Breaking News

Ερώτηση της Ραχήλ Μακρή για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ 

Ραχήλ Μακρή: «Κύριε Υπουργέ σας καλούμε να καταθέσετε την έκθεση του ΟΟΣΑ, που επικαλεστήκατε στην Βουλή, για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές»

Η επιμονή της Συγκυβέρνησης στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές εξακολουθεί να προβληματίζει τον εμπορικό κόσμο. Ο Υπουργός Ανάπτυξης κύριος Χατζηδάκης προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφαση του επικαλέστηκε έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Σύμφωνα με την έκθεση, κατά τα λεγόμενα του κ. Υπουργού: «η απελευθέρωση τείνει είτε να αυξήσει είτε στη χειρότερη περίπτωση να αφήσει την πραγματική δαπάνη αμετάβλητη. Άρα, είτε ο τζίρος μένει σταθερός είτε αυξάνεται. Σε καμία περίπτωση δεν μειώνεται και δεν πλήττεται η αγορά. Προχωρώντας, ο κύριος Υπουργός αναφέρει ότι σύμφωνα με την έκθεση ο καταναλωτής ζημιώνεται από την υπάρχουσα νομοθεσία για τις Κυριακές στην Ελλάδα κατά 309 εκατομμύρια ευρώ περίπου το χρόνο».

Καθώς όμως η ανωτέρω έκθεση δεν δόθηκε στους Βουλευτές, ούτε έχει δει το φως της δημοσιότητας, γεννιούνται ερωτήματα σχετικά με την μεθοδολογία και τα στοιχεία που οδήγησαν στα ανωτέρω συμπεράσματα. Εάν τα δεδομένα, που έλαβαν υπόψη τους οι μελετητές αναφέρονται στην αγορά πριν το 2009, γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις σημερινές αποφάσεις των Κυβερνώντων, καθώς οι αλλαγές που επήλθαν από την πολιτική λιτότητας είναι δραματικές.

Προκειμένου να διερευνηθούν τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν η τομεάρχης Ανάπτυξης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Βουλευτής Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή κατέθεσε την υπ. αριθμ. πρωτ. 644/72/19-8-2013 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης-ΑΚΕ:

ΕΡΩΤΗΣΗ – ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ 

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας 

ΘΕΜΑ: «Έκθεση ΟΟΣΑ που αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές» 

Κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας της 25ης Ιουλίου 2013 επί του τότε νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών», ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι:

«Και σίγουρα θα υπάρχει κέρδος από αυτές τις ρυθμίσεις. Δεν το λέμε μόνο εμείς. Το λέει η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ. Μελετώντας τι έχει γίνει στις άλλες χώρες της Ευρώπης, που πράγματι τα καταστήματα έχουν ανοίξει, ο ΟΟΣΑ λέει ότι η απελευθέρωση τείνει είτε να αυξήσει είτε στη χειρότερη περίπτωση να αφήσει την πραγματική δαπάνη αμετάβλητη. Άρα, είτε ο τζίρος μένει σταθερός είτε αυξάνεται. Σε καμία περίπτωση δεν μειώνεται και δεν πλήττεται η αγορά.

Προχωρώντας, η έκθεση αναφέρει πως ο καταναλωτής ζημιώνεται από την υπάρχουσα νομοθεσία για τις Κυριακές στην Ελλάδα κατά 309 εκατομμύρια ευρώ περίπου το χρόνο. Αναφέρει ακόμα πως η απελευθέρωση στην υπόλοιπη Ευρώπη αύξησε την απασχόληση στους συγκεκριμένους κλάδους κατά 7%.

Στο τέλος της ημέρας ο λογαριασμός δεν έρχεται στον οποιονδήποτε που διαμαρτύρεται. Ο λογαριασμός για την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη, την απασχόληση έρχεται σε εμάς.

Επομένως, είναι και θέμα – αν θέλετε – εκπληρώσεως των καθηκόντων της. Όταν όλες οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις, να κάνουμε αυτό που πράγματι θεωρούμε σωστό, διότι δεν μπορεί κανένας να κρίνει κανέναν άλλο στο τέλος, παρά εμάς τους ίδιους, ότι την κρίσιμη ώρα είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε ένα βήμα που έχει γίνει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη κι εμείς από φόβο κάποιου πολιτικού κόστους παραλείψαμε να το κάνουμε».

Βέβαια κατά την επεξεργασία του ίδιου νομοσχεδίου στην 2η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, την 17η Ιουλίου 2013, κατά την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, ο κ. Βασίλειος Κορκίδης, Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.), ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ας πάμε λίγο και στην επιστημονική προσέγγιση του θέματος. Καλά κάνατε και μοιράσατε την έκθεση του ΟΟΣΑ. Η κα Τiman Ania με επιστολή της στις 15/7 αναφέρει στο Υπουργείο Ανάπτυξης ότι η τελική έκθεση του ΟΟΣΑ αναφορικά με το Product market regulation & bauries of competition, θα είναι έτοιμη στο τέλος Σεπτεμβρίου. Εσείς για να τη μοιράσετε από χθες κάτι συμβαίνει, γιατί ο ΟΟΣΑ θα τη δώσει τέλος Σεπτεμβρίου». 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Υφίσταται έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης;
  2. Εάν ναι, στοιχεία ποιας χρονικής περιόδου χρησιμοποιήθηκαν;
  3. Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται στην Ελληνική οικονομία και με ποιο τρόπο αντλήθηκαν; (ερωτηματολόγια, επεξεργασία επίσημων στατιστικών στοιχείων κτλ)
  4. Ποια μεθοδολογία ακριβώς ακολουθήθηκε για την επεξεργασία των στοιχείων και την εξαγωγή των συμπερασμάτων;
  5. Υπάρχει σαφής αναφορά στην έκθεση, εμπεριστατωμένου συμπεράσματος με βάση επικαιροποιημένα στοιχεία για τα έτη 2012-13, που να τεκμηριώνει την θέση ότι ο καταναλωτής ζημιώνεται από την υπάρχουσα νομοθεσία Ελληνική για τις Κυριακές κατά 309 εκατομμύρια ευρώ περίπου το χρόνο;
  6. Ταυτίζεται η έκθεση στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Χατζηδάκης με την έκθεση δεικτών του ΟΟΣΑ «Indicators of Product Market Regulation», η οποία βασίστηκε σε στοιχεία των ετών 1998, 2003 και 2008;
  7. Αληθεύει ότι, η κα Τiman Ania με επιστολή της στις 15/7 ανέφερε στο Υπουργείο Ανάπτυξης ότι η τελική έκθεση του αναφορικά με το Product market regulation & bauries of competition, θα είναι έτοιμη στο τέλος Σεπτεμβρίου; Aν ναι, πώς είναι δυνατόν να επικαλείστε τα στοιχεία μια έκθεσης που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί;

Επίσης ζητείται η κατάθεση στην Εθνική Αντιπροσωπεία:

  1. Της επίσημης έκθεσης του ΟΟΣΑ στην οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός.
  2. Η από 15/7/2013 επιστολή της κα Τiman Ania προς το υπουργείο Ανάπτυξης.

Αθήνα, 19/8/2013

Η ερωτώσα Βουλευτής,

Μακρή Ραχήλ

Παρατίθεται η απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας 

About Rachel Makri (3251 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: