Breaking News

Ραχήλ Μακρή στη Βουλή για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

16/07/2013: Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών».  (1η συνεδρίαση) http://bit.ly/2pFRM4r

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: «Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί ένα συνονθύλευμα διατάξεων, για πρόστιμα, ποινές και λόγους παραμυθίας, που ούτε εσείς οι ίδιοι, δεν πιστεύετε ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα αποτελέσει εφαλτήριο τόνωσης της αγοράς και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ακόμα και ένας μαθητής λυκείου, που έχει διδαχθεί τις βασικές αρχές της πολιτικής οικονομίας, γνωρίζει ότι όταν δεν υπάρχουν χρήματα στις τσέπες των καταναλωτών, δεν πρόκειται να αυξηθεί η ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών, ακόμα και εάν η προσφορά τους γίνεται επί 24ωρου βάσεως, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Η κατανάλωση εξαρτάται από το εισόδημα, όταν η συγκυβέρνηση έχει οδηγήσει στην δραματική μείωση του εισοδήματος, των Ελλήνων πολιτών, δεν είναι δυνατόν να περιμένει ότι θα αυξηθεί η κατανάλωση, από την επέκταση του χρόνου λειτουργίας των καταστημάτων.

Τα δύο εκατομμύρια άνεργοι, που η πολιτική λιτότητας και δημοσιονομικού περιορισμού έχουν δημιουργήσει, διαθέτουν άπλετο χρόνο, αλλά δεν διαθέτουν χρήματα για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της οικογένειάς τους. Η συνεχής μείωση, της αγοραστικής ικανότητας των Ελλήνων δεν αποτελεί μόνο δική μας διαπίστωση, ακόμα και ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης βάσης στόλου, ακτοπλοϊκής εταιρίας, κ. Αγαπητός, δήλωσε ότι ο κλάδος έχει υποστεί σοβαρότατες απώλειες επιβατών και κερδών, από τη συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων.

Δημοσιεύματα με τίτλο, «κατά της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων», «σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος» και «κατά της ρύθμισης για τις Κυριακές, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΟΗΕ» αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι τις ΕΣΕΕ, της ΓΕΣΕΒΕ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις που θα περιλαμβάνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ή ακόμα και απεργίες τις Κυριακές. Οι εκπρόσωποι των τριών οργανώσεων, αμφισβήτησαν τα πορίσματα μελέτης του ΟΟΣΑ που παρουσίασε το Υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα οποία η λειτουργία των καταστημάτων της Κυριακής, θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας.

Όπως υποστήριξαν, το αποτέλεσμα του μέτρου θα είναι η αύξηση του λειτουργικού κόστους των καταστημάτων και η μετατόπιση του τζίρου, από άλλες ημέρες της εβδομάδας. Ανέφεραν ακόμη ότι έχουν τη σύμφωνη γνώμη, πολλών μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, των καταναλωτικών οργανώσεων και της αρχιεπισκοπής. Θεωρούν ωστόσο ότι εάν ψηφιστεί διάταξη, θα υπάρξουν προσφυγές από πολυεθνικές αλυσίδες προκειμένου να επιτραπεί η λειτουργία, όλες τις Κυριακές, για όλα τα καταστήματα και όχι μόνον στα μικρά.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Κορκίδης, επικαλέστηκε στοιχεία  για αύξηση του κόστους λειτουργίας και μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, ενώ χαρακτήρισε τη ρύθμιση για τις Κυριακές, ως την σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Οι ίδιοι, οι εκπρόσωποι, της αγοράς διαψεύδουν τις εξαγγελλόμενες προσδοκίες σας, το ίδιο κάνει η οικονομική θεωρία, αλλά και η κοινή λογική.

Δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ούτε θα αυξηθεί ο τζίρος των καταστημάτων, αντίθετα το πιθανότερο είναι να αυξηθούν τα λουκέτα και να οδηγήσετε στη χρεοκοπία, τους ελάχιστους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που αντιστέκονται στην αποτυχημένη πολιτική των μνημονίων και της ύφεσης.

Πιθανότατα αυτός να είναι ο σκοπός σας. Η απορύθμιση της αγοράς οδηγεί στην κατάρρευσή της μικρομεσαίας επιχείρησης που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Όλα αυτά, γιατί; Για να επωφεληθούν και πάλι οι πολυεθνικές, που πιθανότατα θα κερδίσουν την επέκταση των ρυθμίσεων, από τα διοικητικά δικαστήρια στα οποία θα προσφύγουν. Έχετε υποχρέωση να απαντήσετε για τις προθέσεις των πράξεών σας, όχι σε εμάς αλλά στον ίδιο τον ελληνικό λαό».

17/07/2013: Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών» (3η συνεδρίαση) http://bit.ly/2qq1usP

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: «Τα βασικότερα θέματα του νομοσχεδίου, τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και τη ρύθμιση των θεμάτων των λαϊκών αγορών, τα αναλύσαμε στη χθεσινή συνεδρίαση και θα επανέλθουμε στην β΄ ανάγνωση. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στις προτεινόμενες ρυθμίσεις καθώς η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή θα ανοίξει τους «ασκούς του Αιόλου» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν φτάσει ήδη στα όριά τους από την αντιαναπτυξιακή και υφεσιακή πολιτική των μνημονίων και του εκμηδενισμού της αγοραστικής δύναμης του ελληνικού λαού, στο όνομα της ανεφάρμοστης και ουτοπικής εσωτερικής υποτίμησης».

19/07/2013: Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών» (4η συνεδρίαση – β΄ ανάγνωση). http://bit.ly/2p6sn0S

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: «Ποιους εξυπηρετούν; Για παράδειγμα, η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εξυπηρετεί τα πολυκαταστήματα ενώ έχουν εξαιρεθεί φαινομενικά από τη δυνατότητα ένταξης στη διάταξη, διαθέτουν τη βεβαιότητα ότι θα συμπεριληφθούν  σε δεύτερο χρόνο μέσα σε διοικητικά δικαστήρια. Βέβαια είστε ικανοί να τους κάνετε γρηγορότερα το χατίρι και να τους παραχωρήσετε τη δυνατότητα λειτουργίας με μια τροπολογία ή πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Έχετε συνηθίσει να προσφεύγετε σε  αυτές τις πρακτικές και δεν θα μας έκανε εντύπωση να σας δούμε να τις χρησιμοποιείτε και στο μέλλον.

Στη συνεδρίαση της 16ης Ιουλίου ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης αναπτύσσοντας τα επιχειρήματα του, για την υποτιθέμενη ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά τα μαγαζιά και τις Κυριακές μας μιλήσει για οικογένειες με παιδιά, οι οποίες θα κάνουν βόλτα στο κέντρο της πόλης, θα κάνουν έναν περίπατο, και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «στο κάτω – κάτω ας μην ψωνίζουν , λέω εγώ, αλλά να κάθονται σε ένα καφέ και να παίρνουν μια σοκολάτα από ένα περίπτερο. Αυτό γιατί να μην το κάνουμε; Σε τι βλάπτει;».

Αυτό δεν βλάπτει σε τίποτα, κύριε Υπουργέ. Η Κυβέρνησή σας βλάπτει την κοινή λογική ή μάλλον οποιασδήποτε είδους λογικής. Τα περίπτερα και τα καφέ λειτουργούν τις Κυριακές, κύριε Υπουργέ.

Φέρατε ολόκληρο νομοσχέδιο και δεν γνωρίζετε εσείς ο ίδιος τι ισχύει;

Μήπως σας δόθηκε και αυτό έτοιμο από την Τρόικα και δεν είχατε και εσείς χρόνο να το διαβάσετε;

Σοβαρευτείτε κάποια στιγμή, καλά είναι τα γλαφυρά επιχειρήματα, αλλά και η ουσία δεν βλάπτει. Όπως δεν βλάπτει και η επαφή με τα συμπεράσματα της εφαρμοσμένης οικονομικής.

 Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η αγορά όταν δεν έχει κανόνες ισχυρούς και δίκαιους δεν αυτορυθμίζεται, αλλά δημιουργεί στρεβλώσεις εις βάρος του καταναλωτή. Η αγορά χρειάζεται κανόνες για να λειτουργήσει.

Κύριε Υπουργέ, επειδή δεν είστε ημιμαθής θα γνωρίζετε, ότι αυτό δεν το υποστηρίζουν στις χώρες σοβιέτ, αλλά στη μητρόπολη του καπιταλισμού τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Για το λόγο αυτό θα σας παρακαλούσα να είστε πιο φειδωλός στις προτάσεις σας να αφήσουμε την αγορά ελεύθερη και θα δούμε την αυτορύθμισή της».

23/07/2013 – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ: Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών». http://bit.ly/2p6rqpq

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: «Στο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές σάς υπογραμμίσαμε και στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ότι όταν δεν υπάρχουν χρήματα στις τσέπες των καταναλωτών, δεν πρόκειται να αυξηθεί η ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών, ακόμη και αν η προσφορά τους γίνεται επί εικοσιτετραώρου βάσεως, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Η κατανάλωση εξαρτάται από το εισόδημά του. Η συγκυβέρνησή σας όμως, έχει οδηγήσει στη δραματική μείωση του εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να περιμένετε ότι θα αυξηθεί η κατανάλωση από την επέκταση του χρόνου λειτουργίας των καταστημάτων.

Τα δυο εκατομμύρια άνεργοι που η πολιτική σας της λιτότητας και δημοσιονομικού περιορισμού έχουν δημιουργήσει, τους οδήγησαν στο να διαθέτουν  άπλετο χρόνο, αλλά να μην διαθέτουν χρήματα για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της οικογένειάς τους.

Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της αγοράς υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα του προτεινόμενου μέτρου θα είναι η αύξηση του λειτουργικού κόστους των καταστημάτων και η μετατόπιση του τζίρου από άλλες ημέρες της εβδομάδας στην Κυριακή. Θεωρούν ακόμα ότι αν ψηφιστεί η διάταξη θα υπάρξουν προσφυγές από πολυεθνικές αλυσίδες, προκειμένου να επιτραπεί η λειτουργία όλες τις Κυριακές, για όλα τα καταστήματα και όχι μόνο για τα μικρά.

Σε όλα αυτά πώς απαντήσατε; Ο κύριος Υφυπουργός στις 17 Ιουλίου μάς ανέπτυξε την άποψη του, σύμφωνα με την οποία τα μεγάλα καταστήματα θα μειώσουν τις τιμές και θα συνθέσουν εμπορικές πρακτικές προσέλκυσης του κοινού τις ημέρες που θα είναι και αυτοί ανοιχτά. Αυτό θα γίνει στην αγορά και δεν να προσφύγουν στα δικαστήρια. Αυτό το γεγονός, ότι θα θελήσουν δηλαδή να αποτρέψουν τη μεταφορά του τζίρου από τις καθημερινές στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων θα έχει ευεργετική επίπτωση στις τιμές.

Μας εκπλήσσουν οι προφητικές σας ικανότητες, κύριε Υπουργέ. Ειδικά το συμπέρασμά σας ότι τα πολυκαταστήματα θα μειώσουν τις τιμές, αντί να προσφύγουν στα δικαστήρια, μόνο στην προφητεία και στο χώρο του παραφυσικού μπορεί να βασιστεί γιατί η οικονομική επιστήμη, δυστυχώς, αλλά μας διδάσκει.

Βέβαια, η άγνοια της οικονομικής επιστήμης αποδεικνύεται και από το επιχείρημα που χρησιμοποιήσατε στις 16 Ιουλίου ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αυξάνει την κυκλοφορία του χρήματος και η αύξηση της κυκλοφορίας του είναι μέτρο ισοδύναμο με την εκτύπωση χρήματος, για να σας το πω έτσι. Και στις 17 Ιουλίου επιχειρήσατε να δώσετε επιστημονικό μανδύα στην αοριστολογία λέγοντας: «Εχθές είπα κάτι για την κυκλοφορία του χρήματος του, αλλά δεν είναι δικό μου, είναι η εξίσωση του Φίσερ».

Το εισόδημα το δημιουργούμε, αυτό δεν μπορείτε να καταλάβετε, διότι έχετε μάθει να χτίζετε μια αντιπολιτευτική πολιτική πάνω στο εμπόριο της μιζέριας. Για να βάλουμε, λοιπόν, τα πράγματα στη θέση τους, σύμφωνα με τον Φίσερ «η ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος και ο όγκος συναλλαγών  βραχυχρόνια παραμένουν αμετάβλητα μου και μακροχρόνια αλλάζουν από συνθήκες όπως η τεχνολογία και το επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας».

Ακόμα, βασική παραδοχή της ποσοτικής θεωρίας είναι ότι το συνολικό προϊόν της οικονομίας είναι δεδομένο. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία λειτουργεί με πλήρη απασχόληση όλων των συντελεστών παραγωγής. Συνέλευσης παραγωγής είναι και η εργασία.

Θεωρείτε ότι η εργασία, λοιπόν, βρίσκεται σε επίπεδο πλήρους απασχόλησης; Ζείτε σε μια Ελλάδα που έχει μηδενική ανεργία; Καιρός, λοιπόν, να έρθετε σε επαφή με την πραγματικότητα. Η ανεργία δεν είναι μηδενική, αγγίζει το 72% στους νέους της Δυτικής Μακεδονίας.

Πέραν αυτού, η συγκεκριμένη θεωρία έχει δεχθεί κριτική στο συμπέρασμα της πως οι τιμές εξαρτώνται από την ποσότητα του χρήματος που κυκλοφορεί. Αυτό συμβαίνει γιατί εξισώνει τη μάζα των προϊόντων σε κυκλοφορία επί τις τιμές αυτών με τη ποσότητα του χρήματος που κυκλοφορεί.

Παρόμοιες ουτοπίες έχουν οδηγήσει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης σας να πιστεύει ότι θα ρίξει τις τιμές των αγαθών με την επιβαλλόμενη πολιτική ύφεσης και αναίτιας λιτότητας. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μην περιορίζεστε στην απλή αναζήτηση λέξεων στο διαδίκτυο και όταν χρησιμοποιείτε οικονομικές θεωρίες να τις έχετε μελετήσει, τόσο ως προς τις προϋποθέσεις τους, όσο και προς τα συμπεράσματά τους.

Ο κ. Χατζηδάκης στη συνεδρίαση της 16ης Ιουλίου αναπτύσσοντας τα επιχειρήματά του για την υποτιθέμενη ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά τα μαγαζιά και τις Κυριακές, μας μίλησε για οικογένειες με παιδιά, οι οποίες θα κάνουν βόλτα στο κέντρο της πόλης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Στο κάτω-κάτω ας μην ψωνίζουν λέω εγώ, αλλά να κάθονται σε ένα καφέ και να παίρνουν μια σοκολάτα από ένα περίπτερο. Αυτό γιατί να μην το κάνουμε; Σε τι βλάπτει;»

Σας τα είπαμε και στην επιτροπή, κύριε Υπουργέ, τα περίπτερα, αλλά και τα καφέ λειτουργούν ήδη με το υπάρχον νομικό πλαίσιο τις Κυριακές. Φέρατε ολόκληρο νομοσχέδιο και δεν γνωρίζετε εσείς ο ίδιος τι ισχύει; Μήπως σας δόθηκε και αυτό έτοιμο από την τρόικα και δεν είχατε και εσείς χρόνο για να το διαβάσετε; Ωραία είναι τα γλαφυρά επιχειρήματα, αλλά και η ουσία δεν βλάπτει.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η αγορά, όταν δεν έχει κανόνες ισχυρούς και δίκαιους, δεν αυτορρυθμίζεται, αλλά δημιουργεί στρεβλώσεις εις βάρος του καταναλωτή.

Η αγορά χρειάζεται κανόνες, για να λειτουργήσει. Και επειδή δεν είστε ημιμαθείς, θα γνωρίζετε ότι αυτό δεν το υποστηρίζουν στις χώρες σοβιέτ, αλλά στη μητρόπολη του καπιταλισμού,  στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Για το λόγο αυτό θα σας παρακαλούσα να είστε πιο φειδωλός στις προτάσεις σας, να αφήσουμε την αγορά ελεύθερη και θα δούμε την αυτορρύθμισή της.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι δεν κτίζουμε εμείς αντιπολιτευτική πολιτική πάνω στο εμπόριο της μιζέριας. Η συγκυβέρνησή σας δημιουργεί τη μιζέρια και χρησιμοποιεί επιχειρήματα έωλα και ανυπόστατα, για να καλύψει τα αποτελέσματα των πράξεών της.

Η προχειρότητα και η αναποτελεσματικότητα των επιλογών σας είναι έκδηλη στον τρόπο που νομοθετείτε. Για να συγκαλύψετε την άγνοιά σας, διαστρεβλώνετε κάθε έννοια της οικονομικής επιστήμης. Οι επικοινωνιακές τακτικές και μεθοδεύσεις δεν μπορούν να καλύψουν τις συνέπειες  των εφαρμοζόμενων πειραμάτων σας.

Αποστραγγίσατε την αγορά από τη ρευστότητα και τώρα θέλετε να δώσετε τη χαριστική βολή και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες επί δεκαετία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Γιατί; Για να  επωφεληθούν οι πολυεθνικές των δανειστών; Για να εξαθλιώσετε ακόμη περισσότερο την ελληνική οικογένεια;»

24/07/2013 – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ: Συζήτηση επί των άρθρων και των τροπολογιών και ψήφιση  στο σύνολο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών». http://bit.ly/2pVBaa5

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: «Ο κ. Χατζηδάκης στη χθεσινή του ομιλία, αναφερόμενος στην Αντιπολίτευση, χρησιμοποίησε τη ρήση «Όταν δεν μας βολεύει η πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».

Η πραγματικότητα κατά τον κύριο Υπουργό βασίζεται σε δημοσκοπήσεις που υποτίθεται ότι δικαιολογούν τις επιλογές της συγκυβέρνησης. Η πραγματικότητά σας είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων. Κάποια στιγμή, όμως, οφείλετε να έρθετε σε επαφή και με τη σκληρή πραγματικότητα την οποία βιώνει ο ελληνικός λαός εξαιτίας σας. Αυτό αποφεύγετε επιμελώς να κάνετε.

Περιγράφουν οι κυβερνητικοί Βουλευτές μία Κυριακή αρχίζοντας με τον πρωινό εκκλησιασμό, μία πάστα στο καφέ της πλατείας, ακολουθούμενη από χάζεμα στις βιτρίνες πριν το γεύμα και το απογευματινό γήπεδο. Και μας ρωτούν πώς η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων θα διαταράξει αυτήν την ειδυλλιακή ζωή των Ελλήνων.

Στον ίδιο, βέβαια, φανταστικό κόσμο ο κύριος Υπουργός μάς μιλάει για σοκολατίτσες στα παγκάκια. Και μετά είστε εσείς αυτοί που μας εγκαλείτε και μας  μιλάτε για την πραγματικότητα.

Την πραγματικότητα των ανέργων οι οποίοι διαθέτουν άπλετο χρόνο για ψώνια, αλλά μηδενικό εισόδημα, την έχετε ποτέ σκεφτεί; Σας ενδιαφέρει, τελικά, η πραγματικότητα των ελληνικών οικογενειών που η ύφεση και  η αδιέξοδη λιτότητα οδηγούν στο να κάνουν παγκάκια τα σπίτια τους;

Γιατί θέλετε να ανοίγουν τα καταστήματα την Κυριακή; Για να χαζεύουν τις βιτρίνες όσοι δεν έχουν λεφτά για να αγοράσουν τα αγαθά ή για να αυξάνεται το κόστος των εμπόρων από τα λειτουργικά έξοδα;

Μας λέτε ότι το μέτρο αυτό θα είναι προαιρετικό και την ευθύνη θα την έχει ο περιφερειάρχης, αλλά δεν μας λέτε τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνησή σας για τα χιλιάδες λουκέτα για τα οποία ευθύνεται η νεοφιλελεύθερη ουτοπία σας. Όταν διαλυθεί το προπέτασμα καπνού που τα παραμυθάκια της πάστας και της σοκολατίτσας δημιουργούν, η πραγματικότητα αποκαλύπτεται. Αποκαλύπτεται ότι ο μόνος σκοπός σας είναι να δημιουργήσετε τις συνθήκες για την κυριακάτικη λειτουργία των πολυκαταστημάτων.

Κύριε Υπουργέ, μόνοι σας παραδεχτήκατε ότι ο φορέας εκπροσώπησης των πολυκαταστημάτων ήταν από τους λίγους φορείς που υποστηρίζουν τις προτεινόμενες διατάξεις για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή. Η πλειοψηφία των φορέων που εκφράζει τους μικρούς επιχειρηματίες και τους υπαλλήλους, έχει ταχθεί εναντίον της ρύθμισης. Αναρωτιέστε μήπως γιατί; Μήπως δεν θέλουν αυτοί να αυξήσουν τον τζίρο τους; Μήπως δεν θέλουν να εργαστούν; Μήπως θα τους κατηγορήσει και αυτούς η συγκυβέρνησή σας για τεμπέληδες και κοπρίτες;

Μας είπατε ότι οι καταναλωτές δικαιούνται να έχουν επιλογές. Σας απαντάμε ότι οι καταναλωτές δικαιούνται να έχουν και εισόδημα, το εισόδημα που η πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης, που η πολιτική της Κυβέρνησής σας, τους στέρησε. Μπορεί να μη σας ενδιαφέρει βέβαια το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών και να στοχεύετε στην εξυπηρέτηση των τουριστών. Σας υπενθυμίζουμε, όμως, ότι είστε Υπουργοί του ελληνικού λαού και από το Σύνταγμα οφείλετε να υπηρετείτε το συμφέρον του. Το συμφέρον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας είναι να μη διογκωθούν τα λειτουργικά τους έξοδα, χωρίς να αυξάνεται ο τζίρος τους από την έλλειψη εισοδήματος των καταναλωτών.

Για να υπηρετήσετε αυτό το συμφέρον, οφείλετε να πάρετε μέτρα που θα ενισχύσουν την ενεργό ζήτηση, μέτρα που να ενισχύουν το εισόδημα, μέτρα μείωσης της ανεργίας, μέτρα πραγματικά και απτά, που να βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και όχι σε μελέτη του ΟΟΣΑ, που δεν έχετε καταθέσει σε κανέναν Έλληνα Βουλευτή και δεν ξέρουμε σε ποια στοιχεία βασίζεται, ποια μεθοδολογία ακολουθεί και σε ποια οικονομία ακριβώς αναφέρεται.

Ο ίδιος είπατε ότι τα κράτη δεν υπηρετούν τους εαυτούς τους. Σας υπενθυμίζουμε ότι οφείλουν να υπηρετούν τους πολίτες τους. Προς τους Έλληνες πολίτες πρέπει να εκπληρώνετε τα καθήκοντά σας, όχι προς τις πολυεθνικές που δεν θα μειώσουν τις τιμές, αλλά θα προσφύγουν δικαστικά προς την επέκταση της λειτουργίας των πολυκαταστημάτων τους.

Σας τόνισα και στη χθεσινή μου ομιλία ότι η αγορά δεν αυτορρυθμίζεται, όταν αφήνεται ασύδοτη, αλλά επικρατεί το δίκαιο του ισχυρότερου και δημιουργούντα καρτέλ και μονοπώλια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν το πιο ξεκάθαρο, αλλά και το πιο αυστηρό πλαίσιο ρύθμισης της λειτουργίας της αγοράς ακριβώς γι’ αυτόν το σκοπό, για να μη δημιουργούνται καρτέλ και μονοπώλια. Μπορείτε να κατηγορήσετε για πολλά πράγματα τη συγκεκριμένη οικονομία, αλλά δεν μπορείτε να την κατατάξετε σε καμμία περίπτωση στις χώρες σοβιέτ.

Επικαλούμενοι για άλλη μια φορά τα λεγόμενά σας, παρατηρούμε ότι η Ελβετία και η Νορβηγία έχουν κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές. Αντίθετα, η Ιταλία και η Κύπρος επιλέγουν να έχουν ανοιχτά τα καταστήματα αυτές τις ημέρες. Δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν βοήθησε την Ιταλία και την Κύπρο να βγουν από την κρίση, ούτε αποτέλεσε μοχλό ανάπτυξης. Παρομοίως, η επιλογή της Ελβετίας και της Νορβηγίας για κλειστά καταστήματα τις Κυριακές δεν τις έχει οδηγήσει ούτε στην ύφεση ούτε στην ανεργία.

Η ανάπτυξη δεν έρχεται με μέτρα εντυπωσιασμού, αλλά ούτε με αποσπασματικές και σπασμωδικές κινήσεις. Η ανάπτυξη έρχεται από τομεακές πολιτικές προσεχτικά μελετημένες, οι οποίες λαμβάνουν υπ’ όψιν τη γνώμη της κοινωνίας, στις οποίες απευθύνεται η αναπτυξιακή πολιτική. Εάν δεν λάβετε υπ’ όψιν όλους τους άλλους φορείς, ακούστε τουλάχιστον την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, η οποία στη γνωμοδότησή της για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναφέρει τα ακόλουθα: «Η ΟΚΕ έχει και στο παρελθόν επισημάνει ότι η ορθή νομοθέτηση προαπαιτεί αναλυτική εξέταση της οικονομικής συγκυρίας και αποτίμηση των συνεπειών των προτεινόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων στην οικονομία και την κοινωνία».

Όπως είναι γνωστό, η χώρα διανύει το έκτο έτος ύφεσης. Σωρευτικά η μείωση του εθνικού προϊόντος υπολογίζεται στο 25%, με πρόβλεψη για οριακή μείωση του πληθωρισμού, συνέχιση περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και αδυναμία του τραπεζικού τομέα να χρηματοδοτήσει επενδυτικές πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΟΚΕ λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις απόψεις των φορέων σημειώνει ότι οι διατάξεις που αφορούν την απελευθέρωση της λειτουργίας καταστημάτων, άρθρο 16, των λαϊκών αγορών με παραγωγούς, άρθρο 38, για την ημέρα της Κυριακής θα πρέπει να επανεξεταστούν.

Η επέκταση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές δεν εξυπηρετεί τους στόχους αναδιάρθρωσης και μείωσης κόστους των επιχειρήσεων ούτε εδράζεται σε ένα πλαίσιο προσδοκιών για αυξημένη ζήτηση. Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο καλύπτει τη δυνατότητα επέκτασης ωραρίου και λειτουργίας στις τουριστικές περιοχές. Η καθολική αντίθεση των παραγωγικών φορέων σε αυτήν τη ρύθμιση πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν».

26/08/2013: Ερώτηση της Ραχήλ Μακρή για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές http://bit.ly/2pwndOo

03/01/2013: Δήλωση της Τομεάρχου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Βουλευτού Ν. Κοζάνης κας Ραχήλ Μακρή για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές http://bit.ly/2qrRIpZ

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: