Breaking News

Ομιλία της Ραχήλ Μακρή στην συνέχιση της επί των άρθρων συζήτησης του σχεδίου νόμου «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και άλλες διατάξεις»

Αθήνα, σήμερα στις 16 Μαΐου 2013, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.32΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της ΣΤ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ.

Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και άλλες διατάξεις».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αρχικά, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευαρέσκειά μας που έγινε δεκτή η τροπολογία, η οποία προβλέπει ότι δεν εφαρμόζεται η διάταξη παράγραφος 8, του άρθρου 76, του ν. 4146/2013, σε περιπτώσεις αναγκαστικών απαλλοτριώσεων που έχουν κηρυχτεί ή πρόκειται να κηρυχτούν είτε για ανάγκες εκμετάλλευσης δυνητικών κοιτασμάτων από τη «ΔΕΗ Α.Ε.» ή διάδοχο αυτής ή κάθε συνδεδεμένο με αυτήν πρόσωπο.

Την συγκεκριμένη τροπολογία την είχαν καταθέσει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από τις 25 Απριλίου 2013, ακολούθησαν βέβαια οι Βουλευτές της Συμπολίτευσης καταθέτοντας την ίδια τροπολογία δεκαπέντε μέρες μετά, τη 10η Μαΐου 2013, αντιλαμβανόμενοι ότι δεν μπορούν να υπεκφεύγουν για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Φυσικά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα υπερψηφίσουμε την τροπολογία που εμείς υποδείξαμε ακόμη και αν έχει αναπαραχθεί και ξανακατατεθεί. Για εμάς μετράει η ουσία και όχι οι κομματικές ταμπέλες.

Για λόγους ουσίας, υποστηρίζουμε ακόμη την τροπολογία 511/51 που αφορά την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, την οποία έχουμε στηρίξει με όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Τέλος, θα υπερψηφίσουμε και την 523/63 τροπολογία αφού αποτελεί και πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθώς συνυπογράφεται και από τη συνάδελφο κ. Μίκα Ιατρίδη.

Αυτές που δεν θα υποστηρίξουμε είναι οι υπουργικές τροπολογίες, γιατί η Κυβέρνηση έχοντας τη νομοθετική πρωτοβουλία θα έπρεπε να νομοθετεί βάσει της προβλεπόμενης πρέπουσας διαδικασίας και όχι με νομοσχέδια όπου τα εννέα μόνο άρθρα είναι σχετικά με το θέμα. Τα υπόλοιπα πενήντα άρθρα ρυθμίζουν άλλα θέματα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έχουμε άλλα τόσα άρθρα σε τροπολογίες.

Δεν θα μπορούσαμε για παράδειγμα να συμφωνήσουμε σε θέματα όπως οι παρόδιες εκτάσεις του ΤΕΟ, γιατί θεωρούμε ότι θέλετε να περάσετε στο ΤΑΙΠΕΔ μέσω της Εγνατίας Οδού. Για άλλα θέματα όπως η αξιοποίηση των πόρων που λαμβάνονται από τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων απαιτείται η επεξεργασία των προτάσεων στην επιτροπή και η ακρόαση των εμπλεκόμενων φορέων και όχι η κατάθεση μιας τροπολογίας.

Επί των άρθρων του υπό συζήτηση νομοσχεδίου θα θέλαμε να αναφερθούμε στο άρθρο 43 για τις εισροές-εκροές των υγρών καυσίμων, καθώς στη συζήτηση δεν μπορέσαμε να αναπτύξουμε διεξοδικά την τοποθέτησή μας λόγω χρονικής πίεσης. Υπενθυμίζουμε ότι για το θέμα είχαμε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον κύριο Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με τη θέσπιση συστήματος εισροών-εκροών στα πρατήρια καυσίμων για την αποφυγή της λαθρεμπορίας και της φοροδιαφυγής.

Κατά τη συζήτηση αυτή προέκυψαν απορίες σε σχέση με το θέμα τόσο της χρηματοδότησης του προγράμματος όσο και με την αποτελεσματικότητα του μέτρου της εξίσωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Συγκεκριμένα για το θέμα της μη χρηματοδότησης του συστήματος εισροών-εκροών από το ΕΣΠΑ, που είχε εξαγγελθεί από το 2009, ο αρμόδιος Υπουργός απήντησε πως έχει γίνει προσπάθεια επί σειρά ετών για να χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο σύστημα και η απάντηση των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απολύτως αρνητική.

Η Κυβέρνηση είχε μπροστά μόνο μια επιλογή, ή να μην υλοποιήσει το σύστημα ή να το χρηματοδοτήσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δεν κοστίζει λίγο, κοστίζει αρκετά χρήματα. Εν πάση περιπτώσει, κατεβλήθη προσπάθεια και τα χρήματα δεσμεύθηκαν. Γι’ αυτό και προχωράμε με αυτήν τη σχετική καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την πεντάμηνη εγκατάσταση.

Σε σχέση με την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, η Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρουν ότι παρά την πτώση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης σε επίπεδα της τάξεως του 80% η αύξηση των εσόδων από το συγκεκριμένο φόρο υπερέβη το 60%. Άρα, πού θα είναι η αποτελεσματικότητα της εξίσωσης του φόρου; Περαιτέρω ο αρμόδιος Υπουργός αναφέρθηκε στη μη αξιοποίηση του επιδόματος πετρελαίου απαντώντας πως η επιδότηση που δεν αξιοποιήθηκε, κάλυπτε το 82% των νοικοκυριών με βάση τα στοιχεία της Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί πως για το θέμα της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο έχει κατατεθεί και η υπ’ αριθμ. 7321/643/18.2.2013 ερώτηση αίτησης κατάθεσης εγγράφων με την οποία ζητούσαμε στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σχετικά με τα δημόσια έσοδα που εισπράχθηκαν από τον συγκεκριμένο φόρο για το 2011 και 2012, τα οποία το Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να προσκομίσει όπως οφείλει σε εκπρόσωπο του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Σας έχουμε ρωτήσει και με ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου αλλά δεν μας έχετε απαντήσει και γι’ αυτό επανέρχομαι στη σημερινή συζήτηση και σας επαναλαμβάνω τις ερωτήσεις.

Ποιες αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πότε απάντησαν αρνητικά για τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, του συστήματος εισροών-εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων; Ποια είναι η μεταβολή της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος παρακολούθησης διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων; Ποια είναι η μεταβολή των εσόδων από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που επέτυχε το ελληνικό δημόσιο με βάση τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείου και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης; Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, υπάρχουν πραγματικά οφέλη για τους πολίτες και  τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου μέχρι σήμερα και ποια είναι αυτά;

Τέλος, για το άρθρο 58, το οποίο προέκυψε για την τροπολογία 446/38 σχετικά με την επιχορήγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών, αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας ότι επειδή η χώρα μας δεν διαθέτει δημόσια κτήρια που να καλύπτουν τις απαιτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση προδιαγραφές στέγασης του ENISA σύμφωνα με τα πρότυπα που ορίζονται από το Γραφείο Υποδομών και Διοικητικής Υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από τη Διεύθυνση Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως βεβαίωσε η Κτηματική Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών και η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, εγγράφονται σχετικές πιστώσεις στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Με την προωθούμενη ρύθμιση, καθορίζεται ρητά η δυνατότητα επιχορήγησης του οργανισμού για τις στεγαστικές του ανάγκες. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η παραμονή της έδρας του μοναδικού τηλεπικοινωνιακού ευρωπαϊκού οργανισμού στη χώρα μας με τις πολλαπλές ωφέλειες που αυτό δημιουργεί, με δεδομένη την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2014, κατά την οποία, κύριο θέμα θα είναι η ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών ως πανευρωπαϊκό αίτημα.

Θα θέλαμε από πλευράς του κυρίου Υπουργού μια διεξοδική παρουσίαση των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κτήριο στέγασης της υπηρεσίας της. Ακόμη, αν κρίνετε τις απαιτήσεις αυτές εύλογες και αναγκαίες, γιατί κανένα δημόσιο κτήριο δεν τις καλύπτει; Γιατί θα πρέπει να επιχορηγούμε τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στέγαση των υπαλλήλων της, από τη στιγμή που οι υπάλληλοι του ελληνικού κράτους δεν στεγάζονται σε ανάλογα κτήρια; Υπάρχουν τελικά υπάλληλοι δύο ταχυτήτων; Ποιες είναι οι πολλαπλές ωφέλειες παραμονής της έδρας του οργανισμού στη χώρα; Δεν αμφισβητούμε ότι υπάρχουν αλλά θα θέλαμε μια αναλυτικότερη παρουσίασή τους.

Ευχαριστώ.

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: