Breaking News

Ραχήλ Μακρή: «Μας ενδιαφέρει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων»

Απόσπασμα της από 13 Φεβρουαρίου 2014, ομιλίας της Βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή, στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας» (4ησυνεδρίαση – β΄ ανάγνωση).

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Στη διένεξή σας με τους υπαλλήλους του ΟΠΕ για το ασφαλιστικό πρόγραμμα δεν θα παρέμβουμε. Τα κόμματα της Συγκυβέρνησης σας προσέλαβαν αυτούς τους ανθρώπους, οι Υπουργοί σας και οι διορισμένοι από εσάς στο Δ.Σ. ενέκριναν το ασφαλιστικό τους αυτό πρόγραμμα. Αυτά είναι τα προβλήματα με τις ανώνυμες εταιρείες, αυτές πράττουν ανεξέλεγκτα.

Τώρα, βέβαια, έρχεστε και ζητάτε τι; Να πάρετε πίσω τα εφάπαξ, τα οποία έχουν δοθεί; Να μη συνεχιστεί, δηλαδή, το πρόγραμμα ασφάλισης για τους 30 ανθρώπους; Να καταλάβουμε τι ακριβώς θέλετε. Εάν έχετε δίκιο, εάν παραβιάστηκε νόμος, εάν έγινε κατάχρηση, εμείς θα συνταχθούμε μαζί σας.

Πριν, όμως, πάρουμε πίσω το εφάπαξ από τον συνταξιούχο, θα ακυρώσουμε τις ληστρικές συντάξεις του χρυσού της Χαλκιδικής, που λιγνιτωρυχείου της Βεύης, την παραχώρηση των αυτοκινητοδρόμων, την πώληση των αεροδρομίων, του ΟΠΑΠ, της ΔΕΣΦΑ και του ΑΔΜΗΕ.

Θα θέλατε να συνεχίσουμε παρακάτω; Θα πάρουμε, βέβαια, πίσω το «παντεσπάνι» των κομματικών σας φίλων και μετά το «γιαουρτάκι» του συνταξιούχου Έλληνα, γιατί η δικαιοσύνη δεν μπορεί, κύριε Υπουργέ, να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά και αρχίζει πάντα από το μείζον, το μεγάλο, για να πάει στο ελάσσων, το μικρό.

Όπως σας είπαμε, δεν θα εισέλθουμε σ’ αυτή τη σύγκρουση, που έχετε εσείς, όμως, καθώς μας ενδιαφέρει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, καταθέσαμε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 του σχεδίου νόμου Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας, που ρυθμίζει θέματα λειτουργίας της Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε., μετά το πρώτο εδάφιο και μετά τη διατύπωση, όπως αποτυπώνονται στον εσωτερικό κανονισμό της προστίθενται 2 εδάφια ως ακολούθως: Η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. υποκαθίσταται αυτοδικαίως ως εργοδότης στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού, που έχει δικαίωμα μεταφοράς βάσει του προηγούμενου εδαφίου για όλες τις συνέπειες με την επιφύλαξη των ρυθμίσεων του παρόντος άρθρου.

Οι διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 178/2002 εφαρμόζονται και για το προσωπικό του ΕΟΕ Α.Ε., εφόσον η μεταβίβαση που πραγματοποιείται δυνάμει του παρόντος εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος 178/2002 και της οδηγίας 98/50 όπως ισχύουν.

Η τροπολογία αυτή κατατέθηκε με δεδομένο ότι με το άρθρο 2 του παρόντος η εταιρία Ελληνικός Οργανισμός εξωτερικού εμπορίου Α.Ε. λύεται και τίθεται σε εκκαθάριση και προκειμένου να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων σύμφωνα με την κείμενη ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Μ’ αυτή εξασφαλίζεται ότι το προεδρικό διάταγμα 178/2002 μέτρα σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων σε συμμόρφωση προς την οδηγία 98/50 του Συμβουλίου θα έχει η εφαρμογή και στις σχέσεις του προσωπικού του ΕΟΕ με το νεοϊδρυόμενο εργοδοτικό φορέων με την προϋπόθεση ότι η μεταβίβαση από τον υφιστάμενο φορέα εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος 178/2002 και της οδηγίας 98/50 όπως ισχύουν.

Δεν ζητάμε να δώσετε τίποτα σε κάποιον, το οποίο δεν το δικαιούται, αλλά απαιτούμε να μην κατά πατάτα τα δίκαια των εργαζομένων. Για τον απλό αυτό λόγο περιμένουμε ν’ αποδεχτείτε τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία εδώ: http://wp.me/p53plE-1LE

About Rachel Makri (3254 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: