Breaking News

Ραχήλ Μακρή στο Σχέδιο Νόμου: Για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις

Αθήνα, σήμερα στις 30 Ιουλίου 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.07΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Α΄ σύνθεση) για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού: «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Με το παρόν νομοθέτημα η συγκυβέρνηση προβαίνει σε ένα ακόμη βήμα προς τον τελικό της στόχο, ο οποίος μορφοποιείται ειδικότερα στην πλήρη διάλυση των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων και γενικότερα στην ολοκληρωτική αποδόμηση των ζωτικών οικονομικών και αναπτυξιακών θεσμών και υποδομών της χώρας.

Μετά τις καταπληκτικές επιδόσεις της κυρίας Υπουργού για τον τουρκικό τουρισμό και την ανοχή πολύπλευρης προώθησής του ακόμη και στην καρδιά της χώρας, στην πλατεία Συντάγματος, η Υπουργός κατέθεσε το παρόν νομοσχέδιο προς ψήφιση. Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που ενισχύει τις πολυεθνικές του τουρισμού και υποβαθμίζει τον ΕΟΤ σε διακοσμητικό στοιχείο βολέματος κομματικών υμετέρων.

Η κυρία Υπουργός συμπλήρωσε ένα έτος κι έναν μήνα θητείας στο Υπουργείο Τουρισμού. Στο διάστημα αυτό, παρά την επιχειρούμενη παραπληροφόρηση των κυβερνητικών επικοινωνιολόγων και των προσκείμενων στην Κυβέρνηση μέσων υποτιθέμενης ενημέρωσης, η εικόνα και οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού είναι απογοητευτικές.

Η εφαρμογή της άκρατης φορολόγησης, των χαρατσιών στα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις, της υψηλής τιμής του πετρελαίου ειδικά τους χειμερινούς μήνες και της σκληρής πολιτικής της ΔΕΗ στην καταβολή των χρωστούμενων από τις επιχειρήσεις, οδηγούν στο να βάλετε ταφόπλακα στις ελληνικές μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις.

Για ποιον τουρισμό μιλάτε, όταν γονατίζετε τους ξενοδόχους με τα ανελέητα χαράτσια και μετά διακόπτετε την ηλεκτροδότηση με τη μη πληρωμή οφειλών, ακόμη και μεσούσης της τουριστικής περιόδου; Γιατί δεν κάνετε το ίδιο, όταν υμέτεροι μεγαλοοφειλέτες χρωστούν εκατομμύρια ακόμη και για χρόνια στη ΔΕΗ; Δύο μέτρα, λοιπόν, και δύο σταθμά!

Μειώνετε το ΦΠΑ από το 23% στο 13% στην εστίαση, χωρίς σχεδιασμό, για πέντε μήνες, ενώ εσείς το είχατε αυξήσει.

Σε ποιο σοβαρό κράτος θα προχωρούσε μια κυβέρνηση σε μια τέτοια ενέργεια χωρίς σχεδιασμό; Και το περαιτέρω ερώτημα που δημιουργείται είναι: του χρόνου πόσο θα είναι το ποσοστό του ΦΠΑ;

Από τις ανωτέρω πράξεις σας καταδεικνύετε πως δεν αντιμετωπίζετε τα προβλήματα μακροπρόθεσμα και με προοπτικές ανάπτυξης, αλλά με τυχοδιωκτισμό και με προχειρότητα. Εδώ και χρόνια διαπράττετε ένα έγκλημα στον ελληνικό τουρισμό που ονομάζεται all inclusive. Η πολιτική του Υπουργείου  δεν ενισχύει τη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών εκτός των ξενοδοχείων, με αποτέλεσμα να έρχονται τουρίστες στην Ελλάδα και να μην καταναλώνουν ούτε 1 ευρώ στην τοπική αγορά.

Ο κ. Χατζηδάκης μάς δήλωσε ότι επιθυμεί την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων παρά την πτώση του εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών για τα χρήματα των τουριστών. Καλό θα ήταν να τον ενημερώσετε ότι οι επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων και των μεγάλων τουριστικών συγκροτημάτων σπάνια επισκέπτονται την τοπική αγορά και ακόμη πιο σπάνια ψωνίζουν απ’ αυτήν, καθώς όλες οι υπηρεσίες τους παρέχονται στα συγκροτήματα αυτά.

Αντί να προωθήσετε ενέργειες για την αύξηση του τουριστικού συναλλάγματος στη χώρα, ενισχύετε την κερδοσκοπία των ξένων πρακτορείων, στερώντας τη δυνατότητα από χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις αναψυχής, διασκέδασης και εστίασης να προωθήσουν τα προϊόντα τους στους ξένους επισκέπτες. Με την τακτική σας τα περισσότερα χρήματα επιστρέφουν στο εξωτερικό μέσω των πολυεθνικών, ενώ παράλληλα μετατρέπετε τις ελληνικές επιχειρήσεις σε «νεροκουβαλητές» των ξένων τουριστικών γραφείων που διαπραγματεύονται τις τιμές άνευ όρων.

Με την τακτική σας μετατρέπετε τη χώρα μας σε μια τουριστική αποικία με επισκέπτες αποκομμένους από την ελληνική αγορά. Σε λίγα χρόνια θα απομείνουν μόνο τα ισχυρά ξενοδοχειακά συγκροτήματα ξένων συμφερόντων που θα τα προσφέρουν όλα, την ώρα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν βάλει λουκέτο.

Είναι φανερό ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η Κυβέρνηση συνεχίζει να πριμοδοτεί εντέχνως τις μεγάλες επιχειρήσεις στον τουρισμό. Όποιος διαθέτει μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα είναι ο ευνοημένος της πολιτικής σας. Φαίνεται καθαρά από τις διατάξεις για τη λειτουργία των επιχειρήσεων ότι οι πολυεθνικές τουριστικές επιχειρήσεις θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Η Κυβέρνηση οφείλει να φέρεται με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτου εύρους και όγκου εργασιών. Καρτέλ στον τουρισμό δεν χωράνε. Γιατί ο τουρισμός είναι και θα είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και στυλοβάτης της ελληνικής κοινωνίας. Αν καταρρεύσει, αν περάσει εξ ολοκλήρου στα χέρια των tour operators, τότε οι συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι καταστρεπτικές.

 Δημοσιεύματα σχολιάζουν το νομοσχέδιο αναφέροντας ότι «το νομοσχέδιο αποσκοπεί στο να κάνει τον τουρισμό της χώρας μας ακριβότερο και κατάλληλο μόνο για ημεδαπούς και αλλοδαπούς κροίσους, αλλά και να ανοίξει την όρεξη των επενδυτών εκείνων που βύθισαν στην ύφεση την Ισπανία με τη «φούσκα» των τουριστικών κατοικιών».

 Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας κατά των προτύπων του Ντουμπάι, την αδειοδότηση σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων με γήπεδα γκολφ, μαρίνες, συνεδριακά κέντρα και την ίδρυση χώρων υποδοχής τουριστικών δραστηριοτήτων μεγάλης κλίμακας. Για την εξυπηρέτηση και την κερδοφορία των παραπάνω επενδύσεων, επιτρέπεται η δόμηση και η διάνοιξη δρόμων σε δάση, δασικές εκτάσεις και σε περιοχές «Natura».

Τα τουριστικά καταλύματα θα μπορούν να αυξήσουν τη δομημένη επιφάνειά τους κατά 30%. Θα απέχουν μόλις τριάντα μέτρα από τον αιγιαλό. Θα επιτρέπεται η ανέγερση κτισμάτων μέχρι και τρεισήμισι μέτρα ύψους σε απόσταση δέκα μέτρων από τη θάλασσα και θα δίνεται η δυνατότητα κατασκευής ξύλινης εξέδρας μέσα στη θάλασσα για την εξυπηρέτηση των σκαφών. Θα τακτοποιηθούν οι παρανομίες των χιονοδρομικών κέντρων και των ξενοδοχείων που δεν έχουν πάρει άδεια λειτουργίας.

Γιατί προβαίνετε σ’ αυτές τις ρυθμίσεις, τη στιγμή που εισάγετε αύριο στην Ολομέλεια νομοσχέδιο ειδικά για τη ρύθμιση αυτών των θεμάτων; Γιατί επιτρέπετε χαριστικές διατάξεις για τον αιγιαλό, τη στιγμή που το άλλο νομοσχέδιο του αρμόδιου Υπουργείου αύριο, απαγορεύει την τακτοποίηση οποιουδήποτε αυθαιρέτου στον αιγιαλό;

Η έλλειψη σχεδιασμού για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος είναι ολοφάνερη εντός και εκτός Ελλάδος. Πώς να μην έχει βυθιστεί ο εσωτερικός τουρισμός, όταν στο Σύνταγμα λίγα μέτρα απ’ αυτήν την Αίθουσα διαφημιζόταν όλο το καλοκαίρι με κάθε επισημότητα η Τουρκία ως ιδανικός προορισμός;

Με πολιτικές ηττοπάθειας δεν μπορεί να ανταποκριθεί ένα σύγχρονο κράτος, το οποίο δεν πρόσφερε τις απαιτούμενες υποδομές για την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, ο οποίος όχι μόνο θα αυξήσει το παραγόμενο εισόδημα, αλλά και θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία και διαφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό.

Για όλα αυτά αδιαφορείτε. Παράλληλα, αδιαφορείτε και για τον εσωτερικό τουρισμό. Απόδειξη της αδιαφορίας σας αποτελούν τα ακόλουθα γεγονότα. Έχετε φτάσει την τιμή της βενζίνης και των διοδίων σε δυσθεώρητα ύψη, όπως και τα εισιτήρια για τα πλοία, ενώ παρατηρούνται και πολλά έκτροπα εκ μέρους των εταιρειών, με τις ελεγκτικές αρχές του κράτους να είναι υποστελεχωμένες και θεσμικά ανίκανες να παρεμβαίνουν για την τιμωρία των υπευθύνων.

Έχετε καταντήσει κάθε διαδρομή εντός της χώρας με αυτοκίνητο αλλά και πλοίο να είναι απαγορευτική. Με το νομοσχέδιο που θέλετε να ψηφίσετε μόνο ανταγωνιστικός δεν θα είναι ο τουρισμός στη χώρα μας. Ουσιαστικά εξυπηρετείτε ορισμένα από τα συμφέροντα που εκπροσωπείτε. Διαμορφώνετε συνθήκες φωτογραφικά για συγκεκριμένα καρτέλ του τουρισμού και δεν λαμβάνετε ούτε μια απόφαση με όραμα αλλά και με προοπτικές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έρχονται οι γειτονικές χώρες και να καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος. Η προχειρότητα της σημερινής Κυβέρνησης και το χάος που έχει δημιουργήσει η πολιτική σας δεν μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες. Χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν και κατάλληλο συντονισμό για την ανάδειξη του συγκριτικού τουριστικού πλεονεκτήματος της χώρας δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος ικανοποίησης των επισκεπτών, ώστε να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας απανταχού της υφηλίου.

Τέλος σας υπογραμμίζουμε για ακόμη μια φορά ότι, για να αναδειχθεί οτιδήποτε στην Ελλάδα θα πρέπει πρώτα από όλα να αφανίσετε το κομματικό κράτος, να καταπολεμήσετε τη γραφειοκρατία που οι ίδιοι τόσα χρόνια δημιουργήσατε και να μειώσετε μόνιμα τη φορολογία που οι ίδιοι επιβάλατε. Όταν τα προβλήματα έχουν ονοματεπώνυμο, τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους πρωταίτιους να επιλύσουν το γόρδιο δεσμό της διαφθοράς.

 

Τίτλος: Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τουρισμό, αναδιάρθωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις

https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=b182c64e-2615-437a-95cb-952012302a0e

Τύπος: Νόμος

Υπουργείο: Τουρισμού

Επιτροπή: Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Αριθμός: Φεκ175 A’/08.08.2013

Αριθμός Νόμου: 4179

Ημ. Κατάθεσης: 27/06/2013

Ημ. Ψήφισης: 01/08/2013

Σχετικές Συνεδριάσεις Επιτροπής

Σχετικές Συνεδριάσεις Ολομέλειας

01.08.2013 – ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) (Α΄ Τμήμα Διακοπής Εργασιών Βουλής Θέρους 2013) Ζ΄

31.07.2013 – ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) (Α΄ Τμήμα Διακοπής Εργασιών Βουλής Θέρους 2013) Ε’

30.07.2013 – ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) (Α΄ Τμήμα Διακοπής Εργασιών Βουλής Θέρους 2013) Δ΄

 

Παρατίθενται τα πρακτικά από την Ολομέλεια

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: