Breaking News

Ομιλία της Ραχήλ Μακρή στην Ολομέλεια για το σχέδιο νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Ζάμπια και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας»

Αθήνα, σήμερα στις 22 Αυγούστου 2013, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.38΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Α΄ σύνθεση) για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: «Κύρωση της Συμφωνίας Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Ζάμπια και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς.

Η κ. Μακρή έχει το λόγο για πέντε λεπτά.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Εισάγεται σήμερα στο Τμήμα το νομοσχέδιο: «Κύρωση της Συμφωνίας Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Ζάμπια και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Στη συμφωνία περιλαμβάνεται η πρόβλεψη ορισμού από τα αντισυμβαλλόμενα κράτη διορισμένης αεροπορικής εταιρείας. Ο συγκεκριμένος ορισμός περιλαμβάνει τις αεροπορικές εταιρείες που εξουσιοδοτούν οι χώρες για να εκτελούν τα μεταξύ τους δρομολόγια. Η έλλειψη εθνικής πολιτικής στις αερομεταφορές και η εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας πολύ φοβούμαστε, βέβαια, ότι θα οδηγήσουν την Ελλάδα να μην έχει τελικά αεροπορική εταιρεία για να την εξουσιοδοτήσει.

Ελπίζουμε ότι αληθεύει, κύριε Υπουργέ, η διάψευση των τουρκικών αερογραμμών για την πρόθεσή τους να αγοράσουν τόσο την «AEGEAN» όσο και την Ολυμπιακή. Θα ήταν ανεπίτρεπτο, ακόμα και για μία Κυβέρνηση, όπως η δική σας, να αναγκαστεί να εξουσιοδοτήσει τις τουρκικές αερογραμμές ως τον εθνικό αερομεταφορέα.

Γεγονός, βέβαια, είναι ότι οι Τούρκοι έχουν προσλάβει μεγάλο αριθμό πιλότων της πρώην κραταιάς Ολυμπιακής, αναβαθμίζοντας τις τουρκικές αερογραμμές με ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, το οποίο περιλαμβάνει την αγορά πολλών νέων σύγχρονων αεροσκαφών.

Παράλληλα, το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έχει αναδειχθεί στο μεγαλύτερο και στο πιο δραστήριο της Ανατολικής Ευρώπης. Ακριβώς, δηλαδή, το αντίθετο με ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας.

Στη χώρα μας η νεοφιλελεύθερη ουτοπία του κ. Χατζηδάκη χάρισε την Ολυμπιακή Αεροπορία στον κ. Βγενόπουλο, με σκοπό, υποτίθεται, να την αναπτύξει βάσει των κανόνων της ελεύθερης αγοράς, την πάταξη της γραφειοκρατίας, την αποτελεσματικότητα του ιδιώτη επενδυτή και άλλων κούφιων μεγάλων λόγων.

Η αλήθεια είναι ότι σήμερα η εταιρεία συρρικνώθηκε. Η αλήθεια είναι ότι επιχειρήθηκε η μεταπώλησή της στην «AEGEAN» με τις ευλογίες της ελληνικής Κυβέρνησης, παρ’ ότι αυτό θα σήμαινε ότι θα σχηματιζόταν μονοπώλιο στις αερομεταφορές.

Ευτυχώς, το συγκεκριμένο, βέβαια, σχέδιο κατάρρευσε από την άρνηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συναινέσει στη σχεδιαζόμενη στρέβλωση της αγοράς.

Η αλήθεια είναι ότι η Ολυμπιακή πήρε τέλος για το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, και τη Ρόδο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση της Ολυμπιακής Αεροπορίας από τις 14 Οκτωβρίου του 2013 σταματούν οι πτήσεις από Αθήνα προς Ηράκλειο και από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη.

Νωρίτερα, μέσα στο Σεπτέμβριο, η Ολυμπιακή Αεροπορία σταματά τις πτήσεις της στα δρομολόγια Αθήνα – Ρόδος. Η απόφαση αυτή της Ολυμπιακής Αεροπορίας δημιουργεί νέα δεδομένα στις αερομεταφορές, καθώς ουσιαστικά μετατρέπονται σε γραμμές μονοπωλίου τα συγκεκριμένα αεροπορικά δρομολόγια, τα οποία, μάλιστα, έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και όχι μόνο, βέβαια, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η αλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος που μοιράζεται τις ίδιες νεοφιλελεύθερες απόψεις με τον κ. Χατζηδάκη, τον οποίο η Κυβέρνησή σας είχε διορίσει γενικό εκποιητή δημόσιας περιουσίας και πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, δεν χρησιμοποίησε οποιαδήποτε από αυτές τις αεροπορικές εταιρείες για να μεταβεί, βέβαια, στον τόπο όπου ήθελε να κάνει τις διακοπές του. Προτίμησε το ιδιωτικό αεροσκάφος του επιχειρηματία, στον οποίο η Κυβέρνησή σας επιχειρεί να ξεπουλήσει τον ΟΠΑΠ.

Αποτελεί, βέβαια, τραγική ειρωνεία ο χαρακτηρισμός «τζαμπατζής» που αποδίδεται από Υπουργούς της Κυβέρνησής σας σε έναν άνεργο, ο οποίος δεν διέθετε ούτε το 1,40 ευρώ για το εισιτήριό του στο τρόλεϊ, τη στιγμή, μάλιστα, που οι καλοπληρωμένοι κρατικοδίαιτοι νεοφιλελεύθεροι εκλεκτοί σας, επιδεικνύουν τέτοια απαξίωση έστω και για τα προσχήματα της ορθής άσκησης των καθηκόντων τους, που περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό ακόμη και των υποψιών αδιαφανών διαδικασιών.

Δεν μας ενδιαφέρουν τα πρόσωπα της Κυβέρνησης και της συμπεριφοράς αυτής. Αυτό που επικρίνουμε είναι η νοοτροπία αυτή, που οδηγεί κυβερνητικά στελέχη να αδιαφορούν για το πόρισμα της δικαιοσύνης και να δηλώνουν ότι οι εμπλεκόμενοι στο συγκεκριμένο συμβάν με τον νεκρό νεαρό έκαναν καλά τη δουλειά τους. Αυτό, βέβαια, θα πρέπει να το πείτε στην οικογένεια του εκλιπόντος κοιτώντας τους στα μάτια, αλλά κοιτώντας και στα μάτια τον ελληνικό λαό.

Σας ευχαριστώ.

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: