Breaking News

Ομιλία της Ραχήλ Μακρή επί της αρχής του Σ/Ν με θέμα: «Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις» | 16.07.2013

 

Αθήνα, σήμερα στις 16 Ιουλίου 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 12.13΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝΗ ΤΡΑΓΑΚΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η Κυβέρνηση εισάγει ένα νομοσχέδιο φορολογικών ανισοτήτων γραμμένο με προχειρότητα και καταφανή έλλειψη μέριμνας για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Αντίθετα με τις εξαγγελίες σας, το παρόν νομοθέτημα οδηγεί σε μείωση των φορολογικών εσόδων, καθώς συρρικνώνει τη φορολογική βάση άντλησης των εσόδων αυτών.

Για άλλη μία φορά η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ βαρύνουν τους απλούς φορολογούμενους, μισθωτούς, συνταξιούχους, μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες με βάρη δυσθεώρητα αναλογικά με τη φοροδοτική τους ικανότητα.

Μελετώντας τις διατάξεις, διαπιστώνουμε την πρόδηλη αδικία που εμπεριέχουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αντιμετώπιση των μικροομολογιούχων. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι πολίτες αυτοί ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη του ελληνικού κράτους για εσωτερικό δανεισμό και αποταμίευσαν τα χρήματά τους υπό την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Έπραξαν, δηλαδή, αυτό που ένιωθαν ως εθνικό καθήκον.

Τα κόμματά σας, αντί να τιμήσουν την εμπιστοσύνη που οι πολίτες τους έδειξαν προσφέροντας κόπους, όνειρα και ιδρώτα μίας ολόκληρης ζωής, το μόνο που έκαναν ήταν να ληστέψουν κυριολεκτικά και πραξικοπηματικά τις αποταμιεύσεις τους.

Σαν να μην έφθανε αυτό, τώρα αντιμετωπίζονται ως άκρατοι καιροσκόποι με εγωιστικές και αδιάλλακτες συμπεριφορές που είναι αντίθετες προς τα χρηστά ήθη. Αυτούς τους χαρακτηρισμούς καταγγέλλουν οι ίδιοι ότι τους απέδωσαν οι δικηγόροι του δημοσίου στην εκδίκαση της υπόθεσής τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κύριε Στουρνάρα, στις ερωτήσεις που σας κάνουμε δεν απαντάτε. Δεν απαντάτε, όταν ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος σας ρωτάει αν αποπληρώσατε στο 100% της αξίας ομόλογο που κατείχε ιδιωτικό hedge fund και πιθανότατα το είχε αγοράσει σε κλάσμα της αξίας του στη δευτερογενή αγορά. Είναι προφανές ότι φοβάστε. Είναι προφανές ότι κρύβεστε πίσω από την έλλειψη στοιχείων. Εάν δεν έχετε στοιχεία, μην πραγματοποιείτε πληρωμές που θίγουν το δημόσιο συμφέρον.

Στο παρόν νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η παράγραφος 2 του άρθρου 27, στην οποία προβλέπεται η χρεωστική διαφορά που προκύπτει σε βάρος των νομικών προσώπων από την ανταλλαγή ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ή εταιρικών ομολόγων με εγγύηση του ελληνικού δημόσιου. Κατ’ εφαρμογή προγράμματος συμμετοχής στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα σε τριάντα ισόποσες ετήσιες δόσεις, αρχής γενόμενης από τη χρήση μέσα στην οποία πραγματοποιείται η ανταλλαγή των τίτλων και ανεξάρτητα από το χρόνο διακράτησης των ομολόγων.

Φροντίσατε για την αποκατάσταση της αδικίας στα νομικά πρόσωπα. Ειδικά για τις τράπεζες έχετε μεριμνήσει με αρκετά νομοθετήματα, προκειμένου οι διοικήσεις τους να τις ανακεφαλαιοποιήσουν με χρήματα του ελληνικού λαού.

Επικαλείστε το συστημικό κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, για να διασώσετε τους χρεοκοπημένους μεγαλοτραπεζίτες και να διατηρήσουν την ιδιοκτησία των τραπεζών, αυτούς που σύμφωνα με δημοσιεύματα κατηγορούνται για κακοδιαχείριση, απληστία και άστοχες επιλογές, οι οποίες οδήγησαν στην αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων αξιοπιστίας των τραπεζών τους.

Οι τράπεζες εξακολουθούν να υπάρχουν και να λειτουργούν μόνο χάρη στους ωκεανούς δημοσίου χρήματος που έχουν λάβει από την αρχή της κρίσης. Είναι χρήματα που εκτινάσσουν το δημόσιο χρέος στα δυσθεώρητα ύψη των 510 δισεκατομμυρίων ευρώ, αν εκπέσουν οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου.

Και σε όλα αυτά, κύριε Στουρνάρα, αρνείστε να απαντήσετε. Κρατάτε υπό κατασκευή την ιστοσελίδα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, για να μην μπορούμε να δούμε τα ομόλογα σε κυκλοφορία.

Αντίθετα με αυτά τα οποία δηλώνετε, κύριε Υπουργέ, και φοβάστε και κρύβεστε, όχι από εμάς, αλλά από τον ελληνικό λαό και τη δικαιοσύνη, τον ελληνικό λαό στον οποίο ανήκουν οι μικροομολογιούχοι που τους πήρατε τα χρήματα μέσα από την τσέπη και τώρα δεν έχουν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες.

Δεν φαίνεται, βέβαια, ούτε να σας νοιάζει ούτε να σας ενδιαφέρει η τύχη τους, όπως δεν σας ενδιαφέρει η τύχη των υπόλοιπων Ελλήνων πολιτών. Για το μόνο που ενδιαφέρεστε είναι να βολέψετε τους κομματικούς συνεταίρους σας με μισθούς 175.000 ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όταν σας ρωτήσαμε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ψελλίσατε ότι η αύξηση των 75.000 ευρώ και ο τελικός μισθός των 175.000 ευρώ έχει εγκριθεί από το Eurogroup.

Οι συνέταιροί σας στην τρόικα σας κάνουν φυσικά τα χατίρια όσο τρέχετε υποτακτικά να εκτελέσετε τις επιθυμίες τους για την οικονομική και κοινωνική καταστροφή της χώρας.

Βέβαια, εσείς προχωράτε ένα ακόμα βήμα. Με το παρόν νομοθέτημα χαρίζεται ασυλία, και θεσπίζετε το ακαταδίωκτο για τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο δεύτερο τμήμα του νομοσχεδίου στις λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών.

Προκειμένου να επωφεληθούν οι πολυεθνικές των πραγματικών τοκογλύφων δανειστών, καταστρέφετε τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Έχετε μηδενίσει την ενεργό ζήτηση. Απομειώσατε το εισόδημα των Ελλήνων σε ποσοστά που αγγίζουν το 60%. Η οικοδομική δραστηριότητα είναι ανύπαρκτη. Τα καταστήματα άδεια. Τα λουκέτα κοσμούν τις περισσότερες βιτρίνες. Η ανεργία των νέων στη δυτική Μακεδονία αγγίζει το 72%.

Αυτή είναι η Ελλάδα την οποία δημιουργήσατε.

Αφαιρείτε τη νομική ευθύνη από τους τραπεζίτες, που σας δάνεισαν. Αφαιρείτε τη νομική ευθύνη από τους διοικητές των ταμείων που διασπάθισαν τα χρήματα αυτών, εισάγοντάς τα στο PSI. Εισάγετε το ακαταδίωκτο για τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Διενεργείτε προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά φροντίζετε να παραπεμφθεί μόνο ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ονειρεύεστε μία Ελλάδα της διαπλοκής και της ανευθυνότητας. Αυτό είναι το success story σας!

Για να συνεχίσετε το καταστροφικό σας έργο, διαλύετε την κρατική δομή και υποβαθμίζετε τη Δημόσια Διοίκηση. Καταργείτε ελεγκτικές υπηρεσίες που φέρνουν έσοδα στο δημόσιο, προκειμένου να τις εκχωρήσετε σε ιδιώτες εργολάβους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Η Δημοτική Αστυνομία Κοζάνης αναφέρει χαρακτηριστικά στο υπόμνημά της: Σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες η Δημοτική Αστυνομία κατέχει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ευταξίας της πόλης. Με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας όλες οι υποθέσεις για το περιβάλλον, τον έλεγχο της ρύπανσης, τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, την κυκλοφορία και τη στάθμευση οχημάτων, την εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, την προστασία και τη φύλαξη της δημοτικής περιουσίας, τον έλεγχο του παρεμπορίου και των λαϊκών αγορών, την ενεργή συμμετοχή στην εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίων πολιτικής προστασίας, την καθημερινή κατ’ οίκον εξυπηρέτηση δημοτών με αναπηρία ή κινητικά προβλήματα, εξυπηρετούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση, με φορέα και κεντρική υπηρεσία υλοποίησης τη Δημοτική Αστυνομία. Τονίζεται ότι οι διαδικασίες πρόσληψης με αντικειμενικά κριτήρια περιγράφονται στα προεδρικά διατάγματα 23/2003 και 135/2006, ενώ όλες πραγματοποιήθηκαν κάτω από την εποπτεία και τον τελικό έλεγχο του ΑΣΕΠ.

Ένα κεντρικό ζητούμενο θα έπρεπε να είναι σήμερα η περαιτέρω ενίσχυση των δήμων με νέες αρμοδιότητες και πόρους για να μπορέσουν να σταθούν ουσιαστικά στο πλευρό των συμπολιτών μας που βιώνουν καθημερινά της συνέπειες της κρίσης.

Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.

Από την άλλη το κράτος θα έπρεπε να ασκεί τον εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο του, όπως συμβαίνει σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Ονειρεύεστε το κράτος-νυχτοφύλακα της νεοφιλελεύθερης μπουρδολογίας, που η ιστορία και η οικονομική θεωρία έχουν αποδείξει ότι αποτελούν ανεδαφικές και ουτοπικές προσεγγίσεις αποτυχίας και απορρύθμισης.

Σε όλα αυτά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες απαντάμε με ένα πρόγραμμα ξεκάθαρο και τεκμηριωμένο. Το πρόγραμμά μας οδηγεί στην ανάπτυξη, αξιοποιώντας όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Ακούσαμε το Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να εγκαλεί την Αντιπολίτευση για τις οικονομικές γνώσεις της, καθώς ισχυρίστηκε ότι ο όρος «απεχθές χρέος» δεν αποτελεί όρο της οικονομικής επιστήμης. Προφανώς δεν γνωρίζετε ότι ο όρος είναι μετάφραση του αγγλικού όρου «odious dept». Δεν έχει σημασία το όνομα αυτού που το είπε. Εμείς δεν διαθέτουμε την παιδεία των προσωπικών επιθέσεων και ύβρεων που αποτελεί τακτική των Βουλευτών του κόμματός σας όταν βρίσκονται σε πανικό. Σημασία έχει ότι, δυστυχώς για εσάς, η επιστημονική κοινότητα έχει εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη από τη δική σας. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι «απεχθές χρέος» είναι μία θεωρία στο Διεθνές Δίκαιο, σύμφωνα με την οποία το δημόσιο χρέος που προκύπτει από ένα καθεστώς για σκοπούς που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κράτους, δεν θα πρέπει να είναι δεσμευτικό στην αποπληρωμή του. Τέτοια χρέη θεωρούνται προσωπικά χρέη του καθεστώτος και όχι χρέη του κράτους. Η έννοια μπορεί να θεωρηθεί ανάλογη με την ακυρότητα των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με καταναγκασμό.

Ο οικονομικός εξαναγκασμός που υφίσταται ο ελληνικός λαός είναι γνωστός τοις πάσι. Για να μην κρύβεστε, όμως, πίσω από τυπικότητες, στυλώνοντας τα κοντοπίθαρα ποδαράκια της ανεπαρκούς επιστημονικής κατάρτισης σας υπενθυμίζουμε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν μιλούν για απεχθές, αλλά για επονείδιστο χρέος. Επονείδιστο θεωρείται το χρέος το οποίο προκύπτει και από όρους υπερβολικούς και ληστρικούς, που αποτελεί δηλαδή αποτέλεσμα συμφωνίας που θεωρείται λεόντειος. Αυτή εισάγει, λόγου χάριν, υψηλά επιτόκια, μικρούς χρόνους αποπληρωμής και γενικά όρους με δυσμενέστατες επιπτώσεις στο δανειζόμενο κράτος μέσω μνημονίων, αλλά τυπικά είναι προϊόν νόμιμων κυβερνήσεων.

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Πριν διολισθήσετε στην ολισθηρή ατραπό της ημιμάθειας, ανοίξτε και κανένα βιβλίο, θα σας βοηθήσει να γράψετε λόγους που ανταποκρίνονται έστω και κατ’ ελάχιστον στην πραγματικότητα.

Μη νομίζετε ότι θα πείσετε τον ελληνικό λαό με βεγγαλικά και εκβιασμούς, όπως τον εξαπατήσατε με εκβιαστικά διλήμματα «μνημόνιο ή πείνα». Όπως είχε πει ο Ουμπέρτο Έκο «όταν διαβάζετε, μαθαίνετε αυτό που δεν ξέρετε, ενώ όταν γράφετε, γράφετε μόνο αυτά που ήδη ξέρετε».

Ευχαριστώ.

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: