Breaking News

Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το Σ/Ν «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών» (1η Συνεδρίαση)

Στην Αθήνα, σήμερα, 16 Ιουλίου 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 10.15΄, συνήλθε σε συνεδρίαση, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη (223) του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών».

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, ο  Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Αθανάσιος Σκορδάς, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Εισάγεται σήμερα στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, το νομοσχέδιο με τίτλο «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών».

Στο συγκεκριμένο νομοθέτημα περιλαμβάνονται 44 άρθρα, εκ των οποίων -κατά τη γνωστή σας τακτική- έχουν περάσει από την διαδικασία της διαβούλευσης μόνο τα 18. Η γνώμη του ελληνικού λαού, φαίνεται ότι δεν μετράει για εσάς, περιφρονείται τόσο τη γνώμη των φορέων, όσο και την άποψη των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, των πολιτών αυτής της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της περιφρόνησης σας, η αυτούσια, σχεδόν, η εισαγωγή στο παρόν νομοσχέδιο, των ρυθμίσεων για τις λαϊκές αγορές, οι οποίες είχαν καταψηφιστεί, όταν ο νόμος 4155 του 2013, ήταν σχέδιο νόμου.

Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί ένα συνονθύλευμα διατάξεων, για πρόστιμα, ποινές και λόγους παραμυθίας, που ούτε εσείς οι ίδιοι, δεν πιστεύετε ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα αποτελέσει εφαλτήριο τόνωσης της αγοράς και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ακόμα και ένας μαθητής λυκείου, που έχει διδαχθεί τις βασικές αρχές της πολιτικής οικονομίας, γνωρίζει ότι όταν δεν υπάρχουν χρήματα στις τσέπες των καταναλωτών, δεν πρόκειται να αυξηθεί η ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών, ακόμα και εάν η προσφορά τους γίνεται επί 24ωρου βάσεως, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Η κατανάλωση εξαρτάται από το εισόδημα, όταν η συγκυβέρνηση έχει οδηγήσει στην δραματική μείωση του εισοδήματος, των Ελλήνων πολιτών, δεν είναι δυνατόν να περιμένει ότι θα αυξηθεί η κατανάλωση, από την επέκταση του χρόνου λειτουργίας των καταστημάτων.

Τα δύο εκατομμύρια άνεργοι, που η πολιτική λιτότητας και δημοσιονομικού περιορισμού έχουν δημιουργήσει, διαθέτουν άπλετο χρόνο, αλλά δεν διαθέτουν χρήματα για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της οικογένειάς τους. Η συνεχής μείωση, της αγοραστικής ικανότητας των Ελλήνων δεν αποτελεί μόνο δική μας διαπίστωση, ακόμα και ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης βάσης στόλου, ακτοπλοϊκής εταιρίας, κ. Αγαπητός, δήλωσε ότι ο κλάδος έχει υποστεί σοβαρότατες απώλειες επιβατών και κερδών, από τη συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων.

Δημοσιεύματα με τίτλο, «κατά της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων», «σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος» και «κατά της ρύθμισης για τις Κυριακές, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΟΗΕ» αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι τις ΕΣΕΕ, της ΓΕΣΕΒΕ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις που θα περιλαμβάνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ή ακόμα και απεργίες τις Κυριακές. Οι εκπρόσωποι των τριών οργανώσεων, αμφισβήτησαν τα πορίσματα μελέτης του ΟΟΣΑ που παρουσίασε το Υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα οποία η λειτουργία των καταστημάτων της Κυριακής, θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας.

Όπως υποστήριξαν, το αποτέλεσμα του μέτρου θα είναι η αύξηση του λειτουργικού κόστους των καταστημάτων και η μετατόπιση του τζίρου, από άλλες ημέρες της εβδομάδας. Ανέφεραν ακόμη ότι έχουν τη σύμφωνη γνώμη, πολλών μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, των καταναλωτικών οργανώσεων και της αρχιεπισκοπής. Θεωρούν ωστόσο ότι εάν ψηφιστεί διάταξη, θα υπάρξουν προσφυγές από πολυεθνικές αλυσίδες προκειμένου να επιτραπεί η λειτουργία, όλες τις Κυριακές, για όλα τα καταστήματα και όχι μόνον στα μικρά.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Κορκίδης, επικαλέστηκε στοιχεία  για αύξηση του κόστους λειτουργίας και μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, ενώ χαρακτήρισε τη ρύθμιση για τις Κυριακές, ως την σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Οι ίδιοι, οι εκπρόσωποι, της αγοράς διαψεύδουν τις εξαγγελλόμενες προσδοκίες σας, το ίδιο κάνει η οικονομική θεωρία, αλλά και η κοινή λογική.

Δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ούτε θα αυξηθεί ο τζίρος των καταστημάτων, αντίθετα το πιθανότερο είναι να αυξηθούν τα λουκέτα και να οδηγήσετε στη χρεοκοπία, τους ελάχιστους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που αντιστέκονται στην αποτυχημένη πολιτική των μνημονίων και της ύφεσης.

Πιθανότατα αυτός να είναι ο σκοπός σας. Η απορύθμιση της αγοράς οδηγεί στην κατάρρευσή της μικρομεσαίας επιχείρησης που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Όλα αυτά, γιατί; Για να επωφεληθούν και πάλι οι πολυεθνικές, που πιθανότατα θα κερδίσουν την επέκταση των ρυθμίσεων, από τα διοικητικά δικαστήρια στα οποία θα προσφύγουν. Έχετε υποχρέωση να απαντήσετε για τις προθέσεις των πράξεών σας, όχι σε εμάς αλλά στον ίδιο τον ελληνικό λαό.

Έχετε υποχρέωση να δικαιολογήσετε γιατί ενώ ευαγγελίζεστε την ανάπτυξη, κάνετε τα πάντα για να καταστρέψετε τις λιγοστές πιθανότητες, ανάκαμψης της οικονομικής ζωής της χώρας μας. Τι να πούμε για τις διατάξεις των λαϊκών αγορών; Σας τα έχουμε αναφέρει διεξοδικά στη συζήτηση της Επιτροπής αυτής και στην Ολομέλειας, στο τότε νομοσχέδιο, «Εθνικό Σύστημα, Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και άλλες διατάξεις». Πιο συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, στις 15 Μαΐου 2013 σας είχαμε ρωτήσει πιο ακριβώς είναι το οικονομικό και κοινωνικό όφελος που παράγεται από την επιχειρούμενη μεταβίβαση της αρμοδιότητας ελέγχου και αδειοδότησης των εμπόρων στις λαϊκές αγορές, από τις περιφέρειες στους δήμους;

Σύμφωνα με τους ίδιους τους εμπόρους, η μεταβίβαση αυτή θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για τις λαϊκές αγορές. Οι πωλητές της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης είναι ανάστατοι καθώς υποστηρίζουν ότι εάν μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα στους δήμους θα αναπτυχθούν συνθήκες διαφθοράς και αδιαφάνειας.

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πιθανώς να επιθυμεί ή να εξαναγκάζεται να υπηρετεί στην εκλογική πελατεία του δήμου του. Είναι πολύ πιο στενοί οι δεσμοί μεταξύ των αιρετών Πρώτου βαθμού από ότι στους αντίστοιχους της περιφέρειας. Αν πραγματοποιηθούν αυτοί οι φόβοι, τότε η πελατειακή σχέση θα πλήξει τις συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού και θα υποβαθμίσει την ποιότητα και τις τιμές των προϊόντων που απολαμβάνουν οι καταναλωτές.

Η εξυπηρέτηση των πελατειακών σχέσεων δεν επιτρέπει στους παραγωγούς των όμορων δήμων να πουλήσουν προϊόντα ανώτερης ποιότητας στην ίδια, αλλά και σε κατώτερη τιμή. Επίσης, είναι απορίας άξιο πώς χρησιμοποιείτε τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά το δοκούν. Τι μία τους εμπιστεύεστε και τους αναθέτετε αρμοδιότητες για τις οποίες δεν αποδέχεστε ότι είναι συνδεδεμένες με πράξεις για την προσέκλυση ψήφων και την άλλη, όπως στην περίπτωση της δημοτικής αστυνομίας, καταργείτε ακόμη και τη δημοτική αστυνομία βάζοντας τα βάρη στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ότι οι προσλήψεις των δημοτικών αστυνόμων ήταν «ρουσφετολογικές».

Ο κ. Υπουργός, μας είχε πει ότι η Κυβέρνηση προάγει την επιχειρηματικότητα. Ποια επιχειρηματικότητα ακριβώς προάγετε; Ποιους επιχειρηματίες ενισχύετε; Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι απλώς να ξεπουλήσετε τα υγιή στοιχεία ενεργητικού του ελληνικού κράτους σε επιχειρηματίες, τους οποίους σας υποδεικνύει η Τρόικα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι έμποροι των λαϊκών αγορών, που όπως οι ίδιοι αναφέρουν τα τέλη δραστηριοποίησής τους ήταν μέχρι και 10πλάσια όταν βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των δήμων  από ότι είναι μέχρι σήμερα που πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος της περιφέρειας. Αν επανέλθει η αρμοδιότητα ξανά στους δήμους, οι έμποροι φοβούνται ότι τα τέλη θα αυξηθούν δραματικά.

Επίσης, στις 25 Απριλίου του 2013, καταθέσαμε την τροπολογία με γενικό αριθμό 492 και ειδικό αριθμό 46, για να βελτιώσουμε προς το λογικότερο και το δικαιότερο ρυθμίσεις για τις λαϊκές αγορές. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι λαϊκές αγορές ιδρύθηκαν το 1932 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, για να πωλούν τα προϊόντα τους οι παραγωγοί.

Η ανάγκη του κόσμου για φρέσκα αγροτικά προϊόντα διατροφής με τις καλύτερες τιμές, οδήγησε το θεσμό των λαϊκών αγορών στη σημερινή του μορφή ώστε να λειτουργούν εβδομαδιαίως 250 λαϊκές αγορές στο Νομό Αττικής και 850 σε όλη τη χώρα. Η διάθεση άνω του 70%, των αγροτικών προϊόντων ελληνικής παραγωγής, ειδικά στα αστικά κέντρα γίνεται από τις λαϊκές αγορές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού εισηγείται στον περιφερειάρχη κάθε πρόσφορο μέτρο για την αποτελεσματικότερη οργάνωση και λειτουργία των λαϊκών αγορών και γνωμοδοτεί σε θέματα για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν,  η εποπτεία του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αττικής ασκείται από τον περιφερειάρχη Αττικής και εκεί ζητούμε να επανέλθει και για να μην καταθέσουμε πάλι την τροπολογία, ζητάμε να κάνετε τις απαιτούμενες νομοτεχνικές βελτιώσεις, προκειμένου να ρυθμίσετε και όχι να καταστρέψετε τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Σας ευχαριστώ.

 

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: