Breaking News

Ραχήλ Μακρή: «Το μόνο πλεόνασμα της Συγκυβέρνησης είναι αυτό της ανικανότητας, της διαπλοκής και της συγκάλυψης»

22 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Κατάθεση της υπ’ αρίθμ. 5549 / 22.01.2014 Ερώτησης της Βουλευτή Ν. Κοζάνης, σχετικά με την υπόθεση υποκλοπής AΦΜ ανυποψίαστων πολιτών από παρατραπεζικό κύκλωμα.

 Το πρώτο μέλημα της Συγκυβέρνηση των Σαμαρά και Βενιζέλου ήταν η αποδιοργάνωση του Κράτους. Σήκωσαν την σημαία της υποτιθέμενης μεταρρύθμισης, βομβάρδισαν το μυαλό των πολιτών με επικοινωνιακά μηνύματα διχασμού για τους υπαλλήλους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και έσπειραν τον φόβο και την αβεβαιότητα που οδηγούν στην τυφλή υπακοή και αδράνεια στην Δημόσια Διοίκηση. Παράλληλα με την τοποθέτηση κομματικά εξαρτώμενων σε θέσεις διοικητών απορρύθμισαν κάθε ελεγκτικό μηχανισμό.

Το αποτέλεσμα της πολιτικής τους φανερώνονται για μια ακόμη φορά όταν το ΣΔΟΕ, ψάχνοντας για εκατομμυριούχους που στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό, πέφτει επάνω σε μεροκαματιάρηδες και ανέργους. Όχι, η ανάπτυξη του κ. Χατζηδάκη δεν έκανε πλούσιο τον άνεργο. Το αντίθετο συνέβη.

Οι τραπεζίτες που με τόση επιμέλεια προστατεύει η ΝΔ, αυτοί που απαλλάσσονται από τις ποινικές ευθύνες για τα δάνεια της ντροπής στα πολιτικά κόμματα της διαπλοκής έστησαν μαγαζάκι εξυπηρέτησης των καλών τους πελατών.

Αξιοποιώντας δημοσίευμα, η τομεάρχης Ανάπτυξης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βουλευτής Ν. Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρή εκφράζει την εύλογη απορία και την δικαιολογημένη αγανάκτηση για την αδικαιολόγητη και ύποπτη ανικανότητα των κυβερνώντων με την υπ. αριθμ. 5549/20-1-2014 Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών. Θα λογοδοτήσουν στον Λαό και στην Δικαιοσύνη, όσοι ευτελίζουν τους θεσμούς και παραβιάζουν την νομιμότητα.

Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή

Βουλής 4,10562 Αθήνα,Τηλ.:210 3706331, Φάξ,:210 3706531

25ης Μαρτίου 36. 50200 Πτολεμαΐδα, Τηλ.:2463020841,Φάξ.: 2463020842

rachil.makri@parliament.gr

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

parliament_logo

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ

 Βουλευτής  Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ –  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

 ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Υφίσταται παρατραπεζικό κύκλωμα ξεπλύματος εκατομμυρίων ευρώ, που ανενόχλητο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς χρησιμοποιούσε φορολογικά στοιχεία ανυποψίαστων πολιτών; » 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του e-reportaz με τίτλο: <<Το παρατραπεζικό «ξέπλυμα» με τη λίστα των 52.000 καταθετών του εξωτερικού>>, παρατραπεζικό κύκλωμα,  χρησιμοποιώντας φορολογικά στοιχεία ανυποψίαστων πολιτών ενέβαζε  εκατοντάδες εκατομμύρια  ευρώ στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011.

Σύμφωνα με τα όσα επικαλείται το δημοσίευμα,  κατά την έναρξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, διαβιβάστηκε κατόπιν εντολής του πρώην ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, κ. Ιωάννη Διώτη, στις περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ  λίστα 52.000 προσώπων που ενέβασαν χρήματα σε χώρες του εξωτερικού.

Από τον έλεγχο  των προσώπων αυτών προέκυψε ότι πολλά  από τα πρόσωπα που ελέγχθηκαν είναι  ανυποψίαστοι πολίτες με ελάχιστα εισοδήματα τα ΑΦΜ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν από πρόσωπα και επιχειρήσεις μεγάλης οικονομικής επιφάνειας τα οποία διακινούσαν  τεράστια ποσά  πραγματοποιώντας ένα ιδιότυπο «ξέπλυμα».

<<Από τους 38 συνολικά πολίτες ελέγχθηκαν περίπου 10. Για τέσσερις από αυτούς προέκυψε ότι δεν είχαν καμία σχέση με την υπόθεση καθώς οι τράπεζες χρησιμοποίησαν τα ΑΦΜ τους. Αντίθετα, σε μια περίπτωση αποδείχτηκε ότι τα χρήματα τα ενέβασαν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, σε μια άλλη εφοπλιστής ο οποίος υπήρξε και συνιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Στη δε τρίτη περίπτωση από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ προέκυψε ότι τα χρήματα τα ενέβασε η ίδια η τράπεζα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τρεις από τις τέσσερις περιπτώσεις τα «λάθη» έγιναν από την Εμπορική Τράπεζα η οποία απορροφήθηκε από την Alpha Bank. Η εκπομπή επικοινώνησε με τους επικεφαλής του Ιδρύματος οι οποίοι δεν θέλησαν να προχωρήσουν σε κάποιο σχόλιο. Το ίδιο συνέβη και με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας καθώς οι «αρμόδιοι» ξέχασαν να απαντήσουν. 

Τα ερωτηματικά τα οποία προκύπτουν είναι τεράστια και αφορούν πλέον και την Τράπεζα της Ελλάδος ο εποπτικός ρόλος της οποίας ελέγχεται στην συγκεκριμένη υπόθεση. Το γεγονός ότι από τα 10 πρόσωπα που ελέγχθηκαν αποδείχθηκε πως τα 4 δεν ήταν καν εκατομμυριούχοι αλλά ανυποψίαστοι πολίτες τα ΑΦΜ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν, λέει από μόνο του πολλά και αφήνει να εννοηθεί το τι ενδέχεται να έχει συμβεί.

Τον Νοέμβριο του 2011 ο 58χρονος τότε Δημήτρης Κουπαντσής, γεωργός από την Κρύα Βρύση Γιαννιτσών, επιστρέφοντας στο σπίτι του ειδοποιήθηκε από τον γαμπρό του ότι καλείται από το ΣΔΟΕ προκειμένου να δικαιολογήσει ποσά ύψους 9 εκατομμυρίων  ευρώ που φέρεται να είχε εμβάσει σε Ολλανδία και Ισπανία.

Η μοναδική συναλλαγή που είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή με την Εμπορική Τράπεζα ήταν ένα στεγαστικό δάνειο 20.000 ευρώ. Από τα στοιχεία που προσκόμισε αλλά και τον έλεγχο του ΣΔΟΕ αποδείχτηκε ότι το ΑΦΜ του είχε χρησιμοποιηθεί και ότι πραγματικός αποστολέας των 9 εκατ. ήταν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με τα οποία η δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής επικοινώνησε αλλά απάντησε δεν έλαβε.

 Η δεύτερη υπόθεση «ανύπαρκτου εκατομμυριούχου» αφορά τον κ. Σταύρο Φραγκούλα, ιδιοκτήτη ενοικιαζόμενων δωματίων από τη Σκιάθο. Στις 21 Οκτωβρίου 2011 ο κ. Φραγκούλας ειδοποιήθηκε από δημοσιογράφους ότι οι λίστες του υπουργείου τον εμφανίζουν να ένβασε στο μακρινό Χονγκ Κονγκ 8.5 εκατομμύρια δολάρια!

Στις 14 Δεκεμβρίου του 2012 κλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δικαιολογήσει τα εκατομμύρια δολάρια που φέρονται ότι κατέληξαν από κατάστημα της Εμπορικής στον Πειραιά στην Τράπεζα ΗSBC του HONGKONG με αποδέκτη του εμβάσματος τον κ. Ηolman Fenwick Willan.

Μετά από εισαγγελική παραγγελία και αφού από τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισε κατάφερε να πάρει στα χέρια του το πόρισμα του ΣΔΟΕ από το οποίο προέκυψε ότι το ποσό των 8.500.000 δολαρίων μεταφέρθηκε από την εταιρία «KARINA PROP-SAILING SHIPMANAGEMENT INC» στην Κηφισιά, προς τον κ. Ηolman Fenwick Willan σε λογαριασμό που διατηρούσε ο ανωτέρω στην Τράπεζα HONGKONG SHANGHAI BANKING CORPO.

Ωστόσο από περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι τα στοιχεία της εταιρίας «KARINA» αλλά και το ΑΦΜ ήταν εικονικά. Πίσω δε από το έμβασμα φέρεται να βρίσκεται εφοπλιστής ο οποίος υπήρξε και συνιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ!

Δυο ακόμη περιπτώσεις αφορούν μια στρατολόγο από τη Θεσσαλονίκη και έναν άνεργο από την Αθήνα.

Η στρατολόγος παρουσιάστηκε να εμβάζει 44.9 εκατομμύρια ευρώ γεγονός που ουδέποτε συνέβη. Από την άλλη πλευρά ο άνεργος από την Αθήνα φιλοξενήθηκε και εκείνος στις λίστες του υπουργείου. Στη δική του υπόθεση η έρευνα του ΣΔΟΕ έδειξε ότι τα χρήματα τα ενέβασε η ίδια η τράπεζα!>>

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

 1. Αληθεύουν τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα;
 2. Υφίσταται λίστα 52.000 προσώπων που ενέβασαν χρήματα σε χώρες του εξωτερικού;
 3. Aν ναι έχει ελεγχθεί η λίστα, ως προς την ακρίβεια των στοιχείων και την ταύτιση των εμβασμάτων με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των διακινούμενων ποσών;
 4. Από τον έλεγχο προέκυψαν περιπτώσεις πολιτών με ελάχιστα εισοδήματα, τα ΑΦΜ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν από φυσικά πρόσωπα ή και επιχειρήσεις μεγάλης οικονομικής επιφάνειας για την διακίνηση τεράστιων ποσών σε ένα ιδιότυπο «ξέπλυμα»;
 5. Εάν ναι πόσες είναι οι ανωτέρω περιπτώσεις;
 6. Εάν υφίστανται οι ανωτέρω περιγραφόμενες περιπτώσεις, υπάρχουν ευθύνες στελεχών τραπεζών που με πράξεις ή παραλείψεις διευκόλυναν την συγκεκριμένη πρακτική;
 7. Επιπρόσθετα υπάρχουν ευθύνες στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος ή και οποιαδήποτε άλλου ελεγκτικού ή και εποπτικού φορέα που με πράξεις ή παραλείψεις διευκόλυναν την συγκεκριμένη πρακτική ή επέτρεψαν σε τραπεζικά ιδρύματα να υλοποιήσουν τις ανωτέρω αναφερόμενες ενέργειες;
 8. Εάν έχουν εντοπιστεί ευθύνες έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες απόδοσης τους;
 9. Εάν ναι τι ακριβώς έχει γίνει;
 10. Εάν όχι γιατί;
 11. Σκοπεύει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να θωρακίσει τους πολίτες από παρόμοιες περιπτώσεις;
 12. Εάν ναι με ποιες πρωτοβουλίες;

Αθήνα, 20/01/2014

Η ερωτώσα Βουλευτής,

 Μακρή Ραχήλ

 Η ερώτηση δεν απαντήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο

 

 

 

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: