Breaking News

Ερώτηση της βουλευτή Ν.Κοζάνης Ραχήλ Μακρή για την Διεύθυνση Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΔΕΔΑΚ), με σκοπό την παραχώρηση του ποιοτικού ελέγχου των καυσίμων σε ιδιώτες

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ

Βουλευτής Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Υπεύθυνη Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

ΕΡΩΤΗΣΗ – ΑΚΕ

Προς τους Υπουργούς: Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Η Διεύθυνση Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΔΕΔΑΚ) του ΥΠΕΚΑ έχει την αρμοδιότητα ελέγχου των πρατηρίων υγρών καυσίμων. Στην δεκαετή λειτουργία της η ΔΕΔΑΚ, παρά τις αντίξοες συνθήκες λειτουργίας της, λόγω έλλειψης κονδυλίων και ελλιπούς συντήρησης των οχημάτων, έχει εντοπίσει πλήθος περιπτώσεων νοθείας μέσω των έλεγχων που πραγματοποιεί. Για τις παραβάσεις αυτές έχουν επιβληθεί πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ τα οποία όμως στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν έχουν εισπραχθεί από το Δημόσιο λόγω των προσφυγών των εμπλεκομένων στην δικαιοσύνη.

Ωστόσο σύμφωνα με καταγγελίες του συλλόγου των υπαλλήλων του Υπουργείου όπως αναφέρονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας το χωνί, (Ο Λιβιεράτος παραδίδει στους πετρελαιάδες τον έλεγχο της βενζίνης, αριθμός φύλλου 61, 26 Μαίου 2013) η Διεύθυνση Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων, καταργείται και οι αρμοδιότητές της μεταφέρονται σε Ιδιώτες.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλει ο σύλλογος εργαζομένων, η ΔΕΔΑΚ έχει μπει στο μάτι των αρμοδίων παρόλο που έχει επιδείξει σπουδαίο έργο, με σκοπό την υποβάθμισή της σε τμήμα ή και την κατάργησή της. Τις καταγγελίες του συλλόγου ενισχύει το γεγονός ότι στο προτεινόμενο από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, οργανόγραμμα δεν περιλαμβάνεται η συγκεκριμένη Διεύθυνση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) έχει ήδη αποστείλει σχετική επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ΠΕΚΑ με την οποία ζητά την ανάληψη του Ελέγχου των καυσίμων. Σε δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου (http://www.typoskifisias.gr/2011-03-10-14-41-42/5058-2013-05-28-09-11-45) επίσης αναφέρεται ότι το αίτημα των εταιρειών καυσίμων είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων για νοθεία και κλοπές στην αντλία, και ο εκσυγχρονισμός των ΚΕΔΑΚ μέσω της αγοράς νέου εξοπλισμού, τον οποίο προσφέρονται να χρηματοδοτήσουν χωρίς όμως να επισημαίνουν ποιο θα είναι το αντάλλαγμα, της χρηματοδότησης αυτής…..

Ερωτήματα επίσης δημιουργούν τα διαφημιστικά σποτ της εταιρείας ΕΚΟ όπου βανάκια ελέγχουν τα πρατήρια του δικτύου της.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων του τέως Υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρει στην εφημερίδα το χωνί ότι η αποκρατικοποίηση του ποιοτικού ελέγχου στα καύσιμα <>.

Συμπληρώνοντας προσθέτει ότι <>.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την πραγματοποίηση των ελέγχων των Καυσίμων;
  1. Θα συνεχίσει να υφίσταται και με ποιες αρμοδιότητες διεύθυνση που θα πραγματοποιεί τους ποιοτικούς ελέγχους νοθείας στα πρατήρια υγρών καυσίμων;
  1. Προτίθεται το Υπουργείο σας να παραχωρήσει τους ελέγχους σε ιδιώτες;
  1. Εάν ναι., με ποιά λογική θα παραχωρηθούν έλεγχοι νοθείας, στις ίδιες τις εταιρείες που έχουν εντοπιστεί να νοθεύουν τα καύσιμα;
  1. Αληθεύουν όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα σχετικά με την αποστολή επιστολής του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου με την οποία ζητείται η ανάληψη του Ελέγχου των καυσίμων;.
  1. Εάν ναι, ζητείται η κατάθεσή της στην Εθνική αντιπροσωπεία.

Επίσης ζητείται και η κατάθεση των σχετικών εγγράφων:

  1. Του ισχύοντος οργανογράμματος καθώς και του προτεινόμενου από το Υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο διατηρείται ή όχι υπηρεσία Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων.
  2. Αναλυτική κατάσταση με το σύνολο των προστίμων που έχει επιβάλλει η Διεύθυνση Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΔΕΔΑΚ) ανα εταιρεία και για όλο το χρονικό διάστημα της λειτουργίας της.
  3. Αναλυτική κατάσταση με τα πρόστιμα που εκκρεμοδικούν.

Αθήνα, 30/5/2013

Η ερωτώσα Βουλευτής,

Μακρή Ραχήλ

Παρατίθεται η απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

 

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: