Breaking News

Ερώτηση της βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή για την στελέχωση της νευρολογικής κλινικής του Γ.Ν. Καβάλας

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ

Βουλευτής Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΚΕ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας 

Σύμφωνα με το ΑΠ 345/24.1.2014 έγγραφο του νομαρχιακού συλλόγου ατόμων με ειδικές ανάγκες Ν. Καβάλας, με θέμα <>, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα από την ανεπαρκή στελέχωση της Νευρολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Καβάλας και προκαλούνται σημαντικά και σε κάποιες περιπτώσεις ανεπανόρθωτα προβλήματα τόσο στα Α.με.Ε.Α. όσο και στο γενικότερο σύνολο των πολιτών.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή <<Από τα τέλη της περασμένης χρονιάς το Γ.Ν. Καβάλας βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο παύσης λειτουργίας της Νευρολογικής Κλινικής του.

Γνωρίζουμε πως η Νευρολογική Κλινική του Γ.Ν. Καβάλας διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό και ικανοποιητικό αριθμό κρεβατιών. Έχοντας όμως στη δικαιοδοσία της πλήθος περιστατικών που ξεπερνά τα όρια της Περιφέρειας (αναλαμβάνει περιστατικά των νομών Καβάλας, Δράμας και Ξάνθης), ακόμα και οι ήδη υπάρχοντες θεράποντες ιατροί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Οι σημαντικές προσπάθειες των ιατρών να καλύψουν τις εφημερίες είναι αξιέπαινες.

Όμως, όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό οδήγησε στην εξάντληση του ίδιου του προσωπικού και συνεπώς έθεσε τη Κλινική σε υπολειτουργία. Την παρούσα στιγμή η Κλινική λειτουργεί μόνο με δύο Επιμελητές Α’ και έναν Επικουρικό, ενώ η θέση του Διευθυντή, μετά την αποχώρηση του κ. Τραϊφόρου λόγω συνταξιοδότησης τον Δεκέμβριο του 2011, δεν έχει καλυφθεί.

Αντιλαμβάνεστε πως είναι φύσει αδύνατο η συγκεκριμένη Κλινική, που καλείται να αντιμετωπίσει πολυάριθμα και βαρύνουσας σημασίας περιστατικά, να καταφέρει να ανταπεξέλθει με ανεπαρκή ανθρώπινο δυναμικό.

Επιπρόσθετα θα θέλαμε να τονίσουμε πως στη Νευρολογική Κλινική του Γ.Ν. Καβάλας, λειτουργεί Ειδικό Ιατρείο Σ.Κ.Π., το μόνο Ιατρείο που υπάρχει μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης. Δεδομένης της δύσκολης υφιστάμενης κατάστασης, οι ιατροί είναι αδύνατο να εξυπηρετήσουν, με τη συνέπεια που επιβάλλεται, τους πάσχοντες με Σ.Κ.Π. Αξίζει να τονίσουμε πως οι εφημερίες στην Κλινική δε δύναται να καλυφθούν με αποτέλεσμα να λειτουργεί μόνο τέσσερις ημέρες τον μήνα, διοχετεύοντας τα νευρολογικά περιστατικά στην Παθολογική Κλινική που κι εκείνη με τη σειρά της λειτουργεί με το ελάχιστο προσωπικό.

Είμαστε ενήμεροι πως στο Γ.Ν. Ξάνθης υπηρετεί με βαθμό Διευθυντή ο κ. Δημήτρης Νικηφορίδης, Νευρολόγος, ο οποίος στελέχωνε επάξια και την Νευρολογική Κλινική του Γ.Ν. Καβάλας για ένα τρίμηνο, μία ημέρα την εβδομάδα, κάτι που πλέον δε συμβαίνει. Ακόμα, έχουμε γνώση της επιθυμίας και του αιτήματός του για απόσπασή του στην Καβάλα, με σκοπό να καλύψει τη θέση του Διευθυντή και να είναι επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της Νευρολογικής Κλινικής. Τη στιγμή που στο Γ.Ν. Ξάνθης δύο ιατροί Νευρολόγοι στελεχώνουν την Παθολογική Κλινική εκτελώντας χρέη Συμβούλων, το Γ.Ν. Καβάλας χρειάζεται άμεσα εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Προτείνουμε, σύμφωνα με τα παραπάνω, την άμεση απόσπαση του κ. Νικηφορίδη στη Νευρολογική Κλινική της Καβάλας, καθώς έχουμε πληροφορηθεί για την επικείμενη αποχώρησή του στο εξωτερικό. Για την υλοποίηση των ανωτέρω, προτείνουμε ακόμα να ανοίξει άμεσα το πρόγραμμα «2+1» ώστε να μπορέσει να ασκήσει το λειτούργημά του στο Γ.Ν. Καβάλας, διαδικασία που γνωρίζουμε πως εφαρμόζεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης.

Ας δοθεί ένα τέλος στην άσκοπη ταλαιπωρία των Α.με.Α. και των πασχόντων με Σ.Κ.Π., που πρέπει ανά πάσα ώρα αναγκαστικά να διοχετεύονται σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ή της Αλεξανδρούπολης. Ας δοθεί ένα τέλος στην ανασφάλεια που προκαλείται από την ακαταίσχυντη φημολογία που λέει «ναι» στην παύση της λειτουργίας της Νευρολογικής Κλινικής Γ.Ν. Καβάλας, τη στιγμή που, με τον εξοπλισμό που διαθέτει, είναι εφικτό να αξιοποιηθεί και να στελεχωθεί με παραγωγικό τρόπο.

Είναι γνωστό πως ασθενείς από όλη την Βόρειο Ελλάδα συνωστίζονται σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα μεγάλων πόλεων. Στελεχώστε, λοιπόν, το Γ.Ν. Καβάλας και ενισχύστε την αποκέντρωση των ασθενών. Μπορεί να συμβάλει δυναμικά στην αποτελεσματικότητα και την καλύτερη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας>>.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 1. Αληθεύουν τα όσα επισημαίνονται στην επιστολή του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες Ν. Καβάλας, σχετικά με την νευρολογική κλινική Γ.Ν Καβάλας;
 2. Υπάρχει κίνδυνος παύσης της λειτουργίας της;
 3. Αν ναι για ποιο λόγο;
 4. Πόσα είναι τα περιστατικά που εξυπηρέτησε τα έτη 2012 και 2013;
 5. Πόσοι γιατροί στελεχώνουν την νευρολογική κλινική;
 6. Πόσες εφημερίες καλύπτουν;
 7. Για ποιο λόγο δεν έχει αντικατασταθεί και πληρωθεί η θέση του Διευθυντή μετά την αποχώρηση του μέχρι προσφάτως υπηρετούντος λόγω συνταξιοδότησης;
 8. Λειτουργεί ειδικό ιατρείο για την σκλήρυνση κατά πλάκας ;
 9. Υπάρχει άλλο ειδικό ιατρείο μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης;
 10. Αληθεύει ότι οι γιατροί της νευρολογικής κλινικής δεν μπορούν να καλύψουν τους πάσχοντες από ΣΚΠ;
 11. Aν ναι γιατί;
 12. Πόσες μέρες το μήνα λειτουργεί το συγκεκριμένο κέντρο;
 13. Καλύπτονται όλα τα περιστατικά;
 14. Aν ναι με ποιον τρόπο;
 15. Αληθεύει ότι ο κύριος Δημήτριος Νικηφορίδης νευρολόγος στο ΓΝ. Ξάνθης στελέχωνε επικουρικά την νευρολογική κλινική του ΓΝ Καβάλας για ένα τρίμηνο μια ημέρα την εβδομάδα κάτι που έχει πλέον σταματήσει;
 16. Aν ναι για ποιο λόγο σταμάτησε;
 17. Υπάρχει αίτημα του γιατρού για απόσπαση του στην Καβάλα για την κάλυψη της θέσης του διευθυντή της νευρολογικής κλινικής του ΓΝ Καβάλας;
 18. Aν ναι τι προτίθεστε να κάνετε;
 19. Πόσοι νευρολόγοι υπηρετούν στο ΓΝ Ξάνθης και σε ποια κλινική υπηρετούν;
 20. Αληθεύει ότι οι νευρολόγοι του ΓΝ Ξάνθης εκτελούν χρέη συμβούλων;
 21. Aν ναι για ποιο λόγο δεν υλοποιείται η απόσπαση του ιατρού προκειμένου να στελεχωθεί επαρκώς η νευρολογική κλινική του νοσοκομείου Καβάλας;
 22. Πόσα νευρολογικά περιστατικά καλύπτονται στο ΓΝ Ξάνθης;
 23. Που εξυπηρετούνται τα άτομα με ΣΚΠ από τον Νομό Ξάνθης ;
 24. Tι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να στελεχωθούν οι κλινικές και των δυο νοσοκομείων με τους γιατρούς που απαιτούνται προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των κλινικών;

Επιπρόσθετα ζητείται η κατάθεση στην Εθνική Αντιπροσωπεία όλων των σχετικών εγγράφων που θα τεκμηριώνουν τις απαντήσεις σας στα ανωτέρω ερωτήματα.

Αθήνα, 13/2/2014

Η ερωτώσα Βουλευτής,

Μακρή Ραχήλ

Η ερώτηση δεν απαντήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο.

Δείτε το Δελτίο Τύπου εδώ: http://wp.me/p53plE-aw

About Rachel Makri (3252 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: