Breaking News

Ραχήλ Μακρή: «Υφίσταται ουσιαστικός έλεγχος στις υποθέσεις «ξεπλύματος χρήματος» στη Χώρα μας και συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαϊκών ελεγκτικών αρχών;»

16 Οκτωβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης κατέθεσαν οι Βουλευτές Β’ Αθηνών κ Βασίλης  Καπερνάρος και Ν.Κοζάνης κ.Ραχήλ  Μακρή, με αφορμή το ρεπορτάζ του περιοδικού UNFOLLOW 22,  με τίτλο «»Υψηλού κινδύνου» για ξέπλυμα μαύρου χρήματος 94 λογαριασμοί πολιτικών στη Eurobank Αγγλίας».

Το δημοσίευμα αποκαλύπτει υπόθεση προστίμου που επιβλήθηκε στην EFG Private Bank Ltd –πρόκειται για την Eurobank Αγγλίας- για την διατήρηση τραπεζικών λογαριασμών «υψηλού κινδύνου», ύποπτων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που αφορούν μεταξύ άλλων και 94 λογαριασμούς πολιτικών προσώπων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η « Βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών» (Financial Services Authority – FSA) επέβαλε το Μάρτιο του 2013 πρόστιμο-μαμούθ, ύψους 6 εκατ. στερλινών, στην τράπεζα EFG για την «παράλειψή της να επιτύχει και να διατηρήσει κανόνες αποτελεσματικής καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ελέγχους σε πελάτες υψηλού κινδύνου».

Με βάση την έρευνα της FSA προέκυψε ότι η EFG -πρόκειται ουσιαστικά για τον τραπεζικό βραχίονα της Eurobank, η οποία στο διάστημα που έγινε η έρευνα (2007-2011) ανήκε στον όμιλο Λάτση- απέτυχε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες, κοινώς «ξέπλυμα χρήματος». Η FSA διαπίστωσε κατά τον έλεγχο σωρεία παραλείψεων και ελλιπών ελέγχων του πιστωτικού ιδρύματος, επέβαλε το πρόστιμο, το οποίο αποδέχτηκε να πληρώσει η τράπεζα κερδίζοντας έτσι ένα κούρεμα της τάξης του 30%, καταβάλλοντας τελικά 4,2 εκατ. στερλίνες.

Στα τέλη του 2011, περίπου 400 από τους 3.342 λογαριασμούς πελατών της EFG θεωρούνταν «υψηλού κινδύνου» για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και μάλιστα οι 94 εξ αυτών αφορούσαν «πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα». Δηλαδή τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν είτε απευθείας πολιτικοί είτε συγγενείς τους. Όπως αποκαλύπτεται από το ρεπορτάζ  καμία  ελληνική αρμόδια αρχή δεν έψαξε αυτό το διάστημα αν στην συγκεκριμένη υπόθεση εμπλέκονταν και έλληνες πολιτικοί ή πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του.

Οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ., ακριβώς σ’ αυτή την κατεύθυνση, στην σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, ζητούν απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου.

Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή

 

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ

 Βουλευτής  Ν. Κοζάνης

 ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ

Βουλευτής Β’ Αθηνών

 ΕΡΩΤΗΣΗ- ΑΚΕ  

 

ΠΡΟΣ τον κ. Υπουργό Οικονομικών, κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σύμφωνα  με δημοσίευμα του περιοδικού  UNFOLLOW, τεύχος 22 του Οκτωβρίου 2013, με τίτλο: ««ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ» ΓΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ 94 ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΗ EUROBANK ΑΓΓΛΙΑΣ» (παρατίθεται το σχετικό δημοσίευμα παρακάτω) η Βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (Financial Services Authority – FSA) επέβαλε το Μάρτιο του 2013 πρόστιμο-μαμούθ, ύψους 6 εκατ. στερλινών, στην τράπεζα EFG  για την «παράλειψή της να επιτύχει και να διατηρήσει κανόνες αποτελεσματικής καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ελέγχους σε πελάτες υψηλού κινδύνου». (Παρατίθεται παρακάτω η ετήσια οικονομική κατάσταση της Τράπεζας για το έτος 2012). 

Με βάση την έρευνα της FSA προέκυψε ότι η EFG απέτυχε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες, κοινώς «ξέπλυμα χρήματος» (AML policies), όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα των βρετανικών αρχών, το οποίο σημειώνει επίσης την αδυναμία της τράπεζας να προβεί σε ενέργειες για την «καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (money laundering). Η FSA διαπίστωσε κατά τον έλεγχο σωρεία παραλείψεων και ελλιπών ελέγχων του πιστωτικού ιδρύματος. Οι παραβάσεις ήταν ιδιαιτέρως σοβαρές και είχαν διάρκεια περισσότερο από τρία χρόνια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα της βρετανικής χρηματοπιστωτικής αρχής.

Στο τέλος του 2011, περίπου 400 από τους 3.342 λογαριασμούς πελατών της EFG θεωρούνταν «υψηλού κινδύνου» για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» καθώς και για κίνδυνο «φήμης» (reputational risk)! Μάλιστα οι 94 εξ αυτών αφορούσαν «πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα» (Ρ.Ε.Ρ: politically exposed persons)! Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει πως πρόκειται για τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν είτε πολιτικοί, είτε συγγενείς τους, είτε στενοί συνεργάτες τους, άνθρωποι, δηλαδή που έχουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο άμεση συνεργασία με πολιτικά πρόσωπα και σε κάθε περίπτωση κινούνται στο χώρο της πολιτικής.

Στο πλαίσιο ελέγχων που διεξήχθησαν από την FSA για τη διαχείριση του κινδύνου «ξεπλύματος χρήματος» σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η δειγματοληπτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην EFG έδειξε πως οι 17 από τους 36 φακέλους πελατών που εξετάστηκαν για την περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου 2007 και Ιανουαρίου 2011 ήταν «υψηλού ρίσκου ξεπλύματος», χωρίς να έχουν εφαρμοστεί οι επιβεβλημένοι μηχανισμοί και διαδικασίες για τη διαχείριση και την εξάμβλυνση αυτού του κινδύνου. Ταυτοχρόνως, διαπιστώθηκαν σοβαρότατες παραλείψεις στα αρχεία που οφείλουν να διατηρούν οι τράπεζες, ώστε να καταγράφουν τις κινήσεις των λογαριασμών αυτής της κατηγορίας πελατών τους.

Από τους 17 ύποπτους φακέλους πελατών, η FSA ανακάλυψε έπειτα από τις έρευνές της ότι για τους 13 υπήρχαν ισχυρισμοί για πιθανή εγκληματική δραστηριότητα σχετιζόμενη με απάτη ή διαφθορά… «

Η τράπεζα δέχτηκε την επιβολή του προστίμου και τα αποτελέσματα της έρευνας, σπεύδοντας να καταφύγει σε συμβιβασμό και αποδεχόμενη μάλιστα να πληρώσει άρον άρον το ποσό, κερδίζοντας έτσι ένα κούρεμα της τάξης του 30%. Τελικά, κατέβαλε ως πρόστιμο 4,2 εκατ. στερλίνες και πέτυχε να κλείσει την υπόθεση προτού πάρει διαστάσεις και κυρίως προτού γίνει γνωστή στην Ελλάδα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ  Υπουργοί:

  1. Αληθεύουν τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα;
  2. Έχει ενημερωθεί η Τράπεζα της Ελλάδος από τις αρμόδιες αγγλικές αρχές προκειμένου να ασκήσει, προληπτικό έστω, έλεγχο στην τράπεζα του ομίλου που εδρεύει στην Ελλάδα;
  3. Εάν υπήρξε ενημέρωση, ποιά ήταν τα αποτελέσματα των ελέγχων;
  4. Εάν υπήρξε ενημέρωση, υπήρχαν Έλληνες πολίτες στα ελεγχόμενα πρόσωπα;
  5. Περιλαμβάνονται και Έλληνες πολιτικοί στη λίστα των 94 «πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων»;
  6. Εάν δεν υπήρξε ενημέρωση και έλεγχος, σκοπεύετε να ενεργοποιήσετε τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για την διερεύνηση τυχών κρουσμάτων «ξεπλύματος χρήματος»;
  7. Στην περίπτωση που δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση σκοπεύετε να ζητήσετε επίσημη ενημέρωση για Έλληνες πολίτες που να εμπλέκονται σε πιθανά κρούσματα «νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες»;
  8. Στην ίδια περίπτωση θα ζητήσει η Ελληνική Πολιτεία επίσημη ενημέρωση για Έλληνες πολιτικούς στη λίστα των 94 «πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων»;

Επίσης ζητείται η κατάθεση στην Εθνική αντιπροσωπεία όλων των σχετικών εγγράφων που αφορούν και προκύπτουν από τα παραπάνω ερωτήματα.

 

Αθήνα, 15/10/2013

   Οι Βουλευτές,

Μακρή Ραχήλ

Καπερνάρος Βασίλειος

Παρατίθενται οι απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργείων

8255194-page-0018291397-page-001

Παρατίθεται το σχετικό δημοσίευμα του UNFOLLOW

Παρατίθεται η ετήσια οικονομική κατάσταση της Τράπεζας για το έτος 2012

 

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: