Breaking News

Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το σχέδιο νόμου «Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις» (4η συνεδρίαση – β΄ ανάγνωση) | 19.12.2013

Στην Αθήνα, σήμερα, 19 Δεκεμβρίου 2013, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.25΄, συνήλθε σε συνεδρίαση, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης:

Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις» (4η συνεδρίαση – β΄ ανάγνωση).

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μιχαήλ Χρυσοχοΐδης, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, να ξεκινήσω με το άρθρο 16, διότι βρίσκονται, αυτή τη στιγμή,  έξω οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Έχουν πολύ άγχος για το όλο θέμα. Να πούμε ότι στην συνεδρίαση της 17ης Δεκεμβρίου μας είχατε πει ότι αποσύρατε το άρθρο 16 του παρόντος νομοσχεδίου με την δικαιολογία ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα κάνει διάταξη για να την φέρει στη Βουλή.

Ωστόσο από όσο βλέπουμε από το κείμενο που έχουμε μπροστά μας, το Γενικό Λογιστήριο μελέτησε το νομοσχέδιο και εξέδωσε την σχετική του έκθεση. Επομένως, θα θέλαμε να μας πείτε γιατί τελικά δεν έγιναν οι απαιτούμενες διορθώσεις στις συγκεκριμένες διατάξεις. Ακόμη ο Υπουργός Οικονομικών ο οποίος προΐσταται του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους συνυπογράφει το παρόν νομοσχέδιο. Επομένως, είναι ένα ερώτημα γιατί το αποσύρετε αυτή τη στιγμή. Ανακαλύψατε ξαφνικά ότι δεν είχαν γίνει οι απαιτούμενες διορθώσεις; Δεν το είχατε καταλάβει; Επιτέλους θα πρέπει να υπάρχει κάποια σοβαρότητα.

Το συγκεκριμένο άρθρο αφορά την υπερωριακή εργασία των εργαζομένων του Ο.Σ.Ε. και των θυγατρικών τους, μην παίζετε επιτέλους με τους εργαζόμενους. Η πρακτική καταθέτω και αποσύρω με σκοπό την κωλυσιεργία και την ψευδή καθησύχαση των πολιτών ανήκει στο παρελθόν, δεν θα πρέπει να καταφεύγετε σε τέτοιες λογικές εμείς παρακαλούμε αντί να αποσύρετε το συγκεκριμένο άρθρο να κάνετε τις οποιεσδήποτε νομοτεχνικές βελτιώσεις που σας προτείνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο υπάρχον, μέχρι να εισαχθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια. Επίσης, να συμπεριλάβετε και τις μετακινήσεις εκτός έδρας των εργαζομένων, όπως αυτοί ζητούν μέσω των ομοσπονδιών τους.

Μην ισχυριστείτε βέβαια ότι δεν προλαβαίνετε, διότι είναι μόνο ένα άρθρο. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια μόνον ως εμπαιγμός προς τους εργαζόμενους μπορεί να εκληφθεί. Στις τρείς προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής έγινε σαφές ότι η Κυβέρνησή σας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια αποδόμησης κάθε κρατικής οντότητας και καταστροφής των θεσμών που υποστηρίζουν την λειτουργία της ελληνικής κοινωνίας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από τα δύο βασικά σημεία του νομοσχεδίου. Την δημιουργία μιας ακόμη άχρηστης για τον Έλληνα πολίτη Αρχής και την μετατροπή ενός επιμελητηρίου σε ένα εν δυνάμει επιχειρηματία. Κατά την συνήθη πρακτική ανορθολογικής νομοθέτησης, διανθίζετε την ανωτέρω αποδόμηση με πλήθος άσχετων διατάξεων οι οποίες ούτε σχέση με το βασικό θέμα του νομοσχεδίου έχουν, ούτε έχουν περάσει βεβαίως από την διαδικασία της διαβούλευσης.

Ας δούμε αναλυτικότερα τι εισηγείσθε προς ψήφιση. Θέλετε να ιδρύσετε μια υπηρεσία που θα διαχειρίζεται μεταξύ άλλων τις χρονοθυρίδες, την δυνατότητα δηλαδή ενός εμπορικού αεροπλάνου να πετά μία συγκεκριμένη ώρα από έναν συγκεκριμένο χώρο. Όλοι γνωρίζουμε ότι η διαχείριση αυτή μπορεί να μεταφραστεί σε κέρδη ή ζημιές για τις αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας.

Όλοι θα έπρεπε να κατανοούμε, ότι το κράτος θα πρέπει να διαχειρίζεται με δίκαιο, αλλά και αμερόληπτο τρόπο την συγκεκριμένη δυνατότητα. Οι μόνοι που δεν μπορείτε να το κατανοήσετε είστε εσείς. Η αδυναμία σας αυτή αποδεικνύεται από τις αντιθέσεις που εμπεριέχονται στο κατατεθειμένο νομοσχέδιο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μορφής την νέας αρχής.

Στην Αιτιολογική Έκθεση αναφέρεται, ότι ο Φορέας δεν ανήκει στο Κράτος, ενώ στο άρθρο 1, διαψεύδετε τον ίδιο σας τον εαυτό, αναφέροντας ότι, τελικά, ανήκει στο Κράτος. Αντιλαμβανόμαστε, βέβαια, την αγωνία σας, να ιδρύσετε ένα ακόμη «μόρφωμα» διοικητικού πληθωρισμού, το οποίο υποτίθεται ότι θα επιβλέπει την αγορά. Βέβαια, είναι αστείο αυτή τη στιγμή να μιλάμε για αγορά. Για ποια αγορά; Αυτή που τα Κόμματα σας μετέτρεψαν σε ιδιωτικό μονοπώλιο με την αποδόμηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας; Προφανώς, και δεν σας ενδιαφέρει ούτε η αγορά, αλλά ούτε ο Έλληνας πολίτης.

Αυτό για το οποίο μεριμνάτε, είναι η εκτέλεση των εντολών που δέχεστε και το βόλεμα των κομματικών σας φίλων. Για τους λόγους αυτούς καταστρέφετε τις υφιστάμενες δικλείδες διαφάνειας και αξιοκρατίας, καθώς καταργείτε το διορισμό των μελών της Αρχής από τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής και τοποθετείτε τον Υπουργό, ως τον απόλυτο άρχοντα, για να επιλέξει, πιθανότατα, ανθρώπους από την αυλή του για τη σύσταση της εν λόγω Αρχής.

Σας τονίσαμε και στην κατ’ άρθρο συζήτηση, ότι η λογική πρόσληψης σε τέτοιες θέσεις, θα πρέπει να είναι μία και ενιαία και να περνάει από τις ίδιες διαδικασίες πρόσληψης μόνο μέσω ΑΣΕΠ, που διέπουν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτά τα περί κατασταλτικού ρόλου του ΑΣΕΠ είναι προφάσεις εν αμαρτίες. Αντί να καταστρέφετε, φροντίστε να βελτιώσετε τις υπάρχουσες δομές.

Ο Πρόεδρος της υφιστάμενης Αρχής Συντονισμού Πτήσεων, κ. Άγος, ανέφερε ορισμένα σημαντικά γεγονότα, από τα οποία, αντί να προκύπτει η ανάγκη μίας νέας Αρχής Συντονισμού, προκύπτει η έλλειψη πολιτικής βούλησης, για να δείτε τα χρόνια προβλήματα του Φορέα και να τα επιλύσετε. Χαρακτηριστικά σας τόνισε: «Το καινούργιο το οποίο θα κάνει η Αρχή Συντονισμού Πτήσεων σε σχέση με την παλαιότερη, δεν νομίζω ότι είναι τίποτα σημαντικό. Το σημαντικότερο απ’ όλα για μένα, είναι να παραδοθεί σωστά η Αρχή και επειδή δεν επανδρώθηκε πότε σωστά από το 2007, που ξεκίνησε να δουλεύει, γι’ αυτό και δεν παρήγαγε το απαιτούμενο έργο».

Εκ των ανωτέρω προκύπτει η ανάγκη αναζήτησης και απόδοσης ευθυνών για τις αστοχίες και δυστοκίες του συγκεκριμένου χώρου στις Κυβερνήσεις των Κομμάτων που σήμερα συγκυβερνούν και όχι στην Αρχή, η οποία, βέβαια, δεν προστατεύτηκε, ούτε βοηθήθηκε ποτέ από την πολιτική ηγεσία, ώστε να κάνει σωστά τη δουλειά της. Αφήστε, λοιπόν, τις νέες Αρχές και τις Επιτροπές επί Επιτροπών και βελτιώστε τις, ήδη, υπάρχουσες δομές, σταματώντας τους συνεχείς πειραματισμούς στο δημόσιο τομέα.

Για το δεύτερο μεγάλο ζήτημα, που τίθεται στα άρθρα 24 μέχρι 27, πριν αυτά αναρυθμιστούν με την κατάργηση του άρθρου 16, φανταζόμαστε να συνειδητοποιείτε, ότι έχετε προκαλέσει ένα, άνευ προηγουμένου, κλίμα ανασφάλειας τόσο στο τεχνικό, όσο και στο τεχνολογικό δυναμικό της χώρας. Αντί να προχωρήσετε σε δημόσια διαβούλευση με όλους τους φορείς, που είναι ικανοί να συνεισφέρουν στην αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου, που διέπει τα τεχνικά επαγγέλματα, φέρνετε τρία άρθρα σε ένα άσχετο νομοσχέδιο και βάζετε το Τεχνικό Επιμελητήριο απέναντι σε όλους τους άλλους φορείς.

Η πρακτική του διαιρεί και βασίλευε δεν γνωρίζει όριο εφαρμογής, βέβαια, από την Κυβέρνηση σας. Μετατρέπετε τα Επιμελητήρια σε επιχειρηματικούς φορείς, χωρίς να έχετε λύσει το γόρδιο δεσμό της αναγνώρισης του επαγγέλματος του Μηχανικού, ανανεώνοντας το υφιστάμενο, βέβαια, νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει από 1930. Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι η πρόθεσή σας να αποδομήσετε κάθε φορέα ελέγχου των δημοσίων έργων, για να αφήσετε ανεξέλεγκτους τους εργολάβους, σας οδηγεί στο να μετατρέψετε το Τ.Ε.Ε. σε επιχείρηση.

Δεν είναι δυνατόν, κ. Υπουργέ, το θεσμικό γνωμοδοτικό όργανο της Κυβέρνησης και γενικά του Κράτους, της Πολιτείας, να μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία, χάνοντας το δημόσιο χαρακτήρα του. Δεν μπορεί να εκχωρούνται οι αρμοδιότητες της εποπτείας και του ελέγχου της όλης κατασκευαστικής δραστηριότητας της χώρας, οι οποίες, βέβαια, σήμερα ασκούνται από υπηρεσίες του ΥΠΟΜΕΔΙ, όπως επισημαίνουν σε υπομνήματα και οι υπάλληλοι του Υπουργείου στο οποίο προΐσταστε.

Η Διοίκηση σας επισημαίνει, ότι η υλοποίηση των σχεδιαζόμενων στο παρόν νομοθέτημα θα έχει ως συνέπεια την απώλεια σημαντικών κρατικών πόρων. Σε σχετικό υπόμνημα διαπιστώνεται, ότι αντί να επιλύετε προβλήματα και διαστρεβλώσεις, καταφέρνετε να περιπλέξετε τη σημερινή κατάσταση με την αύξηση συναρμοδιοτήτων και επικαλύψεων αρμοδιότητας. Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο απόσπασμα για την προώθηση των αναφερόμενων θεμάτων. «Θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες Ανώνυμες Εταιρείες, τη στιγμή που, ήδη, υπάρχει ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός δημόσιων εταιρειών και η Κυβέρνηση προσπαθεί να περιστείλει τον αριθμό αυτόν».

Αντί, λοιπόν, να οξύνετε τα προβλήματα, φροντίστε να ενδιαφερθείτε για μία ενιαία επιστημονική έκφραση όλων των πτυχιούχων Μηχανικών. Για να το επιτύχετε αυτό, θα μπορούσατε να προωθήσετε τη σύσταση μίας Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής για όλα τα επιστημονικά και τεχνικά επαγγέλματα, ή να προχωρήσετε βάσει της ευρωπαϊκής πρακτικής στην επιμελητηριακή οργάνωση των υφιστάμενων φορέων των τεχνικών επιστημόνων, οι οποίοι δεν είναι μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Λύστε πρώτα τα υφιστάμενα προβλήματα, ενώνοντας και όχι διαιρώντας τον κλάδο και μετά φροντίστε για την επιχειρηματική του δραστηριότητα σε επίπεδο επιμελητηρίου.

Θα έπρεπε να αντιλαμβάνεστε και εσείς, ότι αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με μία υπεύθυνη και συγκροτημένη πολιτική σε ξεχωριστό νομοσχέδιο και όχι με το πρόχειρο βιαστικό και μονομερή τρόπο που επιχειρείτε στο παρόν νομοσχέδιο.

Ως προς τις λοιπές διατάξεις, θα σταθούμε μόνο στο άρθρο για τις εισροές- εκροές. Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» έχουμε τονίσει επανειλημμένα, ότι το πρόβλημα απαιτεί μία γενναία και, ταυτόχρονα, απλή λύση με την εγκατάσταση συστήματος εισροών- εκροών σε όλη την αλυσίδα διακίνησης του αργού πετρελαίου, από την πρώτη σταγόνα που εισάγεται στη χώρα μας μέχρι και την τελευταία στον τελικό καταναλωτή. Δεν θα σταματήσουμε να σας το επαναλαμβάνουμε, μέχρι να το καταλάβετε και να το εφαρμόσετε, παρά τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σας σε αυτό το μείζον ζήτημα και παρά τους απαράδεκτους χειρισμούς σας με ασπιρίνες για τον πονόδοντο, τύπου εξίσωσης φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης με τα τραγικά αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε και τους θανάτους πολιτών.

Θα κλείσουμε, αναφέροντας ένα ιδιαίτερο παράδειγμα κακής νομοθέτησης. Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου αναλύεται η οικονομική ωφέλεια του δημοσίου, και συγκεκριμένα στη σελίδα 87, μας λέτε ότι περιμένετε τα μέλη της αρχής να παρανομήσουν ή να βρουν μια εργασία που δεν συμβιβάζεται με τις υποχρεώσεις τους για να εξοικονομήσετε χρήματα για το κράτος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους σας καλούμε να αποσύρετε το νομοσχέδιο. Να το επεξεργαστείτε με σοβαρότητα, να το διαβουλευτείτε στο σύνολό του και ύστερα να το εισάγετε για συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σας ευχαριστώ.

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: