Breaking News

Ομιλία της Ραχήλ Μακρή επί των άρθρων του σχεδίου νόμου «Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις»

Αθήνα, σήμερα στις 8 Ιανουαρίου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.08΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γ’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ.

ΠΡΟΕΔΡEYΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.

Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: «Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι η παρούσα Κυβέρνηση νομοθετεί με αντιορθολογικό τρόπο και διακατέχεται από επικίνδυνη απουσία ρεαλιστικής πολιτικής διαχείρισης των προς ρύθμιση θεμάτων.

Τα πρώτα έντεκα άρθρα του νομοθετήματος, αφορούν την Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων. Έχει γίνει ήδη σαφές ότι δεν στοιχειοθετείται η ανάγκη σύστασης μίας νέας αρχής, μόνο και μόνο επειδή δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά τα προβλήματα της υφιστάμενης. Αυτά τα προβλήματα μας λέτε ότι θα λυθούν, αφού μετατρέψουμε ένα δημόσιο φορέα σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Όπως σας είπαμε και χθες, το μόνο που θα επιτευχθεί θα είναι η δημιουργία μίας ακόμα αρχής, με απουσία ελεγκτικών μηχανισμών και επομένως ένα αδιαφανές καθεστώς εποπτείας που δεν πρόκειται να λειτουργήσει προς το συμφέρον του Έλληνα πολίτη.

Μία ακόμα απόδειξη του διοικητικού πληθωρισμού που εγκαθιδρύετε, είναι η νέα επιτροπή συντονισμού που αναφέρεται στο άρθρο 2, για να βοηθά τη νέα αρχή στο έργο της. Πιθανότατα θα είναι εξίσου αποτελεσματική με τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού που ίδρυσε η Κυβέρνησή σας, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ήδη άλλες δύο γραμματείες με παραπλήσιες αρμοδιότητες. Είναι τέτοια η αποτελεσματικότητα της γραμματείας συντονισμού, ώστε να φέρνετε τροπολογίες την τελευταία στιγμή και να τις αποσύρετε ή να μην επιλέγετε να τις συζητήσετε, αντιλαμβανόμενοι τον κραυγαλέο παραλογισμό των πράξεών σας.

Σε ό,τι αφορά τις τροπολογίες και αφού όπως ανακοίνωσαν χθες στελέχη της συγκυβέρνησής σας δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο των 25 ευρώ για εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία, σας ζητούμε να κάνετε αποδεκτή την τροπολογία που κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος κ. Νότης Μαριάς, προκειμένου να καταργηθεί τυπικά και ουσιαστικά η διάταξη που υποχρεώνει τους Έλληνες να πληρώνουν χαράτσια όταν μπαίνουν σε ένα δημόσιο νοσοκομείο.

Εμπαίζετε τον ελληνικό λαό, ο οποίος είναι μάρτυρας των αδιαφανών συνθηκών που δημιουργείτε, όταν με το άρθρο 3 για παράδειγμα δίνετε αρμοδιότητες υπερεξουσίας στον εκάστοτε Υπουργό και αφαιρείτε τη συνταγματικά κατοχυρωμένη δυνατότητα του βουλευτικού Σώματος να ορίζει τα μέλη των αρχών, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το άρθρο 6, με τον κατασταλτικό έλεγχο των δαπανών μίας αρχής, δεν μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματικός έλεγχος στα οικονομικά της πεπραγμένα και να διασφαλιστούν διαφανείς αλλά και αδιάβλητες συνθήκες λειτουργίας της.

Το ίδιο, βέβαια, συμβαίνει και με το άρθρο 10, όπου προβλέπεται η πρόσληψη προσωπικού υπό τον κατασταλτικό έλεγχο του ΑΣΕΠ.

Γιατί όλα προβλέπονται εκ των υστέρων; Γιατί να μη γίνουν οι διαδικασίες εξ αρχής, όπως πρέπει, με αξιοκρατικά κριτήρια για όλους και χωρίς οποιοδήποτε παρεμβατισμό που αφήνει υπόνοιες για εύνοια υπέρ κομματικών παιδιών και διορισμούς «ημετέρων»; Είναι μια ακόμα απόδειξη της παντελούς απουσίας κοινωνικής ευαισθησίας και συνείδησης για το ρόλο τον οποίο θα έπρεπε να επιτελείτε. Διότι όταν έρχεστε και βάζετε σε κάθετους της Εγνατίας Οδού διόδια που θα κληθεί να πληρώσει ο άνεργος Μακεδόνας, μετά από όλα τα δεινά που έχετε προκαλέσει με την πολιτική σας στον κόσμο της βόρειας Ελλάδας και της δυτικής Μακεδονίας που υποφέρει και δεν μπορεί να ζεσταθεί σε συνθήκες παγετού, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν προασπίζεστε και δεν προάγετε το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.

Σας ενδιαφέρει προφανώς περισσότερο η ανεξέλεγκτη κερδοφορία των εργολάβων, των οποίων τα αιτήματα σπεύδετε κάθε φορά να ικανοποιείτε, μη αναλογιζόμενοι τις συνέπειες των πράξεών σας για τον φορολογούμενο πολίτη και φυσικά για το ελληνικό δημόσιο.

Σε κάθε ευκαιρία, υποθηκεύετε το παρόν αυτού του κράτους και το μέλλον των επόμενων γενεών, δωρίζοντας αφειδώς δημόσιο χρήμα με ανύπαρκτα διλήμματα του τύπου «ανάπτυξη ή τίποτα». Αναρωτιόμαστε, βέβαια, πώς θα έρθει η ανάπτυξη, όταν όλα τα έσοδα των έργων των αυτοκινητοδρόμων –και όχι μόνο- θα τα καρπώνονται οι μεγαλοεργολάβοι στους αιώνες των αιώνων.

Ως προς τα άρθρα 23 με 26 έχετε καταφέρει να ξεσηκώσετε τον τεχνικό κόσμο αυτής της χώρας, δημιουργώντας πλείστα ζητήματα και διαμάχες, αντί να επιλύετε και να ενώνετε.

Καταστήσατε το νομοσχέδιο της Αρχής Συντονισμού Πτήσεων νομοσχέδιο του ΤΕΕ και από το Βήμα της χθεσινής συνεδρίασης υπερασπιστήκατε και την πολιτική σας, αναφερόμενος επανειλημμένα με απαξιωτικά λόγια για τους συνδικαλιστές. Αναρωτιόμαστε, γιατί τόσο μένος απέναντι σε ανθρώπους που προέρχονται, ως επί το πλείστον, από το δικό σας πολιτικό χώρο.

Κάνατε επίθεση σε επαγγελματικούς συλλόγους που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ανάδειξη του ΤΕΕ σε ανώνυμη εταιρεία και κυρίαρχου, αν όχι απόλυτου, ρυθμιστή της αγοράς των δημοσίων και ιδιωτικών έργων κάθε είδους. Τους καλέσατε να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία, δήθεν συζήτησης, με προδιαγεγραμμένη και προαποφασισμένη κατάληξη από εσάς. Κι όλα αυτά, φυσικά, αφού προηγουμένως είχατε αποφασίσει, επίσης μόνος σας, ότι δεν ήταν απαραίτητη η γνώμη και η άποψη όλου αυτού του τεχνικού κόσμου και δεν είχατε προβεί σε καμμία διαβούλευση.

Μας είπατε, λοιπόν, χθες ότι τα άρθρα που προωθείτε προς ψήφιση και σχετίζονται με το ΤΕΕ είναι άρθρα για να πάει μπροστά το Τεχνικό Επιμελητήριο, σε μία νέα εποχή.

Έρχεται κατόπιν τούτου, ένας πολιτικός με μεγάλη κοινοβουλευτική εμπειρία, όπως είναι ο κ. Κακλαμάνης, και σας μιλάει για σκάνδαλο. Σας λέει ότι με τη συμπεριφορά σας και με τα λεγόμενά σας απαξιώνετε τους Βουλευτές, αφού ισχυριστήκατε ότι είμαστε άβουλα όντα που κατευθύνονται από μερικά άτομα που βρίσκονται έξω από την Αίθουσα, υπονοώντας τους συνδικαλιστές.

Εμείς θα σας συμβουλεύαμε, κύριε Υπουργέ, να ακούσετε όσους βρισκόμαστε εδώ μέσα, εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό. Όταν Βουλευτής της παράταξής σας χαρακτηρίζει σκάνδαλο τις διατάξεις που σχετίζονται με το ΤΕΕ, όταν πλήθος φορέων έχει αντιδράσει από την πρώτη στιγμή -και εσείς μας μιλάτε για μερικές διαταξούλες που όπως χαρακτηριστικά είπατε θα φέρουν το ΤΕΕ στη νέα εποχή, γιατί τώρα έχει διαλυθεί- τότε επιτρέψτε μας να σας ρωτήσουμε γιατί το αφήσατε να διαλυθεί, γιατί πάτε να το σώσετε με αυτόν τον τρόπο; Επίσης, σας ζητούμε να μας αποδείξετε βάσει οικονομικών στοιχείων ότι το ΤΕΕ έχει ζημιές.

Εμείς, πάντως, θα καταθέσουμε στα Πρακτικά τον απολογισμό της χρήσης 2012, που αποδεικνύει ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει πλεόνασμα.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ραχήλ Μακρή καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Οι διατάξεις για την εκχώρηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο ΤΕΕ είναι σκάνδαλο και ο τρόπος που εισάγονται, αποδεικνύει την αδιαλλαξία που η Κυβέρνησή σας επιδεικνύει, όταν έχει λάβει εντολές να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα.

Χθες, ο κ. Κακλαμάνης σας κάλεσε να βουτήξετε τη γλώσσα σας στο μυαλό σας πριν μιλήσετε. Μήπως θα έπρεπε να ακολουθήσετε τη συγκεκριμένη παρένθεση; Είναι σκάνδαλο το γεγονός ότι μετατρέπετε το θεσμικό σύμβουλο του κράτους σε επιχείρηση. Είναι σκάνδαλο ότι για άλλη μία φορά διχάζετε τον τεχνικό κόσμο της χώρας. Είναι σκάνδαλο ότι απαξιώνετε όσους αντιδρούν με τις αποφάσεις και με τον τρόπο που το κάνατε χθες.

Τι σημαίνει, λοιπόν, «αυτοί που είναι έξω»; Έχετε την εντύπωση ότι είστε πάνω και πέρα από τον ελληνικό λαό, γιατί κατέχετε απλά έναν υπουργικό θώκο; Έχετε την εντύπωση ότι οι πολίτες δεν έχουν δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους;

Σας ενημερώνουμε, λοιπόν, ότι οι υπόλοιποι σε αυτήν την Αίθουσα ακούμε την κοινωνία και μεταφέρουμε προς συζήτηση σε αυτήν εδώ την Αίθουσα τα αιτήματα που κρίνουμε δίκαια.

Αυτό, κύριε Υπουργέ, ονομάζεται «δημοκρατία». Έτσι λειτουργούν οι θεσμοί. Εάν σας ενοχλεί, κάντε μας τη χάρη και μην παραιτηθείτε βέβαια αλλά όσο κάθεστε στην Αίθουσα αυτή και την αντίθετη άποψη θα ακούτε και την κριτική θα δέχεστε αλλά και τα σκάνδαλα που επιχειρείτε να περάσετε θα αποκαλύπτονται.

Ο κύριος Πρόεδρος, σας είπε χθες ότι είναι ντροπή απ’ αυτό το Βήμα να χρησιμοποιείτε τόσες φορές –όσες άκουσαν όλοι οι Βουλευτές- τη φράση ότι αυτά που λέγονται εδώ, είναι αυτά που λένε αυτοί που είναι απ’ έξω. Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτε άλλο.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Σε εμένα το είπε; Δεν καταλαβαίνω.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Μας είπατε ότι ενδιαφέρεστε για το δημόσιο συμφέρον. Μας επιπλήξατε γιατί δεν ενδιαφερόμαστε για τη συνέχιση λειτουργίας του ΤΕΕ. Μας δηλώσατε ότι η στόχευσή σας είναι να δημιουργήσετε ένα επιμελητήριο του μέλλοντος. Και όλα αυτά στα πρότυπα του «invest in Greece». Δεν περιμέναμε μία τέτοια διολίσθηση από Έλληνα Υπουργό. Ειλικρινά, τι έχει κάνει ο συγκεκριμένος φορέας για τη χώρα;

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Κύριε Πρόεδρε, τελειώνω σε ένα λεπτό.

Πόσες ακριβώς επενδύσεις διασφάλισε; Μπορείτε να μας δώσετε ένα ακριβές νούμερο; Μήπως το μόνο που κάνει, είναι να οργανώνει τα αποτυχημένα ταξίδια του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό, δήθεν για προσέλκυση επενδύσεων; Θυμόμαστε όλοι το ταξίδι στην Κίνα που διασφάλισε κεφάλαια για τα κινέζικα ναυπηγεία, τη στιγμή που η ανεργία εξαθλιώνει τους Έλληνες ναυτεργάτες. Αυτοί είναι οι οργανισμοί πρότυπα; Το μεγαλύτερο σκάνδαλο μετά το ΤΑΙΠΕΔ;

Θα μου επιτρέψει ο κ. Κακλαμάνης να χρησιμοποιήσω τα λόγια του: «Κύριε Υπουργέ, οι διατάξεις αυτές είχαν δοθεί από μανδαρίνους του Υπουργείου σας που είναι στον πυρήνα της διοίκησης του ΤΕΕ».

Για όλους αυτούς τους λόγους, θα σας λέγαμε να σοβαρευτείτε επιτέλους και να μην ευτελίζετε τους θεσμούς, υιοθετώντας διατάξεις μανδαρίνων και κατηγορώντας όλους τους υπόλοιπους. Η αδιάλλακτη στάση δεν σας δικαιώνει και απλά αποκαλύπτει το σκάνδαλο. Για τελευταία φορά, σας ζητάμε να αποσύρετε τα επίμαχα άρθρα και να τα δουλέψετε μαζί με όλους τους σχετικούς φορείς. Μη διχάζετε με την αδιαλλαξία σας και ενώστε τους Έλληνες.

About Rachel Makri (3261 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: