Breaking News

Ραχήλ Μακρή στην ολομέλεια επί της αρχής του νομοσχεδίου για τον ΕΝΦΙΑ

Αθήνα, σήμερα στις 19 Δεκεμβρίου 2013, συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ.

Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, εκτός των οριζόντιων περικοπών, έχουν καταδικάσει την ελληνική κοινωνία και σε έκτακτα εισπρακτικά μέτρα. Ειδικά στην ακίνητη περιουσία, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις των κομμάτων σας και του πρώην εταίρου σας κ. Κουβέλη, το χαράτσι όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά αντίθετα μονιμοποιείται και από έκτακτη εισφορά μετατρέπεται σε μόνιμη φορολογική υποχρέωση.

Η νομοθετική σας πρωτοβουλία στρέφεται καθαρά πλέον ενάντια στην ελληνική κοινωνία. Φροντίζετε να επιβαρύνετε την ιδιωτική περιουσία με υπέρμετρους φόρους, δεν προσφέρετε λύσεις για τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυραίων συμπολιτών μας, στους οποίους η πολιτική σας εκμηδένισε το εισόδημα και παράλληλα επιτρέπετε την εκχώρηση των δικαιωμάτων είσπραξης αυτών των δανείων σε ξένα funds. Αποδεικνύετε ότι με την πολιτική σας, εκτός από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, στοχεύετε να μετατρέψετε τον Έλληνα από ιδιοκτήτη σε ενοικιαστή της ίδιας τους της περιουσίας.

Οι πρακτικές σας αποκαλύπτονται. Η επικοινωνιακή σας πολιτική δεν μπορεί να καλύψει πλέον τις πραγματικές σας προθέσεις. Τα ψέματα αποκαλύπτονται. Κατηγορείτε την Αντιπολίτευση ότι δεν θέλει τις επενδύσεις, αλλά εσείς εισάγετε αντιαναπτυξιακούς νόμους που καταδικάζουν στο μαρασμό ολόκληρους παραγωγικούς κλάδους.

Η επίθεση που κάνετε στην ιδιοκτησία δεν στρέφεται μόνο ενάντια στις αρχές του σύγχρονου αστικού κράτους, αλλά είναι και αντισυνταγματική, διότι επιβάλλεται βάσει των αντικειμενικών αξιών που δεν συνάδουν με τις εμπορικές, ενώ παράλληλα τα εισοδήματα του ελληνικού λαού έχουν μειωθεί δραματικά.

Εν ολίγοις, ο νέος φόρος επιβάλλεται, παρ’ όλο που δεν υφίσταται πλέον φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων πολιτών. Δεν προστατεύετε την πρώτη κατοικία και τη μικροϊδιοκτησία, ενώ επιβάλλετε μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τα μεσαίας αντικειμενικής αξίας ακίνητα σε σχέση με τα μεγαλύτερης αξίας και η έκπτωση φόρου αφορά ελάχιστες περιπτώσεις και δεν αρκεί.

Το μόνο που δεν φορολογήσατε μέχρι τώρα είναι τον αέρα και όπως φαίνεται, σύντομα θα το πράξετε και αυτό. Στην περίπτωση των σταβλικών εγκαταστάσεων και των παραπηγμάτων φαίνεται να κάνετε πίσω, γιατί θεωρήσατε ότι οι περισσότεροι θα προχωρούσαν σε κατεδάφιση των εγκαταστάσεων για να μην χρεωθούν υπέρογκα ποσά σε φορολόγηση.

Βάζετε τους πολίτες σε μία διαδικασία απαξίωσης της ίδιας τους της περιουσίας, ενώ χτυπάτε ανεπανόρθωτα την αγορά ακίνητης περιουσίας και την οικοδομική δραστηριότητα, αφού με την πολιτική σας αποθαρρύνετε τους πολίτες να προβούν σε οποιαδήποτε αγορά ή ανέγερση μιας κατοικίας ή κτιρίου.

Από τη στιγμή που η φορολογία και το κόστος της μεταβίβασης μαζί με τους φόρους που έχετε επιβάλει τόσα χρόνια, τους φόρους κληρονομιάς και τον επιπλέον φόρο που θα τους επιβάλλετε μετά από την ψήφιση του σημερινού νομοσχεδίου καθιστούν πλέον την ακίνητη περιουσία κατάρα. Εάν ένας πολίτης πλέον τυχαίνει να μην έχει εισόδημα, τότε είναι καταδικασμένος να χάσει την περιουσία του, αφού σε αυτή την περίπτωση οι όροι και οι κανόνες που επιβάλλετε για τις κατασχέσεις έχουν ληστρικό χαρακτήρα.

Επιβάλλετε φόρο στα ακίνητα που αποδίδουν στους ιδιοκτήτες τους, κάτι που είναι θεμιτό μέχρι ενός σημείου. Όμως, η επιβολή φόρων σε βοσκοτόπια αναξιοποίητα, σε εγκαταλελειμμένες και ημιτελείς οικοδομές και σε χώρους που δεν πρόκειται να χτιστούν ποτέ είναι άδικη. Επίσης, άδικη είναι και η επιβολή βαρύτατων φόρων στις αγροτικές κατοικίες.

Φορτώνετε τους πολίτες με υπέρμετρη φορολογία, με αντικειμενικές αξίες μη ανταποκρινόμενες στην πραγματικότητα, την ώρα που οι εμπορικές αξίες και οι χρήσεις των ακινήτων έχουν καταρρεύσει. Όπως βαδίζει η κατάσταση, οι αντικειμενικές αξίες θα ξεπεράσουν τις εμπορικές και εσείς ακόμη θα επιβάλλετε φόρους. Έως πότε;

Δίκαιος φόρος είναι αυτός που επιβάλλεται στο εισόδημα ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του φορολογουμένου. Από ένα αναξιοποίητο ακίνητο ή έκταση, πόσο δίκαιος μπορεί να είναι ένας φόρος και πόσο ηθικό είναι η Κυβέρνηση να φορολογεί τα πάντα αδιακρίτως; Με τον τρόπο σας καταδικάζετε όσους επένδυσαν στην Ελλάδα, στήριξαν την αγορά ακινήτων, αγόρασαν ελληνικά ακίνητα με τα λίγα εισοδήματά τους, ενώ την ίδια στιγμή επιβραβεύετε όσους έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, δεν φορολογήθηκαν και κάποια στιγμή θα επιστρέψουν, για να αρπάξουν την καμένη γη που θα έχετε αφήσει.

Καταδικάζετε όσους πίστεψαν ότι μπορούν να χτίσουν τα όνειρά τους στη χώρα μας, ενώ παραχωρείτε τις καλύτερες εκτάσεις στους Τούρκους επιχειρηματίες με ιδιαίτερα προνόμια.

Η πολιτική σας δεν οδηγεί πουθενά. Το ζητούμενο είναι να αναστήσουμε την νεκρή αγορά ακινήτων και να δοθεί πνοή ξανά στην οικοδομική δραστηριότητα.

Εσείς, με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων βάζετε ταφόπλακα σε κάθε επένδυση, στην αγροτιά, την κτηνοτροφία και την ύπαιθρο. Αναγκάζετε με τον τρόπο σας τους πολίτες να εκποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους.

Δεν είναι όμως, κύριοι, κτήμα σας και τσιφλίκι σας τα ακίνητα των πολιτών. Οι περισσότεροι τα απέκτησαν με κόπο και ιδρώτα. Ναι στη φορολόγηση, αλλά με μέτρο και σε αυτούς οι οποίοι κατέχουν μεγάλες ιδιοκτησίες, όχι στους μικροϊδιοκτήτες. Όπως κάνατε την γκάφα του αιώνα με την εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, χάσατε μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε έσοδα και οδηγήσατε τους πολίτες στην κατάψυξη, έτσι και με τον Φόρο Ακινήτων θα οδηγηθείτε σε ένα νέο φιάσκο. Μόνο που το λογαριασμό του φιάσκου σας για ακόμα μια φορά δεν θα το χρεωθείτε εσείς, αλλά οι πολίτες.

Βέβαια, η στάση σας δεν μας κάνει καμία εντύπωση, όταν υψηλόβαθμα στελέχη των κομμάτων σας προτρέπουν τους Έλληνες πολίτες να πουλήσουν ή καλύτερα να εκποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους προκειμένου να επιβιώσουν.

Τέλος, ενώ ζητάτε από τους πολίτες να υποστούν όλα τα ανώτερα ληστρικά μέτρα και να θυσιάσουν τα πάντα για να σώσουν τη χώρα, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν πληρώνει το χαράτσι που η Κυβέρνηση επιβάλλει. Τη στιγμή που χάνονται ζωές από τις αναθυμιάσεις μαγκαλιών, καθώς έχετε κόψει το ρεύμα σε αναρίθμητες φτωχές οικογένειες, τη στιγμή που οι πολίτες στερούν το γάλα από τα παιδιά τους για να πληρώσουν τους φόρους σας, τη στιγμή που εμπαίζετε την ελληνική κοινωνία ότι θα ενώσετε τις κομμένες παροχές, ενώ παράλληλα εφευρίσκεται πλήθος γραφειοκρατικών εμποδίων, εσείς οι ίδιοι, κύριοι, δεν πληρώνετε.

Σας έχω καταθέσει την με αριθμό 4161/493 ερώτηση αίτησης κατάθεσης εγγράφου της από 22/11/2013 στην οποία φαίνεται ότι χρωστάτε, κύριε Υπουργέ, 566.516 ευρώ στη ΔΕΗ. Μάλιστα, μέσα σε αυτό το ποσόν περιλαμβάνονται οι τέσσερις από τις πέντε δόσεις του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων.

Αλήθεια, κύριε Υπουργέ, γιατί δεν πληρώνετε; Μπορείτε να απαντήσετε στους Έλληνες πολίτες; Μήπως επειδή θέλετε να πουλήσετε τη ΔΕΗ επί «πινακίου φακής» και πιστεύετε πως ο νέος ιδιοκτήτης θα σας χαρίσει την οφειλή για τις καλές σας υπηρεσίες;

Οι Έλληνες πολίτες, αλλά και εγώ ως εκπρόσωπος τους, περιμένουμε με μεγάλη αγωνία να απαντήσετε σε αυτήν την ερώτησή μας.

Ευχαριστώ πολύ.

 

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: