Breaking News

Ομιλία της Βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το Σχέδιο Νόμου: «Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας» (3η Συνεδρίαση)

Στην Αθήνα, σήμερα, 6 Φεβρουαρίου 2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 13.05΄, συνήλθε σε συνεδρίαση, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη» (223), η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας» (3η Συνεδρίαση).

Στη συνεδρίαση παρέστη ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Παναγιώτης Μηταράκης, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:

……………………………………………………………………………………

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και το συζήτηση νομοσχέδιο τιτλοφορείται « Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας».

Ισχυρίζεστε, ότι δημιουργείτε ενιαίο φορέα εξωστρέφειας συγχωνεύοντας  δύο Ανώνυμες Εταιρίες, όταν στη σχετική διαδικασία διέρχονται πλήθος φορέων, που τα κόμματα της Συγκυβέρνησης σας έχουν δημιουργήσει. Ειδικά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε στη χώρα μας πηγαίνεις ολοένα και περισσότερων φορέων, υπηρεσιών, εταιριών και σχημάτων για την προσέλκυση επενδύσεων, τη διαχείριση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, του αναπτυξιακού νόμου κ.λπ., όπως για παράδειγμα είναι η γενική γραμματεία ΕΣΠΑ, η γενική γραμματεία ιδιωτικών επενδύσεων, η γενική γραμματεία βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Γεωργίας, η ΓΓΕΤ, ΚΑΠΕ, ΔΙΣΑ Περιφερειών, Μητρώα Ανεξάρτητων Αξιολογητών και Ελεγκτών, «Επενδύστε στην Ελλάδα», διαχειριστικές, ΜΟΔ, αναπτυξιακές εταιρίες, «Ψηφιακές Ενισχύσεις» και παλαιότερα ΕΟΜΜΕΧ.

Αν λάβουμε υπόψη μας τις υπόλοιπες υπηρεσίες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και ολοκλήρωση μιας επένδυσης – όπως είναι για παράδειγμα το ΥΠΕΚΑ, οι περιφέρειες, οι δήμοι, οι πολεοδομίες, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, τα δασαρχεία, η πυροσβεστική υπηρεσία, ο ΕΟΤ, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας, επιμελητήρια, τα τραπεζικά ιδρύματα κ.λπ. – θα συνθέσουμε το πολυδαίδαλο σύστημα του ελληνικού κράτους, που το μόνο που καταφέρνει με τη λειτουργία του είναι η ανάσχεση των επενδύσεων και η διαμόρφωση ενός εχθρικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για όλες τις επενδύσεις, είτε αυτές είναι στρατηγικού χαρακτήρα είτε όχι.

Θα θέλαμε να αναγνωρίσουμε στο συγκεκριμένο νομοθέτημα ένα πραγματικό εργαλείο υλοποίησης επενδύσεων, που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη χώρα μας, ειδικά για την εφαρμογή των ανερμάτιστων μνημονιακών πολιτικών. Ωστόσο, μελετώντας το προσεκτικά, διαπιστώνουμε ότι οι διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου παραπαίουν μεταξύ ανούσιου ευχολογίου, γενικόλογων εξαγγελιών, μηδενικής ουσιαστικής αξίας και βολέματος «ημετέρων».

Πιο συγκεκριμένα:

Στο άρθρα 1, είναι εντυπωσιακό το γεγονός παραγωγής ευχολογίου, που τις βαφτίζετε αρμοδιότητες του νέου φορέα. Παρατηρούμε, ότι για 8 συνεχόμενες σελίδες απαριθμείτε 29 διαφορετικές δράσεις και στοχεύσεις.

Ευχόμαστε πραγματικά υλοποιηθούν όλες για το καλό της χώρας. Παράλληλα, όμως, θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και αντικειμενικοί. Θα δεχτούμε τις καλές προθέσεις σας, αλλά θα σας απευθύνουμε την εύλογη ερώτηση.

Αφού η Α.Ε. «Επενδύστε στην Ελλάδα» δεν είχε καταφέρει να υλοποιήσει τίποτα ουσιαστικό τα τελευταία τρία χρόνια, τι εχέγγυα παρέχετε ότι η νέα Α.Ε. θα καταφέρει να ανταποκριθεί σε μια τόσο ευρεία δράση;

Όσο και αν οι Έλληνες πολίτες θέλουν να σας πιστέψουν, δεν μπορούν να σας εμπιστευτούν λόγω της αναποτελεσματικότητας σας.

Ακόμα, όμως, και εάν καταφέρετε έστω και τα απλούστερα απ’ όσα υπόσχεστε, όπως η ενημέρωση των πιθανών επενδυτών για το φορολογικό σύστημα, που ισχύει στην Ελλάδα.

Τι ακριβώς θα πείτε;

Ότι τα κόμματα σας αλλάζουν το φορολογικό καθεστώς με ταχύτητα μεγαλύτερη από τη μεταβολή της κινούμενης άμμου;

Θα αναφέρετε, ότι τα κίνητρα που προσφέρετε το ένα έτος τα ζητάτε πίσω το επόμενο;

Θα ενημερώσετε ότι με την εισπρακτική πρακτική της περαίωσης προτρέπετε ουσιαστικά τους επιχειρηματίες στην ανομία;

Σας το έχουμε επανειλημμένα τονίσει: Οι επενδύσεις και η ανάπτυξη δεν έρχεται με εξαγγελίες και επικοινωνιακά βεγγαλικά μεγαλοστομίας. Απαιτεί ένα σχέδιο, σοβαρή νομοθέτηση, προσεκτικά μελετημένες προϋποθέσεις ως βάση και στόχευση με συγκεκριμένα ορόσημα ολοκλήρωσης, πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας δεν επιτυγχάνεται με νεοφιλελεύθερες ουτοπίες συρρίκνωσης του εργατικού κόστους, αλλά και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Οι χίμαιρες αυτές μπορεί να φαντάζουν ως λύση στο μυαλό όσων παριστάνουν τους τεχνοκράτες, αλλά οδηγούν στον ουσιαστικό μηδενισμό της ενεργούς ζήτησης και της εξαφάνισης της μεσαίας τάξης, η οποία απετέλεσε για δεκαετίες την κινητήριο δύναμη της ελληνικής οικονομίας και υποθηκεύουν το μέλλον όλων των επόμενων γενιών των Ελλήνων.

Υποθηκεύετε το μέλλον των επόμενων γενεών, όταν ξεπουλάτε τον κερδοφόρο ΟΠΑΠ χωρίς να ελέγξετε την πιθανή εμπλοκή των αγοραστών σε τυχόν εγκληματικές δράσεις ή σε υποθέσεις που αφορούν σε ξέπλυμα χρήματος. Όταν ξεπουλάτε την ΔΕΣΦΑ για 400 εκατ. ενώ η αξία της ξεπερνά το ένα δις και όταν παραδίδεται τα στρατηγικής σημασίας δίκτυα μεταφοράς αξίας άνω των 8 δις σε εξευτελιστικές τιμές που σας καθορίζουν εταιρείες συμβούλων, παρά τις αντίθετες δηλώσεις του πρωθυπουργού σας στις φιέστες του Ζαππείου και τις προγραμματικές δηλώσεις της Συγκυβέρνησης.

Όλα αυτά βλέπουν οι σοβαροί επενδυτές και τρέχουν μακριά από μια κυβέρνηση που προάγει την αναξιοκρατία, την ασυνέχεια λόγων και έργων, την αδιαφάνεια, το κομματικό ρουσφέτι και το βόλεμα το δικό σας παιδιών. Όσες Α.Ε. και εάν συνενώσετε, εάν δεν αποβάλλετε τα δεσμά της παλαιοκομματικής συνείδησης και πρακτικής, μόνο στα ευχολόγιο θα μείνετε.

Για να μην καταφύγετε στην καραμέλα, ότι σας συκοφαντούμε, θα σας αποδείξουμε ότι είστε φορείς βολέματος και πηγή αναξιοκρατικών διατάξεων με την ανάλυση της 11ης περίπτωση της παραγράφου 2 του άρθρο 1, που συζητάμε, όπως αυτή προέκυψε από τη χθεσινή σας νομοτεχνική παρέμβαση.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη, προβλέπετε μεταξύ άλλων, την πρόσληψη τεσσάρων δικηγόρων για τον φορέα. Επειδή, όμως, θέλετε να προσλάβετε τα δικά σας παιδιά, στο τελευταίο εδάφιο της σχετικής παραγράφου αναφέρετε, ότι την επιλογή των νομικών που θα προσληφθούν, θα την κάνει το Δ.Σ. κατά παρέκκλιση των άρθρων 43 του νόμου 4194/2013 και 11 του νόμου 1649/1986.

Γιατί παραβιάζετε τα άρθρα αυτά;

Μήπως γιατί προβλέπουν ότι στις περιπτώσεις διορισμού δικηγόρων με έμμισθη εντολή, πρέπει να υπάρχει προκήρυξη;

Ο νόμος 4194/2013 είναι ο κώδικας δικηγόρων τον οποίο νομοθετήσατε όχι μόνο κατ’ εντολή της τρόικα, αλλά λαμβάνοντας το κείμενο από τους υπαλλήλους της. Προκειμένου, λοιπόν, να βολέψετε στις θέσεις των δικηγόρων όσους έχετε προαποφασίσει, καταπατάτε τις συμφωνίες με τους εταίρους σας και ξεχνάτε τις βαρύγδουπες εξαγγελίες για διαρθρωτικές αλλαγές και αξιοκρατία.

Αυτή την έρημη την αξιοκρατία την παραβιάζετε και στη στελέχωση του Δ.Σ., η οποία συντελείται μόνο από απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης.

Για το υπόλοιπο προσωπικό τι να παρατηρήσουμε;

Όσοι κομματικοί ημέτεροι προαιρείσθε, προσέλθετε με τις ταυτότητες της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο χέρι. Μόνο που δεν το διατυμπανίζετε καθώς:

Μετατάξεις προβλέπετε κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας. Αποσπάσεις θα κάνετε από το δημόσιο, τις τράπεζες και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προσλήψεις θα κάνετε πιθανότατα όταν πλησιάζουν οι εκλογές και το χειρότερο είναι, ότι δίνετε τη δυνατότητα δανεισμού υπαλλήλων από τον ιδιωτικό τομέα.

Όργιο παροχών κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας.

Το μόνο που δεν προβλέψατε είναι η αξιοποίηση του προσωπικού που η Συγκυβέρνηση έχει βγάλει σε διαθεσιμότητα και το οποίο απειλώντας το με τον εφιάλτη της ανεργίας, το κρατάτε όμηρο των κομματικών σας παιχνιδιών.

Για το άρθρο 2, ευτυχώς κάνατε τις νομοτεχνικές παρεμβάσεις και διορθώσατε τις ημερομηνίες, γιατί είναι απαράδεκτο να καταθέτετε το νομοσχέδιο στις 3 Φεβρουαρίου και να προβλέπετε ως καταληκτική ημερομηνία μεταβιβάσεων και εκκαθάρισης την 1η Φεβρουαρίου. Αναγνωρίζουμε την πιθανότητα λάθους, αλλά τα τόσα επαναλαμβανόμενο λάθη μαρτυρούν προχειρότητα και αδικαιολόγητη βιασύνη.

Πέραν αυτού και γνωρίζοντας την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, σας πιστεύουμε ότι η 31 Μαρτίου δεν μπορεί να τεθεί ως καταληκτική ημερομηνία. Δεν θα έχετε ολοκληρώσει τις απαιτούμενες ενέργειες και θα δημιουργήσετε πρόβλημα στην εκτέλεση των ανειλημμένων υποχρεώσεων και συμφωνιών των προς συγχώνευση φορέων.

Θέστε τώρα μια ρεαλιστική καταληκτική ημερομηνία για να μη χρειαστεί να συζητάμε τροπολογίες της τελευταίας στιγμής κατά τα τέλη Μαρτίου.

Ας περάσουμε στο άρθρο 4, στην παράγραφο 7, όπου αναφέρεται: « Η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε….. μπορεί εντός των ορίων του προϋπολογισμού της να προσλαμβάνει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον εσωτερικό κανονισμό της και να διαθέτει επιτοπίως στα γραφεία οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων μόνιμους κατοίκους του κράτους….. με τον τρόπο και τις προϋποθέσεις της παραγράφου 5 εδ. στ΄ του παρόντος άρθρου».

Ανατρέχοντας στη συγκεκριμένη παράγραφο δεν παίρνουμε καμία ουσιαστική πληροφορία για τα τυπικά προσόντα και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να διέπουν την πρόσληψη του προσωπικού. Ως εκ τούτου, προτείνουμε να υιοθετηθεί η πρόταση των Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων, οι οποίοι σε υπόμνημά τους αναφέρουν: Να προστεθεί μετά τις λέξεις « στα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων..» η φράση: «Έλληνες πολίτες, μόνιμους κατοίκους της χώρας ή πολίτες της χώρας όπου εδρεύει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, οι οποίοι να γνωρίζουν άριστα τη γλώσσα της χώρας όπου εδρεύει η Αρχή και εφόσον δεν γνωρίζουν ελληνικά να γνωρίζουν αγγλικά , να είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού διπλώματος και να έχουν επαγγελματική εμπειρία συναφή με το αντικείμενο που περιγράφεται στη σύμβαση της πρόσληψης».

Με τη διατύπωση αυτή περιγράφονται σαφέστερα τα προσόντα των προσλαμβανομένων επιστημονικών συνεργατών, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Οργανισμού του ΥΠΕΞ.

Κλείνοντας, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, όπου ανερυθρίαστα αναφέρετε, ότι καταργείτε την υποχρέωση της ανάρτησης στο διαδίκτυο των συμβάσεων που καταρτίζει εταιρία. Επιπρόσθετα, θα θέλαμε να μας διευκρινίσετε με μεγαλύτερη σαφήνεια τους όρους και τις προϋποθέσεις των απολαβών για τις περιπτώσεις των κατοίκων του εξωτερικού, όπου κάνετε λόγο για επίδομα ύψους 60.000 € και καταβολή αποδοχών με δαπάνη 35.000 €.

Εξετάζοντας το νομοσχέδιο εξάγεται με σαφήνεια το συμπέρασμα, ότι η συγχώνευση δύο Ανωνύμων Εταιριών, δεν αποτελεί όχημα εξωστρέφειας, πόλο προσέλκυσης επενδύσεων και μοχλό ανάπτυξης.

Ούτε καν το πρώτο βήμα δεν κάνετε προς την κατεύθυνση, που ισχυρίζεστε ότι θέλετε να ακολουθήσετε. Ως εκ τούτου επιφυλασσόμαστε να σας δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία, να παρέμβετε προς το θετικότερο επί του συγκεκριμένου νομοθετήματος και θα τοποθετηθούμε στην Ολομέλεια.

Σας ευχαριστώ.

About Rachel Makri (3238 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: