Breaking News

Ραχήλ Μακρή: Εξηγήστε τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας

Απόσπασμα της από 13 Φεβρουαρίου 2014, ομιλίας της Βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή, στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας» (4ησυνεδρίαση – β΄ ανάγνωση).

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Φτάνοντας στη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου διαπιστώνουμε ότι τελικά δεν διαθέτετε την ικανότητα να παρέχεται ικανοποιητικές απαντήσεις για την αναγκαιότητα νομοθέτησης του παρόντος νομοσχεδίου. Προφανώς βέβαια δεν μπορείτε να παρέχεται ικανοποιητικές εξηγήσεις, γιατί δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος νομοθέτησης.

Κανένας λογικός πολίτης δεν μπορεί να αποδεχτεί τον ισχυρισμό ότι η ενοποίηση δύο φορέων με εξαιρετικά μικρή ουσιαστική συνάφεια θα παράγει ένα δυναμικό μοχλό εξωστρέφειας προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες παρεμπιπτόντως κλείνουν η μια μετά την άλλη ως αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής σας.

Εξηγήσετε πρώτα γιατί φυλλορροούν οι μεγάλες εταιρείες αλλάζοντας έδρα προς άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., εξηγήστε πόσες επιχειρήσεις αναμένεται να κλείσουν μέσα στο 2014, εξηγήστε γιατί οι τιμές στα καταστήματα τροφίμων αυξάνονται συνεχώς ως αποτέλεσμα του υποτιθέμενου ανταγωνισμού που έχετε πετύχει.

Ο μόνος ανταγωνισμός στον οποίον αναφέρεστε και έχετε πετύχει είναι τα ιδιωτικά μονοπώλια τα οποία ξέρετε πάρα πολύ καλά να δημιουργείτε, μας κάνατε και απολογισμό του έργου σας. Πολύ ευφάνταστος ομολογουμένως, φανταστήκατε 1,5 δις επενδύσεις από τον αγωγό ΤΑΠ, συγχαρητήρια βέβαια, να μοιραστείτε αυτήν την τοπική προσέγγιση σας με τους ανθρώπους της Καβάλας που έχουν ξεσηκωθεί από τον απαράδεκτο τρόπο προτεινόμενης από εσάς υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου.

Μας μιλήσατε για ιδιωτικοποιήσεις δεν μας είπατε όμως για το ξεπούλημα του ΟΠΑΠ όπου οι αγοραστές βγάζουν το κόστος εξαγοράς τους από τα κέρδη της αμέσως επόμενης οικονομικής χρονιάς. Δεν μας είπατε πόσα χάνει το δημόσιο από την πώληση της ΔΕΣΦΑ, ούτε κουβέντα βέβαια για το χάρισμα του ΑΔΜΙΕ, εταιρίας πραγματικής αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αν είναι να εισπράττετε το ένα εκατοστό της πραγματικής αξίας αυτών που πουλάτε και να το ονομάζετε κέρδος σταματήστε να τα πράττετε. Όλος ο υπόλοιπος πλανήτης το ονομάζει εκποίηση δημόσιας περιουσίας έναντι πινακίου φακής. Σας αναφέραμε και στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής το πλήθος των φορέων που εμπλέκονται στην προώθηση των επενδύσεων. Εσείς εδώ και 7 σχεδόν μήνες εργάζεστε κατά δήλωσή σας για τη δημιουργία ενιαίου υποτίθεται φορέα ενοποιώντας μόνο δύο από αυτούς. Διαλέξατε αυτούς με τη μικρότερη συνάφεια, παράλληλα το κάνετε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Δεν θα κουραστούμε να σας υπογραμμίζουμε ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα πρέπει να βρίσκεται υπό την αιγίδα ενός Υπουργείου και όχι οποιασδήποτε ανώνυμης εταιρείας διοικητικού πληθωρισμού, αναποτελεσματικής διαχείρισης πόρων και μηδενικού αποτελέσματος. Δημοσιεύματα βέβαια αναφέρουν ότι το ίδιο σας λένε και οι Ολλανδοί σύμβουλοι τους οποίους προσλάβατε.

Είναι αλήθεια ότι στις εισηγήσεις τους πρότειναν το χειρισμό συγκεκριμένα θέματα από την υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης όπως προτείναμε και εμείς; Ούτε αυτούς δεν δέχεστε να ακούσετε; Θέλετε όμως να σας ακούσουμε όταν μας παρουσιάζετε το έργο της ανώνυμης εταιρείας «Επενδύσετε στην Ελλάδα». Βέβαια θα μου πείτε ποιο έργο;

Τυπώσατε φυλλάδια και έκαναν ταξίδια στο εσωτερικό οι διορισμένοι εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών κατά τα άλλα κομματικοί εκλεκτοί σας. Για να ενισχύσετε αυτόν τον φορέα ταξιδιών και έκδοσης φυλλαδίων ουσιαστικά διαλύετε τον ελληνικό οργανισμό εξωτερικού εμπορίου.

Σε συγκεκριμένη περίπτωση δεν σέβεστε ούτε την γνώμη της αγοράς την οποία υποτίθεται ότι έχετε εναποθέσει τις ελπίδες σας για την ανάπτυξη. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΟΠΕ κατέθεσε την αντίθεση 300 και πλέον εξαγωγικών επιχειρήσεων για το παρόν νομοσχέδιο. Το προβληματισμό του σχετικά με τα εν ενεργεία προγράμματα και δράσεις που τίθονται σε κίνδυνο από την εκκαθάριση του ΟΠΕ σας έθεσαν στην συνεδρίαση των φορέων τόσο ο ΣΕΦ όσο και η Εθνική δ΄ Επαγγελματική Οργάνωση «Αμπέλου και Οίνου».

Μη μας καταθέτετε έγγραφα αιόλου περιεχομένου, εάν έχετε οικονομοτεχνική μελέτη η οποία να θεμελιώνει την αναγκαιότητα συνένωσης των φορέων και να τεκμηριώνει τις ενέργειες, σας παρακαλούμε να την καταθέσετε. Φυσικά βέβαια είμαστε σίγουροι ότι δεν έχετε τέτοια μελέτη.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία εδώ: http://wp.me/p53plE-1LE

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: