσετε, βέβαια, τις επενδύσεις. Σας επισημαίνουμε την ανάγκη ορισμού τυπικών προσόντων για επιστημονικούς συνεργάτες και εσείς έρχεστε και μας κατηγορείτε για προώθηση συντεχνιακών συμφερόντων.

Τι να πούμε; Μάλλον τα ταξίδια του κ. Παπανδρέου και κατόπιν του κ. Σαμαρά στις αραβικές χώρες δεν προσέλκυσαν επενδύσεις γιατί, κύριε Υπουργέ, δεν είχαν προσληφθεί οι οδηγοί αλλά και οι τηλεφωνήτριες.

Σοβαρευτείτε όσο είναι ακόμα καιρός. Η προτροπή δεν αφορά μόνο εσάς, αλλά όλους τους Υπουργούς που παρουσιάζουν αλλοπρόσαλλη νομοθετική δράση. Παράδειγμα τέτοιας δράσης αποτελεί η τροπολογία με γενικό αριθμό 1167 και ειδικό 22 και η οποία αναλύθηκε ενδελεχώς από την αρμόδιο τομεάρχη του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Χρυσοβελώνη.

Δεν μπορεί να γίνει κατανοητό το γιατί οι διατάξεις της σχετικής τροπολογίας, ενώ μπορούσαν να ενσωματωθούν στο αρχικό κείμενο συναφούς νομοσχεδίου από το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο ήδη φτάνει στο τελευταίο στάδιο νομοθέτησης, επιλέχθηκε να κατατεθούν με τη μορφή της τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τον υποτιθέμενο Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας. Τέτοια μνημεία κακής νομοθέτησης δημιουργούν ερωτηματικά, δημιουργούν υποψίες και φυσικά καταψηφίζονται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Με την τροπολογία 1170/25 αποσταθεροποιείτε για άλλη μία φορά την πολύπαθη, από την ατελέσφορη πολιτική σας, αγορά.

Αναφέρουμε, χαρακτηριστικά, δήλωση του Προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος στην οποία αναφέρει: «Η τροπολογία αυτή βρίσκεται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση. Στις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες πασχίζουν να επιβιώσουν στην κρίση και να μη βάλουν λουκέτο, έρχεται να προστεθεί η ανασφάλεια. Ανασφάλεια και για τις παλιές επιχειρήσεις, αλλά και για τις νέες» και συνέχισε με το «αν ψηφιστεί αυτή η τροπολογία, θα πρόκειται ακόμη για μία ευθεία βολή στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που πασχίζουν μέρα με τη μέρα να επιβιώσουν, αλλά και να ορθοποδήσουν, τόσο οι ίδιοι όσο και η ελληνική οικονομία.»

Οι έμποροι προσέθεσαν ότι με αυτήν την τροπολογία εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα και ότι η πρόβλεψη για τριετή διάρκεια των επαγγελματικών μισθώσεων δεν λαμβάνει καν υπ’ όψιν τα πέντε χρόνια που δικαιολογεί η εφορία για την απόσβεση μίας επένδυσης.

Ρυθμίσεις τόσο σοβαρών θεμάτων χωρίς δημόσιο διάλογο δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ομοίως, δεν είναι δυνατόν παρά να καταψηφίσουμε την τροπολογία με γενικό αριθμό 1171 και ειδικό 26, καθώς μειώνει το επίπεδο ελέγχου και υποβαθμίζει τις δικλίδες ασφάλειας στη διασφάλιση του δημοσίου χρήματος.

Εάν ευσταθούσε ο ισχυρισμός σας για μείωση της γραφειοκρατίας, θα καταργούσατε τον θεσμό του υπολόγου σε όλο το ΠΔΕ και όχι μόνο στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος.

Η τροπολογία 1172/27, σύμφωνα με τον αρμόδιο τομεάρχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Χαϊκάλη, περιλαμβάνει ένα θετικό πρώτο σκέλος, ενώ το δεύτερο σκέλος αυτής αφορά την εφαρμογή νέου τρόπου υπολογισμού για το εφάπαξ, που έχει ψηφιστεί με το δεύτερο μνημόνιο, ν. 4093/2012, και για το οποίο είμαστε αντίθετοι.

Αποτελεί ντροπή για τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησής σας η συμπίεση θετικών διατάξεων με μνημιονιακές επιθέσεις στην ελληνική κοινωνία. Καταψηφίζουμε την τροπολογία ως μέτρο εφαρμογής του μνημονίου, ενώ θα ήμασταν θετικοί αν περιελάμβανε μόνο το πρώτο σκέλος.

Θετικοί θα ήμασταν και για την τροπολογία 1173/28, εάν όριζε συγκεκριμένη ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων αξιολόγησης για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και δεν παρείχε, βέβαια, την αρμοδιότητα στον Υπουργό. Δυστυχώς οι επιλογές σας μας αναγκάζουν να καταψηφίσουμε και τη συγκεκριμένη τροπολογία, παρ’ όλο που το πρώτο σκέλος της κρίνεται θετικό.

Η τροπολογία 1181/32 δεν είναι δυνατόν να συζητείται σε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για την εξωστρέφεια. Σταματήστε πλέον να παίζετε με ανθρώπινες ζωές.

Θα κλείσουμε με την προτροπή να λάβετε υπ’ όψιν το υπόμνημα των παραγωγών των λαϊκών το οποίο σάς έχουν καταθέσει και ζητούν λύσεις στα αιτήματα, τα οποία αν μη τι άλλο, μόνο ως δίκαια μπορούν να χαρακτηριστούν. Ο περιορισμός του χρόνου δεν επιτρέπει την ανάλυση αυτών, αλλά, εάν δεν παράσχετε λύσεις στην αγορά, την οποία ισχυρίζεστε ότι υπηρετείτε, θα επανέλθουμε μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κι εμείς σας ευχαριστούμε, κυρία συνάδελφε.

Δείτε το Δελτίο Τύπου εδώ: http://wp.me/p53plE-ad

Παρατίθενται τα πρακτικά από την ολομέλεια

About Rachel Makri (3237 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: