Breaking News

Ομιλία της Βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή επί της αρχής για το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.».

Αθήνα, σήμερα στις 28 Ιανουαρίου 2014, συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξης της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής «Ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κι εμείς ευχαριστούμε.

Το λόγο έχει η ειδική αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Ραχήλ Μακρή για δεκαπέντε λεπτά.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Σήμερα η Κυβέρνηση με το παρόν νομοσχέδιο έρχεται να επικυρώσει μία ακόμη πράξη του εθνικού εγκλήματος που ονομάζεται «εκποίηση της χώρας και παραχώρηση της εθνικής ενεργειακής κυριαρχίας της». Με το συγκεκριμένο νομοθέτημα δίνονται τα ενεργειακά κλειδιά της Ελλάδας σε υποτιθέμενους επενδυτές χωρίς καμμία διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και της ασφάλειας της πατρίδος μας.

Κύριε Υπουργέ, αυτό που μας ζητάτε σήμερα δεν είναι να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο. Είναι ένα δωράκι και μάλιστα δωράκι οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ. Οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ είναι η πραγματική αξία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Εάν αύριο χρειαστεί να ξαναφτιάξουμε τα δίκτυα της χώρας από την αρχή, οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς τόση είναι η εμπορική αξία των παγίων και της πληθώρας του πανάκριβου εξοπλισμού τα οποία σήμερα ξεπουλάτε.

Για να στηθεί αυτό το δίκτυο υπήρξαν άνθρωποι που έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους. Αυτό το γνωρίζουν καλύτερα από όλους οι κάτοικοι του Νομού Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής της δυτικής Μακεδονίας, όπου παράγεται περίπου το 70% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας που στη συνέχεια μεταφέρεται στα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης της κεντρικής, αλλά και της νότιας Ελλάδας, όπου καταναλώνεται περίπου το 65% της ηλεκτρικής ενέργειας.

Είμαι ιδιαίτερα περήφανη για την καταγωγή μου από την ενεργειακή καρδιά της Ελλάδος, την Πτολεμαΐδα. Είμαι ιδιαίτερα περήφανη γιατί εκπροσωπώ στο ελληνικό Κοινοβούλιο τους πολίτες του Νομού Κοζάνης. Οι άνθρωποι της δυτικής Μακεδονίας καθημερινά αγωνίζονται, με κίνδυνο της ζωής τους, για την ηλεκτροδότηση της χώρας. Τις τελευταίες δεκαετίες εκατοντάδες εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τόσοι κινδύνευσαν σοβαρά και τραυματίστηκαν σε λιγνιτωρυχεία και ΑΗΣ προκειμένου να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια για όλους τους Έλληνες.

Το 1950 με το ν. 1948 ιδρύθηκε η ΔΕΗ. Στο ΦΕΚ 169 υπογραμμίστηκε ότι η εταιρεία θα δρούσε προς χάρη του δημοσίου συμφέροντος τόσο με τα υδροηλεκτρικά αλλά και τα ατμοηλεκτρικά εργοστάσιά της όσο και με το δίκτυο μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και διάθεσης αυτής.

Το δημόσιο αυτό συμφέρον το έχουν πληρώσει οι κάτοικοι της δυτικής Μακεδονίας με τη ζωή τους. Συγκεκριμένα, επτά στους δέκα θανάτους στην ευρύτερη περιοχή της Πτομελαΐδος οφείλονται σήμερα σε καρκίνο ή σε θρομβοεμβολική νόσο και μόλις τρεις στους δέκα αποδίδονται σε άλλες αιτίες. Τα κρούσματα καρκίνου είναι κατά 16% περισσότερα σε σχέση με το 1950. Ο αριθμός αυξάνεται κάθε δεκαετία με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Σήμερα τα κρούσματα καρκίνου φτάνουν στο 30,5%. Επιπλέον, μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας στην περιοχή. Η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα σαράντα πέντε έως εξήντα πέντε ετών.

Για εξήντα χρόνια ο ελληνικός λαός πληρώνει την περιουσία που σκοπεύει να αφήσει κληρονομιά στα παιδιά του. Αυτή την περιουσία ξεπουλάτε εσείς σήμερα έναντι πινακίου φακής.

Το σχέδιό σας, βέβαια, είναι καταφανέστατο. Με την πρώτη παράγραφο του πρώτου άρθρου του νομοσχεδίου παρέχετε το 66% του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες. Με την τέταρτη παράγραφο του ίδιου άρθρου ρυθμίζετε ότι το τίμημα της πώλησης θα το καθορίσει ο ίδιος ο ιδιώτης. Προβλέπεται, δηλαδή, ότι ο ιδιώτης, όχι μόνο θα δώσει προσφορά για τα πόσα θέλει να πληρώσει ο ίδιος, αλλά θα καθορίσει πόσα θα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο στη ΔΕΗ προκειμένου να αποκτήσει το υπόλοιπο 34%.

Πόσα πιστεύετε ότι θα εισπράξετε για το 66% του ΑΔΜΗΕ; Όσα πουλήσατε και τη ΔΕΣΦΑ, δηλαδή 300 με 400 εκατομμύρια ευρώ; Τα υπόλοιπα 7.700.000.000 σε ποιον ακριβώς θέλετε να τα χαρίσετε; Πολύ γενναιόδωροι δεν είστε με τα λεφτά των Ελλήνων πολιτών;

Για να καταλάβουν όλοι οι Έλληνες το μέγεθος του δώρου, αρκεί να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι μόνο από το φόρο φυσικών προσώπων υπολογίζεται να εισπράξετε 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ! Τι σημαίνει αυτό; Ότι χαρίζετε περισσότερα χρήματα στον αγοραστή του ΑΔΜΗΕ από ό,τι συγκεντρώνουν οι φόροι όλων των φυσικών προσώπων της χώρας!

Για να γίνει ακόμη πιο ξεκάθαρο πόσο βαθιά βάζετε το χέρι στην τσέπη του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας, ας ρίξουμε μια ματιά στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας: Ο ΑΔΜΗΕ έχει κύκλο εργασιών σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ και κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων 114,1 εκατομμύρια ευρώ για το 2012. Για το 2013 από τον προϋπολογισμό του προβλέπονται σταθερά έσοδα 260 με 300 εκατομμύρια ευρώ από τη διαχείριση του δικτύου και ετήσια κέρδη 116 εκατομμύρια ευρώ.

Από πού προέρχονται τα έσοδα αυτά; Από τον Έλληνα καταναλωτή φυσικά. Τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ ως ιδιοκτήτη, αλλά και λειτουργού του Συστήματος Μεταφοράς, προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τον μηχανισμό χρέωσης χρήσης του συστήματος, σύμφωνα με το οποίο το κόστος του συστήματος επιμερίζεται κατά 100% στο σύνολο των πελατών, δηλαδή, στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Έτσι, λοιπόν, όταν αύριο ο τυχοδιώκτης που εσείς ονομάζετε «στρατηγικό επενδυτή» σας εκβιάζει ότι θα κατεβάσει τους διακόπτες για να αυξήσει τα έσοδά του από το ποσοστό του 8% που είναι σήμερα σε 11%, τι ακριβώς θα κάνετε; Θα πανικοβληθείτε και προκειμένου να τον ικανοποιήσετε, θα αρχίσετε να διαρρέετε σενάρια τρόμου, ότι θα μας εγκαταλείψουν οι επενδυτές. Με αυτόν τον τρόπο θα προχωρήσετε σε αύξηση των αποδοχών του διαχειριστή της υψηλής τάσης.

Τη μεθοδολογία σας πια τη γνωρίζουμε πολύ καλά. Σε όλα τα ζητήματα βάζετε μπροστά διλήμματα τρομοκρατώντας τον κόσμο ότι θα έρθουν τα χειρότερα. Όμως, ο κόσμος κατάλαβε ότι τα χειρότερα έχουν έρθει και ότι το χειρότερο είστε εσείς! Επειδή, όμως, γνωρίζετε ότι θα φύγετε και μάλιστα όχι υπό τις καλύτερες συνθήκες, θέλετε με το ζόρι να δεσμεύσετε τη δημόσια περιουσία για τις επόμενες δεκαετίες.

Όπως αναφέρθηκε στη σχετική συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής από το Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών, το κόστος επένδυσης ανάπτυξης του συστήματος μόνο για το έτος 2012 ανήλθε σε 253 εκατομμύρια ευρώ. Αλήθεια, περιμένετε από έναν ιδιώτη να διαθέσει έστω και τα μισά από αυτά τα χρήματα, όταν το κόστος αυτό σχεδόν ισούται με το τίμημα που θα καταβάλει για να εξαγοράσει τον ΑΔΜΗΕ;

Η διεθνής εμπειρία στις ιδιωτικοποιήσεις των δικτύων δεν σας δικαιώνει. Στην Ιρλανδία όταν επιχειρήθηκε να γίνει κάτι ανάλογο, η κοινωνική αντίδραση απέτρεψε την εθνική μειοδοσία. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ευρώπη των είκοσι επτά ελάχιστες είναι οι χώρες που έχουν παραδώσει τα εθνικά δίκτυα μεταφοράς ενέργειάς τους σε ιδιώτες.

Ακόμα και η Γερμανία, την οποία επικαλείστε ως παράδειγμα, έχει παραχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος τους σε δημόσιους φορείς, προφανώς γιατί είναι οι πλέον κατάλληλοι για τη διαχείριση τόσο ευαίσθητων και σύνθετων υποδομών. Στο Αμβούργο, μάλιστα, οι πολίτες ζήτησαν με δημοψήφισμα την επανάκτηση των δικτύων από το δημόσιο και το πέτυχαν.

Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι σε όσες χώρες ιδιωτικοποιήθηκε το δίκτυο, οι κυβερνήσεις φροντίζουν τώρα να το επανακρατικοποιήσουν, καθώς οι ιδιώτες αποδεικνύονται ανίκανοι να το συντηρήσουν αλλά και να το διαχειριστούν.

Μας κάνει εντύπωση η εμμονή σας σε έναν σχεδιασμό ιδιωτικοποίησης, που όλες οι χώρες τον εγκαταλείπουν ως αποτυχημένο. Η εμμονή σας, βέβαια, αυτή δεν είναι τυχαία. Έχετε σταματήσει να ενεργείτε ως Υπουργοί και αποτελείτε τα εκτελεστικά όργανα της τρόικας. Έχετε αναγάγει τις μνημονιακές υποχρεώσεις σε θεσμικά θέσφατα και αγωνιάτε για τα καλά λόγια των εκπροσώπων -τοκογλύφων.

Μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου έχω αποκαλύψει ότι η πώληση πρώτα του ΑΔΜΗΕ και στη συνέχεια ολόκληρης της ΔΕΗ αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις της συγκυβέρνησής σας.

Αναλυτικότερα, στις 30 Οκτωβρίου του 2012 κατέθεσα την υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 535 επίκαιρη ερώτηση, όπου σας ρωτούσα αν υπάρχει σχέδιο για την πώληση του ΑΔΜΗΕ. Ο Υφυπουργός Ενέργειας επί λέξει είχε αναφέρει: «Όσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ -ο οποίος είναι σημαντικός όπως είπατε- ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει στις προγραμματικές του δηλώσεις ότι τα δίκτυα θα παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο.

Το μόνο που προβλέπεται είναι ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός των δικτύων από τη ΔΕΗ».

Σήμερα, βέβαια, ήρθατε εδώ και ψελλίζετε ότι με την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ δεν πουλιέται το δίκτυο. Τι θα αγοράσει, λοιπόν, ο ιδιώτης; Τον αέρα;

Προσπαθείτε να μας πείσετε ότι κρατάτε τη μειοψηφία και ότι θα κάνετε κουμάντο στην πλειοψηφία. Ποιος σας έβαλε να λέτε αυτά τα πράγματα;

Σοβαρευτείτε, επιτέλους, γιατί η διακυβέρνηση της χώρας δεν γίνεται με επικοινωνιολόγους. Όσα δάνεια και να δώσετε στα εκδοτικά συγκροτήματα για να αποτελούν το φερέφωνο της πολιτικής σας και να εξαπολύουν λάσπη για το αν ξέρουν να διαβάζουν οι πολιτικοί σας επικριτές ή όχι, δεν πρόκειται να παραπλανήσετε τον ελληνικό λαό άλλο πια. Δεν μπορείτε να πείσετε τους πολίτες ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ δεν τους αφορά, γιατί είναι αυτοί που πληρώνουν τα δικά σας δώρα.

Όσο για εμάς και να διαβάζουμε ξέρουμε και τους πληρωμένους κοντυλοφόρους αναγνωρίζουμε και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και των Υπουργών του θυμόμαστε που εξασφάλιζαν τα δίκτυα σε δημόσιο έλεγχο. Οι κωλοτούμπες χρειάζονται πολύ επικοινωνιακή γλίντζα για να καλυφθούν. Όμως αυτή η γλίντζα δεν μας ακουμπά. Είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι σας αποκαλύψαμε για τη χαριστική και διαδικαστικά ύποπτη σύμβαση παραχώρησης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η ομιλούσα ως τομεάρχης ενέργειας του κινήματος όχι μόνο ανακαλύπτουμε τις προθέσεις σας αλλά οδηγούμε τις υποθέσεις στη δικαιοσύνη για να διερευνηθούν.

Η πώληση του ΑΔΜΗΕ θα ανοίξει τον δρόμο για τη σαλαμοποίηση και την εκποίηση της ΔΕΗ.

Πιο συγκεκριμένα, εντός του 2014 θα διασπάσετε τη ΔΕΗ σε μικρή και μεγάλη, αποκρατικοποιώντας την πρώτη έως το 2015 και ξεπουλώντας τη δεύτερη μέχρι το 2016.

Σε ποια εταιρεία θα περάσουν τα υδροηλεκτρικά, τα ατμοηλεκτρικά και τα λιγνιτωρυχεία; Μήπως αποσκοπείτε να συγκεντρώσετε τα λεγόμενα «φιλέτα», δηλαδή τα εργοστάσια της νέας τεχνολογίας και τα υδροηλεκτρικά τα οποία διαχειρίζονται εκτός από την ενέργεια και τους πολύτιμους υδατικούς πόρους ολόκληρων περιοχών; Τελικά, ο σκοπός σας είναι μαζί με την ενέργεια να ξεπουλήσετε και τη διαχείριση των υδάτων; Προφανώς, ναι.

Ας μην ξεχνάμε ότι από όπου πέρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ακολούθησε την ίδια πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, συγκέντρωσης του πλούτου στα χέρια λίγων και εξαθλίωση των πολλών, αναγκάζοντάς τους να πληρώσουν ακόμα και τον αέρα που αναπνέουν.

Αυτοί είναι οι συνεργάτες σας. Σε αυτούς μας παρέδωσε ο κ. Παπανδρέου, το έργο του οποίου συνεχίζετε εσείς ως πειθήνια όργανα σε μία αδιέξοδη και ανερμάτιστη πολιτική κοινωνικής και οικονομικής αποτυχίας.

Όταν τα πουλήσετε όλα, ποιος ιδιώτης θα ενδιαφερθεί για τις απομακρυσμένες ακριτικές περιοχές της χώρας, για την ασφάλεια των εργαζομένων, για την ορθή συντήρηση των δικτύων; Κανένας. Το μόνο που θα τον ενδιαφέρει θα είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους του.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους περισσότερους εργολάβους που προσλαμβάνει η ΔΕΗ, οι οποίοι για να πληρώσουν τους εργαζόμενους χρειάστηκε να καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο, όπως στην περίπτωση των απλήρωτων εργαζομένων στον ΑΗΣ της Πτολεμαΐδας.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα ανατρέψουμε οποιαδήποτε πώληση βλάπτει το συμφέρον των πολιτών. Μη βιαστείτε να αναμασήσετε την καραμέλα ότι εναντιωνόμαστε στην ανάπτυξη. Στο ξεπούλημα εναντιωνόμαστε και σας το έχουμε αποδείξει.

Δυστυχώς για εσάς, κανένας δεν μπορεί να σας ακολουθήσει στη λογική του αδιανόητου, στην πολιτική που βαφτίζει ιδιωτικοποίηση τα δωράκια και κατηγορεί για αρνητή της ανάπτυξης όποιον δεν συναινεί σε αυτά.

Μόνιμο επιχείρημά σας στις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής ήταν ότι με την ιδιωτικοποίηση εξυγιαίνετε τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ από τις πρακτικές των συνδικαλιστών. Σε ποιο κόμμα ανήκουν αυτοί οι συνδικαλιστές; Μήπως στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, στα κόμματα δηλαδή που ξεπουλούν σήμερα τον διαχειριστή του δικτύου της ηλεκτρικής ενέργειας; Το τι έκαναν οι συγκεκριμένοι κύριοι, θα το βρει η δικαιοσύνη. Ακόμα, όμως κι αν κριθεί ότι έχουν προβεί σε αδικήματα, είναι αυτός λόγος για να έρχεστε εδώ και να πουλάτε την περιουσία του ελληνικού λαού;

Άλλωστε, ας μη λησμονούμε ότι οι ηγεσίες των κομμάτων σας, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, τα δύο τελευταία χρόνια έχουν φροντίσει να περάσουν νύχτα τροπολογίες και νομοθετικές παρεμβάσεις για να άρουν και τα τελευταία εμπόδια εκχώρησης της περιουσίας του ελληνικού λαού στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Πολύ περίεργη αίσθηση έχετε τελικά για το τι σημαίνει εξυγίανση.

Από την ίδια διαστροφική αντίληψη για την πραγματικότητα διακατέχεστε όταν λέτε ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ θα ωφελήσει τον ανταγωνισμό και ότι αποτελεί απαίτηση της αγοράς. Για ποια ακριβώς αγορά μας μιλάτε; Σας θυμίζουμε ότι στη συνεδρίαση ακρόασης των εξωκοινοβουλευτικών φορέων ακούσαμε τον εκπρόσωπο των ηλεκτροπαραγωγών να αναφέρει αυτολεξεί στην τοποθέτησή του: «Άρα, ό,τι και να πούμε, είναι καλύτερος ένας ΑΔΜΗΕ δημόσιου ελέγχου που θα κάνει κάποιες επενδύσεις, από έναν ιδιώτη που δεν θα κάνει απολύτως τίποτα».

Δεν υπάρχει καμμία απαίτηση της αγοράς. Απαιτήσεις της τρόικας υλοποιείτε και χατίρια εργολάβων, καναλαρχών, που θέλουν να αγοράσουν τον ΑΔΜΗΕ. Μπορεί στα χαρτιά να προσυπογράφετε το ξεπούλημα, αλλά να είστε σίγουροι ότι μόνο εκεί θα μείνει, γιατί ό,τι χτίστηκε με αίμα, ό,τι χτίστηκε με πόνο, το παραδίδετε με μία υπογραφή ανθρώπων που δεν σέβονται την πατρίδα τους και το μέλλον των παιδιών τους.

Σας προειδοποιούμε, λοιπόν, ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα αποτελέσει αρχή πολλών κακών για τη χώρα. Εκτός από τη ζημιά που θα πάθουμε από την απώλεια των δικτύων, θα ξεκινήσει ένας φαύλος κύκλος αποκρατικοποιήσεων ζωτικών δομών της χώρας.

Σας πονά η αλήθεια. Σας καίνε οι ερωτήσεις. Ένα είναι σίγουρο: θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το συμφέρον του ελληνικού λαού, ακόμη και όταν οι «παπαγάλοι» σας προσπαθούν να λασπολογήσουν για να δείξουν την αφοσίωσή τους στους κομματικούς δανειοδότες τους.

Αποτελεί, δε, βέβαιο γεγονός ότι ούτε στο δώρημα του ΑΔΜΗΕ θα συναινέσουμε, ούτε στο κομμάτιασμα της ΔΕΗ, ούτε θα επιτρέψουμε να παραμείνουν σε ιδιωτικά χέρια τα δίκτυα, όταν ο τόπος απαλλαγεί από εσάς που προβαίνετε σε τέτοιες πράξεις εθνικής μειοδοσίας.

Είναι επιβεβλημένο η Κυβέρνηση αυτή να πέσει αμέσως, γιατί είναι επικίνδυνη. Κύριοι, είστε επικίνδυνοι για τη δημοκρατία! Είστε επικίνδυνοι για την εθνική ανεξαρτησία!

Εμείς δεν θα γίνουμε συνυπεύθυνοι στις δολοπλοκίες και τις υπόγειες συμφωνίες σας. Έχουμε την ηθική υποχρέωση να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα του έθνους και το πράττουμε σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Ό,τι και να αποφασίσετε, έχουμε το υπέρτατο καθήκον να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές των Ελλήνων τον κόπο, τον ιδρώτα και το αίμα των προγόνων μας. Και να είστε σίγουροι ότι αυτό θα πράξουμε!

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Εμείς ευχαριστούμε.

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: