Breaking News

Ομιλία της Ραχήλ Μακρή στην ολομέλεια για την πρόταση νόμου: «Μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας» | 22.05.2013

Αθήνα, σήμερα στις 22 Μαΐου 2013, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.09΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου της πρότασης νόμου των Βουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: «Μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, θέτοντας το πλαίσιο του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες, έχουμε υπογραμμίσει στη συζήτηση της συγκεκριμένης πρότασης νόμου στην αρμόδια επιτροπή τα ακόλουθα:

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας έχει συνάψει συμβάσεις με το τραπεζικό σύστημα και στις περισσότερες περιπτώσεις οι όροι αποπληρωμής των δανείων αυτών είτε είναι καταναλωτικά είτε είναι στεγαστικά, δύναται να κριθούν ως επαχθείς.

Στη δεκαετία 1999-2009, κορυφώθηκε ο αριθμός σύναψης δανείων μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, που σε πολλές περιπτώσεις δεν πληρούσαν ούτε καν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση αυτών των δανειακών ποσών. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η οργανωμένη πολιτεία πρέπει να αφήσει τους δανειολήπτες στην τύχη τους και να τους οδηγήσει στην οικονομική αλλά και κοινωνική ανέχεια. Αντίθετα με τη μέριμνα που όφειλε το κράτος να επιδείξει προς τους δανειολήπτες, η Κυβέρνηση μερίμνησε μόνο για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η μείωση του οικογενειακού εισοδήματος ή και ο μηδενισμός του εξαιτίας των απολύσεων και της γενικότερης αποδόμησης του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων.

Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλέον στις υποχρεώσεις τους, με επακόλουθο τη δημιουργία ενός φαινομένου κοινωνικής παθογένειας, καθώς η ανέχεια κυρίευσε τον κοινωνικό ιστό, η ανεργία δημιούργησε συνθήκες απελπισίας και οι καταχρηστικοί όροι των τραπεζών οδήγησαν εκατοντάδες συμπολίτες μας να χάσουν τις περιουσίες τους.

Λόγω των αλλαγών που έχουν επέλθει στο εισόδημα αλλά και στα οικονομικά δεδομένα των πολιτών, είναι απαραίτητο να αλλάξουν τόσο οι όροι όσο και οι συνθήκες αποπληρωμής των οφειλών. Οι μισθοί και οι συντάξεις και τα έσοδα των ελεύθερων επαγγελματιών δεν είναι τα ίδια με αυτά του 2008, του 2006 αλλά και του 2004. Έχουν περικοπεί τρομερά και η αγοραστική δύναμη έχει ελαττωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναγκαία περικοπή των δόσεων αλλά και τη διαγραφή των χρεών σε περιπτώσεις όπου έχουν οδηγηθεί οι ελληνικές οικογένειες σε αδιέξοδο.

Με την ίδια λογική που το ελληνικό κράτος προχώρησε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε πολλαπλή οικονομική τους στήριξη και σε άλλες ευεργετικές διατάξεις, με τον ίδιο τρόπο ακριβώς η πολιτεία οφείλει να συμβάλει στην ομαλοποίηση της οικονομικής ζωής, προβαίνοντας σε ουσιαστικές ενέργειες ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αφού μόνο με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσει ευνοϊκότερο κλίμα στην αγορά, θα αυξηθεί η αγοραστική ικανότητα των πολιτών και θα αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση της εσωτερικής οικονομίας, που σήμερα έχει καταρρεύσει.

Όταν σημειώνεται κούρεμα του δημοσίου χρέους και συνεχιζόμενη στήριξη των τραπεζιτών, είναι ανεπίτρεπτη η επίδειξη αδιαφορίας προς τους ιδιώτες δανειολήπτες. Είναι ανήθικο η πολιτεία να συμπεριφέρεται με δύο μέτρα αλλά και δύο σταθμά και πάντα, φυσικά, υπέρ των δυνατών και κατά των αδυνάτων. Διότι είτε πρόκειται για τράπεζα είτε πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, το κράτος και η δικαιοσύνη πρέπει να συμπεριφέρονται με ισονομία και ισοπολιτεία.

Η παρούσα πρόταση νόμου απαντά αποσπασματικά στο πρόβλημα φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας. Ωστόσο, αποτελεί ένα πρώτο βήμα που φυσικά χρήζει βελτιώσεων και συνέχισης.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πιστεύουμε ότι παράλληλα με τη στήριξη που οφείλει το κράτος να δείξει προς τα νοικοκυριά, επιβάλλεται να δείξει αντίστοιχη μέριμνα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και απασχολούν μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Επίσης, κάποια στιγμή η συγκυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει τα λόγια και να ασχοληθεί σοβαρά, υπεύθυνα αλλά και ουσιαστικά με την ανάπτυξη. Το μόνο που έχουμε ακούσει είναι ευχές. Περιμένετε την ανάπτυξη να πέσει σαν πέπλο αλλά αυτό που πέφτει στα κεφάλια της τρόικας εσωτερικού είναι η ψυχρή πραγματικότητα της ανεργίας και της ύφεσης.

Οι επικοινωνιολόγοι σας, κύριοι της Κυβέρνησης, δεν μπορούν να διαστρεβλώσουν άλλο την πραγματικότητα. Η ανακολουθία λόγων και έργων δεν πείθει πια κανέναν. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι στη φιέστα των ομιλιών του τότε Αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν Πρωθυπουργού στο Ζάππειο, η οποία είχε εξελιχθεί σε πολλές συνέχειες, απορριπτόταν η εσωτερική υποτίμηση ως μέτρο επανεκκίνησης της οικονομικής μεγέθυνσης. Ωστόσο, με την πολιτική της λιτότητας και της λανθασμένης δημοσιονομικής συστολής, ουσιαστικά στοχεύετε σε αυτό το οποίο είχατε απορρίψει.

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, εσωτερική υποτίμηση σε συνθήκες ανοιχτής αγοράς και χωρίς έλεγχο της νομισματικής πολιτικής δεν γίνεται. Η ίδια η αξιολόγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σημειώνει ότι το 2011 η πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία παρέμεινε αμετάβλητη, παρά τη μικρή πτώση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος κατά 2,5%.

Φυσικά, ακόμη και αυτό το όφελος του 2,5%, σχεδόν μηδενίστηκε από την ανατίμηση του ευρώ το πρώτο εξάμηνο του ίδιου έτους.

Είναι καιρός να πείτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Η πολιτική σας όχι μόνο δεν φέρνει την ανάπτυξη αλλά στοχεύει στην ανακούφιση των φοβικών συνδρόμων του πληθωρισμού της Γερμανίας. Είναι καιρός να παραδεχθείτε ότι οι θυσίες των Ελλήνων εξανεμίζονται, καθώς μια ανατίμηση του ευρώ μπορεί να εξαλείψει εντελώς τη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

Σε όλα αυτά, βέβαια, δεν απαντάτε, όπως δεν απαντήσατε και στο ζήτημα του υπολογισμού του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή. Αυτό που κάνετε είναι να ταξιδεύετε, ακολουθώντας τα βήματα του εξαφανισμένου από την Ελλάδα στο Κοινοβούλιο Γεωργίου Παπανδρέου.

Ποια είναι τα αποτελέσματα που είχε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κατάρ; Πόσες επενδύσεις έγιναν; Τελικά, το μόνο που ήρθε στην Ελλάδα ήταν ο λογαριασμός του ταξιδιού των κυβερνητικών και των ημετέρων σας κομματικών φίλων, τους οποίους βαφτίζετε επιχειρηματίες.

Στο τελευταίο ταξίδι σας στην Κίνα, βέβαια, πρέπει να παραδεχτούμε ότι είχατε αποτελέσματα. Αυξήσατε τις ελληνικές επενδύσεις στην Κίνα. Συγχαρητήρια, αλλά είχατε πάει για το αντίθετο.

Διαβάζουμε στον ηλεκτρονικό Τύπο τα κατορθώματά σας με τις επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών στη ναυπήγηση πλοίων σε κινεζικά ναυπηγεία να ανέρχονται στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια για την τελευταία οκταετία. Η Ελλάδα είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους ξένους επενδυτές για την Κίνα, παρέχοντας, μάλιστα, θέσεις απασχόλησης στη χειμαζόμενη από την κρίση στις ναυλαγορές και τις χαμηλές τιμές κινεζική ναυπηγική βιομηχανία. Οι επενδύσεις αυτές, ασφαλώς και είναι πολλαπλάσιες αυτών που έχει πραγματοποιήσει η Κίνα στην Ελλάδα.

Εάν ο κύριος Πρωθυπουργός κάθε φορά που πηγαίνει στο εξωτερικό μεριμνά για επενδύσεις προς τις χώρες που τον υποδέχονται, καλύτερα να παραμείνει εντός των συνόρων, μήπως και βρει το χρόνο να έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Φυσικά και εντός της χώρας δεν είστε λιγότερο επικίνδυνοι για το δημόσιο συμφέρον. Η πολιτική των κομμάτων της συγκυβέρνησης ήταν αυτή η οποία κατέστρεψε την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία.  Η πολιτική σας πλήττει τους δανειολήπτες και ευρύτερα την ελληνική οικογένεια.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να μάθουμε γιατί ακυρώθηκε το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Φοβόσασταν μήπως πραγματοποιήσετε κι εκεί επενδύσεις ή δεν σας δέχθηκε τελικά ο Αμερικανός Πρόεδρος;

Ευχαριστώ.

Δεν ετέθη σε ψηφοφορία, διότι εµπίπτει στις διατάξεις του άρθρου73 παρ. 3 του Συντάγµατος

About Rachel Makri (3218 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: