Breaking News

Ραχήλ Μακρή στην ολομέλεια επί της αρχής του σχεδίου νόμου: «Κύρωση Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της TRANS ADRIATIC PIPELINE AG (TAP)»

3 Δεκεμβρίου 2013

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ «TRANSADRIATICPIPELINE» TAP

Ραχήλ Μακρή: «Με βεγγαλικά και φανφάρες η ελληνική κυβέρνηση βαφτίζει επιτυχία το τίποτα»

Για άλλη μια φορά, η Συγκυβέρνηση, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και παραπληροφορεί τον Ελληνικό Λαό. Κατά  την εισήγηση του νομοσχεδίου κύρωσης της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, οι υπουργοί του κου Σαμαρά υποστήριξαν ότι εισάγουν την χώρα στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και κάλεσαν το Κοινοβούλιο να συμφωνήσει μαζί τους σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα.

Ξεχνούν όμως να αναφέρουν ότι σημασία έχει να διασφαλίζονται επικερδείς όροι σε μια συμφωνία και όχι απλά να υπογράφουν την δέσμευση της Ελλάδας με προϋποθέσεις που μόνο την ελληνική κοινωνία δεν εξυπηρετούν. Η ελληνική κυβέρνηση με την παρούσα κύρωση δεν διασφαλίζει το μέλλον των επόμενων γενεών όπως κάνει η Τουρκία ή το Μαυροβούνιο. Αντίθετα, η μόνη της μέριμνα είναι το ξεπούλημα των κόπων των προηγούμενων γενεών χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

Οι κυβερνώντες δεν μπόρεσαν να δώσουν καμία πειστική απάντηση στα ιδιαίτερα σημαντικά και λεπτά ζητήματα που τέθηκαν από την ειδική αγορήτρια των ΑΝΕΛ, βουλευτή Ν. Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρή σχετικά με την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την εξασφάλιση των όρων και των προϋποθέσεων που θα δημιουργήσουν οικονομικά οφέλη για την Ελληνική Κοινωνία.

Ενδεικτικά, στο ερώτημα, γιατί δεν ακολουθήθηκε η διεθνής εμπειρία και πρακτική, όπως συνέβη στην περίπτωση της Τουρκίας, με τον αντίστοιχο αγωγό TANAP, o κύριος Υπουργός αρκέστηκε να καταθέσει μια επιστολή του Ιουνίου του 2013 των μετόχων της κοινοπραξίας προς την κυβέρνηση στην οποία παραχωρείται η δυνατότητα αγοράς του 5% του αγωγού, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του.

Κομπάζει ο κος Υπουργός για το τίποτα. Αδυνατεί να κατανοήσει ότι σημασία δεν έχει να λάβει το 5% κατόπιν εορτής καθώς δεν έχει λόγο στις κρίσιμες αποφάσεις για την κατασκευή του αγωγού, την επιλογή της ακριβούς διέλευσης και την αξιοποίηση του ελληνικού  εργατικού δυναμικού.

Η πρακτική της Συγκυβέρνησης, η οποία με βεγγαλικά και φανφάρες βαφτίζει επιτυχία το τίποτα έχει πλέον αποκαλυφθεί και δεν γίνεται ανεκτή από τον Ελληνικό Λαό.

Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή

Βουλής 4,10562 Αθήνα,Τηλ.:210 3706331, Φάξ,:210 3706531

25ης Μαρτίου 36. 50200 Πτολεμαΐδα, Τηλ.:2463020841,Φάξ.: 2463020842

rachil.makri@parliament.gr

 

Ακολουθούν τα πρακτικά και το βίντεο από την τοποθέτηση της κας Μακρή.

Αθήνα, σήμερα στις 2 Δεκεμβρίου 2013, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.04΄ συνήλθε στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ε΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝH ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Κύρωση Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της TRANS ADRIATIC PIPELINE AG».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια Ανεξάρτητων Ελλήνων) : Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η Συγκυβέρνηση με την κύρωση της παρούσας Συμφωνίας για μία ακόμα φορά επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και να παραπληροφορήσει τόσο το Κοινοβούλιο όσο και ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Πιο συγκεκριμένα, ευαγγελίζεστε ότι δεν θα πληρώσει η χώρα το κόστος κατασκευής του αγωγού. Δεν έχετε, όμως, τη στοιχειώδη λογική και οικονομική πρόνοια, για να κατανοήσετε ότι σε ένα τόσο μεγάλο έργο υποδομής οι συμμετέχοντες πρέπει να υπολογίζουν τους πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες και όχι να εγκλωβίζονται σε λογικές άσπρου-μαύρου.

Όπως γνωρίζετε, με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο ο κάτοχος της υποδομής ενός έργου αφ’ ενός λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις, αφ’ ετέρου απολαμβάνει τα οικονομικά οφέλη.

Δεν σας ζητάμε να αναλάβετε εξ ολοκλήρου το κόστος κατασκευής του αγωγού. Σας ζητάμε να ακολουθήσετε τη διεθνή εμπειρία και πρακτική και να πράξετε όπως η Τουρκία, η οποία συμμετέχει με 20% στην κατασκευή του αντίστοιχου αγωγού TANAP που διασχίζει το έδαφός της.

Οι γείτονές μας, ακόμα και με αυτό το μικρό ποσοστό συμμετοχής, έχουν εξασφαλίσει το πλεονέκτημα της καθιέρωσης της γνώμης τους ως βαρύνουσας σημασίας σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τον αγωγό, όπως η χάραξη της πορείας του, η επιλογή του εργατικού δυναμικού και οι εν γένει όροι και προϋποθέσεις του έργου.

Με αυτόν τον τρόπο οι Τούρκοι αποπληρώνουν την αρχική επένδυση της χώρας τους και δημιουργούν κέρδη για τις επόμενες γενιές.

Η Συγκυβέρνησή σας όχι μόνο τις επόμενες γενιές των Ελλήνων δεν σκέφτεται, αλλά έχει ως φαίνεται μόνη της μέριμνα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που μας άφησαν οι προηγούμενες γενεές.

Δεν διδαχτήκατε ακόμα και από την Κυβέρνηση του δικού σας πολιτικού χώρου, που το 2007 είχε εξασφαλίσει την εκχώρηση του 50% της κυριότητας του ITGI για λογαριασμό των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, την οποία ξεπουλήσατε για 400 εκατομμύρια ευρώ τη στιγμή που διέθετε ένα δισεκατομμύριο ευρώ ενεργητικό.

Ξεπουλήσατε τη ΔΕΣΦΑ, ενώ έχετε ακόμα ενεργές δεσμεύσεις πιθανής δανειακής χρηματοδότησης άνω των 290 εκατομμυρίων ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι Αζέροι που έχουν τον αγωγό και έχουν αγοράσει και τη ΔΕΣΦΑ εάν δεν πληρώσουν τα δάνεια, θα τα επιβαρυνθεί ο ελληνικός λαός, μιας και μεριμνήσατε «μεγαλόψυχα» –όπως πάντα- τα παραπάνω δάνεια να τα εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο.

Ουσιαστικά, λοιπόν, το τίμημα πώλησης θα είναι κάτι παρακάτω από ψίχουλα, σε ένα ακόμα ολέθριο για τα ελληνικά συμφέροντα success story, όπως αρέσκεστε να λέτε, βαφτίζοντας επιτυχία τις αποικιοκρατικού χαρακτήρα συμφωνίες που κλείνετε με τα μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια καθ’ υπόδειξιν των τροϊκανών εντολέων σας.

Αφού δεν έχετε σκεφτεί όλα τα παραπάνω, πώς να σκεφτείτε, λοιπόν, ότι η Ελλάδα μπορεί να συναποφασίζει για τον TAP, όταν η ελβετική κοινοπραξία κατέχει το 100% της κυριότητας και εκμετάλλευσης της επένδυσης και όπως είναι λογικό θα αποφασίζει εν λευκώ για όλα τα σημαντικά θέματα;

Δεν είστε ικανοί να διδαχθείτε ούτε καν από το Μαυροβούνιο, το οποίο για το παρακλάδι του TAP ξοδεύει 100 εκατομμύρια ευρώ, λαμβάνοντας πίσω τα ογδόντα εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κερδίζοντας 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα τέλη διέλευσης. Όταν το Μαυροβούνιο, το οποίο δεν είναι καν κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταφέρνει να εξασφαλίσει τέτοιους όρους, κατανοούμε όλοι τη δυνατότητα, αλλά και το επίπεδο διαπραγμάτευσης που επιδεικνύει η Συγκυβέρνησή σας με τους υποτιθέμενους εταίρους σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τα εργασιακά μάς απαντήσατε γενικόλογα ότι θα γίνει ό,τι προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία. Υποθέτουμε βέβαια ότι γνωρίζετε την ελληνική  εργασιακή πραγματικότητα και εάν δεν την γνωρίζετε θα σας την αναλύσουμε εμείς: εκμετάλλευση εργαζομένων από εργολάβους, όπως θα ίσχυε στα ορυχεία, υπενοικιάσεις και άλλες παράτυπες μέθοδοι που τους αναγκάζουν να δουλεύουν σε συνθήκες Μεσαίωνα με αμοιβές Κίνας.

Δεν πιστεύουμε ότι το αμφισβητείτε αυτό, αλλά θα θέλαμε μία πειστικότερη απάντηση για το ζήτημα της διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων που θα κληθούν -εάν βέβαια ποτέ κληθούν και δεν προτιμηθούν υπάλληλοι επιλογής της ιδιοκτήτριας εταιρείας- να συμμετάσχουν στην κατασκευή του αγωγού, ειδικά των μαστιζόμενων από την ανεργία νέων που διαμένουν στις περιοχές διέλευσης του αγωγού, όπως είναι οι νομοί Φλώρινας, Καστοριάς και Κοζάνης, αλλά και άλλοι, αφού ο αγωγός θα διέρχεται από δεκατρείς νομούς της χώρας.

Εξάλλου, στο παρελθόν έχετε δηλώσει υπέρμαχοι των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Μήπως αυτές προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε; Μήπως προτίθεστε να τις χρησιμοποιήσετε σε συνδυασμό με παραχωρήσεις σε εργολάβους των εργασιών κατασκευής χωρίς ούτε έναν Έλληνα εργάτη;

 Μην κρύβεστε πίσω από την εργασιακή νομοθεσία την οποία εσείς οι ίδιοι έχετε αποδομήσει και ουσιαστικά καταστρέψει.

Ο αγωγός όπως υλοποιείται βάσει των όσων έχετε καταθέσει, κύριε Υπουργέ, στη Βουλή όχι μόνο δεν συνεισφέρει στην ανάπτυξη που εσείς υποστηρίζετε ότι θα φέρει, αλλά θα ζημιώσει και ανεπανόρθωτα παραγωγικές δομές της χώρας.

Όπως προκύπτει από το από 14-10-2013 έγγραφο του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας με θέμα «Θέσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας-Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας για τη διέλευση του αγωγού TAP από την ελληνική επικράτεια», το ίδιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με έγγραφό του κάνει λόγο για πολλές περιοχές από τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός οι οποίες αποτελούν ζωτικές ζώνες γεωργικού πλούτου, όπως ο κάμπος της Χρυσούπολης και της Νέας Καρβάλης Καβάλας.

Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μία αποτίμηση για τη ζημία από τη νέκρωση αυτών των παραγωγικών περιοχών που συνεισφέρουν στην ελληνική γεωργία; Πώς θα αναπληρωθεί η ζημιά σε αυτές τις περιπτώσεις για την ελληνική παραγωγική γη; Προχωρήσατε σε διαβούλευση με αρμόδιους επιστημονικούς φορείς εν τέλει πριν προχωρήσετε στην κύρωση της συμφωνίας για τον αγωγό; Όχι βέβαια. Σίγουρα όχι.

Εν κατακλείδι, θα θέλαμε να δικαιολογήσετε την όποια στο έσοδο από την απαλλαγή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στην κοινοπραξία του TAP, επειδή είπατε ότι είναι μικρό και ότι απαλλάσσετε τις πολυεθνικές από οποιαδήποτε υποχρέωση πληρωμής. Οφείλετε βέβαια να δικαιολογήσετε αυτή σας την απόφαση τη στιγμή που κατάσχετε τα χρήματα από τους λογαριασμούς των Ελλήνων πολιτών και ετοιμάζεστε να κάνετε πλιάτσικο στα ακίνητά τους για πολύ μικρότερες ιδιοκτησίες και οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο.

Στη συνεδρίαση της 9ης Απριλίου του 2013 στη συζήτηση επί της αρχής των άρθρων για την κύρωση της συμφωνίας με την Αλβανία και την Ιταλία για τον «TAP» σας είχαμε επισημάνει ότι ψηφίζαμε θετικά, καθώς ο αγωγός «TAP» αποτελούσε, μετά από τα φιάσκα των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο ενεργειακής διπλωματίας, την τελευταία ευκαιρία που είχε η χώρα μας, ώστε να καταστεί στρατηγικός κόμβος διέλευσης φυσικού αερίου και σας τονίσαμε ότι περιμέναμε να πάτε και να διαπραγματευτείτε υπό συμφέροντες όρους για τη χώρα μας.

Ωστόσο σήμερα αποδεικνύεται η αδυναμία των πολιτικών και διαπραγματευτικών επιλογών σας. Η άγνοια είναι επικίνδυνη όταν επιδεικνύεται από κατόχους θεσμικών και υπεύθυνων θέσεων. Πιο επικίνδυνη όμως και σίγουρα ασυγχώρητη είναι η αδιαφορία που επιδεικνύετε για τα ζητήματα που σας υποδεικνύουμε για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Καθήκον μας λοιπόν αποτελεί η ενημέρωση του ελληνικού λαού και η ακύρωση όποιας συμφωνίας –και κλείνω, κύριε Πρόεδρε- δεν υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των συμπολιτών μας.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ανταποκρινόμενοι σε αυτό το καθήκον δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε αποικιοκρατικού τύπου συμφωνίες σαν τη συγκεκριμένη που εισάγεται για κύρωση. Γι’ αυτό το λόγο και καταψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο. Ευχαριστώ.

 

About Rachel Makri (3254 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: