Breaking News

Η Ραχήλ Μακρή για την φέτα στην συζήτηση της υπ’ αρίθμ. 17/17/22-1-2014 Επίκαιρης Επερώτησης των δέκα Βουλευτών της ΚΟ των Ανεξάρτητων Βουλευτών

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την αδυναμία και την ανικανότητα των κυβερνώντων να διαφυλάξουν τα θεμελιώδη εμπορικά δικαιώματα της χώρας μας και των Ελλήνων κτηνοτρόφων και παραγωγών φέτας, καθώς και την αποτυχία κατοχύρωσης του ονόματος του πιο επιτυχημένου σε εξαγωγές τυριού για την πατρίδα μας, κατέδειξε η Βουλευτής Ν. Κοζάνης κ. Ραχήλ Μακρή ως Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κατά την ομιλία της στην από 3 Φεβρουαρίου 2014, συζήτηση της υπ’ αριθμόν 17/17/22-1-2014 Επίκαιρης Επερώτησης δέκα Βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών (Το κείμενο της ερώτησης παρατίθεται στο τέλος).

Αθήνα, σήμερα στις 3 Φεβρουαρίου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.07΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη των

ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμόν 17/17/22-1-2014 επίκαιρη επερώτηση σχετικά με τη φέτα.

Στην ομιλία της η κυρία Μακρή τόνισε: «Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θλίψη και οργή είναι τα συναισθήματα που εύλογα γεννιούνται σε κάθε  Έλληνα τόσο για την αποτυχία της συγκυβέρνησής σας να διαφυλάξει το αυτονόητο, όσο και για τη διαπίστωση ότι οι κυβερνώντες, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του, προσπαθούν να τον πείσουν ότι δεν κατάλαβε καλά, προσπαθούν να τον πείσουν ότι δεν κατάλαβε πως χάσατε τη μάχη της διαπραγμάτευσης  για την ελληνικότητα της φέτας.

Ωστόσο και καταλαβαίνουμε και καθυστερημένοι δεν είμαστε. Καθυστερημένες φαίνεται να είναι οι αντιδράσεις σας. Καθυστερημένα αποδεικνύονται τα πολιτικά αλλά και τα διαπραγματευτικά σας αντανακλαστικά. Ο ελληνικός λαός φημίζεται για την οξύτητα του πνεύματός του, αλλά και για την αντίληψη της αναποτελεσματικότητας πολλών εκ των κυβερνήσεών του, οι οποίες έχουν μέχρι σήμερα φανεί πολλές φορές κατώτερες των περιστάσεων.

Κατώτερη των περιστάσεων φαίνεται, βέβαια, να είναι και η σημερινή Κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται ανίκανη να προστατέψει ουσιαστικά την ονομασία προέλευσης και τον γεωγραφικό προσδιορισμό του τυριού που ονομάζεται «φέτα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που από την πολιτική ανικανότητα των κυβερνήσεών σας διακυβεύονται χιλιάδες θέσεις εργασίας και τίθεται σε κίνδυνο το σύνολο του κτηνοτροφικού κλάδου της χώρας.

Θυμίζουμε ότι η αντιληπτική οξύτητα του πολιτικού προσωπικού και η διαπραγματευτική ικανότητα των Υπουργών των κομμάτων σας είχαν οδηγήσει στη διαγραφή της φέτας από τα προϊόντα με προστατευμένη ονομασία προέλευσης από τον κανονισμό 1070/1999.

Οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν ούτε το αυταπόδεικτο και τα λάθη τους είχαν οδηγήσει στην καταστροφική για την εθνική οικονομία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις 16 Μαρτίου του 1999.

Ευτυχώς, βέβαια, για την Ελλάδα οι συντονισμένες ενέργειες της Δημόσιας Διοίκησης αφύπνισαν την πολιτική ηγεσία και απέφεραν τον κανονισμό 1829 της 14ης Οκτωβρίου 2002 για την τροποποίηση του παραρτήματος του κανονισμού 1107/1996 αναφορικά με την ονομασία «φέτα», Κανονισμό που μαζί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 25ης Οκτωβρίου του 2005, το οποίο συνδίκασε τις υποθέσεις C465/02 και C466/02 βάσει των οποίων απορρίφθηκαν οι προσφυγές της Δανίας και της Γερμανίας και διατηρήθηκε η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης της φέτας. Αποτελούσαν όπλα της κυβέρνησης για την προστασία της.

Είχατε, λοιπόν, το νομοθετικό πλαίσιο για να πείσετε εύκολα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πιέσει τον Καναδά στην απαγόρευση του όρου «φέτα» για το λευκό τυρί του, αλλά δεν το κάνατε. Και το ερώτημα είναι, γιατί;

Μην ισχυριστείτε -όπως σπεύσατε στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου- ότι ο Καναδάς δεν δέχεται όρους προστασίας γεωγραφικών προσδιορισμών και προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης. Δεν σας πιστεύουμε, καθώς σας διαψεύδουν τα ίδια τα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία σε εμπιστευτικό έγγραφό της αναφέρει ότι οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί δεν είναι άγνωστοι στον Καναδά, καθώς τους έχει ήδη αποδεχθεί στη συμφωνία του με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το κρασί, αλλά και τα οινοπνευματώδη ποτά.

Σας καταθέτουμε από τη 15 Οκτωβρίου 2012 έγγραφο με θέμα «European Union Canada Comprehensive Economic and Trade Agreement-state of play», (http://www.lapresse.ca/html/1633/Document_UE_1.pdf) το οποίο ενώ η επιτροπή το χαρακτήριζε εμπιστευτικό, οι Καναδοι το αναρτούσαν σε ιστοσελίδες του ηλεκτρονικού τους τύπου.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ραχήλ Μακρή καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Τελικά, μπορούσαμε να πετύχουμε προστασία του γεωγραφικού προσδιορισμού της φέτας, ναι ή όχι;

Τη στιγμή που υπάρχει προηγούμενο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί υπέρ μας, το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος μας λέει ψέματα. Εσείς ή οι γραφειοκράτες της επιτροπής; Ίσως ισχυριστείτε ότι η επιτροπή δεν μπορούσε να εξασφαλίσει την ελληνικότητα της φέτας. Σας θυμίζουμε, όμως, ότι το έκανε σε συμφωνίες της με τις τρίτες χώρες. Παράδειγμα αυτού αποτελεί η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, σχετικά με την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων γεωργικών προϊόντων αλλά και τροφίμων. Λεπτομέρειες υπάρχουν στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο φύλλο με αριθμό L010 της 15ης Ιανουαρίου του 2013.

Άρα ένα συμπέρασμα μένει: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε θέσει σε πρώτη προτεραιότητα τη διασφάλιση της ονομασίας προέλευσης των γεωργικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων η φέτα αλλά και οι ελιές Καλαμών. Προτεραιότητα της επιτροπής φαίνεται ότι ήταν η αναγνώριση από τον Καναδά λίστας προδιαγραφών για τα αυτοκίνητα, γεγονός που θα ωφελήσει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτων στον Καναδά. Διαβάζουμε για του λόγου το αληθές από τη σχετική ιστοσελίδα της επιτροπής τα κύρια οφέλη της συμφωνίας. Καταθέτω για τα Πρακτικά σχετική εκτύπωση.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ραχήλ Μακρή καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Επομένως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εταίρος σας, δηλαδή, της τρόικας, που μαζί, υποτίθεται, ότι σώζετε τη χώρα μας, έθεσε σαν προτεραιότητα την εξασφάλιση των συμφερόντων των κρατών-μελών του Βορρά φροντίζοντας για τις εξαγωγές τους και έβαλε σε δεύτερη μοίρα αγροτικά προϊόντα του Νότου.

Βέβαια, δεν μας εκπλήσσει αυτή η συμπεριφορά. Για τους ίδιους λόγους δεν είναι που κατέστρεψε την ελληνική οικονομία; Για να σώσει τις τράπεζες των κρατών του Βορρά, για να σωθεί το ευρώ και η Ευρωζώνη, όπως δηλώνουν οι ίδιοι. Να τους χαίρεστε τους εταίρους σας!

Τέλος, δεν θα άξιζε ούτε στη συγκυβέρνησή σας να ισχυριστείτε, όπως πράξατε ήδη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ότι ο Καναδάς θα πουλούσε σε τρίτες χώρες ούτως ή άλλως τυρί με το όνομα «φέτα» και εσείς πετύχατε να μην το πουλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιστεύουμε ότι καταλαβαίνετε ότι αν αποδεχθείτε τη συμφωνία στο Συμβούλιο της Ευρώπης -κύριε Πρόεδρε, ένα λεπτό μόνο- και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη φέρετε στην ελληνική Βουλή για κύρωση, θα έχετε δημιουργήσει τετελεσμένο προκειμένου κι άλλες χώρες να κάνουν εμπόριο λευκού τυριού και να το ονομάζουν «φέτα», βάζοντας επάνω την Ακρόπολη, τσολιάδες ή ακόμα και την ελληνική σημαία και γράφοντας με αδιάκριτα γράμματα ότι δεν είναι ελληνικό προϊόν. Το μόνο που πετύχατε είναι να μη μας πουλά ο Καναδάς τυρί που θα το ονομάζει «φέτα» και θα το τοποθετεί στα ράφια των ελληνικών καταστημάτων τροφίμων.

Σας καλούμε, λοιπόν, να φέρετε το θέμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όσο έχουμε ακόμα την Προεδρία και να πιέσετε να αλλάξει η συμφωνία, προκειμένου να διασφαλίσετε την ελληνικότητα των ελληνικών προϊόντων. Μη χάσετε και αυτήν την ευκαιρία. Έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε το ελάχιστο, μέσω της πολυδιαφημιζόμενης Προεδρίας, για την οποία οι δοκιμαζόμενοι σήμερα Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν.

Κύριε Υπουργέ, η Προεδρία δεν υπάρχει μόνο για να κάνει «φιέστες» ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, ούτε για να σπαταλώνται άδικα χρήματα σε ταξιδάκια Υπουργών και συμβούλων τους. Εκμεταλλευτείτε την για το κοινό καλό και όχι για επικοινωνιακούς λόγους εντυπωσιασμού. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε εσείς, φοβούμενοι ότι θα στεναχωρήσετε τους εταίρους σας, την τρόικα ή τους εντολείς σας στη Γερμανία ή εάν ακόμη φοβάστε ότι δεν μπορείτε, ελάτε να σας δείξουμε εμείς τις βασικές αρχές της διαπραγμάτευσης. Ξυπνήστε, πριν μας αλώσουν ακόμη και την ελληνικότητα της σημαίας μας.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε».

Δείτε εδώ την Επίκαιρη Επερώτηση

http://www.hellenicparliament.gr/Praktika/Synedriaseis-Olomeleias?search=on&DateFrom=22%2F01%2F2014&DateTo=22%2F01%2F2014

About Rachel Makri (3240 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: