Breaking News

Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το σχεδίου νόμου «Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο ν.3869/2010» (2η Συνεδρίαση) | 05.06.2013

Στην Αθήνα σήμερα, 5 Ιουνίου 2013, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.15΄, συνήλθε σε συνεδρίαση, στην Αίθουσα της Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης την συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Πρόγραμμα Διευκόλυνσης για Ενήμερους Δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο ν.3869/2010». (2η συνεδρίαση – ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων).

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο κ. Αθανάσιος Σκορδάς, Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο κ. Γεώργιος Στεργίου, Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή και Βιομηχανίας, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ακόμη οι κ.κ.: Χρήστος Γκόρτσος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Δήμος Κουμπούρης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας Γ.Σ.Ε.Ε., Παναγιώτης Καλόφωνος, οικονομικός σύμβουλος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Ιωάννης Λυμβαίος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Ευάγγελος Ζερβέας, Συνήγορος του Καταναλωτή, Δημήτριος Μάρκου, Αναπληρωτής Συνήγορος του Καταναλωτή, Βίκτωρας Τσιαφούτης, νομικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών – Η Ποιότητα της Ζωής (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ), Χρίστος (Τίτος) Χριστόπουλος, σύμβουλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Πάρις Αναστασάκος, εκπρόσωπος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ήθελα να ρωτήσω πότε θεωρούνται επισφαλή τα δάνεια και για ποιο λόγο δεν διαγράφονται. Πόσοι δανειολήπτες έχουν αυτή τη στιγμή ενήμερο το στεγαστικό τους δάνειο, στο σύνολο βέβαια των δανείων που υπάρχουν σε όλη τη χώρα; Πόσοι είναι αυτοί, οι οποίοι έχουν πληρώσει κανονικά τις δόσεις, γιατί σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, δεν θα πρέπει να έχουν χάσει ούτε μια δόση. Πόσοι Έλληνες δανειολήπτες πιστεύετε ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, για να ενταχθούν στις ρυθμίσεις αυτές; Να μας πείτε, η πρακτική πώλησης των κόκκινων δανείων σε εισπρακτικές εταιρείες και σε «funds» του εξωτερικού, είναι μια πρακτική η οποία ακολουθείται, όπως γνωρίζουμε από τις τράπεζες. Αυτό θεωρείτε ότι δεν πρέπει να απαγορευτεί στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο;

Επίσης, εάν οι τράπεζες που πουλούν τα δάνεια στο 50%, έχουν ζημιά ή απλώς μικρότερο κέρδος; Τι θα γίνει με τα δάνεια του ΟΕΚ; Θα ενταχθούν και αυτά στις ρυθμίσεις; Γιατί εκεί είναι ένα μεγάλο ζήτημα.

Συνήθως  οι τράπεζές σας αρνούνται, όπως η εθνική τράπεζα, για παράδειγμα, που έχει ενταχθεί στα προγράμματα του ΟΕΚ, αρνούνται να κάνουν οποιαδήποτε διευκόλυνση στους δανειολήπτες. Παρόλο που αυτοί μπορεί να παρουσιάζουν και στοιχεία, βάσει των οποίων μπορούν να τα πληρώσουν. Ωστόσο δεν δέχονται καμία διαπραγμάτευση, ούτε καν επιμήκυνση του χρόνου. Επομένως, θα ενταχθούν αυτές οι περιπτώσεις των δανείων του ΟΕΚ, που είναι και πάρα πολλά; Αποτελεί πρακτική των τραπεζών να πληρώνει ο οφειλέτης πρώτα τους τόκους και μετά το κεφάλαιο; Εάν ναι, ποιο ποσό θα κεφαλαιοποιείται, μετά το πέρας των 48 μηνών, σύμφωνα με το άρθρο 5, της παραγράφου 3 και 4;

Ευχαριστώ.

Παρατίθενται τα πρακτικά από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: