Breaking News

Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή για την κατάργηση Α’ Σώματος Στρατού στη Δυτική Μακεδονία | 25.07.2013

            25 Ιουλίου 2013

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για το ζήτημα της κατάργησης των σχηματισμών του Α΄ Σώματος Στρατού και της 2ης Ταξιαρχίας υποστήριξης που εδρεύουν στην Κοζάνη με μονάδες σε όλη τη Δυτική Μακεδονία απάντησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Κωνσταντίνος Δαβάκης σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή Ν. Κοζάνης, Ραχήλ Μακρή.

Ο κ. Δαβάκης επικαλέστηκε την οικονομική κρίση ως αιτία της κατάργησης των σχηματισμών τονίζοντας ότι «η τρέχουσα οικονομική και δημοσιοοικονομική κατάσταση της χώρας σε συνδυασμό με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις που επέβαλλε αυτή η κατάσταση, επέβαλλε να επανεξεταστεί η συνολική δομή των ενόπλων μας δυνάμεων προκειμένου να επιτευχθεί μαζί με το βέλτιστο επιχειρησιακό αποτέλεσμα και το ελάχιστο δυνατό κόστος» .

Η κ. Μακρή επισήμανε ότι «μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο μετάπτωσης στη νέα δομή και αξιοποίησης του προσωπικού», ενώ τόνισε ότι η Δυτική Μακεδονία μετατρέπεται σε «ξέφραγκο αμπέλι». «Δεν πρόκειται για έναν συγκροτημένο σχηματισμό, αλλά για μια πρωτοφανή προχειρότητα και ισοπέδωση της δομής που προστατεύει τα σύνορα με δύο χώρες αμφιβόλων πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων με την χώρα μας» επισήμανε η κ. Μακρή, ενώ αναφερόμενη στις κοινωνικές και προσωπικές συνέπειες των οικογενειών του προσωπικού στους σχηματισμούς τόνισε ότι «Οφείλετε ως Υπουργείο να προνοήσετε και για τον ανθρώπινο παράγοντα που είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν μπορεί αυτή η αναδιάρθρωση των ενόπλων δυνάμεων να διαλύσει τη συνοχή οικογενειών και να τις φέρει προ τετελεσμένων καταστάσεων ανατρέποντας τους σχεδιασμούς τους και την καθημερινότητα τους».

Απαντώντας στην κ. Μακρή ο Υφυπουργός απέφυγε την ουσία των επιχειρημάτων της λέγοντας κυνικά ότι «με Υπουργική απόφαση εξειδικεύθηκαν με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί και τα κριτήρια μεταθέσεων των στελεχών ενόπλων δυνάμεων. Διασφαλίζεται η όλη υπόθεση που λέγεται μετακίνηση στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού».

Η Βουλευτής Ραχήλ Μακρή θα παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης και θα καυτηριάσει κάθε εξέλιξη που θα προβαίνει εις βάρος των συμφερόντων της περιοχής, αλλά και του αξιόμαχου προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων.  Οι  απαντήσεις του Υφυπουργού δεν ικανοποίησαν σε καμία περίπτωση τις απορίες που έχουν δημιουργηθεί και αναμένουμε από το Υπουργείο να δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που έχει ανακύψει για τη Δυτική Μακεδονία, την στήριξη των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και την ασφάλεια της Χώρας.

Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή

www.rachelmakri.com

Ακολουθούν το κείμενο και τα πρακτικά από την συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης

8151235-page-001

 

Αθήνα, σήμερα στις 25 Ιουλίου 2013, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9:44΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Α΄ σύνθεση) για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Εισερχόμεθα στη συζήτηση της τρίτης υπ’ αριθμ. 3/22-7-2013 επίκαιρης ερώτησης πρώτου κύκλου της Βουλευτού Κοζάνης των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Ραχήλ Μακρή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με την αξιοποίηση του προσωπικού του Α΄ Σώματος Στρατού και της 2ης Ταξιαρχίας Υποστήριξης στη Δυτική Μακεδονία. Ορίστε, κυρία συνάδελφε, έχετε το λόγο.

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ στις 30 Μαΐου του 2013 και στο πλαίσιο της μείωσης της δομής των δυνάμεων του Στρατού, καταργήθηκαν μεταξύ άλλων μονάδων σχηματισμών τα Στρατηγεία των Α΄ και Β΄ Σωμάτων.

Παράλληλα, με την ίδια απόφαση του ΚΥΣΕΑ, καταργήθηκε και η 2η Ταξιαρχία Υποστήριξης, η οποία έχει έδρα την Κοζάνη, και στην έδρα της μεταφέρεται η 9η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία.

Μετά τη στοχευμένη απαξίωση και καταρράκωση του ηθικού των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, η Συγκυβέρνηση, κατ’ επιταγή της τρόικα, με την ως άνω απόφαση του ΚΥΣΕΑ προέβη ουσιαστικά στην αποδυνάμωση της άμυνας της χώρας, αλλά και του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας, αφήνοντας απροστάτευτα τα βόρεια σύνορα της πατρίδας μας.

Στο Α’ Σώμα Στρατού και στη 2α Ταξιαρχία Υποστήριξης υπηρετούν εκατοντάδες αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και πολιτικοί υπάλληλοι που εκτός από τους μισθούς -που είναι μία αξιόλογη οικονομική παρουσία στην τοπική κοινωνία- υπάρχει κι ένα τεράστιο ποσό που δαπανάται για να καλύψει τις ανάγκες των μονάδων.

Το κλείσιμο, λοιπόν, των μονάδων σε μία περιοχή που έχει το μεγαλύτερο δείκτη ανεργίας στην Ευρώπη, αφαιρεί από την αγορά μερικές ακόμη εκατοντάδες εργαζομένων και πληγώνει ακόμη περισσότερο την αιμορραγούσα περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι καταργήσεις τόσο του 1ου Σώματος Στρατού όσο και της 2ας Ταξιαρχίας Υποστήριξης έχουν ήδη δημιουργήσει αναστάτωση και ανησυχία τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο πολιτικό προσωπικό των μονάδων αυτών που υπηρετούν επί χρόνια στην περιοχή, καθώς πιθανότατα αρκετοί εξ αυτών θα μετατεθούν σε άλλες μονάδες και σε άλλα στρατόπεδα.

Μέχρι σήμερα -εξ όσων γνωρίζουμε και όπως μας διαβεβαίωσε και ο Σύλλογος Πολιτικών Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Δυτικής Μακεδονίας- δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο μετάπτωσης στη νέα δομή και αξιοποίησης του προσωπικού.

Εκατοντάδες στελέχη του 1ου Σώματος Στρατού και της 2ας Ταξιαρχίας Υποστήριξης και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι από την αδράνεια αλλά και τις καθυστερήσεις του ΥΠΕΘΑ στην έκδοση των απαιτούμενων διαταγών.

Είναι σημαντικό να ληφθούν υπ’ όψιν τόσο οι ανάγκες οι δικές τους όσο και οι ανάγκες των οικογενειών τους, ανάγκες που είναι αυτονόητες και έχουν να κάνουν με τον οικογενειακό τους προγραμματισμό και το δικαίωμα των παιδιών τους να ξεκινήσουν και να συνεχίσουν ομαλά την εκπαίδευσή τους στα σχολεία, όπως έχουν όλα τα Ελληνόπουλα.

Κατόπιν, λοιπόν, των ανωτέρω, ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ:

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν στην κατάργηση τόσο του 1ου και του 2ου Σώματος Στρατού όσο και της 2ας Ταξιαρχίας Υποστήριξης;

Έχει εκπονηθεί σχέδιο μετάπτωσης στη νέα δομή αναφορικά με την κατάργησή του; Και αν ναι, πότε προτίθεστε να το κοινοποιήσετε ώστε να ενημερωθούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι και να μην αιφνιδιαστούν;

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ευχαριστούμε κι εμείς.

Κύριε Υπουργέ, επειδή είναι η πρώτη φορά από τη στιγμή που αναλάβατε τα καθήκοντα του Υπουργού που Προεδρεύω σε συνεδρίαση της Βουλής στην οποία απαντάτε σε ερώτηση, θέλω ειλικρινά να σας συγχαρώ. Έχουμε εκλεγεί μαζί από το 1993. Σας εύχομαι ειλικρινά καλή επιτυχία.

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για τις ευχές σας και πιθανολογώ πως αυτό απηχεί τις ευχές όλων των συναδέλφων.

Κυρία συνάδελφε, όπως και εσείς πολύ καλά γνωρίζετε, η τρέχουσα οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, σε συνδυασμό με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις που επέβαλλε αυτή η κατάσταση, επέβαλλε παράλληλα να επανεξεταστεί όλη η συνολική δομή των Ενόπλων μας Δυνάμεων, προκειμένου να επιτευχθεί μαζί με το βέλτιστο επιχειρησιακό αποτέλεσμα και το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Οι εποχές έχουν αλλάξει. Είμαι βέβαιος ότι κι εσείς το γνωρίζετε. Στις περιπτώσεις, λοιπόν, που δεν υποχωρεί η αμυντική θωράκιση της χώρας πρέπει να επέλθουν οι δέουσες οικονομικές αλλαγές.

Για το λόγο αυτό, τα Γενικά Επιτελεία έλαβαν εντολή και επανεξέτασαν τη διάταξη των στρατιωτικών μονάδων, υποβάλλοντας εμπεριστατωμένες προτάσεις -μία εργασία που έχει γίνει αρκετό καιρό τώρα- με στόχο να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή οικονομία κλίμακας, χωρίς να θίγεται –όπως είπα- το αξιόμαχο των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Ήδη η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων έτυχε της σχετικής έγκρισης του ΚΥΣΕΑ, αφού προηγουμένως ενημερώθηκε η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής που συνεδρίασε σε δύο συνεδριάσεις πριν το Πάσχα.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις λαμβάνονται μετά από πρόταση των Γενικών Επιτελείων που υπεβλήθησαν αφού αναλύθηκε πληθώρα κριτηρίων, ενώ αξιολογούνται τα όποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Σίγουρα δεν είναι δυνατόν αυτά να ικανοποιούν όλες τις πλευρές. Μακάρι να τις ικανοποιούσαν. Είναι, όμως, αντικειμενικά αδύνατο να ικανοποιηθούν.

Στους περαιτέρω επιτελικούς σχεδιασμούς, κυρία συνάδελφε, οι οποίοι θα λάβουν χώρα, ώστε να υλοποιηθεί η ανωτέρω απόφαση του ΚΥΣΕΑ, θα συνεκτιμηθούν τόσο ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των Ενόπλων μας Δυνάμεων όσο και το σύνολο των πολιτικών, κοινωνικών και λοιπών παραμέτρων, που συνθέτουν τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής που φιλοξενεί μονάδες του Ελληνικού Στρατού, όπως και η περιοχή η δική σας, η περιοχή της εκλογικής σας περιφέρειας.

Άλλωστε θέλω να επισημάνω ότι το προσωπικό που υπηρετεί σε μονάδες της παραμεθορίου αισθάνεται αναπόσπαστο μέλος των τοπικών κοινωνιών και, βεβαίως, τα αισθήματα αυτών των κοινωνιών είναι αντιστρόφως ανάλογα με το ελληνικό στράτευμα, με τους άντρες και τις γυναίκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω ότι σε καμία απολύτως περίπτωση δεν παραβλέπεται το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό που αποτελεί, όπως όλοι ξέρουμε και αισθανόμαστε, την αιχμή του δόρατος των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Για την πολιτική ηγεσία, επίσης, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν υφίσταται διαφοροποίηση για την ενδεχόμενη μετακίνηση είτε ενός  υποδεκανέα είτε ενός ανώτατου αξιωματικού.

Και θέλω να ξέρετε –γιατί ελέχθη αυτό στην πρωτομιλία σας- ότι όλες οι περιπτώσεις εξετάζονται με την ίδια βαρύτητα και δεν παραγνωρίζεται ποτέ ο ανθρώπινος παράγοντας, ο οποίος είναι πολλαπλασιαστής ισχύος των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Τέλος, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται και αφορούν τη δομή δυνάμεων και στη χωροταξική αναδιάταξή τους, αντικείμενο της οποίας είναι η επίκαιρη ερώτηση που έχετε καταθέσει, στηρίζονται αφενός στις προτάσεις των γενικών επιτελείων και αφετέρου  στις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών. Αυτά είχα να πω στην πρωτομιλία μου. Θα επανέλθω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κυρία συνάδελφε, έχετε το λόγο.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι και εσείς συνεχίζετε την ίδια πολιτική με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία αντί να προβεί σε συμμάζεμα με ταυτόχρονη αύξηση της μαχητικής ισχύος των στρατιωτικών μας δυνάμεων, αντί να προβεί σε κοινό σχεδιασμό με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των δύο Σωμάτων του Στρατού, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει ασύμμετρες απειλές, προχώρησε στην κατάργηση του Α΄ και Β΄ Σώματος Στρατού, αφήνοντας τόσο την Ήπειρο όσο και τη Δυτική Μακεδονία εντελώς ακάλυπτες και τους κατοίκους απροστάτευτους στις ορέξεις εισαγόμενων εγκληματικών οργανώσεων. Και όλα αυτά με το επιχείρημα της εξοικονόμησης πόρων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των εθνοκτόνων μνημονιακών πολιτικών.

Όσα οικονομικά προβλήματα και να αντιμετωπίζει μία χώρα σε καμία περίπτωση δεν την μετατρέπουμε σε ξέφραγο αμπέλι. Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι το γεγονός ότι κλείνουν ταυτόχρονα δύο στρατηγεία, δύο από τα τρία στην ουσία Σώματα Στρατού, μια  και το Γ΄ Σώμα, όπως γνωρίζετε, στην ουσία είναι πολυεθνικός σχηματισμός.

Αυτό δεν λέγεται νέα δομή. Αυτό λέγεται «αποδόμηση». Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν καταργούνται, αλλά αναδιαρθρώνονται, σύμφωνα με τις ταγές των καιρών. Δεν είναι λίγα τα σύννεφα της αποσταθεροποίησης που συγκεντρώνονται στο χώρο των νοτίων Βαλκανίων και η επεκτατική πολιτική των γειτόνων μας.

Η ανάπτυξη παραστρατιωτικών οργανώσεων είναι γεγονός στη Βαλκανική με την Ελλάδα να είναι, βέβαια, πάντα ικανή να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση. Οι πολίτες  των συνόρων αντιμετωπίζουν ήδη πολλά προβλήματα στη Δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο, καθώς, όπως γνωρίζετε, κυρίως στις περιόδους του θέρους μετακινούνται εκατοντάδες αστυνομικοί προς τον Έβρο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Έτσι, έχουν την ανάγκη να νιώθουν ασφάλεια από τις μελλοντικές προκλήσεις των γειτόνων που ενδέχεται να εμφανιστούν.

Από την άλλη, βέβαια, ως Υπουργείο οφείλετε να προνοήσετε και για τον ανθρώπινο παράγοντα, που είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων τόσο των στρατιωτικών όσο και του προσωπικού, καθώς και αυτοί αποτελούν εργαζόμενους. Δεν μπορεί αυτή η αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων να διαλύσει τη συνοχή οικογενειών και να τις φέρει προ τετελεσμένων καταστάσεων, ανατρέποντας τους οικογενειακούς τους σχεδιασμούς και την καθημερινότητά τους. Οι μειώσεις στις μισθοδοσίες των Ενόπλων Δυνάμεων είναι τόσο σοβαρές που δεν αντέχουν άλλο οποιαδήποτε παρέμβαση στον οικονομικό τους προϋπολογισμό.

Αναρωτηθείτε, βέβαια, και την αγωνία των παιδιών των οικογενειών αυτών, που θα ανατραπεί ο σχολικός τους βίος, γιατί βέβαια δεν μας απαντήσετε και στο αν υπάρχει σχέδιο μετάπτωσης  και πότε ακριβώς θα μετακινηθούν. Αν αυτή η απόφαση, κύριε  Υπουργέ, συμβεί το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο, καταλαβαίνετε ότι τα παιδιά των οικογενειών αυτών θα πρέπει να εγκαταλείψουν το σχολείο και να πάνε σε μια άλλη περιοχή της χώρας.

Προχωράτε στην κατάργηση ενός ιστορικού Σώματος Στρατού χωρίς κανένα σχεδιασμό, όπως φαίνεται, χωρίς να αναλογιστείτε τις συνέπειες αυτής της πράξης, αλλά και αφήνοντας την περιοχή και εκατοντάδες χιλιόμετρα συνόρων ουσιαστικά αφύλακτα. Κι όσες μονάδες παραμείνουν στην περιοχή, ουσιαστικά θα είναι σαν φτερό στον άνεμο, αφού δεν πρόκειται για έναν συγκροτημένο, όπως καταλαβαίνουμε, σχηματισμό, αλλά για μία πρωτοφανή προχειρότητα και ισοπέδωση της δομής που προστατεύει τα σύνορα με δύο χώρες αμφιβόλων πολιτικών αλλά και διπλωματικών σχέσεων με τη χώρα μας.

Δεν δικαιούστε, κύριε Υπουργέ, ούτε εσείς ούτε κανείς άλλος, αυτή τη χώρα να τη μετατρέψετε σε ξέφραγο αμπέλι για οποιονδήποτε λόγο, ακόμη κι αν αυτός είναι οικονομικός, αλλά ούτε να και μετατρέψετε τους πολίτες της έρμαιο κάθε απερίσκεπτης απόφασής σας.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ευχαριστούμε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Κυρία συνάδελφε, στην πρωτολογία μου σας περιέγραψα με σαφήνεια ότι η λειτουργία των μονάδων του Στρατού Ξηράς έχει άμεση συνάρτηση με τη νέα δομή δυνάμεων η οποία εγκρίθηκε –επαναλαμβάνω, εγκρίθηκε- με σχετική απόφαση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στις 30 Μαΐου 2013.

Επιπροσθέτως, σας είπα ότι αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία η διοικητική μέριμνα και φυσικά οι τοποθετήσεις του προσωπικού.

Συνεπώς, όσον αφορά αυτό που είπατε, σας λέω ότι δεν θα υπάρξει κανένας απολύτως αιφνιδιασμός που θα διαταράξει την προσωπική και οικογενειακή ζωή του πολιτικού και του στρατιωτικού προσωπικού, ενώ θα εφαρμοστούν απολύτως οι ισχύουσες διαταγές περί τοποθετήσεων, εάν και εφόσον απαιτηθεί μετακίνηση. Επαναλαμβάνω, εάν και εφόσον απαιτηθεί μετακίνηση προσωπικού.

Για εμάς στις Ένοπλες Δυνάμεις το προσωπικό -και το στρατιωτικό και το πολιτικό- αποτελεί, όπως σας είπα, τον πολλαπλασιαστή της ισχύος τους και το φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού. Οπότε εκφράσεις όπως «επί ξύλου κρεμάμενοι» κλπ., δεν συνάδουν προς την αντίληψη η οποία υφίστατο και συνεχίζει να υφίσταται στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Επίσης, κυρία συνάδελφε, θέλω να σας ενημερώσω ότι με υπουργική απόφαση που υπεγράφη την 1η Ιουλίου και ήδη δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, εξειδικεύτηκαν, με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία, οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί και τα κριτήρια των μεταθέσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Διασφαλίζεται, δηλαδή, η όλη υπόθεση που λέγεται «μετακίνηση στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού».

Στο σημείο αυτό θέλω, επίσης, να σας υπενθυμίσω ότι η μελέτη για τη μελλοντική δομή δυνάμεων παρουσιάστηκε αρμοδίως στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και ενεκρίθη. Αυτό έγινε σε δύο συνεδριάσεις -το είπα και στην πρωτομιλία μου- η μία στις 25 Απριλίου και η δεύτερη στις 28 Μαΐου. Και στις δύο συνεδριάσεις μετείχαν μέλη του Κόμματός σας, όπως ο κ. Νταβρής, με συγκεκριμένες προτάσεις και ερωτήσεις, λόγω της παλαιάς του ιδιότητος.

Στην εν λόγω μελέτη έχουν προβλεφθεί όλες οι απαιτήσεις σε προσωπικό και μέσα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός.

Εδώ θέλω να σας επισημάνω, αγαπητή κυρία συνάδελφε, ότι δεν μπορώ να προχωρήσω στην παράθεση περαιτέρω στοιχείων, καθόσον αυτά αποτελούν κατά το πλείστον διάφορες διαβαθμισμένες πληροφορίες, οι οποίες έχουν το βαθμό του απορρήτου. Σε κάθε, όμως, περίπτωση σας καλώ στο γραφείο μου, ώστε ή εγώ ή οι συνεργάτες μου να σας ενημερώσουμε επακριβώς για θέματα τα οποία σας ενδιαφέρουν. Και βλέπω ότι σας ενδιαφέρουν.

Επίσης, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι πρωταρχικός στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποτελεί η δημιουργία σύγχρονων, ισχυρών και ευέλικτων Ενόπλων Δυνάμεων, με υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, ικανών να αποτελέσουν αξιόπιστη δύναμη αποτροπής και άμεσης αντίδρασης, λαμβάνοντας, όμως, παράλληλα υπόψη τους και τη δεινή οικονομική θέση της χώρας μας, ούτως ώστε να επιτύχουμε οικονομία κλίμακος σε διάφορα θέματα στα οποία μέχρι τώρα υπήρχε μεγάλη σπατάλη.

Κυρία συνάδελφε, μου εδόθη ένα υπηρεσιακό σημείωμα για να σας απαντήσω. Θα ήθελα να συστήσω σε μία συνάδελφο η οποία μάχεται για την εκλογική της Περιφέρεια –και είναι ιερό το δικαίωμα το οποίο έχετε- εκφράσεις όπως «η Κυβέρνηση αφήνει απροστάτευτα τα βόρεια σύνορα της πατρίδας», «εντελώς ακάλυπτες οι περιοχές αυτές» να αποφεύγονται, δεδομένου ότι ο χώρος των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως κι εσείς πολύ καλά γνωρίζετε, είναι ένας χώρος ευαίσθητος, ο οποίος αποτελεί για τον ελληνικό λαό το καύχημα και την ασπίδα του.

Σας ευχαριστώ.

About Rachel Makri (3261 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: