Breaking News

Ραχήλ Μακρή στην ολομέλεια επί της αρχής του νομοσχεδίου «Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο ν.3869/2010» | 10.06.2013

11 Ιουνίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ραχήλ Μακρή: «Η Συγκυβέρνηση κωφεύει στις αγωνιώδεις εκκλήσεις των Ελλήνων δανειοληπτών, νομοθετώντας για να παρέχει άλλοθι στην πολιτική της Τρόικα» 

Το νομοσχέδιο «Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο ν.3869/2010», που ψήφισε η Συγκυβέρνηση στις 10 Ιουνίου 2013 επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την κυβερνητική πρακτική να μην αναλαμβάνει τις απαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ελληνικού Λαού, αλλά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της τρόικα.

Η διαπίστωση μας αυτή εδράζεται στην προσπάθεια των Κυβερνώντων να εισάγει το νομοθέτημα με την διαδικασία του κατεπείγοντος όταν τους το επέβαλαν οι δανειστές, ενώ κώφευαν στις αλλεπάλληλες προσπάθειες της αντιπολίτευσης, η οποία σας υπογράμμιζε επί πολλούς μήνες την αναγκαιότητα διευκόλυνσης των δανειοληπτών.

Πέραν όμως του τυπικού μέρους η διαπίστωση της κυβερνητικής αδιαφορίας προς τον Έλληνα πολίτη εξάγεται και από την ουσιαστική μελέτη των σχετικών διατάξεων. Η επιλογή τους να παρέχουν διευκολύνσεις μόνο προς τους ενήμερους δανειολήπτες, παράλληλα με την εισαγωγή απαγορευτικών κριτηρίων εισαγωγής στο πρόγραμμα δεν μπορεί να οδηγήσει σε καμία άλλη λογική διαπίστωση.

Διχάζουν τον Ελληνικό Λαό αποκλείοντας από τις ρυθμίσεις τους ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς να μπορούν να απαντήσουν καν στην ερώτηση για τα πόσα εκ του 1,5 εκατομμυρίου στεγαστικών δανείων έχουν ληφθεί από αυτούς.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν μπορούν να νομιμοποιήσουν το θέατρο του παραλόγου, που η Συγκυβέρνηση στήνει για να παράσχει άλλοθι στην πολιτική λιτότητας των μνημονίων, παρουσιάζοντας ως βάλσαμο ρυθμίσεις που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σχεδόν κανένας έλληνας δανειολήπτης. Το πρόγραμμα μας περιλαμβάνει συγκεκριμένες και ουσιαστικές προτάσεις για την προαγωγή του συμφέροντος της Ελληνικής κοινωνίας και όχι των τοκογλύφων.

   Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή

 

Ακολουθούν τα πρακτικά από την Ομιλία της Ραχήλ Μακρή

Αθήνα, σήμερα στις 10 Ιουνίου 2013, ημέρα Δευτέρα και ώρα 16.10΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: «Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο ν.3869/2010».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αποτελεί κοινή παραδοχή, ακόμη και από τους εταίρους σας της τρόικας, ότι η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική λιτότητας έχει αποτύχει οικτρά. Αποτέλεσμα της αποτυχίας σας είναι η ύφεση και η ανεργία η οποία πλήττει τους Έλληνες πολίτες, στερώντας τους μεγάλο μέρος των προσωπικών και οικογενειακών εισοδημάτων. Επιπλέον, τα νοικοκυριά πλήττονται από τη φορολογική πολιτική σας, η οποία στοχοποιεί την ιδιοκτησία ακινήτων σε εξοντωτικό βαθμό.

Τα ανωτέρω δεδομένα οδηγούν σε πραγματική αδυναμία τους δανειολήπτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Τα «κόκκινα» δάνεια αυξάνονται συνεχώς, όχι από ανθρώπους που έχουν και δεν πληρώνουν, αλλά από πολίτες που θέλουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά τους έχετε στερήσει αυτήν τη δυνατότητα.

Η απάντηση της συγκυβέρνησης στο πραγματικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι η εισαγωγή ενός νομοσχεδίου μόνο και μόνο για να ανταποκριθεί στο χρονοδιάγραμμα των εντολών της τρόικας. Το μόνο που φαίνεται να σας ενδιαφέρει είναι η εκπλήρωση της τυπικής υποχρέωσής σας στην επικείμενη Σύνοδο του Eurogroup αύριο. Γι’ αυτό εξάλλου θέλετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης σήμερα.

Κρίνοντας από τις διατάξεις του κατατεθειμένου νομοσχεδίου, αδιαφορείτε πλήρως για όλους αυτούς που δεν δύνανται να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις εξαιτίας της εφαρμοζόμενης φορολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Διχάζετε τον ελληνικό λαό, αφήνοντας εκτός διατάξεων τους ελεύθερους επαγγελματίες. Παρέχετε υποτυπώδεις διευκολύνσεις σ’ αυτούς που, ούτως ή άλλως, εξυπηρετούν τα δάνειά τους, ενώ εισάγετε τέτοιους περιορισμούς, που ουσιαστικά απαγορεύουν στην πλειοψηφία των δανειοληπτών να ενταχθούν στις υποτιθέμενες ευεργετικές διατάξεις.

Αποτελεί απαράδεκτη συμπεριφορά κυβερνώντων το να ζητάτε από άνεργους να αποδείξουν την πτώση του εισοδήματός τους, να μην έχουν ουσιαστικές καταθέσεις και να αποπληρώνουν κανονικά το δάνειό τους για να πάρουν μία, μικρή έστω, οικονομική ανάσα. Είναι επίσης απαράδεκτο να μη μεριμνάτε για την ουσιαστική βοήθεια σε πολύτεκνες οικογένειες.

Γνωρίζουμε ότι το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να προσφέρετε ενυπόθηκες εγγυήσεις στις τράπεζες. Έχει γίνει αντιληπτό ότι επιθυμείτε να τους δώσετε την αναλυτική οικονομική εικόνα των δανειοληπτών τους. Παρέχετε συνεχώς διευκολύνσεις, συνεχώς ευνοϊκές διατάξεις προς τους τραπεζίτες, με τη μόνιμη δικαιολογία του συστημικού κινδύνου.

Πιστεύουμε όμως ότι έφτασε η χρονική στιγμή να σταματήσετε πια την κοροϊδία και την παραπληροφόρηση. Τα νομικίστικα τεχνάσματα δεν λύνουν το πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν το Α΄ κεφάλαιο του νομοσχεδίου να τιτλοφορείται «Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες» και να ισχυρίζεστε ότι καλύπτει και τους μη ενήμερους, αρκεί να μην έχει καταγγελθεί η σύμβασή τους κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 1. Ένα σοβαρό νομοσχέδιο θα περιλάμβανε όλες τις κατηγορίες δανειοληπτών. Οι διατάξεις θα έπρεπε να έχουν δομηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να απομονώνουν τη μικρή μειοψηφία αυτών που δεν καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους ενώ μπορούν, από τη μεγάλη πλειοψηφία εκείνων που ζητούν μία ουσιαστική διευκόλυνση για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις αυτές.

Η ρύθμιση όφειλε να περιλαμβάνει την εξέταση των συνθηκών διαβίωσης και του επιπέδου πτώσης του εισοδήματος των πολιτών και να παρείχε αναλογικές διευκολύνσεις. Το πεδίο ορισμού της θα έπρεπε να περιλαμβάνει τόσο τους μισθωτούς όσο και τους ελεύθερους επιχειρηματίες. Όσο για τους άνεργους και τους συνταξιούχους, οι προϋποθέσεις θα έπρεπε να ήταν πολύ λιγότερες και οι διατάξεις εξαιρετικά ευνοϊκότερες, καθώς οι κατηγορίες αυτές είναι που πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλη από τη μνημονιακή πολιτική της κοινωνικής και οικονομικής αποτυχίας σας.

Για να μην καταφεύγετε σε επιχειρήματα υπεράσπισης των τραπεζιτών, σας υπενθυμίζουμε ό,τι σας τονίσαμε στη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για την ασυμμετρία της πληροφορίας, των γνώσεων και των νομικών δυνατοτήτων μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών.

Αναλυτικότερα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σας υπογραμμίσαμε ότι ο δανειολήπτης, όταν συναλλάσσεται με το τραπεζικό ίδρυμα, δεν το κάνει στη βάση της ίδιας γνώσης. Οι τράπεζες έχουν την πείρα και την εξειδίκευση, γεγονός που γεννά έντονη ασυμμετρία πληροφορίας με τον πολίτη. Γι’ αυτό σε οικονομικές και κοινωνικές συγκυρίες όπως η σημερινή, επιβάλλεται το κράτος να ασκήσει τη ρυθμιστική του αρμοδιότητα με τρόπο ουσιαστικό, για να μειώσει αυτήν την αδικία.

Γνωρίζετε βέβαια κι εσείς ότι η ασυμμετρία της πληροφορίας γεννάται από τη δυνατότητα των τραπεζών, βάσει εσωτερικών μοντέλων υπολογισμού γενικού κινδύνου, να εκτιμούν την πιθανότητα δυνητικής ζημιάς κάτω από ακραίες συνθήκες.

Τα τραπεζικά ιδρύματα, επίσης, μπορούν να υπολογίζουν τον ειδικό κίνδυνο αθέτησης και μεταβολής της πιστοληπτικής αξιοπιστίας και να διενεργούν κατ’ ελάχιστον υποθετικό -εκ των υστέρων- δοκιμαστικό έλεγχο για την αξιολόγηση των εσωτερικών υποδειγμάτων δυνητικής ζημιάς.

Επιπρόσθετα, βάσει της Βασιλείας ΙΙ οι τραπεζικοί οργανισμοί δύνανται να υπολογίσουν τις ενδεχόμενες ζημιές που μπορεί να προκληθούν από το νομικό κίνδυνο. Γι’ αυτόν το λόγο οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν μεταξύ τυποποιημένων και εξελιγμένων προσεγγίσεων για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων και για τον κίνδυνο αυτό.

Τόσο η τυποποιημένη προσέγγιση –που είναι η απλούστερη από τις νέες εναλλακτικές σχετικές προσεγγίσεις- όσο και η προσέγγιση εσωτερικών διαβαθμίσεων καθώς και η εξελιγμένη προσέγγιση εσωτερικών διαβαθμίσεων παρέχουν τη δυνατότητα στις τράπεζες να υπολογίζουν παραμέτρους κινδύνου, όπως η πιθανότητα αθέτησης της υποχρέωσης του πιστούχου και η ζημία του πιστωτικού ιδρύματος σε περίπτωση αθέτησης.

Εκ των ανωτέρω αναφερομένων καθίσταται σαφές σε οποιονδήποτε ότι αυτοί που χρήζουν της κρατικής προστασίας και μέριμνας είναι οι δανειολήπτες, οι οποίοι δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν τις γνώσεις και την εικόνα της αγοράς χρήματος ενός τραπεζικού συστήματος.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο κ. Γκόρτσος, στη συνεδρίαση της 5ης Ιουνίου του 2013, μας δήλωσε ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να κάνουν πλειστηριασμούς για να συγκεντρώσουν ακίνητα.

Όντως οι τράπεζες δεν θέλουν ακίνητα, καθώς οι σύγχρονες τραπεζικές τεχνικές επιβάλλουν την απαγκίστρωση των δανείων από τις εμπράγματες εξασφαλίσεις. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η τακτική αυτή, χωρίς να καλύπτει πάντοτε τις ζημιές από τα δάνεια, οδήγησε τις τράπεζες σε συσσώρευση ακινήτων και σε απασχόληση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κεφαλαίων τους που θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί επιχειρηματικά.

Πέραν αυτού, τα πάγια στοιχεία των τραπεζών σταθμίζονται σε ποσοστό 100% κατά τον υπολογισμό του δείκτη φερεγγυότητας και επομένως η συσσώρευσή τους απαιτεί κάλυψη με ίδια κεφάλαια, συνθήκη ιδιαίτερα δύσκολη στις ημέρες έντονης έλλειψης ρευστότητας τις οποίες διανύουμε.

Τα ανωτέρω δεδομένα τεκμηριώνουν με επιστημονικό και πραγματικά αδιαμφισβήτητο τρόπο την ανάγκη απόσυρσης του νομοσχεδίου, την επεξεργασία του με βάση τις ουσιαστικές προτάσεις που σας καταθέσαμε, τόσο στην επιτροπή όσο και στην παρούσα συζήτηση, και την κατάθεσή του για διαβούλευση, όχι μόνο με τις τράπεζες, αλλά και με τους δανειολήπτες. Μόνο έτσι θα προσφέρετε ένα κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά πραγματοποιήσιμο νομοθέτημα. Μόνο έτσι θα σταματήσετε να εμπαίζετε τους Έλληνες πολίτες δημιουργώντας τους προσδοκίες.

Οι οικογένειες ανέργων μάς στέλνουν επιστολές, εκφράζοντας την αγωνία τους, ζητώντας να διευρυνθούν τα κριτήρια στη βάση της κοινής λογικής, για να μπορέσουν να ρυθμίσουν τις δόσεις τους, προκειμένου να σώσουν το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που τους έχει απομείνει. Είμαστε σίγουροι ότι οι ίδιες επιστολές φτάνουν και στα δικά σας γραφεία. Μην κωφεύετε μπροστά στην αγωνία του λαού που υποτίθεται ότι εκπροσωπείτε. Η αναλγησία οφείλει να έχει και όρια.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχουν κατατεθεί επίσης και δύο υπουργικές τροπολογίες. Η πρώτη, με γενικό αριθμό 545 και ειδικό 75, σύμφωνα με την αιτιολογική της έκθεση, παρατείνει την προθεσμία ολοκλήρωσης του αναδρομικού ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των εν ζωή ευρισκομένων πολιτικών που διετέλεσαν ή διατελούν, από το έτος 1974 έως και το 2012, Πρωθυπουργοί, Αρχηγοί  πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο εθνικό Κοινοβούλιο, Υπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί και Υφυπουργοί κυβερνήσεων καθώς και των συζύγων και των ανηλίκων τέκνων τους μέχρι τις 30-6-2014, λόγω του μεγάλου αριθμού των ελεγχομένων προσώπων και του όγκου της εργασίας που πρέπει να διεκπεραιωθεί για τον κάθε ελεγχόμενο ξεχωριστά.

Επιπλέον, θεωρείται σκόπιμο να παραταθεί η έναρξη εφαρμογής των άρθρων 2, 3 και 4 του ν. 4065/2012, καθώς ο χρόνος αυτός κρίνεται ο ελάχιστος αναγκαίος για την απρόσκοπτη εφαρμογή των προβλεπομένων στα ανωτέρω άρθρα εντύπων, προκειμένου να εξυπηρετηθεί πλήρως ο στόχος της ενίσχυσης της διαφάνειας και της αξιοπιστίας της όλης διαδικασίας.

Η αποδόμηση της Δημόσιας Διοίκησης από άξια και ικανά στελέχη και η πριμοδότηση των κομματικών στρατών της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είναι φυσικό να οδηγήσει σε καθυστερήσεις και εκτεταμένες δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού.  Όσες παρατάσεις και αν δώσετε, εάν δεν υπάρχει ικανή Δημόσια Διοίκηση, δεν μπορεί να παραχθεί ουσιαστικό έργο.

Δεν θέλουμε να σκεφτούμε ότι παρατείνετε την προθεσμία  υποβολής προκειμένου να έχουν το χρόνο κάποιοι να καλύψουν εισοδήματα που δεν δικαιολογούνται. Επιθυμούμε να σας πιστέψουμε στο επιχείρημά σας ότι η καταστροφή της διοίκησης, που οι ίδιοι επιφέρατε, σας αποστερεί τη δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου. Προκειμένου όμως  να μας πείσετε, θα πρέπει να προβείτε σε πρωτοβουλίες αναβάθμισης του κρατικού μηχανισμού και όχι στην αποδόμησή του.

Για την τροπολογία 546/76 σας μεταφέρουμε την άποψη του Τομεάρχη Εξωτερικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βουλευτή Επικρατείας, κ. Τέρενς Κουίκ. Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη στελέχωση του γραφείου της Ελληνικής Προεδρίας έχει τεράστια κενά αλλά και ανακολουθίες με τα όσα συμφωνήθηκαν στην επιτροπή και την Ολομέλεια όταν ήρθε για συζήτηση ο νόμος για τη δημιουργία του γραφείου της Ελληνικής Προεδρίας.

Δεν είμαστε αντίθετοι με τις αποσπάσεις των υπαλλήλων από υπουργεία στο γραφείο της Ελληνικής Προεδρίας, αφού οι μισθοί τους όμως θα τακτοποιούνται από τους κωδικούς των υπουργείων τους. Και όλα αυτά χωρίς να υπάρξουν νέες προσλήψεις στις αντίστοιχες θέσεις. Είχαμε διαφωνήσει με τη μεθόδευση οι αποσπάσεις να γίνονται χωρίς την έγκριση των υπηρεσιακών συμβουλίων των υπουργείων απ’ όπου φεύγουν οι υπάλληλοι για το γραφείο της Ελληνικής Προεδρίας.

Στην τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν αναφέρονται οι προδιαγραφές των υπαλλήλων που θα αποσπαστούν στο γραφείο της Ελληνικής Προεδρίας, δηλαδή, οι απαιτούμενες ξένες γλώσσες, τα απαιτούμενα μορφωτικά προσόντα  κ.λπ.. Αυτό δείχνει ότι μεθοδεύεται η μετακίνηση «ημετέρων».

Επειδή δεν μας απατά η μνήμη μας υπενθυμίζουμε ότι η διάρκεια ζωής του γραφείου της Ελληνικής Προεδρίας είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014. Ένας μήνας επιπλέον, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2014, είναι μια εύλογη παράταση για το κλείσιμο εκκρεμοτήτων, όπως βιβλίων κ.λπ.. Από πού και ως πού στη συγκεκριμένη τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης οι  υπάλληλοί του θα επιστρέψουν με ανώτατη ημερομηνία τις 31 Οκτωβρίου 2014;

Εν κατακλείδι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, επιφυλαχθήκαμε στις συζητήσεις της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, προκειμένου να σας δώσουμε την ευκαιρία να το βελτιώσετε. Κατανοώντας όμως ότι εμμένετε σε ένα νομοθέτημα που αποκλείει από το πεδίο εφαρμογής του σχεδόν το σύνολο του ελληνικού λαού το καταψηφίζουμε.

Ζητάμε να το επεξεργαστείτε με τη διαδικασία που σας προτείναμε και να το επανακαταθέσετε, προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες του ελληνικού λαού και όχι την ανάγκη σας για να παρουσιάσετε ένα τίτλο νομοθετήματος στην τρόικα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αποτελέσματα της πολιτικής που επέφερε στους Έλληνες πολίτες με την αδικαιολόγητη εμμονή της στη λιτότητα και τα περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα που διογκώνουν την ύφεση και την ανεργία.

Ευχαριστώ.

Παρατίθενται τα πρακτικά από την Ολομέλεια

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: