Breaking News

Ερώτηση της βουλευτή Ραχήλ Μακρή για το αν ευνοείται ή όχι ο μεγαλοεργολάβος καναλάρχης από τον Υφυπουργό ανάπτυξης και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί

parliament_logo
ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ Βουλευτής Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Υπεύθυνη Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

 

ΕΡΩΤΗΣΗ – ΑΚΕ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας , Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Στις 27 Αυγούστου 2013 είχε κατατεθεί από την τομεάρχη Ανάπτυξης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Βουλευτή Ν. Κοζάνης, κα Ραχήλ Μακρή η με αριθμ. Πρωτ. 933/130 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (Δείτε την ερώτηση εδώ:http://wp.me/p53plE-2o2) προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με θέμα: «Έργα και ημέρες της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων. Τι έγινε με την κάθαρση που υποσχέθηκε ο πρώην Υπουργός;»

Στην ανωτέρω ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μηταράκης είχε διαβιβάσει το με αριθμ. πρωτ. 40460/20-9-2013 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα κ. Σελεκού στο οποίο αναφέρεται ότι:

«Η διασφάλιση της ορθής τήρησης των διαδικασιών έγκρισης και ελέγχου των αιτήσεων ένταξης επενδυτικών σχεδίων στα κίνητρα των αναπτυξιακών νόμων αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων. Τα επενδυτικό σχέδια, έχοντας αξιολογηθεί προκειμένου να υπαχθούν στους επενδυτικούς νόμους, ελέγχονται συστηματικά, τόσο κατά την διαδικασία υλοποίησής τους, όσο και κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής λειτουργίας τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η αξιολόγηση των υποβαλλόμενων προς ένταξη στα κίνητρα των επενδυτικών νόμων επενδυτικών σχεδίων, διέπεται από τις διατάξεις του εκάστοτε ισχύοντος επενδυτικού νόμου, καθώς και τις, κατ’ εξουσιοδότησή τους, εκδοθείσες σχετικές κανονιστικές αποφάσεις που αφορούν στον καθορισμό των συνυποβαλλόμενων δικαιολογητικών, στον καθορισμό των ενισχυόμενων δαπανών, στη βαθμολογία και τον τρόπο εφαρμογής των κριτηρίων υπαγωγής κτλ.

Με στόχο τη χρηστή και ορθολογική διαχείριση των καθεστώτων κρατικών ενισχύσεων, η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης, προβαίνει σε συστηματικούς ελέγχους των επενδυτικών σχεδίων που έχουν εναχθεί στα κίνητρα των αναπτυξιακών νόμων.»

Την ίδια μέρα (20-9-2013) που ο κ. Μηταράκης διαβίβαζε την ως άνω απάντηση, υπέγραφε και την με αριθμ. πρωτ. 40723/ΥΠΕ/5/01879/Ε/Ν.3299/2004/20-09-2013 απόφαση με την οποία ενέκρινε την υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.3299/04 της επιχείρησης «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ», με δ.τ. «ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε.», για την ενίσχυση επένδυσής της με το κίνητρο της επιχορήγησης που αναφέρεται στην κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 40MW,

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση το ποσοστό της επιχορήγησης ανέρχεται σε 40,00% επί του κόστους της επιχορηγούμενης επένδυσης, δηλαδή ποσό επιχορήγησης δέκα εννέα εκατομμυρίων εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ (19.150.000,00 €).

Στην αναρτητέα στο διαδίκτυο περίληψη (ΑΔΑ: ΒΛΓΨΦ- ΥΜ8) αναφέρεται ότι με την επένδυση θα δημιουργηθεί 1 νέα θέση εργασίας που αντιστοιχούν σε 0,3 ΕΜΕ.

Επίσης σύμφωνα με δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου στην ιστοσελίδα: «Το κουτί της Πανδώρας» (http://www.koutipandoras.gr/article/101762/edosan-19-ekat-epihorigisi-ston-mpompola-mono-gia-mia-thesi-ergasias) η συγκεκριμένη εταιρία ανήκει στον κ. Μπόμπολα. Το δημοσίευμα ακόμα υπογραμμίζει:

«Δεν είναι η πρώτη φορά

Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά, και πιθανότατα ούτε η τελευταία, που οι επιχειρήσεις του Γιώργου Μπόμπολα, ενισχύονται κατ’ αυτόν τον τρόπο, με χρήματα είτε του ελληνικού λαού, είτε της Ευρώπης.

Μόλις πριν από λίγους μήνες το koutipandoras.gr είχε αναδείξει το θέμα του ανοίγματος θέσεων εργασίας, αναφορικά με τις εταιρίες συμφερόντων Μπόμπολα, «Ελληνικός Χρυσός» και «ΑΚΤΩΡ». Όπως προέκυπτε από το ρεπορτάζ και από επίσημα στοιχεία που το υπουργείο Εργασίας έδινε στη δημοσιότητα, οι εταιρίες του Μπόμπολα ευνοούνταν από το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων. Αυτό βεβαίως δεν ήταν μεμπτό.

Εκείνο όμως που είχε ιδιαίτερη σημασία, είναι ότι από το πρόγραμμα «Κατάρτιση με επιχορήγηση ανέργων στον τομέα Β΄ της οικονομίας με υποχρεωτική απασχόληση», το οποίο αφορούσε 4.638 ανέργους τεχνίτες και διπλωματούχους μηχανικούς του μεταλλευτικού κλάδου, οι δύο εταιρίες του Μπόμπολα θα απορροφούσαν για πρακτική άσκηση, συνολικά 4.300, οι οποίοι θα εργάζονταν για λογαριασμό τους, χωρίς εκείνες να βάζουν το χέρι στην τσέπη, αφού το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Από αυτούς θα προσλαμβάνονταν στις δύο εταιρίες για διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών περίπου 1.300. Και αυτοί θα πληρώνονταν με χρήματα του προγράμματος, τα οποία είναι ευγενική χορηγία της Ε.Ε. και των ελλήνων φορολογούμενων. Σημειωτέον, ότι άλλες τρεις εταιρίες, οι οποίες συμμετείχαν στο πρόγραμμα θα απολάμβαναν των υπηρεσιών των περισσευούμενων 338 ανέργων.»

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Υφίσταται ενίσχυση ύψους 19 εκ ευρώ για να διασφαλιστεί 1 θέση εργασίας;
  2. Με ποια κριτήρια εγκρίθηκε η επιχορήγηση της συγκεκριμένης επένδυσης;
  3. Με ποιον ακριβώς τρόπο διασφαλίστηκε η ορθή τήρηση των διαδικασιών έγκρισης και ελέγχου των αιτήσεων ένταξης επενδυτικών σχεδίων, που αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων, σύμφωνα με το έγγραφο του κ. Μηταράκη, όταν την ίδια μέρα ο ίδιος επιχορηγεί με 19 εκ επιχείρηση για να διασφαλίσει 1 θέση εργασίας;
  4. Ποιές διατάξεις του ισχύοντος επενδυτικού νόμου επιτρέπουν την έγκριση ενός τέτοιου επενδυτικού σχεδίου σε κίνητρο επιχορήγησης του 40% της επένδυσης εαν η μόνη απολαβή για το κοινωνικό σύνολο είναι 1 θέση εργασίας;
  5. Πως διασφαλίζεται η χρηστή και ορθολογική διαχείριση των καθεστώτων κρατικών ενισχύσεων από την Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων και τους πολιτικούς της προϊσταμένους όταν εκδίδονται τέτοιες αποφάσεις;
  6. Αληθεύουν τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα;
  7. Ενισχύονται οι επιχειρήσεις του Γιώργου Μπόμπολα με χρήματα του ελληνικού λαού, ή και της Ευρώπης Ένωσης, όπως αναφέρει το δημοσίευμα;
  8. Αληθεύει ότι από το πρόγραμμα «Κατάρτιση με επιχορήγηση ανέργων στον τομέα Β΄ της οικονομίας με υποχρεωτική απασχόληση», το οποίο αφορούσε 4.638 ανέργους τεχνίτες και διπλωματούχους μηχανικούς του μεταλλευτικού κλάδου, οι δύο εταιρίες του Μπόμπολα θα απορροφούσαν για πρακτική άσκηση, συνολικά 4.300, οι οποίοι θα εργάζονταν για λογαριασμό τους, χωρίς εκείνες να βάζουν το χέρι στην τσέπη, αφού το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Από αυτούς θα προσλαμβάνονταν στις δύο εταιρίες για διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών περίπου 1.300. Και αυτοί θα πληρώνονταν με χρήματα του προγράμματος, τα οποία είναι ευγενική χορηγία της Ε.Ε. και των ελλήνων φορολογούμενων. Σημειωτέον, ότι άλλες τρεις εταιρίες, οι οποίες συμμετείχαν στο πρόγραμμα θα απολάμβαναν των υπηρεσιών των περισσευούμενων 338 ανέργων;
  9. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να πατάξει την ανεργία με την επιχορήγηση 19 εκ ευρώ για κάθε θέση εργασίας που δημιουργείται ή το συγκεκριμένο κίνητρο δίδεται μόνο στις εταιρίας του κ. Μπόμπολα;

Επίσης ζητείται η κατάθεση στην Εθνική αντιπροσωπεία όλων των απαιτούμενων εγγράφων που τεκμηριώνουν τις απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα.

 

Αθήνα, 16/12/2013

Η ερωτώσα Βουλευτής,

Μακρή Ραχήλ

 

Παρατίθεται η απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Document-page-001

Δείτε το Δελτίο Τύπου εδώ: http://wp.me/p53plE-e8

About Rachel Makri (3214 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: