Breaking News

Η Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για την πώληση ΔΕΣΦΑ και τον αγωγό TAP | 19.06.2013

Συνεδρίαση της ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, σύμφωνα με τα άρθρα 32 παρ. 9 και 49Α παρ.6 του ΚτΒ, από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου και από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ Α.Ε., κ. Γεώργιο Παπαρσένο, σχετικά με τη σύναψη συμβάσεως που αφορά το διεθνή ανοικτό διαγωνισμό για την προμήθεια φυσικού αερίου εξισορρόπησης για το χρονικό διάστημα: 01 Απριλίου 2013 08:00 έως 1 Ιανουαρίου 2014 08:00.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Βασικά εμείς θα θέλαμε να γίνει στην επιτροπή για να μας ενημερώσουν γενικά για τη ΔΕΣΦΑ. Δεν ξέρω αν ο πρόεδρος της εταιρείας είναι έτοιμος να μας πει ποιες είναι οι απαιτήσεις από πελάτες από τη ΔΕΣΦΑ, καθώς πριν λίγες μέρες βγήκε η εταιρεία SOCAR και ανακοίνωσε ότι βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στην εξαγορά της, με ένα ύψος μάλιστα 428 εκατ.

Να σας υπενθυμίσω, ότι μόνο στην ΔΕΠΑ οι απαιτήσεις από πελάτες είναι μέχρι το τέλος του 2012 πάνω από 400 εκατ. Ευρώ.

Στην ουσία, και εδώ έχουμε μία εταιρεία η οποία έχει 1 δισ. περιουσιακά στοιχεία, 292 εκατ. κρατικές επιχορηγήσεις και γύρω στα 200 εκατ. και κάτι εκατ. δανεισμό μέχρι 31/12/2012 από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Επομένως, μας δημιουργούνται πάρα πολλά ερωτηματικά  για όλη αυτή τη διαδικασία της εξαγοράς και από την στιγμή που βγαίνει μία εταιρεία και δηλώνει ότι βρίσκεται κοντά, σε λίγο καιρό, όπως καταλαβαίνουμε όλοι δεν θα είναι ελληνική, δεν θα βρίσκεται στα χέρια του κράτους και επομένως πως μπορεί να μιλάμε για τον αγωγό, για την χάραξη και για περιοχές από τώρα, όταν δεν ξέρουμε καταρχήν αν θα κλείσει ο φάκελος, το Αζερμπαϊτζάν δηλαδή, αν θα δοθεί ο TAP ή αν δοθεί στο Nabucco , που αν δοθεί στον Nabucco, χάνουμε αυτό το διαπραγματευτικό μας δικαίωμα, δεν θα έχουμε δηλαδή αγωγό και πως θα γίνει αυτό ακόμα και αν δοθεί δηλαδή στον TAP πως θα γίνει, η ΔΕΣΦΑ να υπάρχει στα χέρια ξένης εταιρείας;

Αυτά τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, μιλάμε για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας και θα πρέπει να μας εξηγήσετε, αν γνωρίζετε σύμφωνα με αυτή τη δήλωση που έχει κάνει η εταιρεία SOCAR, ποιο είναι το τίμημα, σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε για την εξαγορά της και το πόσες είναι οι απαιτήσεις από πελάτες αυτή τη στιγμή από την ΔΕΣΦΑ.

Ευχαριστώ.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ένα συμπληρωματικό, επειδή είπε ο κ. Μπούκουρας, να πω ότι υπάρχουν παρεμβάσεις, δεν είναι δυστυχώς ο Υπουργός εδώ έχει βγει έξω, ήθελα να τον ρωτήσω και να μας απαντήσει γιατί υπάρχουν ξεκάθαρα παρεμβάσεις βουλευτών, πηγαίνουν λοιπόν στις περιοχές και κοροϊδεύουν ουσιαστικά τον κόσμο, όπως στην Καστοριά και στην Κοζάνη, δηλώνοντάς του ότι θα πιέσουν, ώστε να περάσει από εκεί ο αγωγός.

Αυτά, δεν είναι σοβαρά πράγματα, κ. Πρόεδρε. Θα πρέπει λοιπόν ο Υπουργός να απαντήσει, εάν αυτό ισχύει. Αν του έχουν πάει δηλαδή βουλευτές, γιατί βγάζουν Δελτία Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ και δηλώνουν, ότι εμείς έχουμε πιέσει τον Υπουργό και κάνουμε ότι μπορούμε ώστε όλος ο σχεδιασμός να περάσει από τις περιοχές μας. Και μάλιστα, ο κόσμος έχει και μία αίσθηση, ας το πω, ότι αυτό θα γίνει αύριο, για να μπορέσουν να υπερκεράσουν αυτό που έχουν κάνει με το πετρέλαιο θέρμανσης, πάνω στην Καστοριά.

Γνωρίζετε, τις συνθήκες και στην Κοζάνη που επικρατούν τον χειμώνα, επειδή υπάρχει η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης είχαμε και όλες αυτές τις ιστορίες τον χειμώνα, με τον κόσμο να κρυώνει και να έχει παγώσει ουσιαστικά γιατί δεν μπορούσε να αγοράσει το πετρέλαιο.

Επομένως, πηγαίνουν ως εναλλακτική και αντιμετωπίζουν ως Ιθαγενείς, λέγοντας ότι έχουν συνεννοηθεί με τον Υπουργό, ώστε όταν σχεδιαστεί ο αγωγός, να περάσει ο αγωγός και να έχουν επιλύσει το πρόβλημα   για την θέρμανσή τους.

Επειδή ήρθε ο κ. Υπουργός, θα πω ότι ήθελα να τον ρωτήσω, εάν ισχύει αυτό το πράγμα. Εάν, έρχονται δηλαδή Βουλευτές και πιέζουν από Καστοριά και Κοζάνη και τους λένε τέτοια πράγματα, γιατί αυτά είναι ανήκουστα. Δεν μπορεί να υπάρχουν Βουλευτές, να εκμεταλλεύονται ψηφοθηρικά και να λες στον κόσμο και να του δίνουν φρούδες ελπίδες ότι θα περάσει αγωγός και θα λύσουν το πρόβλημα της θέρμανσης ή το ενεργειακό της περιοχής.

Ευχαριστώ.

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: