Breaking News

Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή για την απόρριψη σχεδίου δράσης για τον κλάδο της Γούνας στην Π.Ε. Κοζάνης | 12.07.2013

Αθήνα, σήμερα στις 12 Ιουλίου 2013, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.05΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ.

Τελευταία είναι η δεύτερη με αριθμό 1700/9-7-2013 επίκαιρη ερώτηση δευτέρου κύκλου της Βουλευτού Κοζάνης των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Ραχήλ Μακρή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σχετικά με την απόρριψη σχεδίου δράσης για τον κλάδο της γούνας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Στην επίκαιρη ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Σκορδάς.

Η κ. Μακρή έχει το λόγο για να αναπτύξει την επίκαιρη ερώτησή της.

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, όπως ο ίδιος γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια στη δυτική Μακεδονία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς η παραγωγή γούνας, η οποία αποτελεί βασικό προϊόν εξαγωγής αλλά και εισροής συναλλάγματος τόσο για την περιοχή όσο και για τη χώρα.

Ο κλάδος της γούνας μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον ιδιαίτερο κομμάτι των ελληνικών εξαγωγών και μοχλό εξωστρέφειας για την ελληνική οικονομία. Ήδη γίνονται σοβαρότατες προσπάθειες τις οποίες βέβαια διαπιστώσατε και ο ίδιος, όταν πριν λίγο καιρό επισκεφθήκατε την πόλη της Καστοριάς στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να εγκαινιάσετε το εκθετήριο γούνας στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως Γούνας, η οποία πραγματοποιήθηκε. Πρόκειται για προσπάθειες τις οποίες οφείλετε να στηρίξετε με κάθε τρόπο και το Υπουργείο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στις κινήσεις του σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του κλάδου.

Όμως, σύμφωνα με την –με αριθμό πρωτοκόλλου 6801/26-06-2013- επιστολή του Επιμελητηρίου Κοζάνης με θέμα «Ανάκληση απόρριψης σχεδίου δράσης για τον κλάδο της γούνας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης στο πλαίσιο του προγράμματος Εθνικό Αποθεματικό Απρόβλεπτον 2007-2013» η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης αδικείται από τη μη χρηματοδότηση του «Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Κοζάνης».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην επιστολή του Επιμελητηρίου Κοζάνης, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς εγκρίθηκε και ήδη υλοποιήθηκε με επιτυχία το τοπικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα Καστοριάς για την κατάρτιση και απασχόληση ανέργων του κλάδου γούνας, στην αντίστοιχη Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, ενώ υποβλήθηκε κατά το πρότυπο του εν λόγω προγράμματος της Καστοριάς απορρίφθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ, ζημιώνοντας σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή γούνας στην Κοζάνη και ειδικότερα στην περιοχή του Βοΐου, που είναι μια περιοχή που πλήττεται από την ανεργία.

Η απόρριψη του σχεδίου δημιουργεί σοβαρά ζητήματα στην μετέπειτα εξέλιξη του κλάδου της γούνας, ιδιαιτέρως στην ευαίσθητη περιοχή και στην αγορά των πόλεων της δυτικής Μακεδονίας, ειδικά στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία, την οποία βιώνουμε.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάστε. Για ποιους λόγους η αρμόδια επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων επενδύσεων-ΕΣΠΑ του Υπουργείου δεν ενέκρινε το τοπικό επιχειρησιακό σχέδιο Κοζάνης από τη στιγμή που υλοποίησε τη χρηματοδότηση του προγράμματος της Καστοριάς που αποτελούσε πρότυπο γι’ αυτό της Κοζάνης;

Προτίθεστε να ανακαλέσετε την απόρριψη του εν θέματι σχεδίου και να προβείτε στις απαιτούμενες εκείνες ενέργειες για την άμεση εξοικονόμηση πόρων από άλλα ήδη ενταγμένα στο Εθνικό Αποθεματικό Απρόβλεπτο ολοκληρωμένων προγραμμάτων για την υλοποίηση στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης των δράσεων που περιγράφονται στο απορριφθέν «Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Κοζάνης»;

Ευχαριστώ πολύ.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς.

Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΚΟΡΔΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 Πράγματι, η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι συνολική και δεδομένη έτσι ώστε να μπορέσει να αντιστραφεί το αναπτυξιακό υπόδειγμα της χώρας και από μια χώρα κατανάλωσης με δανεικά πολύ γρήγορα να μετατραπούμε σε μια χώρα παραγωγής πλούτου και θέσεων εργασίας.

Σε αυτή, λοιπόν, την προσπάθεια είναι αυτονόητο ότι ο κλάδος της γούνας, επειδή διαθέτει και συγκριτικό πλεονέκτημα και εξωστρέφεια, είναι θεμελιακός στο να εξυπηρετήσει αυτήν της στρατηγική αντιστροφής του αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας, κυρίως όπως είπαμε με εξωστρέφεια και καινοτομία.

Όμως, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα για το Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων, θα πρέπει να πω ότι έχουν ενταχθεί για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έργα συνολικού ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ. Κάποια από αυτά, προφανώς, είναι και στην Περιφερειακή Ενότητα της Κοζάνης. Αυτά τα έργα εκτελούνται ήδη.

Το Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων, όμως, είναι πεπερασμένο και δεν έχει άπειρα χρήματα. Υπεβλήθηκε μια σειρά από προτάσεις από διάφορες περιοχές και εντάχθηκαν μέχρι να συμπληρωθεί η όποια δυνατότητα είχε το πρόγραμμα.

Κοιτάξτε όμως τι λέτε και το είπατε και σήμερα προφορικά αλλά το έχετε βάλει και στην ερώτηση «Να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες για την άμεση εξοικονόμηση πόρων από άλλα ήδη ενταγμένα στο Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων».

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει με μια τοπικιστική –αν θέλετε- προσέγγιση σε αυτά τα θέματα. Έχουμε την ευθύνη από αυτό το Αποθεματικό Απροβλέπτων να χρηματοδοτήσουμε όσο περισσότερες δράσεις γίνεται. Εσείς ως Βουλευτής Κοζάνης καλά κάνετε και βάζετε ως προτεραιότητα την περιοχή σας. Η Κυβέρνηση, όμως, πρέπει να το δει συνολικά. Δεν μπορούμε να βγάλουμε ένα άλλο πρόγραμμα μιας άλλης περιοχής για να ενταχθεί το συγκεκριμένο.

Υπήρξε μια διαδικασία αξιολόγησης και τηρήθηκε. Δεν υπάρχει πρόθεση δηλαδή, αδικίας της Κοζάνης και θα σας πω γιατί Στον κλάδο της γούνας, από το ΕΣΠΑ έχουν ήδη ενταχθεί εκατόν εξήντα οκτώ επιχειρήσεις συνολικής δημόσιας δαπάνης 9,16 εκατομμυρίων ευρώ και ήδη έχουν εκταμιευθεί τα 5,37 εκατομμύρια.

Οι εκθέσεις γούνας ενισχύονται και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» στον κλάδο της γούνας χρηματοδοτούνται εξήντα τέσσερις πράξεις κρατικών ενισχύσεων με 384.000 ευρώ.

Από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κατάρτισης και Επιμόρφωσης δίνονται στον κλάδο της γούνας 214.000 ευρώ. Πρόσφατα από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας υπεγράφη η ένταξη επενδυτικού σχεδίου του Συνδέσμου Γουνοποιών στον αναπτυξιακό νόμο με 2,95 εκατομμύρια ευρώ.

Από το πρόγραμμα «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» μόνο στο Νομό Κοζάνης οι δέκα από τις πενήντα μία προτάσεις που εγκρίθηκαν αφορούν επιχειρήσεις γούνας.

Ακόμη περισσότερο, από τη δεύτερη δράση ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που προκηρύχθηκε την άνοιξη του 2013 τετρακόσιες ογδόντα τρεις προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 60 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ με αιτούμενη επιχορήγηση 29 εκατομμύρια είναι στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας και της Κοζάνης.

Τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας στην Κοζάνη είναι στο ύψος του 1,5 εκατομμυρίου περίπου ευρώ, για την ακρίβεια 1.471.000 ευρώ.

Στο πρόγραμμα «Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες» για το Νομό Κοζάνης εγκρίθηκαν πενήντα μία προτάσεις.

Επίσης, υπέβαλε και πρόταση νεοσύστατος συνεργατικός σχηματισμός στην Κοζάνη, ένα cluster δηλαδή στο ΕΣΠΑ, η οποία εγκρίθηκε.

Από το δε ΕΤΕΑΝ, όπου ο κλάδος της γούνας, όπως ξέρετε, είναι απολύτως επιλέξιμος, στις δράσεις «Εγγύηση και Επιδότηση Επιτοκίου» στην πρώτη φάση είχαμε τετρακόσια ογδόντα τέσσερα δάνεια από την Κοζάνη ύψους 49,6 εκατομμυρίων ευρώ με παροχή εγγυήσεων 39,71 εκατομμύρια ευρώ και στη δεύτερη φάση πάλι του ΕΤΕΑΝ έχουμε από την Κοζάνη άλλα τριακόσια εξήντα ένα δάνεια ύψους 22 εκατομμυρίων και εγγυήσεις 17,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Νομίζω ότι αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν το ενδιαφέρον για την περιοχή της Κοζάνης από όλες τις δράσεις που το Υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί να χρηματοδοτήσει. Προφανώς, όπως βλέπετε, ο κλάδος της γούνας και επιλέξιμος είναι και σε πολλές περιπτώσεις συμπεριλαμβάνεται.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.

Ορίστε, κύρια Μακρή, έχετε το λόγο για να δευτερολογήσετε.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, πράγματι, η δυτική Μακεδονία δεν έχει αδικηθεί στα προγράμματα τα οποία αναφέρατε. Όμως, εδώ υπάρχει μία κατάφωρη αδικία μεταξύ δύο νομών. Και δεν βλέπω ότι δεν έπρεπε να γίνει στο Νομό Καστοριάς αλλά έπρεπε να γίνει στο Νομό Κοζάνης.

Φυσικά και σωστά και ορθά έγινε στο Νομό Καστοριάς αλλά εδώ υπάρχει μία άνιση μεταχείριση, γιατί ενώ υπήρχε από τους αρμόδιους φορείς η κατάθεση του φακέλου για την έγκριση η οποία είχε γίνει από αρμόδιους φορείς του Υπουργείου για το ποσό των 5,87 εκατομμυρίων ευρώ που αποσκοπούν στη δημιουργία των θέσεων εργασίας για ανέργους στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, δεκατέσσερις μήνες μετά, το Υπουργείο – σας επαναλαμβάνω – μετά την αρμοδίως ολοκληρωμένη υποβολή του φακέλου της πρότασης για έγκριση, ενημέρωσε τους αρμόδιους φορείς ότι για την ενίσχυση της απασχόλησης στον κλάδο της γούνας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης δεν υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι, ενώ υπήρχαν λίγους μήνες πριν για την ενίσχυση των ανέργων του ίδιου κλάδου στο Νομό Καστοριάς, όπου δεν ήταν δυνατή η συμμετοχή ανέργων γουνεργατών που διέμεναν ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά και ήταν εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Κατόπιν των παραπάνω, καταφανώς τίθεται ένα ζήτημα άδικης και άνισης μεταχείρισης ανέργων Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι αναζητούν μία ευκαιρία απασχόλησης σε έναν επαγγελματικό κλάδο, όπως της γουνοποιίας αλλά και της εκτροφής γουνοφόρων ζώων που θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα –το είπατε και ο ίδιος- της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία ως προς την παροχή κινήτρων και δυνατοτήτων ανάπτυξης για όλη τη δυτική Μακεδονία, όπου παραδοσιακά ακμάζει η συγκεκριμένη κλαδική δραστηριότητα του δευτερογενούς τομέα της οικονομίας και όπου η επίσημη ανεργία αγγίζει σχεδόν σε ποσοστά του πληθυσμού το 30% και στους νέους, όπως γνωρίζετε και ο ίδιος και έχετε ενημερωθεί, το 72%, σε ένα ποσοστό-ρεκόρ.

Έτσι, λοιπόν, όποια και να είναι τα πρωταίτια της διακοπής της χρηματοδότησης, το Υπουργείο οφείλει να αποκαταστήσει την αδικία και να υπερβάλλει εαυτόν, ώστε να εκπληρωθούν στο έπακρο τα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα και για την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, η οποία, όπως είπαμε, αδικείται.

Στην περίπτωση της Κοζάνης θα ήταν θεμιτό –σας ξαναλέω- να προβείτε σε εξοικονόμηση πόρων από άλλα ενταγμένα προγράμματα στο Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων για την υλοποίηση των δράσεων, όπως προτείνεται και στην επιστολή του Επιμελητηρίου του Νομού Κοζάνης. Ακόμα και αν υπάρχουν νομικά κωλύματα, θα πρέπει να τα υπερβεί η πολιτική του Υπουργείου και να αποκαταστήσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την αδικία που συντελείται ελέω της πολυπλοκότητας και της νομοθεσίας. Από τη στιγμή που τα κεφάλαια μπορούν να εξοικονομηθούν από άλλες δράσεις, χωρίς να αδικείται καμμία περιοχή της χώρας, είναι μονόδρομος η ολοκλήρωση των τοπικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων, τα οποία θα οδηγήσουν, βέβαια, σε ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, σε καταπολέμηση της ανεργίας και σε διέξοδο αρκετών επιχειρήσεων από την ύφεση.

Είσαστε υποχρεωμένοι να βρείτε, κύριε Υπουργέ, τη χρυσή τομή για να επιλύσετε αυτό το πρόβλημα. Ο κλάδος της γούνας έχει ανάγκη της πολλαπλής οικονομικής αλλά και της θεσμικής στήριξης, αφού η γραφειοκρατία και το ανταγωνιστικό περιβάλλον ήδη δημιουργούν εμπόδια.

Από την πλευρά του το κράτος οφείλει να βοηθήσει όσο μπορεί τον κλάδο, ο οποίος –ξανατονίζω- αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων σε χώρες του εξωτερικού.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για να ολοκληρώσετε την απάντησή σας.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΚΟΡΔΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας): Ευχαριστώ.

Προφανώς, εάν υπάρξει δυνατότητα να εξευρεθούν πόροι, πάλι με την ίδια σειρά με την οποία είχαν υποβληθεί τα αιτήματα θα αξιολογηθούν και μακάρι να δοθεί δυνατότητα να υιοθετηθεί η πρόταση και για το Τοπικό Επιχειρησιακό της Κοζάνης. Όμως, αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, δεν φαίνεται να προκύπτει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι σε αυτό το αποθεματικό.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο προσπάθησα να αποδείξω και με την πρώτη ομιλία είναι ότι το ενδιαφέρον για τον κλάδο της γούνας είναι δεδομένο και παρακαλώ κρατήστε το αυτό. Μην έχετε καμμία αμφιβολία. Αυτό δεν το κάνει χάρη κανείς στον κλάδο της γούνας, ούτε από την πλευρά της Κυβέρνησης ούτε από πουθενά. Είναι ,πραγματικά, από τα δυνατά χαρτιά της ελληνικής οικονομίας και υπό αυτήν την έννοια, η φροντίδα, το ενδιαφέρον και η βοήθεια στον κλάδο θα είναι διαρκής. Θα εκδηλώνεται σε κάθε ευκαιρία.

Ξέρετε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση διαβούλευσης για την αξιοποίηση των περιφερειακών προγραμμάτων και των τομεακών εν όψει του ΕΣΠΑ 2014-2010, οπότε και με τις νέες δράσεις που θα προκηρυχθούν από το νέο έτος, σίγουρα και ο κλάδος της γουνοποιίας θα έχει και από εκεί μια πάρα πολύ γενναία στήριξη.

Επίσης, να πω ότι ακριβώς επειδή η ανεργία στην περιοχή ,πραγματικά, είναι σημαντικό πρόβλημα που απειλεί την κοινωνική συνοχή, έχει δοθεί έμφαση όπως ξέρετε και στην υποστήριξη των οδικών αξόνων που υπάρχουν εκεί, δηλαδή η προέκταση της Εγνατίας Οδού ως την Αλβανία, καθώς και ο άξονας Φλώρινα-Νίκη, είναι δύο σημαντικά έργα που τονώνουν το επιχειρηματικό ενδιαφέρον της περιοχής και ήδη έχουν ξεκινήσει εκ νέου, ενώ θυμάστε ότι για πάρα πολλούς μήνες ήταν έργα, τα οποία είχαν καθηλωθεί σε στασιμότητα.

Ξαναλέω ότι αν δοθεί δυνατότητα από το εθνικό αποθεματικό, θα το δούμε πάλι, αλλά να μην έχετε καμμία αμφιβολία για την υποστήριξη στον κλάδο της γούνας.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.

 

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: