Breaking News

Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το σχέδιο νόμου: «Κύρωση Συμφωνίας Φιλοξενούσας χώρας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της TRANS ADRIATIC PIPELINE A.G. (TAP)» | 27.11.2013

Στην Αθήνα, σήμερα, 27 Νοεμβρίου 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 15.40΄, συνήλθε σε συνεδρίαση, στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Κύρωση Συμφωνίας Φιλοξενούσας χώρας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της TRANS ADRIATIC PIPELINE A.G.».

Στη συνεδρίαση παρέστη oκ. Ιωάννης Μανιάτης, Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ξεκινάμε την συνεδρίαση της Επιτροπής, όπου σήμερα ως θέμα ημερήσιας διάταξης έχουμε την Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Κύρωση Συμφωνίας Φιλοξενούσας χώρας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της TRANS ADRIATIC PIPELINE A.G.». Όπως όλοι ξέρετε συζητάμε ένα πολύ σοβαρό θέμα, ένα θέμα το οποίο χαρακτηρίζεται δικαίως ως εθνική επιτυχία, αφού η χώρα μας αποβλέπει πολλά απ’ αυτή την επιλογή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Στη συνεδρίαση της 9ης Απριλίου 2013, στη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, επί των άρθρων και το σύνολο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Αλβανίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας αναφορικά με τον Αγωγό Φυσικού Αερίου «The Trans Adriatic Pipeline Project», είχαμε υπερψηφίσει, γιατί όπως σας είχαμε πει τότε αποτελούσε την τελευταία ευκαιρία για τη χώρα να καταστεί κόμβος διέλευσης φυσικού αερίου.

Κατά την τοποθέτησή μου τότε στην Ολομέλεια σας είχα τονίσει ότι υπερψηφίζουμε υπό την προϋπόθεση να προβείτε σε εκείνους τους χειρισμούς για μια συμφωνία υπό συμφέροντες όρους για τη χώρα, παρ’ όλο που υπάρχει πικρή εμπειρία από χειρισμούς προηγούμενων κυβερνήσεων.

Σήμερα είμαστε εδώ για να θέσουμε μια σειρά από φλέγοντα ερωτήματα, τα οποία θέτουν την εμπιστοσύνη που σας δείξαμε πριν από λίγους μήνες, εν αμφιβόλω.

Συγκεκριμένα το πρώτο και μείζον δεν είναι άλλο από τα περιβόητα έσοδα που θα λάβει το Ελληνικό Κράτος από τη δημιουργία του αγωγού. Μας παρουσιάσατε διογκωμένα νούμερα ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας 17 με 18 δισεκατομμύρια ευρώ και μάλιστα σε βάθος 54 ετών.

Όπως αναφέρει η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στη σελίδα 197, το ετήσιο έσοδο για την τετραετία 2015-2018 από φόρο εισοδήματος ανέρχεται στις 390.000 €. Άρα, 4 επί 390.000, μας κάνει 1.560.000 €. Για την περίοδο δε 2019-2042 το ετήσιο έσοδο προϋπολογίζεται σε 15.600.000 € -24 έτη επί 15,6- δηλαδή 374.400.000 €. Σύνολο για διάρκεια 28 ετών 2015-2042, είναι τα περίπου 376 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρεται, βέβαια στη σύμβαση, στην δεκαπενταετία μέχρι το 2029 θα υπάρχουν έσοδα από το ελληνικό δημόσιο της τάξης των 320 εκατ.. Εμείς πάντως από την οικονομική ανάλυση στην οποία έχουμε προβεί, υπολογίζουμε ότι τα έσοδα ανέρχονται στα 173 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

Ως προς το κομμάτι των ενδεχόμενων δαπανών που βαρύνουν το ελληνικό δημόσιο για τις οποίες δεν δίνεται καμία διευκρίνιση και που παρουσιάζονται στις σελίδες 196 με 197 της Έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και στη σελίδα 198 και 199 της ειδικής έκθεσης του άρθρου 75 παράγραφος 3 του Συντάγματος, θα θέλαμε να μας εξηγήσετε τι προϋπολογισμό δίνετε γι’ αυτές και ποιο τέλος πάντων θα είναι το τελικό όφελος το οποίο θα προκύπτει για το ελληνικό δημόσιο.

Τελικώς είναι αυτό το ποσό το μοναδικό ποσό το οποίο θα επωφεληθεί το Ελληνικό Κράτος;

Ακόμη και αν είναι, πράγμα, το οποίο δεν τεκμηριώνεται οικονομικά, κατά την άποψή μας, πώς είναι δυνατό να πανηγυρίζετε ολόκληρη κυβέρνηση για τα ψίχουλα, τα οποία θα πάρει η χώρα χαρίζοντας οικόπεδα, αλλά και φόρους στην ελβετική κοινοπραξία του έργου;

Πώς είναι δυνατόν να πανηγυρίζουμε για μερικά εκατομμύρια το χρόνο, όταν το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, για παράδειγμα, υπολογίζεται μόνο για φέτος στα 1,2 δισ. ευρώ; Είναι αυτή η προοπτική, η οποία θα διατηρήσει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και κερδοφορίας; Εμείς αμφιβάλλουμε.

Τελικά προβλέπονται τέλη διέλευσης στη συμφωνία και αν ναι, ποια θα είναι τα οικονομικά οφέλη που απορρέουν από την παρούσα κύρωση;

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει, η διαδρομή του αγωγού θα περνά από 13 νομούς της χώρας, μεταξύ των οποίων, οι νόμοι Φλώρινας, Κοζάνης και Καστοριάς, όπου ως γνωστόν τα ποσοστά ανεργίας στους νέους ξεπερνούν το 60%.

Υπάρχει πρόβλεψη ώστε να απασχοληθούν Έλληνες πολίτες για την κατασκευή του αγωγού; Στο σχέδιο νόμου παραθέτετε εντυπωσιακά νούμερα για δημιουργία αρκετών χιλιάδων θέσεων εργασίας από τις οποίες θα ωφεληθούν οι τοπικές κοινωνίες. Κατ’ αρχήν, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, οι μόνιμες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού, θα είναι μόλις 100, ενώ οι θέσεις εργασίας συνολικά δεν θα ξεπερνούν τις 4.800 και αυτό μέσα στα επόμενα ακριβώς 54 χρόνια.

Αποφεύγετε βέβαια ή παραλείπετε, επίσης, να μας πείτε για το καθεστώς όσων θα προσληφθούν από τις εργοληπτικές εταιρείες για την περάτωση των έργων.

Μήπως κάποιοι συμπολίτες μας, οι οποίοι ψάχνουν εναγωνίως για δουλειά για να επιβιώσουν μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες του μνημονίου, θα φιμωθούν με μερικούς μήνες εργασίας και με μισθούς Κίνας; Αυτή είναι η τόνωση και η ωφέλεια των τοπικών κοινωνιών;

Για να μην αναφέρουμε φυσικά τις βάσιμες ανησυχίες, οι οποίες είναι τεκμηριωμένες και μέσω του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Καβάλας, αλλά και μέσω του Τεχνικού Επιμελητηρίου Καβάλας όπου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή ισοπέδωσης καλλιεργήσιμων περιοχών, όπως τα Τενάγη Φιλίππων, εκεί όπου θα απειληθεί, όπως φαίνεται, ο σημαντικός τυρφώνας της περιοχής, ζωτικής σημασίας για τον αγροτικό πληθυσμό της Καβάλας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Σε ότι αφορά τις περιβαλλοντικές διαστάσεις, έχει ληφθεί πρόνοια σχετικά με την προστασία των περιοχών Natural 2000, από τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός;

Θα υπάρχει εν τέλει σύνδεση με υποσταθμούς της Δ.Ε.Η., ώστε να επωφελείται ενεργειακά η χώρα; Εάν ναι, σε ποια τιμή θα αγοράζεται το φυσικό αέριο ώστε να ωφεληθούν οι έλληνες καταναλωτές;

Γιατί βιαστήκατε να παραχωρήσετε τα πλήρη δικαιώματα κυριότητας και εκμετάλλευσης του ΤΑΠ σε μια ελβετική κοινοπραξία χωρίς το ελληνικό κράτος και το δημόσιο να έχουν κανέναν λόγο ως προς αυτά;

Είναι λυπηρό ότι δεν διδαχτήκατε ούτε από ανάλογες προσπάθειες της κυβέρνησης του δικού σας πολιτικού χώρου, όταν το 50% της κυριότητας του υποθαλάσσιου αγωγού της τότε συμφωνίας του 2007 για τον ITGΙ θα εκχωρείτο εξολοκλήρου στις υπό δημόσιο έλεγχο ΔΕΠΑ και ΔΕΣΠΑ. Αυτό που έχετε καταφέρει, έξι χρόνια μετά είναι να πουλάτε επί πινακίου φακής τη ΔΕΣΠΑ για να απαλλαγείτε από την υποχρέωση, για να διεκδικήσετε δικαιώματα κυριότητας προς όφελος του ελληνικού δημοσίου.

Συνοψίζοντας, θα θέλαμε να μας απαντήσετε γιατί ο επενδυτής απαλλάσσεται από τον ειδικό φόρο ακινήτων που έχει συντελεστή 15%; Γιατί ο επενδυτής απαλλάσσεται από την επιβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης φυσικού αερίου, σε όλα τα στάδια του έργου;

Τελικώς, πανηγυρίζετε για μια συμφωνία όπου δώσατε γη και ύδωρ, για να μην πάρουμε ούτε τα αυτονόητα;

Πανηγυρίζετε για μια συμφωνία, που με τα δικά σας στοιχεία το κέρδος για τα ελληνικό δημόσιο θα είναι 320 εκατομμύρια ευρώ, στα 15 χρόνια, δηλαδή για μια σύμβαση που θα αποδώσει όσο ο south stream στους τούρκους μέσα σε τρία χρόνια;

Πάω σε μια πολύ σημαντική γεωπολιτική διάσταση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τόσο του εγχώριου όσο και του ξένου τύπου, η Τουρκία μαζί με το Αζερμπαϊτζάν έχουν δρομολογήσει την κατασκευή του αγωγού Ταναβ, ο οποίος θα εφοδιάζει με φυσικό αέριο τον Ταμ. Κατά συνέπεια θα καταστούμε, εν τέλει, οι μελλοντικοί όμηροι των βουλών της πολιτικής ηγεσίας της Άγκυρας;

Τα ερωτήματα είναι πολλά και οι χειρισμοί σας μέχρι τώρα αυξάνουν τις επιφυλάξεις μας, παρόλο που στηρίξαμε την κύρωση στις 9/4/2013 προκειμένου να σας δώσουμε την ευκαιρία να εκμεταλλευτείτε την τελευταία ευκαιρία της χώρας μετά από αλλεπάλληλα φιάσκα και κυρώσεις συμφωνιών που είχαν συνάπτει με συμφέρουσες προϋποθέσεις για τη χώρα.

Κλείνοντας, ως ανεξάρτητοι Έλληνες θέλουμε να δηλώσουμε την απογοήτευσή μας για μια ευκαιρία που τείνει να εξελιχθεί πραγματικά σε ιλαροτραγωδία και επιφυλασσόμαστε για την Ολομέλεια.

Ευχαριστώ.

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: